Četvrtak, 20.06.2024 | 07:21
IZVOR: gradski.me

Konjević: Povećanje zarada moguće samo uz povećanu produktivnost

Veću zaradu možete imati jedino ako imate i veću produktivnosti. Ako nemate veću produktivnost onda će s pravom neko da sugeriše da zarade povećavate na osnovima koje nisu bazično ekonomski, ocijenio je Raško Konjević, generalni sekretar Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP).
Foto: YouTube screenshot/MediaBiro, arhiva

Konjević je u emisiji Epicentar na Gradskoj RTV istakao da ne može da zagovara tezu, koja se može čuti u prethodnom periodu, da samo povećanje bruto zarada izaziva inflacija, ali ne i povećanje neto zarada.

On navodi da program „Evropa sad 2“ ne može komentarisati iz ugla poslodavaca dok program ne vidi.

„Danas bi eventualno mogli da komentarišemo određene izjave ministara i drugih vladinih zvaničnika koji su se referisali o programu ‘Evropa sad 2’. Teško je trenutno ulaziti u detalje osim onoga što su proklamovani ciljevi koji su definisani kroz ono što je jedna od političkih struktura u svojoj predizbornoj kampanji imala. Nemate jasan program i mjere, šta to legislativno podrazumijeva. Negdje sam i razumio da je Vlada sebi dala zadatak da će kroz jedan vrlo važan dokument, a to je fiskalna strategija, koji se shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti u principu donosi u prvoj godini rada Vlade. Razumio sam da se taj dokument sada priprema, a on ima specifičnu težinu, jer je to jedini dokument koji je obavezan po Zakonu i da ga ne donosi Vlada nego parlament“, kazao je Konjević.

U toj fiskalnoj strategiji, kako kaže, morale bi da budu ključne najave reformskih i drugih poteza Vlade koje planira da uradi u četiri godine i da napravi presjek gdje je crnogorska ekonomija danas i šta kroz reformske stvari treba da bude urađeno.

„Kroz izjave ministara sam razumio da će upravo taj dokument da posluži da Vlada kroz njega predstavi kako doći do ciljeva koje je proklamovala, doduše tada kao politički subjekt, i kako doći do postignutih ciljeva“, naveo je Konjević.

Ističe da Crnogorsko udruženje poslodavaca ima korektnu saradnju sa Vladom Crne Gore, te da mu se čini da prepoznaju značaj poslodavačkih udruženja.

„Činjenica je da sada imamo dvije poslodavačke organizacije i sada treba to adekvatno prepoznati i normativno urediti, a kroz to normativno uređenje treba primjeniti određenu vrstu prakse koja postoji u drugim državama“, kazao je Konjević.

Prema njegovim riječima, vrlo je važno da Vlada izađe sa svojim predlogom kada je u pitanju reforma Fonda PIO. Reforma penzionog sistema, kako je rekao, podrazumijeva potrebu multiresorskog rada

„Biće potrebno da Vlada objasni sindikatima i poslodavcima, kao i javnosti, koji su to potezi za koje ona smatra da ih je potrebno sprovesti da bi se došlo do ciljeva koje je postavila. Imamo ambiciozni plan da bi to moglo da se sprovede do kraja ove ili početkom naredne godine, ali sigurno da su veliki izazovi pred Ministarstvom rada i Ministarstvom finansija, da koncipiraju sve to. Izmjene Zakona o PIO sigurno će zahtijevati interesovanje socijalnih partnera i poslanika u parlamentu. Vrlo je osjetljiva reforma i pogađa preko 120.000 ljudi trenutno, a ‘pogađa’ i sve druge danas radno-aktivno ljude. Zbog svega toga treba pažljivo raditi na tim reformama“, rekao je Konjević.

Crna Gora je, kako naglašava, u jednom trenutku imala visoku inflaciju, ali da je sada situacija mnogo bolja, navodeći da je povećanje zarada moguće samo uz povećanu produktivnost.

„Moramo da shvatimo da smo mi mala – otvorena ekonomija koja ‘uvozi’ i probleme koji se dešavaju u drugim državama. Sigurno je 70-80 odsto kroz taj kontekst uvozne inflacije. Povećanje zarada bez povećanja produktivnosti… tu moramo imati osnovni postulat u vidu – veću zaradu možete imati ako imate i veću produktivnosti. Ako nemate veću produktivnost onda će s pravom neko da sugeriše da zarade povećavate na osnovima koje nisu bazično ekonomski“, istakao je Konjević.

