Ponedjeljak, 27.05.2024 | 08:33
IZVOR: RTCG

Upozorenje stručnjaka: Prvaci sa SVE LOŠIJIM motoričkim sposobnostima

Stručnjaci upozoravaju da djeca, prilikom upisa u prvi razred iz godine u godinu pokazuju sve lošije motoričke sposobnosti na testiranjima. Gojazost, slabiji vid i govor te loše držanje tijela samo su neki od poremećaja s kojim se djeca susrijeću. Razlog je što su najmlađi sve više pored ekrana, a sve manje napolju.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Dječija graja na igralištima nakon vrtića i škole sve je tiša. Novije generacije manje se kreću, a slobodno vrijeme uglavnom provode ispred ekrana. Zbog toga iz godine u godinu pokazuju sve lošije motoričke sposobnosti na testiranjima prilikom upisa u prvi razred.

"Loše držanje djece, kifotično držanje, čak imaju toliko asimetrije i jedan manji broj djece ima i skoliozu što je u prošlom periodu bilo nezamislivo, poremećaj u ishrani djece, pogotovo gojaznost", kazala je pedijatrica Rajka Pajović.

Osim nepravilne ishrane i lošeg držanja, veliki broj djece ima ravna stopala, a pedijatri ih često upućuju i na oftalmološke preglede.

"Ima dosta djece koja se poslije oftalmologa vrate s naočarima. Znači da djeca u zadnjem periodu mnogo više koriste mobilne telefone, crtane filmove, taj problem imamo i s govorom. Imamo djecu koja ne govore maternji nego engleski", dodala je Pajović.

Sve to ukazuje da se djeca u ranom uzrastu ne razvijaju pravilno, kaže struka. Uzrok je što je dječija radoznalost s istraživanja svijeta kroz igru i pokret prešla na pasivno posmatranje multimedijalnog sadržaja.

"Zamijenili su sjedećim igrama da bi djeca bila mirna da bi roditelji mogli da obave poslove kod kuće. Zamijenili su interesovanjima koja nijesu vezana za aktivnost više su pasivni", kazala je pedagoškinja Lidija Mirković.

A loše navike teško je mijenjati. Ipak, stručnjaci savjetuju da djeca sličnog uzrasta treba što više da se druže i vrijeme provode napolju.

"Onda imate djecu koja su razigrana, koja trče, traže, smišljaju, koja su kreativna, koja komuniciraju, dogovaraju se čije su igračke i kako će ih podijeliti. Djeca trebaju nekontrolisane uslove, izazovne uslove, koja ih vode ka tome da potrče, preskoče, snađu se, provuku, vide kako nešto funckioniše", kazala je Mirković.

"Možda se roditelji zaštitnički postavljaju prema djetetu, nigdje da se popne, da padne. Mora da se samo popne i padne mora sve to samo da nauči", kazala je Pajović.

Zato, napominju, roditelji moraju da puste djecu da se što više kreću kako bi se pravilno razvijala.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Nikšić: Krivična prijava zbog SUMNJE za UTAJU POREZA, državni budžet OŠTEĆEN za 40.000 EURA

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 18:31

Policija je danas podnijela krivičnu prijavu ODT-u Nikšić, protiv pravnog lica iz tog grada a ujedno i osnivača, izvršnog direktora i ovlašenog lica u tom pravnom licu M.M. (38), zbog sumnje da je izvšio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

MPNI: OBJAVLJEN konkurs za UPIS učenika u prvi razred srednje škole

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 15:28

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) objavilo je danas konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole u Crnoj Gori za školsku 2024/2025. godinu.

Svečano dodijeljena priznanja NAJUSPJEŠNIJIM takmičarima Olimpijade znanja

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 15:15

Najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja danas je svečano dodijeljeno priznanje u prostorijama Rektorata Univerziteta Crne Gore.

