Petak, 26.06.2020 | 15:09
IZVOR: Kolektiv.me

"Zar je ukidanje NERADNE NEDJELJE u trgovini nagrada za sve ono što su prethodnih mjeseci uradili"

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSG) još jednom ističe zatečenost i zabrinutost činjenicom da oni, koji su se još juče zalagali za uvođenje neradne nedelje i slobodan dan u vrijeme državnih i drugih praznika za zaposlene u trgovini, već danas uporno traže ukidanje ovog prava čime na najdirektniji način stvaraju ambijent za nedostojanstvene uslove rada zaposlenih u ovom sektoru, saopšteno je iz Unije slobodnih sindikata.




Foto: Ilustracija, Pixabay

"Podjećamo još jednom da je upravo Odbor udruženja trgovine u Privrednoj komori Crne Gore inicirao da se nedjelja proglasi neradnom, obrazlažući to argumentima da bi time u znatnoj mjeri bila povećana produktivnost rada, da bi radnici bili zadovoljniji i odgovorniji prema radnim zadacima, da bi provodili i planirali više vremena sa porodicom, a poslodavci bi, istovremeno, razvili mnogo veću društvenu odgovornost, smanjili troškove angažovanja dodatne radne snage, kao i tekuće troškove održavanja i redovna izdvajanja za usluge (električna energija, grijanje, komunalije i sl...)."

Iz USSG ukazuju i na činjenicu da je upravo koronavirus morao da podsjeti poslodavce na mjesto i ulogu koju imaju radnici u ukupnom društveno-ekonomskom poretku i da bez radnika kapital nema nikakvu funkciju. 

"Imajući u vidu sve izraženije kampanje koju vode poslodavačke organizacije za ukidanje nedavno uvedene neradne nedjelje u trgovini na veliko i malo, Unija slobodnih sindikata Crne Gore ovim putem ponavalja svoj stav da je, najblaže rečeno, posebno nedosljedno da danas, upravo Privredna komora Crne Gore, poziva na ukidanje neradne nedjelje u oblasti trgovine, zamagljujući promjenu svoga stava obrazloženjem da to rade zbog negativnih efekata epidemije koronavirusa. Ponovo ukazujemo i na činjenicu da je upravo koronavirus morao da podsjeti poslodavce na mjesto i ulogu koju imaju radnici u ukupnom društveno-ekonomskom poretku i da bez radnika kapital nema nikakvu funkciju. Do juče "tihi heroji" u borbi protiv koronavirusa, koji su rizikovali svoje i živote svojih najmilijih da bi društvo normalno funkcionisalo, radnici u trgovini su već danas predmet namjere daljeg urušavanja njihovih, ionako, ugroženih radna prava. Zar je ukidanje neradne nedjelje za zaposlene u trgovini nagrada za sve ono što su prethodnih mjeseci uradili i što svakodnevno rade za svoje poslodavce i društvo?", pitaju se iz USSCG.

Oni su pozvali poslodavačka udruženja da odustanu od inicijative za ukidanje neradne nedjelje, a sve poslodavce da omoguće uslove za dostojanstveni rad svojim zaposlenima.

"To prevashodno podrazumijeva da, gdje god to priroda posla i tehnologija rada ne  iziskuju, omoguće svojim zaposlenima da nedjeljom budu sa svojim porodicama. Takođe, pozivamo nadležne da ne ukidaju neradnu nedjelju u trgovini i da, ponovo, ne dovode u nezavidan položaj 40.000 zaposlenih u toj djelatnosti, uglavnom ženske radne snage. Poručujemo, još jednom, da će se Unija slobodnih sindikata Crne Gore, ukoliko to bude neophodno, suprostaviti ukidanju neradne nedjelje, po cijenu poziva našem članstvu i zaposlenima da to pravo branimo uličnim protestima i svim drugim vidovima sindikalne borbe", zaključeno je u saopštenju USSCG.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Mira
26.06.2020 18:01

Nikako ne ukidajte nedelju imamo i mi zivote barem taj dan da pocinimo nismo ni odmora imali evo godinu dana hvala

20 0
Cetinjanka
27.06.2020 14:50

U potpunosti podržavam stav USSCG da treba zaštititi radnike koji rade u trgovinama i ne dozvoliti njihovu exploataciju od strane poslodavaca.Dragi poslodavci ako želite da ste na "usluzi" građanima angažuje se lično i porodično taj 1 dan koji dobro organizovanim i porodičnim ljudima ne bi trebao da predstavlja problem što je neradan!

0 0

OSTALE VIJESTI

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Plantaže: Minus od 1,27 miliona eura NAJBOLJI REZULTAT u posljednjih nekoliko godina

Petak, 26.04.2024 | 19:51

Odbor direktora kompanije „13.Jul-Plantaže“ a.d, na današnjoj sjednici, usvojio je tromjesečni bilans poslovanja kompanije, koji reflektuje nastavak pozitivnih trendova kroz značajan rast prihoda, jačanje operativne profitabilnosti kompanije i kontinuirano usmjeravanje napora uprave ka stabilizaciji poslovanja,  navode iz ove kompanije. 

Spajić: Uz turizam, hidroelektrane će biti stubovi EKONOMSKOG RAZVOJA

Petak, 26.04.2024 | 17:25

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se tokom zvanične posjete Berlinu sastao sa vicekancelarom Njemačke i saveznim ministrom ekonomije i zaštite klime Robertom Habekom. Energetska tranzicija bila je u fokusu razgovora, a premijer Spajić je istakao da je to velika šansa Crne Gore.

FOTO: Spoj moderne usluge i tradicije gostoprimstva - Voli u Staroj varoši

Petak, 26.04.2024 | 14:11

Danas je novi Voli market otvorio svoja vrata u ulici Petra Prlje, u Staroj varoši.

Bivši radnici “Košute” ponovo blokirali put Podgorica – Cetinje

Petak, 26.04.2024 | 13:20

Bivši radnici cetinjske “Košute”blokirali su danas put Podgorica-Cetinje. Blokada će trajati do 15 sati.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.