Četvrtak, 04.06.2020 | 13:47
IZVOR: radiosarajevo.ba

Pospanost, suva koža: Ako pijete samo jednu čašu VODE dnevno, evo šta se događa u vašem TIJELU!

Dnevno se preporučuje šest do osam čaša vode, ali to zavisi od opšteg  zdravlja, klimi u kojoj živimo i količini fizičkih vježbi.




Foto:pixabay.com

Ljudsko tijelo svaki dan gubi vodu kroz znoj, urin, pa čak i disanje. Uzevši u obzir da se naša tijela sastoje od 60 posto vode, važno je nadoknaditi izgubljenu tečnost pijući dovoljno i redovno.

Dovoljna hidratacija, između ostalog, održava normalno funkcioniranje mozga i rad crijeva, dok dehidracija može izazvati razne kratkoročne i dugoročne probleme, a koji su to problemi, pročitajte u nastavku.

1. Mokraća tamne boje

Boja mokraće najbrže će vam otkriti jeste li dehidrirani. Zdrava boja mokraće je bljedožuta ili prozirna. Ako ste dehidrirani, može postati tamnija i zamućenija jer je manje razrijeđena – to je znak da popijete čašu vode.

2. Želja za slatkim

Naročito se javlja u popodnevnim satima, a za slatkim žudimo jer se jetra zbog nedovoljnog unosa vode muči s pretvaranjem glikogena u glukozu (šećer) za krvotok.

3. Glad

Ako i dalje osjećate glad nakon jela, krivac može biti dehidriranost. Umjerenu dehidraciju tijelo često krivo tumači kao glad, zbog čega žudimo za još kojim zalogajčićem, a zapravo nam treba čaša vode.

4. Suva usta

Suva ili ljepljiva usta jedan su od najlogičnijih znakova dehidracije. Uzrok mogu biti i lijekovi ili starenje, ali u svakom slučaju vrijedi provjeriti hoće li voda pomoći riješiti problem.

5. Glavobolja

Glavobolje uzrokovane dehidracijom mogu biti različita intenziteta, od tupe i blage do iscrpljujuće. Ovu bol uzrokuje privremeno smanjenje obima mozga uslijed gubitka tečnosti. Mozak se zbog toga lagano povuče od lobanje, što izaziva taj nelagodni osjećaj. Kada popijete vode, mozak će se vratiti u normalan obim i glavobolja bi tada trebala prestati.

6. Pospanost

Sljedeći put kada vas uhvati popodnevna pospanost, uz šoljicu kafe (ako je pijete) svakako uzmite i čašu vode. Osjećaj umora uobičajen je znak dehidracije. U britanskoj studiji iz 2015. godine jedan od pet pacijenata pokazivao je simptome koji su mogli biti posljedica nedovoljnog unosa vode, uključujući umor.

7. Grčevi u mišićima

U trkaćem svijetu prevladava teorija da pijenje velikih količina vode može spriječiti grčeve u mišićima, a neki doktori vjeruju da nedostatak vode uvelike smanjuje cirkulaciju krvi bitnu za normalan rad mišića. To onda može uzrokovati grčenje mišića, posebno tokom vježbanja. Studija iz 2015. godine tu je teoriju dovela u pitanje, ali dok se stvari ne razjasne, ne može škoditi popiti dodatnu količinu vode prije vježbanja.

8. Loš zadah

Dehidracija može uzrokovati i halitozu, odnosno zadah iz usta. Dobra je vijest da bi rješenje mogli biti jednostavno: ispijanje vode može potaknuti stvaranje sline koja će očistiti usnu šupljinu od bakterija koje uzrokuju neprijatana zadah.

9. Zatvor

Uzrok zatvora često je vrlo jednostavan – dehidracija. Kada u organizmu nema dovoljno vode, debelo crijevo uzet će vodu iz stolice, što će otežati obavljanje velike nužde.

10. Suva koža

Nekad je teško raspoznati razliku između dehidrirane kože, što se može riješiti s dovoljnim unosom vode, i suve kože, što je tip kože. Suva koža obično zateže, svrbi i iritirana je. Dehidrirana je koža, s druge strane, bez sjaja, zategnuta i često se ljuska. Bez obzira na to bila vaša koža dehidrirana ili prirodno suva, čaša vode dobar je izbor u oba slučaja.

