Petak, 26.04.2024 | 19:51
IZVOR: kolektiv.me

Plantaže: Minus od 1,27 miliona eura NAJBOLJI REZULTAT u posljednjih nekoliko godina

Odbor direktora kompanije „13.Jul-Plantaže“ a.d, na današnjoj sjednici, usvojio je tromjesečni bilans poslovanja kompanije, koji reflektuje nastavak pozitivnih trendova kroz značajan rast prihoda, jačanje operativne profitabilnosti kompanije i kontinuirano usmjeravanje napora uprave ka stabilizaciji poslovanja,  navode iz ove kompanije. 




Foto: YouTube screenshot/ 13. Jul Plantaže

Kako su saopštili, u prvom kvartalu, Kompanija je ostvarila ukupan prihod u iznosu od 5,256,980 €, čime je ostvaren značajno bolji rezultat i rast od 21% u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. Ostvareni rezultat, ujedno, nadmašuje projekcije za 16%, što ga čini najboljim rezultatom u posljednjih deset godina.

"Na svim tržištima, ukupno posmatrano, prihodi od prodaje flaširanih proizvoda su 42% veći od prihoda iz prethodne godine, za isti period. Najviše prihoda od prodaje flaširanih proizvoda u prvom kvartalu generisalo je tržište Crne Gore, dok je značajan rast ostvaren i na ostalim ino tržištima", navode u saopštenju. 

Ukupni rashodi, dodaju, za prva tri mjeseca iznose 6,852,614 € i 17% su veći od rashoda u istom periodu prethodne godine, i kao takvi reflektuju veći obim poslovanja i ulaganja u proizvodnju. 

"Posmatrani period, za sektor poljoprivrede, predstavlja period visokih proizvodnih ulaganja, gdje su troškovi mnogo veći od prihoda, posebno u prvoj polovini godine, imajući u vidu da tek sa početkom ljetnje turističke sezone prihodi počinju rasti bržom dinamikom od troškova.  U strukturi ukupnih rashoda, za ovaj period, dominiraju troškovi radne snage, kao i troškovi materijala i energije. U odnosu na 2023, ukupni troškovi radne snage su veći za 22%, ali su i dalje manji u odnosu na 2019. godinu, kao rezultat obezbjeđenja većeg broja sezonskih radnika i brže dinamike izvođenja neophodnih agrotehničkih operacija, obzirom da je vegetacija, ove godine, krenula ranije. Sve agrotehničke operacije su blagovremeno realizovane tokom prvog kvartala, u skladu sa predviđenim agro rokovima, što je od suštinskog značaja za stvaranje neophodnih preduslova za uspješnu proizvodnu godinu. Troškovi bruto zarada su veći u odnosu na prethodnu godinu iz razloga što je prethodne godine za ovaj period obračunska vrijednost boda bila manja",  kazali su iz ovog preduzeća

Kako su u prvom kvartalu, dodaju, poslovanja dominantni odlivi u odnosu na prilive, poslovni rezultat je negativan u iznosu od -1,278,851 €. Međutim, važno je napomenuti da je ovaj rezultat, iako negativan, najbolji u posljednjih nekoliko godina. Pozitivna EBITDA od skoro 16 hiljada € ukazuje na osnovnu operativnu profitabilnost kompanije, što je ključno za dalju stabilizaciju i unaprijeđenje poslovanja.  

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"IZGUBIO sam PORODICU, ŽIVOT" - Sin Dragane Mirković i Tonija Bijelića PROGOVORIO o teškom periodu

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 17:32

Marko Bijelić, sin Dragane Mirković i Tonija Bijelića nakon razvoda roditelja na društvenim mrežama, ne prati oca, a trenutno svojoj majci, pomože oko karijere.

Obratite pažnju: Evo koliko dugo VASKRŠNJA JAJA smiju da stoje na stolu i da se jedu

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 14:46

Za Veliki petak se svi maksimalno fokusiramo na ukrašavanje jaje, njihovo bojenje i uljepšavanje. Toliko se ponekad unesemo da se zabrojimo pa ofarbamo i veći broj jaja nego što smo planirali. I onda se zapitate: šta da radim sa tolikim jajima?

