Nedjelja, 19.05.2024 | 14:57
IZVOR: kolektiv.me

Zid zgrade kao slikarsko platno - Nikšić ukrasili MURALI sa SNAŽNOM PORUKOM

U srcu grada Nikšića,  zid zgrade  stare "Desetke" postaje platno koje oslikava priče o snazi, otpornosti i inkluziji.




Foto: Kolektiv.me 

Novi mural na kojem su oslikane  Frida Kalo i Džudi  Hjuman,  oplemenio je grad pod Trebjesom i nosi duboku poruku o jednakosti i pravima osoba s invaliditetom, stavljajući poseban akcenat na ženama, čije priče često ostaju nepriznate i marginalizovane.

PREPOZNATI  SNAGU  OSI

Ovakvim projektima i sličnim aktivnostima podršku pruža nevladina organizacija (NVO) "Mozaik", a za portal Kolektiv.me  objašnjavaju kako se javila  zamisao da oslikuju baš pomenuti mural.

“Ideja se javila kada smo krenuli u osmišljavanje aktivnosti za projekat,  kako bi povećali nivo vidljivosti osoba sa invaliditetom, a posebno žena sa invaliditetom u našem gradu. Kako se naša organizacija bavi osnaživanjem OSI kroz kreativni program, odlučili smo se baš za izradu murala, kako bi prikazali naš kreativni potencijal i mogućnosti”, kazali su iz NVO Mozaika.

NIJE SAMO ESTETSKI DOPRINOS GRADSKOM PEJZAŽU  

Foto: Kolektiv.me 

Kroz ovaj umjetnički izraz, želja je da se razbiju stereotipi i predrasude, te da se pruži  podrška inkluzivnosti u svim sferama društva. A da li postoji  baš poseban razlog zašto za oslikavanje pomenutog murala izabrana stara zgrada “Desetke”, sagovornici Kolektiva.me objašnjavaju:

 “Odabrali smo ovo mjesto, jer se nalazi u samom srcu grada, na najprometnijem mjestu. Iako je zgrada u centru grada, fasada je oronula, prekrivaju je grafiti i natpisi pa smo se odlučili da zgradu na ovako urbanom mjestu obogatimo muralom, kako zbog estetske prirode tako i zbog borbe za veću vidljivost i prava OSI”.

VRIJEDNE POŠTOVANJA

Mural je izrađen u okviru projekta "OsnaŽENE – vidljive" koji sprovodi pomenuta NVO . Inicijativa lokalne organizacije, posvećene osnaživanju osoba s invaliditetom kroz kreativne projekte, donosi novi sjaj urbanom pejzažu, istovremeno podižući svijest o važnosti vidljivosti žena s invaliditetom.

“Mural je tu da prenese poruku da su žene sa invaliditetom uprkos višestrukoj diskriminaciji, nepriznavanju u društvu, marginalizaciji ipak tu, da su jake, sposobne i da su vrijedne poštovanja. Mural je usmjeren na sve građane, ali posebno na žene sa invaliditetom, kao oblik motivacije i poruke da nijesu same i da zaslužuju ista prava kao i svi ostali građani i građanke”,  ističu iz ove NVO.

ZA OSNAŽIVANJE OSI U NIKŠIĆU

Foto: Koletkiv.me 

Osim što će ovaj mural postati simbol borbe, iz  NVO “Mozaika” planiraju  i niz drugih aktivnosti   u  gradu pod Trebjesom.

“Kroz navedeni projekat imamo planiranu prvu modnu reviju za OSI na našim prostorima, koja će se održati krajem maja, na gradskom trgu u Nikšiću. Cilj aktivnosti jeste razbijanje stereotipa i predrasuda o OSI, koje sa punim pravom mogu biti dio i modne industrije i kulturne scene. Projekcija filma je planirana za mjesec jun, takođe u Nikšiću, a radnja filma prati živote pet mladih žena sa invaliditetom”,  naglašavaju za naš portal.

PODRŠKA GRAĐANA I LOKALNE UPRAVE

Reakcije građana i građanki su veoma pozitivne, a podršku projektu daje i lokalna uprava. Ovaj odjek potvrđuje da gradovi kao što je Nikšić, imaju potencijal da postanu centri kulturne raznolikosti i šanse za sve.  

