Subota, 25.05.2024 | 09:12
IZVOR: kolektiv.me

Cetinjanin dobitnik PRESTIŽNE STIPENDIJE – Luka spreman da OSTVARI SAN u dalekoj Norveškoj

Posvećenost, trud, želja za znanjem… vodilje su koje otvaraju nove mogućnosti, šanse koje “brišu” sve granice i prepreke.




Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Piše: Marija Bojović

Svijet kao takav neprestan je izazov za sve one koji žele da proširuju svoje vidike, a stečeno znanje kao takvo, iskoriste za dodatno usavršavanje.

Kao obrazovna institucija, cetinjska Gimnazija iznjedrila je mnogo sjajnih ljudi, pružila “odskočnu dasku”, sa znanjem koje otvara vrata najprestižnijih škola.

Jedan od njih je i Luka Perišić, učenik drugog razreda ove škole, odličan đak i za primjer svojim vršnjacima da se svaki trud isplati.

Naime, on je dobitnik prestižne stipendije United College Red Cross Nordic, koja je posebna po mnogo čemu.

“Stipendija UWC pruža mogućnost stipendistima da se školuju, i provedu dvije godine na jednom od 18 koledža širom svijeta. Crna Gora je ove godine dobila četiri stipendije, i to u: Norveškoj, Kini, Bosni i Hercegovini i Italiji. Konkretno, moja stipendija United College Red Cross Nordic pokriva smještaj na kampusu, hranu, knjige i generalno pribor za školu, kao i same testove i predavanja. Takođe, uključen je i Travel support, odnosno pokriveni su svi troškovi putovanja od kuće do škole i u suprotnom smjeru…”, objašnjava Luka na početku razgovora za portal Kolektiv.me.

STIPENDIJA O KOJOJ JE MAŠTAO

United College Red Cross Nordic osnovan je 1995. godine, u Norveškoj, i tokom skoro tri decenije postojanja svoj focus stavlja ne samo na obrazovanje mladih, već nastoji da pronađe ravnotežu između studiranja i raznih drugih aktivnosti, kao što su pomaganje u zajednici, ali i druženje tokom posebnih izazova kao što su vožnja kajaka, planinarenje, i sl.

Kako nam otkriva naš sagovornik, proces apliciranja nije bio jednostavan.

Podrazumijevao je nekoliko koraka koje je trebalo ispuniti: od prikupljanja dokumentacije do eseja, intervjua,...

“Sam proces apliciranja podrazumijeva više faza, počev od prikupljanja i predaje dokumentacije u školi, izbora učenika na nivou škole, apliciranja za stipendiju preko brojnih eseja, do intervijua u Ministarstvu prosvjete nauke i inovacija. Nakon izbora, slijedio je niz drugih aktivnosti u skladu sa onim što treba predati kako bi dokumentacija bila kompletna”.

Foto: Skupština Crne Gore/I.Šljivančanin

Ipak, trud koji je Luka uložio, vrijedio je.

Dobijanjem stipendije ostvario je san, a od naredne školske godine pred njim će biti mnogo zadataka, koje sa zadovoljstvom čeka da riješi.

Preseljenjem u Skandinaviju, čeka ga učenje norveškog jezika, ali i usavršavanje engleskog. Svakako, tu je i upoznavanje drugačijeg mentaliteta, kulture jednog naroda, u državi koja broji preko pet miliona stanovnika.

“Stipendija o kojoj sam maštao, slušajući o učenicima koji su je ranije dobijali i mogućnostima koje su se pred njima otvorile, predstavlja ostvarenje mog sna. Mogućnost školovanja u drugoj zemlji, usavršavanje engleskog jezika i mogućnost da naučim još jedan, u ovom slučaju norveški jezik, kao i upoznavanje druge kulture i sasvim drugačijeg prostora, izazovi su koji privlače, ali u isto vrijeme donose veliku neizvjesnost i preispitivanje, u trenutku kad postanete svjesni da ste baš vi taj koji je zavrijedio ovakvu priliku. Takođe, bitno je dodati da sama pomisao da smo svi tamo sa jednim ciljem, a to je da učinimo naše društvo boljim zaista jeste fascinantno. Istovremeno je i odskočna daska za dalje školovanje na univerzitetu, i svakako će mi omogućiti da u opticaju imam neke izuzetno prestižna univerzitete”, ističe sagovornik portala Kolektiv.me.

PODRŠKA PROFESORA OD NEPROCJENJIVOG ZNAČAJA

Luka posebno ističe podršku koju su mu pružali njegovi profesori u cetinjskoj Gimnaziji.

Znanje koje je od njih dobijao tokom dvije godine, neprocjenjivo je, jer dodaje, koliko je značajno formalno obrazovanje, toliko je bitno i sve ono što je sticao tokom neformalnog obrazovanja.

To objašnjava ovako:

“Smatram da neformalno obrazovanje treba podsticati kod učenika, jer ono pruža sve ono što nije školski čas: rad u drugačijim okolnostima sa novim licima, a tu su i teme koje vas interesuju ili niste ni bili svjesni da bi vas mogle zainteresovati. Ono što moram istaći jeste i volontiranje, koje mi je osim zadovoljstva, pružilo i neke nove vještine i saznanja”.