Milivoje Katnić počeo i ŠTRAJK ŽEĐU

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:01

Na zahtjev SDT-a angažovana su protekle sedmice dva vještaka psihijatrihske struke da procijene da li je Katnić u stanju da prati istragu i učestvuje u saslušavanju svkjedoka, što je on tražio od prvog dana.

Vuković: Spram ovoga, i Zdravko Krivokapić djeluje kao IZVRSTAN DRŽAVNIK

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 17:53

Nakon posljednjih dešavanja vezanih za Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, odnosno za stavove Vlade o tom dokumentu, oglasio se i potpredsjednik Demokratske partije socijalista Ivan Vuković.

DPS: Vlada odabrala da umjesto kosponzora Rezolucije bude kosponzor Dodikovog i Vučićevog stava

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 14:59

Vlada Crne Gore nije našla za shodno da svoje građane informiše o stavu prema Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, već pokušava da dozirano plasira informacije kako bi postigla nemoguće - da udovolji Vučiću i Dodiku, sa jedne strane, a sa druge poštuje evropski stav o Rezoluciji, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Krapović čestitao Gašiću: Stabilnost naš ZAJEDNIČKI CILJ

Utorak, 07.05.2024 | 14:00

Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović čestitao je Bratislavu Gašiću povodom stupanja na dužnost ministra odbrane Srbije.

Instragram uvodi NOVE FUNKCIJE: Jedna će vam se posebno svidjeti

Utorak, 07.05.2024 | 13:56

Jedna od najkorišćenijih društvenih mreža.

Proljećni bazar od 9. maja u Danilovgradu: Najavljen bogat kulturno-zabavni program

Utorak, 07.05.2024 | 13:54

Nakon velikog uspjeha koji je ostvario Novogodišnji bazar u Danilovgradu, Opština Danilovgrad, Turistička organizacija Danilovgrad i Centar za kulturu Danilovgrad organizuju Proljećni bazar u ovom gradu.

Simić: Moramo da opravdamo ULOGU FAVORITA

Utorak, 07.05.2024 | 13:45

"Lavovi" su,zahvaljujući pobjedi nad Srbijom 30:29 na prethodnom Evropskom prvenstvu, žrijeb za baraž dočekali u 1. šeširu, i tako dobili "azure".

Napravite najefikasnije ANTICELULIT ulje

Utorak, 07.05.2024 | 13:39

Danas celulit pogađa većinu žena, bez obzira na njihovu građu, tip kože i težinu.

Traže odgovore o Popisu, spoljnoj politici, Do Kvonu… - Poslanici spremili pitanja za Spajića

Utorak, 07.05.2024 | 13:26

Predsjednik Vlade Milojko Spajić će u petak 9. maja, u okviru Premijerskog sata odgovarati na pitanja poslanika. Početak Premijerskog sata zakazan je za 12 časova u petak.

Nikolić odgovorio Dragašu: Natovareni ste, Tihomire, nemate kud’ više

Utorak, 07.05.2024 | 13:07

Odgovor Tihomira Dragaša opravdao je očekivanja. Plitko, jeftino i ofucano - baš onako kakvo je i bilo saopštenje PES-a u odnosu na temu Rezolucije u Srebrenici, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

NBA legenda o Jokiću: "On NIJE TAJ, ovo je gotovo"

Utorak, 07.05.2024 | 13:05

Čarls Barkli, legenda NBA, ne vjeruje da će Denver biti u stanju da preokrene u seriji protiv Minesote.

Rađenović: Odović da poništi svoje rješenje kojim se uzurpira dvorište vrtića u Budvi

Utorak, 07.05.2024 | 12:49

Nosilac liste "URA - Dr Dritan Abazović - Drugačije!" Blažo Rađenović podržao je današnji protest roditelja djece koja pohađaju glavni budvanski vrtić i pozvao ministra prostornog planiranja i državne imovine, Janka Odovića, da u skladu sa inspekcijskim nalazom, poništi svoje rješenje kojim se dozvoljava izgradnja kondo hotela na parceli pored vrtića.

Savjeti stručnjaka - Kako da se ZAŠTITITE od NAPADA agresivnog psa?

Utorak, 07.05.2024 | 12:49

Dešavaju se slučajevi kada psi nasrću na ljude, a nerijetko se dese i teže posljedice.