Naglašava i da bi volio da mu neko objasni tezu koja se može čuti, da samo povećanje bruto zarada izaziva inflacija, a ne i povećanje neto zarada, navodeći da ne može da zagovara tu tezu.

Kada je u pitanju dolazak investitora, Konjević navodi da u ukupnom ambijentu treba popravljati efikasnost administracije.

„Neefikasna administracija može da bude ključna biznis barijera i za dolazak investitora i za domaći biznis. Država mora da kreira ambijent u kojem imate jasan osjećaj da je investitorova investicija u smislu svojinskog prava adekvatna. Investitori mogu ukalkulisati poresku stopu koja je veća ili manja, ali neefikasnost administracije je trošak koji teško može da ukalkuliše. Najbolji poreski sistem je onaj koji je jednostavan i transparentan“, zaključio je Konjević.

Šta god Vlada bude radila, bitno je, kako kaže, da to realizuje kroz partnerski dijalog sa poslodavcima.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
😀
20.06.2024 07:44

Oh kako smo lijepo odmorili oci i uši od kad Rasko ojde iz politike

3 0

Alkaras - Samo se borim i vjerujem, ne smatram sebe velikim šampionom

Nedjelja, 14.07.2024 | 18:03

Karlos Alkaras, španski teniser, oglasio se nakon pobjede u finalu Vimbldona.

Đoković - Nije bilo suđeno, potpuno zaslužena pobjeda Alkarasa

Nedjelja, 14.07.2024 | 17:59

Teniser Novak Đoković oglasio se nakon poraza u finalu Vimbldona.

Numerolozi TVRDE da je priliv NOVCA zagarantovan za osobe sa OVIM BROJEM u godini rođenja

Nedjelja, 14.07.2024 | 14:57

Dok se astrologija bavi proučavanjem uticaja planeta na tok naše sudbine, numerologija vidi jasan odnos između datuma rođenja i uticaja energije brojeva na naše živote i ono što nas očekuje.

NOVO POJAČANJE - Crnogorski reprezentativac u Azerbejdžanu

Nedjelja, 14.07.2024 | 14:31

Povremeni crnogorski reprezentativac Nikola Vujnović karijeru nastavlja u Sumgaitu, ekipi iz Premijer lige Azerbejdžana

Određeno ZADRŽAVANJE OSUMNJIČENOM za obijanje dva objekta i krađu

Nedjelja, 14.07.2024 | 14:26

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odredilo je zadržavanje do 72 sati S.A. zbog produženog krivičnog djela teška krađa.

Hrana koja HLADI TIJELO: Osvježiće vas bolje od sladoleda, a ove DVIJE namirnice izbjegavajte na vrućini

Nedjelja, 14.07.2024 | 14:18

Postoje namrinice koje osvježavaju i rashlađuju u vrelim danima, pa ih više jedite ovih dana.

WhatsApp testira NOVU FUNKCIJU - Biće veoma korisna

Nedjelja, 14.07.2024 | 14:10

Ovo bi obradovale mnoge. 

DVIJE tuče u Podgorici u roku od sat i po: POVRIJEĐENO nekoliko osoba, jedna izbodena nožem

Nedjelja, 14.07.2024 | 13:54

UPodgorici su sinoć, u roku od sat i po, izbile dvije grupne tuče u kojoj je povrijeđeno nekoliko osoba. Policiji je prijavljen fizički sukob na Cijevni i na Koniku.

Subota na Exitu: Zalazak uz The Exploited, svitanje uz Maceo Plexa! Tom Morello, Cavalera, Black Coffee i Bonobo predvode veliko festivalsko finale

Nedjelja, 14.07.2024 | 13:48

Treće veče EXIT festivala otpočelo je nastupom punk legendi The Exploited, a završilo se magičnim izlaskom sunca nad mts Dance Arenom uz Maceo Plexa!

Je li Alek Boldvin ODGLUMIO SUZE na suđenju: Kamera uhvatila suprugu dok mu "daje znak"?

Nedjelja, 14.07.2024 | 13:36

Nakon što je odbačena optužba protiv Aleka Baldvina za ubistvo iz nehata, mreže su preplavile fotografije uplakanog glumca u zagrljaju supruge.