Kao svestranu ličnost, Luku interesuju mnoge oblasti znanja.

Kako naglašava, trenutno razmišlja o psihologiji, medicini, a isto tako i o prirodnim naukama.

Smatra da će upravo zahvaljujući stipendiji u učenju u inostranstvu, zaista otkriti koja je strana prava za njega i koja će mu pomoći da pokaže i razvije svoje potencijale na najbolji način.

A, da li svoju budućnost vidi u Crnoj Gori?

“Volio bih da nakon studija Crna Gora bude mjesto gdje ću moći da se ostvarim na svakom planu. Međutim, ispred mene su trenutno još dvije godine do sticanja srednjoškolske diplome, studije, nadam se u inostranstvu, a onda u zavisnosti od prilika koje mi se ukažu, vjerovatno će zavisiti i moj povratak u Crnu Goru. Jer zaista, svim srcem smatram da mogu doprinijeti ovom našem društvu i našoj sredini i eventualno unaprijediti sistem”, zaključio je Nikola za portal Kolektiv.me.

KOMENTARI (5)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Jdjd
25.05.2024 12:00

Nadamo se da ces se vratit na Cetinje i doprineses nasoj CG.

13 0
una
25.05.2024 12:04

BRAVO!

15 0
Tanja
25.05.2024 15:03

Sve čestitke za Luku.Zaslužio si , samo nastavi dobro pametno dijete, izvini Cetinjsko momče

13 0
maja
25.05.2024 15:12

Lijepi primjeri pametne naše omladine. Ako na sebe misliš i ne vraćaj se, ovdje sreće nema ni za 100god.

8 2
Cetinjanka
25.05.2024 17:34

Bravo, Luka! Ponosna sam na tebe!

7 0

DPS: Kovačević obesmislio napore NSD-a da sebe prikažu kao pomiritelje, Nikolić: Tužilaštvo hitno da reaguje

Nedjelja, 16.06.2024 | 21:01

Novi sramni javni nastup predsjednika Opštine Nikšiću i istaknutog člana Nove srpske demokratije, Marka Kovačevića u kojem se Crnogorcima prijeti da će se sa njima obračunavati kao sa Turcima, očigledno je najbolja preporuka za najavljeni ulazak ove partije u Vladu, kazali su iz Demokratske partije socijalista (DPS) u saopštenju dostavljenom medijima.

Spajić: Za izjavu Kovačevića nema opravdanja, nadležni organi da utvrde sve činjenice i okolnosti

Nedjelja, 16.06.2024 | 21:00

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao je da najoštrije osuđuje govor predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića i da je u pitanju užasna izjava za koju nema opravdanja.

Krajem juna o davanju u zakup proizvodnih kapaciteta EPCG Željezara Nikšić

Nedjelja, 16.06.2024 | 15:00

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) trebalo bi da na Skupštini dioničara 28. juna razmatraju Predlog odluke o odobravanju nacrta ugovora o zakupu proizvodnih kapaciteta EPCG Željezara Nikšić i daju saglasnost za potpisivanje.

Cikotić: Dvojno državljanstvo je CRVENA LINIJA za građansku Crnu Goru

Nedjelja, 16.06.2024 | 14:31

Uvođenje dvojnog državljanstva trenutno je najopasnija stvar za građansku Crnu Goru, saopštila je za Antenu M portparolka SDP-a Amina Cikotić.

Ovo su PROVJERENI NAČINI da izaberete najbolju LUBENICU

Nedjelja, 16.06.2024 | 14:27

Godinama unazad se raspredaju legende, naučne teorije i životne lekcije o tome kako i na koji način treba izabrati pravu lubenicu.

Spajić: "Tramp razmišlja o PROGRAMU koji je u suštini Evropa sad"

Nedjelja, 16.06.2024 | 14:12

Premijer Milojko Spajić saopštio je da bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp razmišlja o programu koji je u suštini Evropa sad.

POGLEDAJTE - Mladoženja na LETU za Banjaluku prošetao u ŠTIKLAMA, orila se pjesma (VIDEO)

Nedjelja, 16.06.2024 | 13:58

Neobičan snimak jednog mladoženje, koji u avionu, na letu za Banjaluku, šeta obučen kao žena, postao je viralan na društvenim mrežama.

REVIJA dokumentarnog filma od 18. juna do 4. jula ŠIROM Crne Gore

Nedjelja, 16.06.2024 | 13:48

Mreža kinoprikazivača Crne Gore od 18. juna do 4. jula organizuje svoju prvu aktivnost – Reviju dokumentarnog filma, koja se realizuje u saradnji sa Underhill Festom.

Rijana SNIMA FILM o svom životu? Već izabrala glumicu koja će je igrati

Nedjelja, 16.06.2024 | 13:27

Pjevačica je vidi kao idealan izbor zbog njenog talenta i sposobnosti da prikaže suptilnosti njenog života i karijere na velikom platnu.

Kako SMANJITI POTROŠNJU VODE u DOMU? Uz ove savjete možete znatno UŠTEDJETI

Nedjelja, 16.06.2024 | 13:02

Postoji mnogo načina na koje možete uštedjeti vodu u svom domu.