UP: Tokom vikenda 69 saobraćajnih nezgoda, poginula jedna osoba

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 14:48

Tokom vikenda, od 14. do 17. juna, na crnogorskim putevima evidentirano je 69 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedno lice smrtno stradalo, dok je šest lica zadobilo teške, a 19 lica lake tjelesne povrede, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

"Privremeno rješenje kao spas na koji se čekalo godinama, asfaltiran dio Bulevara Veljka Vlahovića"

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 12:57

Samo nekoliko dana nakon sastanka koji su stanari dijela Bulevara Veljka Vlahovića održali sa gradonačelnicom prof. dr Oliverom Injac, asfaltirana je kraća dionica kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje u ovom dijelu grada, a sve do okončanja procedura i završetka cijelog Bulevara, saopšteno je iz Glavnog grada.

Novak Đoković uputio EMOTIVNE riječi Jeleni - "Doživotna partnerka, najveća žena, majka..."

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 19:35

Ni ove godine nije izostala čestitka. 

Mašković: Najviše se ODLASKU Olivere Injac RADUJE Borovinić Bojović

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 19:31

"Reakcija odlazeće predsjednice Skupštine Glavnoga grada je u najmanju ruku čudna, zato što je javna tajna da se upravo ona najviše obradovala inicijativi za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac, kazao je odbornik SD-a Miloš Mašković.    

Knežević: Svoja saznanja saopštiću Joanikiju ako ME POZOVE

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 19:20

Iskazujem nemjerljivo zadovoljstvo što se (ne)poznati autor iz Mitropolije ponovo oglasio, čak sam se bio i zabrinuo zašto kasni sa reagovanjem, naivno misleći da će prvo jevanđeljski kritikovati predsjednika Jakova Milatovića zbog njegove švajcarske čajanke sa Vjosom Osmani. Naivno sam očekivao da je (ne)poznati autor makar mogao podsjetiti Jakova Milatovića da je mitropolit Amfilohije sahranjen uz grumene zemlje sa Kosova i Metohije i Jasenovca, naveo je predsjednik DNP-a, Milan Knežević u reagovanju.

Trener Milvola odao POČAST Matiji Šarkiću: Razoreni smo, ne mogu dovoljno da ga pohvalim kao čovjeka

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 19:10

Fudbalski svijet je u šoku zbog prerane smrti Matije Šarkića, crnogorskog golmana koji je u subotu preminuo u 27. godini.

Namirnice koje treba IZBJEGAVATI ako želite BOLJU koncentraciju

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 18:51

Ponekad se čini nemogućim da se koncentrišete dovoljno dugo da završite posao ili školu.

Nikolija PRIZNALA da PRED NASTUP uzme ALKOHOL - "Teško ga podnosim, ALI.."

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 18:36

Pjevačica Nikolija Jovanović govorila je o nastupima, drugaricama, ali i alkoholu.

Nikšić: Krivična prijava zbog SUMNJE za UTAJU POREZA, državni budžet OŠTEĆEN za 40.000 EURA

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 18:31

Policija je danas podnijela krivičnu prijavu ODT-u Nikšić, protiv pravnog lica iz tog grada a ujedno i osnivača, izvršnog direktora i ovlašenog lica u tom pravnom licu M.M. (38), zbog sumnje da je izvšio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

Mijenja analgetike: Umjesto tableta, pojedite OVU VOĆKU i UBLAŽITE BOL

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 18:22

Višnje nisu samo ukusno voće, već su i pune brojnih vitamina i minerala koji imaju pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje.

Ambasada Turske o izjavi Kovačevića: NERIHVATLJIVE uvredljive opaske o Turcima i Crnogorcima

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 18:18

Iz Ambasade Turske u Crnoj Gori reagovali su povodom izjave predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića tokom obilježavanje godišnjice bitke na Grahovcu.

Od vrućine vam OTIČU NOGE na putovanju? Ovo je SAVJET ljekara šta možete da uradite

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 18:08

Otečeni gležnjevi, noge i stopala su uzrokovani nagomilavanjem tečnosti.