Četvrtak, 23.01.2020 | 07:58
IZVOR: cdm.me

Ljekar koji je NAPUSTIO Crnu Goru: U Njemačkoj je rad VISOKO CIJENJEN

Veliki broj ljekara napušta javni zdravstveni sistem Crne Gore. Dio njih radni odnos zasniva u privatnom sektoru, dok nemali broj posao traži van zemlje, najčešće u Njemačkoj. 




Foto: Ilustracija, Pixabay

Jedan od njih je i doktor Vladimir Janjević, specijalizant porodične medicine, koji je 2016. sa porodicom napustio Crnu Goru.

“Razlog odlaska je višestruk. Mogućnost napredovanja u profesiji, mogućnost odabira u kojoj oblasti medicini će usavršavanje i specijalizacija ići, značajno bolji finansijski uslovi zaposlenja, bolji životni standard, bolji uslovi za odrastanje djece, bolje zdravstveno i penzijsko osiguranje”, priča doktor Janjević.

Ono čime su njegove kolege u Crnoj Gori nezadovoljne, u najjačoj ekonomiji Evrope je na visokom nivou.

Janjević tvrdi da je u Njemačkoj rad ljekara visoko cijenjen, i sa ljudske i sa finansijske strane.

“Sindikalna udruženja se konstantno bore za dodatno poboljšanje uslova rada i života ljekara što im i uspijeva (npr. Marburger Bund). Ljekarska komora je direktno uključena u specijalizacije mladih ljekara i aktivno učestvuje u rješavanju problema bilo kakve vrste. Takođe, postoje razne druge pomoćne organizacije koje su specijalizovane za edukaciju specijalizanata određenih oblasti (npr. KoStA za opstu/porodičnu medicinu). Prekovremeni rad je regulisan ugovorom i prema njemu je plaćen, dok su ljekarske plate definisane kolektivnim ili pojedinačnim ugovorima. Kontinuirana medicinska edukacija je za sve ljekare obavezna da bi se znanje održavalo na aktuelnom nivou”, ispričao je Janjević za CdM.

Podsjećamo da Sindikat doktora medicine Crne Gore godinama upozorava na loš položaj zdravstvenih radnika, koji zbog toga napuštaju Crnu Goru i u potrazi za boljim uslovima rada odlaze u neku od zemalja EU. Pominju se podaci da je u poslednjih pet godina crnogorski zdravstveni sistem napustilo više od 150 ljekara.

Da Crnu Goru nije zaobišla migracija zdravstvenih radnika, potvrdio je nedavno ministar zdravlja Kenan Hrapović. Ipak, on je napomenuo da ta tendencija još ne stvara velike probleme, jer država ulaže napore za poboljšanje standarda zdravstvenih radnika.

Zaposleni u zdravstvu će u aprilu primiti uvećanu mjesečnu platu uvećanu za devet odsto.

Vlada je u novembru prošle godine odlučila da se zaposlenima u zdravstvu i prosvjeti zarada od ove godine poveća za devet odsto, a 2021. još tri odsto na uvećanu zaradu.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić povećanje od devet odsto vidi kao veliko razočarenje.

Napominjemo da će Zakon o useljavanju stručne radne snage u Republici Njemačkoj koji stupa na snagu 1. marta omogućiti svim građanima koji dolaze iz zemalja koje nijesu članice Evropske unije da dođu do posla u toj državi pod istim uslovima kao i njeni građani za ona zanimanja koja su označena deficitarnim.

To znači da će građanima zapadnog Balkana, pa i Crne Gore, biti olakšano zapošljavanje u Njemačkoj, što može dodatno povećati odlaske radnika iz Crne Gore.

Lista najdeficitarnijih zanimanja u Njemačkoj: inženjeri svih vrsta, informatičari, ljekari, biolozi, hemičari matematičari, tehničari, električari, vodoinstalateri, lakirer, keramičar, kuvar/pekar, stolar, zanatlije svih profila, medicinsko osoblje, njegovatelj.

Izvor: www.cdm.me

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
pa
23.01.2020 14:55

Sve je to lijepo na priču dok na koži ne osjetiš

3 0

OSTALE VIJESTI

Nezapamćena TRAGEDIJA - GODIŠNJICA masovnog ubistva u OŠ Vladislav Ribnikar

Petak, 03.05.2024 | 08:38

Na današnji dan prije godinu dana u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trinaestogodišnji K. K. ubio je deset osoba – devetoro djece i čuvara škole. Ranjeno je nekoliko učenika i nastavnica istorije.

CGO: Svjetski dan slobode medija u Crnoj Gori se obilježava BEZ NAPRETKA u oblasti medija

Petak, 03.05.2024 | 08:35

Povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, Centar za građansko obrazovanje (CGO) upućuje čestitke svim medijima i zaposlenima u medijima, uz žaljenje što umjesto sveobuhvatnog unaprijeđenja na polju medijskih sloboda konstatujemo loše stanje na svim nivoima u ovoj oblasti, kazao je asistent na programima u CGO Nikola Obradović.

Popović: Sloboda medija ključni uslov napretka Crne Gore ka EU

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:19

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović uputila je čestitku povodom Međunarodnog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja.

Kneževićev advokat: Prvi cilj da se brani sa slobode, obavijestili smo i Evropski sud i UN

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:13

Advokat predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, Tobi Kedman poručio je danas da je prvi cilj tog advokatskog tima da se Knežević brani sa slobode.