11. Loša koncentracija 

Dehidracija nema samo fizičke simptome. Ponekad i blaga dehidracija može biti dovoljna da oteža koncentraciju i za jednostavne zadatke. To ne znači smanjenje mentalnih sposobnosti, ali zbog dehidriranosti ti zadaci mogu se percipirati težima, kao i nastojanje da se zadrži fokusiranost. To pak može izazvati osjećaj razdražljivosti, a kada se počnete osjećati tako, znate što vam je činiti – popijte čašu vode, piše zadovoljna.hr.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Ustavni sud ODBIO inicijativu za ocjenu ustavnosti Temeljnog ugovora

Petak, 26.04.2024 | 16:57

Ustavni sud Crne Gore odbio je na današnjoj sjednici predloge za utvrđivanje neustavnosti i nezakonitosti Temeljnog ugovora zaključenog između Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC), kao i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Nikolić: 35 poslanika UPUTILO inicijativu Spajiću da donese ODLUKU o KOSPONZORSTVU prijedloga Rezolucije o Srebrenici

Petak, 26.04.2024 | 16:52

Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić saopštio je da su 35 poslanika Skupštine uputilo je pismo premijeru Milojku Spajiću, pozivajući vladu na čijem je čelu, da bez daljeg odgadjanja, donese odluku o kosponzorstvu prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja će se uskoro naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Injac: FOKUS na stvaranju podsticajnog poslovnog ambijenta, Podgorica da bude POKRETAČKI UZOR

Petak, 26.04.2024 | 16:45

Održana I sjednica novog saziva Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta na teritoriji Glavnog grada Podgorica, na kojoj se razgovaralo o značajnim temama za razvoj i poboljšanje biznis ambijenta na teritoriji grada.

Lukas OTVORIO dušu o POROCIMA, pa priznao šta mu je sin rekao: "Do kraja života ću imati POSLJEDICE zbog...."

Petak, 26.04.2024 | 16:37

On je mnoge situacije opisao i u svojoj knjizi "Ovo sam ja".

Jednostavna NAVIKA koja poboljšava ZDRAVLJE PLUĆA

Petak, 26.04.2024 | 16:20

Kiseonik je neophodan celom organizmu kako bi pravilno funkcionisao.

Novi Upravni odbor NIJE SMIJENIO izvršnu direktoricu ŽPCG

Petak, 26.04.2024 | 16:10

Odbor direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG) nije smijenio izvršnu direktoricu Ilinku Pavićević, potvrđeno je Danu nezvanično iz tog preduzeća

Nema potrebe da se TUŠIRATE SVAKI DAN - Stručnjaci objašnjavaju i ZAŠTO

Petak, 26.04.2024 | 16:06

Da li je potrebno da se peremo veoma često? Neki stručnjaci vjeruju da se svakodnevno tuširanje više zasniva na „društvenom ugovoru“ nego na stvarnim higijenskim potrebama.

URA FORMIRALA Bokešku inicijativu: Boka da se pita

Petak, 26.04.2024 | 15:56

Opštinski odbori Građanskog pokreta URA iz Kotora, Herceg Novog i Tivta sinoć su na osnivačkoj sjednici formirali Bokešku inicijativu, kao prvo regionalno tijelo jedne partije u Crnoj Gori.

Apelacioni sud POTVRDIO OSLOBAĐAJUĆU presudu Krstovićima

Petak, 26.04.2024 | 15:47

Budimir Krstović i njegova kćerka Marina Krstović, u ponovljenom sudskom postupku oslobođeni su od optužbe da su švercovali 1.206, 298 kilograma kokaina.

KCCG organizuje PREVENTIVNE PREGLEDE povodom mjeseca borbe protiv melanoma

Petak, 26.04.2024 | 15:42

Maj je mjesec borbe protiv melanoma, najagresivnijeg tumora kože, a Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Crne Gore tim povodom se i ove godine pridružuje globalnoj akciji, organizovanjem preventivnih pregleda bez uputa i prethodnog zakazivanja od strane izabranog ljekara.