Petak, 17.05.2024 | 13:58
IZVOR: kolektiv.me

U Crnoj Gori dostupan NOVI LIJEK za karcinom dojke

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila revidiranu Listu ljekova. Revizijom je uključeno 11 generičkih ljekova za koje već postoji paralela na Listi ljekova, šest novih ljekova koji se do sada nijesu nalazili na Listi, a proširene su indikacije za dva lijeka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.




Foto: Ilustracija, Pixabay

"Proširenjem indikacija omogućiće se liječenje pacijentkinja oboljelih od trostruko negativnog karcinoma dojke, koje do sada nisu imale odgovarajućih terapijskih opcija, kao i liječenje pacijenata koji su oboljeli od karcinoma pluća. Novi ljekovi, koji se do sada nijesu nalazili na Listi ljekova, koristiće se i u terapiji bolesti gastrointestinalog trakta, sniženog rasta kod djece i redovnu imunizaciju stanovništva".

Kako se navodi u saopštenju, nova Lista ljekova donesena je u skladu sa novom odlukom Ministarstva zdravlja o češćim revizijama medikamenata što doprinosi većoj inkluzivnosti i aktuelnosti terapije.

"Cilj donošenja Liste ljekova je stvaranje uslova da se zdravstvena zaštita odvija na što efikasniji i racionalniji način, uz obezbjeđivanje savremenih, bezbjednih, kvalitetnih i efikasnih ljekova na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje", zaključeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Uprava za šume: Zaplijenjena građa, podnijete prijave

Petak, 07.06.2024 | 09:51

U prethodnim danima, službenici Uprave za gazdovanje šumama i lovištima nastavili su da zahvaljujući intenzivnim kontrolama terena postižu odlične rezultate u borbi protiv bespravnih sječa, navodi se u saopštenju Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

UCG - Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore otvara vrata za 210 budućih pravnika

Petak, 07.06.2024 | 09:28

Konkurs za upis u prvu godinu studija koji će biti objavljen krajem juna donosi priliku za 210 budućih pravnika da započnu svoje obrazovanje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, u studijskoj 2024/25. godini.

MPNI: Ove godine 1.200 „Luča“, preispitaćemo kriterijume ocjenjivanja i uslove za dobijanje diplome

Petak, 07.06.2024 | 08:50

Na kraju ove školske godine u Crnoj Gori 937 polumaturanata i 263 maturanta dobili su diplomu Luča, kazali su Gradskom portalu iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija MPNI. Na kraju prethodne školske (2022/2023.) godine, u osnovnim školama imali smo 1.037 dobitnika “Luča”, dok je na kraju srednje škole tokom iste školske godine ovo priznanje dobilo 363 učenika.

Crna Gora - Skoro mjesec FALI LIJEK za rijetki karcinom

Petak, 07.06.2024 | 07:20

Za pojedine pacijente koji se liječe od malignog oboljenja koštane srži već dvadesetak dana nedostaje imunoterapija, lijek koji se odobrava na osnovu odobrenja Komisije Ministrastva zdravlja.

Pljevlja: Zapalilo se vozilo tokom vožnje, pričinjena velika materijalna šteta

Četvrtak, 06.06.2024 | 21:57

U užem gradskom jezgru Pljevalja u ulici Vuka Kneževića večeras se u vožnji zapalilo vozilo. Vozač vozila Reno kargo registarskih oznaka PV BC 924, uspio je da blagovremeno napusti zapaljeno vozilo, piše PV informer.

Istraživanje pokazalo: Tople noći povećavaju rizik od moždanog udara

Petak, 07.06.2024 | 11:08

Rizik od moždanog udara značajno je veći ako su temperature tokom noći visoke, što, kako svijet postaje topliji, predstavlja potencijalnu opasnost za zdravlje širom planete.

Nikolić: Vlada želi od ministara da napravi lutke na koncu; Adžić: Funkcija ministra unižena

Petak, 07.06.2024 | 11:03

Poslanici crnogorskog parlamenta trebalo bi danas da usvoje još pet zakona potrebnih za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR). Premijer Milojko Spajić je sinoć donio odluku da pred poslanicima zakone danas obrazlaže potpredsjednik Vlade Momo Koprivica, umjesto ministra pravde Andreja Milovića, jer je Milović bez njegovog znanja prihvatio amandman na jedan od IBAR zakona. Ova odluka je danas na početku sjednice izazvala polemiku u parlamentu. Opozicija tvrdi da Vlada unižava ministre, dok se šef parlamenta Andrija Mandić sa tim stavom ne slaže. Data je pauza tokom koje će se održati Kolegijum predsjednika Skupštine kako bi se odredili o toj odluci Vlade.

Da li ste i vi među njima? Horoskopski znaci koji će od danas doživjeti dramatičnu promjenu u ljubavi

Petak, 07.06.2024 | 10:55

Ako ste na ovom spisku, poslije mladog Mjeseca koji smo imali sinoć, čeka vas razdoblje iz snova - neko apsolutno poseban će ući u vaš život.

Sirće i soda su prošlost: Ovaj sastojak je najefikasniji za kamenac i rđu

Petak, 07.06.2024 | 10:40

Svi znamo koliko su sirće i soda bikarbona moćni za čišćenje, ali postoji još jedan sastojak

Ove četiri uobičajene navike mogu da uzrokuju dijabetes

Petak, 07.06.2024 | 10:23

Dijabetes, složeni metabolički poremećaj koji karakteriše povišen nivo šećera u krvi, pogađa milione ljudi širom svijeta i predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike ako se ne liječi.

Sakrila od muža da je dobila milion dolara na lutriji, a onda joj se to obilo o glavu

Petak, 07.06.2024 | 10:12

Amerikanka je ostavila muža nekoliko dana nakon što je osvojila preko milion dolara na lutriji. Međutim, na kraju joj se sve obilo od glavu.

Kraljica Kamila priredila nesvakidašnju neprijatnost prvoj dami Francuske (VIDEO)

Petak, 07.06.2024 | 10:03

Na društvenim mrežama se pojavio video kraljice Kamile i prve dame Francuske, Brižit Makron.

Uprava za šume: Zaplijenjena građa, podnijete prijave

Petak, 07.06.2024 | 09:51

U prethodnim danima, službenici Uprave za gazdovanje šumama i lovištima nastavili su da zahvaljujući intenzivnim kontrolama terena postižu odlične rezultate u borbi protiv bespravnih sječa, navodi se u saopštenju Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Da li ste znali da kafa umanjuje rizik od ciroze jetre?

Petak, 07.06.2024 | 09:51

Naučnici objašnjavaju da kafa, pored kofeina, ima mnogo biološki aktivnih sastojaka, poput antiinflamatornih supstanci.

ANKETA: Da li treba POOŠTRITI uslove za dobijanje diplome "LUČA"?

Petak, 07.06.2024 | 09:41

Glasajte u našoj novoj anketi!