UP: Dva vozača vozila pod dejstvom narkotika, jedan odbio “droga test”

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:53

Nikšićka policija uhapsila je sinoć R.P. (20) i M.G. (41). zbog vožnje pod dejstvom narkotika.

Zbog teških riječi na račun Crne Gore i Crnogoraca Hotel Podgorica otkazao nastup Jelene Karleuše

Četvrtak, 02.05.2024 | 15:43

Hotel Podgorica otkazao je nastup pjevačice Jelene Karleuše zbog njenih izjava o Crnoj Gori i Crnogorcima.

Sjutra je VELIKI PETAK: Dan je obilježen CRVENIM SLOVOM, a ove običaje bi svi vjernici trebalo da ispoštuju

Četvrtak, 02.05.2024 | 17:14

Pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju sjutra Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet Isus Hrist

Bajčetić: Aerodrom u Golubovcima ove godine imaće rekordan promet i vezu sa 45 destinacija

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:03

Podgorički aerodrom ove godine imaće rekordan promet i povezanost sa čak 45 destinacija, saopštili su za Gradsku iz Aerodroma Crne Gore. Napominju da sezonskih radnika ima dovoljno, a građane pozivaju na strpljenje zbog gužvi koje će uslijediti u ljetnjoj sezoni zbog povećanog broja letova i, kako kažu, skromnih kapaciteta terminalne zgrade. Kada je riječ o tivatskom aerodromu, iz ACG poručuju da su popravili krov i sistem za klimatizaciju.    

Mjesec je ušao u znak Vodolije: Spremite se za velike izazove i emocionalnu distancu

Četvrtak, 02.05.2024 | 18:31

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, nalazi se danas u Vodoliji i donosi specifične osobe. Ovaj položaj Mjeseca prijaće Vodolijama, Blizancima i Vagama.

Najšarmantnije žene rađaju se u ova ČETIRI znaka: Niko ne može da im odoli

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:07

Ako ste među njima, znajte da ste neodoljive!

Policija sprema prekršajne prijave zbog incidenata u Podgorici, Tivtu i Kotoru

Petak, 03.05.2024 | 15:05

Prethodnih sedmica crnogorski fudbal je bio u centru pažnje javnosti zbog potpuno pogrešnih razloga jer su se dogodila tri velika incidenta u Tivtu, Kotoru i Podgorici.

PET KORAKA za savršeno ispečenu ribu u tiganju

Petak, 03.05.2024 | 14:59

Riba pečena u tiganju je možda i najljepši recept i način pripreme ribe, posebno kada imate zaista dobre filete ili ste možda upecali svoju.

Nadal - Nikada nisam rekao da će se moja karijera ZAVRŠITI na Rolan Garosu

Petak, 03.05.2024 | 14:31

Rafael Nadal je demantovao ranije navode da bi mogao da završi karijeru na Rolan Garosu.

SPEKTAKL u revijalnom dijelu Eurosonga - Nastupiće ove ZVIJEZDE

Petak, 03.05.2024 | 13:55

Poznato je ko će nastupati kao gosti tokom polufinalnih večero Evrovizije 2024, a radi se o izvođačima iz duge i slavne evrovizijske prošlosti.

"Nažalost, neću moći da..." Alkaras ODUSTAO od mastersa u Rimu

Petak, 03.05.2024 | 13:40

Treći teniser svijeta, aktuelni pobjednik Vimbldona Karlos Alkaras, odustao je od nastupa na turniru iz masters serije 1.000 koji naredne sedmice počinje u Rimu.

Vujović: Dužni smo da osiguramo i podržimo slobodu medija i slobodu mišljenja i izražavanja

Petak, 03.05.2024 | 12:54

Sloboda izražavanja je stub demokratije, današnji datum - 3. maj, donosioce odluka, svake godine podsjeća na dužnost da osiguramo i podržimo slobodu medija i slobodu mišljenja i izražavanja. To uključuje uslove za profesionalan i kvalitetan rad novinara, efikasnu zaštitu, brzu reakciju nadležnih i pravedne i temeljne istrage o svim napadima, prijetnjama, zastrašivanjima, saopštila je ministarska kulture i medija Tamara Vujović.

Spajić: Zahvalan svima koji hrabro obavljaju novinarski posao, bez slobode medija nema demokratije

Petak, 03.05.2024 | 12:29

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić čestitao je 3. maj, Svjetski dan slobode medija navodeći značaj poštovanja medijskih sloboda, digniteta i nezavisnosti poslenika „koji rade, istražuju, preispituju i informišu u javnom interesu za dobrobit svih građanki i građana“.

VIDEO: Kina lansirala novu misiju na tamnu stranu Mjeseca, ovo im je CILJ

Petak, 03.05.2024 | 12:14

Kina je lansirala novu misiju na udaljenu „tamnu stranu“ Mjeseca, prvu od tri planirane misije u narednim godinama sa ciljem da Peking spusti čovjeka na Mjesec do 2030. godine.

Bečić: Sloboda medija predstavlja kamen temeljac demokratije

Petak, 03.05.2024 | 11:21

Povodom Trećeg maja, Međunarodnog dana slobode medija, upućujem čestitke svim novinarkama i novinarima u Crnoj Gori, saopštio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

Obratite pažnju – Ovi zdravi napici vam mogu SMANJITI želju za slatkišima

Petak, 03.05.2024 | 11:12

Kada je u pitanju obuzdavanje žudnje za šećerom, dobra je ideja da potražite pića koja osvježavaju, ali koja ne sadrže ili su sa minimalnim dodatkom šećera.