“Moramo reći da smo od samog starta izrade murala dobijali samo pozitivne komentare, najviše od građana i građanki koji posebno poručuju da je bilo vrijeme da Nikšić malo oživi i u tom kulturnom smislu, da naše zgrade napokon krase neka poznata lica koja nijesu iz dnevno-političkih priča. Ovo nam daje podsticaj za dalji rad i širenje čitave priče, pa smo pozitivan odgovor dobili i od lokalne uprave upravo na temu daljeg rada i oslikavanja grada”, zaključuju za portal Kolektiv.me.

Piše: Višnja Cvetković 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

ANKETA: Da li će BICIKLISTIČKE PATROLE u PG biti EFIKASNE protiv NEPROPISNOG PARKIRANJA?

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:07

Glasajte u našoj novoj anketi!

Živković: Bijelo Polje će OSTATI bastion snage državotvorne politike i grad lokomotiva razvoja sjevera Crne Gore

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:00

Predsjednik Demokratske partije socijalista, Danijel Živković, otvorio je opštinsku izbornu konferenciju DPS Bijelo Polje, na kojoj su birani članovi opštinskog odbora.

FORMIRANA radna grupa za izradu predloga Pravilnika za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu…

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:54

Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je radnu grupu za izradu predloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o medicinskim indikacijama za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu i naknadu zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena.

Za samo par minuta RIJEŠITE se MASTILA sa odjeće - Jedan sastojak iz kuće je ključan

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:38

Otkrijte trikove za uklanjanje mastila sa tkanine uz pokoji sastojak koji već imate kod kuće!

Ovo voće ŠTITI SRCE i može uticati NA SAN

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:24

Bogate antioksidansima i hranljivim sastojcima, trešnje nam mogu pomoći da bolje spavamo i ublaže bolove kod gihta i artritisa. Upravo im je sezona, te bi valjalo što više da ih iskoristimo.

PROČITAJTE - Najveće PLATE u ovim OPŠTINAMA, najviše zarađuju zaposleni u OVOM SEKTORU

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:09

Prosječna zarada u aprilu ove godine bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori iznosila je 828 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Ministarstvo pravde: Na zahtjev tužilaca DRŽAVNI ORGANI moraju ODGOVORITI u roku od osam dana

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:38

Ministarstvo pravde Crne Gore usvojilo je prijedlog državnih tužilaca Jovana Vukotića i Maje Janković po kojem su državni organi u obavezi da odgovore na njihove zahtjeve u roku od osam dana. Ti prijedlozi dostavljeni su tokom trajanja javne rasprave o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu koji je organizovalo Ministarstvo pravde.

"Volim te što si mimo svijeta“ - Sergej Trifunović blista od sreće, a supruga mu sad uputila EMOTIVNE RIJEČI (FOTO)

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:29

Glumac Sergej Trifunović nedavno se u tajnosti vjenčao sa 23 godine mlađom Isidorom Mijanović, a par na društvenim mrežama redovno objavljuje fotografije sa intimnog slavlja.

DJ Luka: Na koncertu Bobana Rajovića bilo je FENOMENALNO i za PAMĆENJE!

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:08

Jučerasnji koncert na Stadionu malih sportova napunio je svima dobro poznat izvodjač Boban Rajović koji je ispunio očekivanja svojih fanova i oduševio publiku.

Radulović: Gledaćemo na Albaniju kao na Monako, a moglo je biti OBRNUTO

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:59

Povećanje PDV-a na smještaj sa 7 na 21 odsto bilo bi ravno katastrofi za turističku privredu, hotelijeri apsolutno neče imati računicu da rade u zimskom periodu. Naprotiv – gomilaće žestoke gubitke, jer će hoteli raditi samo u špicu sezone. Dodatno, veliki ograničavajući faktor našeg turizma je avio dostupnost, koja je ključ svega, sa naprimjer 142 dnevne rotacije u Albaniji, nasuprot naše situacije, gdje u špicu sezone Tivat i Podgorica nemaju skupa 40 avio rotacija dnevno – kazao je, u intervjuu za Bankar Žarko Radulović, suvlasnik Montenegro stars hotel group.