Utorak, 06.10.2020 | 12:55
IZVOR: rts.rs

DECENIJA Instagrama i PRVA fotografija: Ovo treba da znate o aplikaciji koja je PROMIJENILA SVIJET

Aplikacija koja je pokorila veliki dio društvenog i medijskog prostora i postala toliko popularna da je oblikovala svijet oko nas, od dizajna kafića i muzeja, preko aranžiranja tanjira i hrane do toga kako se ponašamo i gdje idemo, pojavila se bez fanfara na današnji dan prije deset godina na „Ep storu“.




Foto: Ellen DeGeneres/Twitter, screenshot

Sve je počelo sa ljubavlju prema tehnologiji i fotografiji. Dok su studirali na Stanfordu, Kevin Sistrom i Majk Kriger lansirali su Instagram 6. oktobra 2010. godine kao jednostavan način djeljenja fotografija.

Pitate se vjerovatno koja je prva fotografija koja je pokrenula lavinu od 50 milijardi do sada podijeljenih? Bila je to probna fotografija Kevinovog zlatnog retrivera (i stopala njegove djevojke) pored tako-kioska u Meksiku postavljena 16. jula 2010. godine.

Prva fotografija na Instagramu

Instagram je odmah postigao veliki uspjeh. U prvih nekoliko sati od lansiranja aplikaciju je skinulo 10.000 ljudi, a tokom naredne godine 10 miliona.

Prva fotografija na Instagramu, Foto: kevin/Instagram

Primjetivši uspjeh u neku ruku rivalske mreže, Fejsbuk je 2012. godine kupio i nastavio da razvija Instagram, koji danas može da se pohvali brojkom od milijardu korisnika i činjenicom da je jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu.

Dostupnost pametnih telefona sa odličnim kamerama dovela je do popularizacije kulturnog fenomena selfija, a gde bolje da ga okačite nego na Instagram. Škljocanje prednje kamere na telefonima postalo je svakodnevna rutina, pa danas teško da možete negde da odete, a da ne vidite nekoga ili da sami sa društvom izlazak ne ovjekovečite jednim, da pogodili ste, selfijem.

Najznačajnija promjena bilo je uvođenje odeljka Stories (priče), koja omogućava ljudima da postavljaju privremene tekstove i snimke, koji nestaju posle 24 sata. Takođe su dodati i brojni efekti za mijenjanje snimaka. Zanimljivo je da je ove mogućnosti prvo uveo rivalski Snepčet. 

Više od dve trećine korisnika su mlađi od 34 godine, zbog čega je Instagram vrlo brzo privukao pažnju marketing industrije, pa je mreža vremenom iznedrila potpuno novo zanimanje – Instagramer. Zbog činjenice da bazu čine mladi ljudi, fenomen influensera (ljudi od uticaja) takođe je dobio potpuno novu dimenziju sa popularizacijom ove mreže.

Selfi sa dodjele Oskara 2014. godine jedan je od najdJeljenijih u istoriji, Foto: Ellen DeGeneres/Twitter, screenshot

Važan dio uspjeha Instagrama jeste i njegova sposobnost da privuče poznate ljude, koji zauzvrat na mrežu privlače veliki broj pratilaca. Kristijano Ronaldo je nezvanični kralj Instagrama (238 miliona pratilaca), a u dvoru se još nalaze i Arijana Grande (203), Dvejn Džonson (199), Kajli Džener (196), Selena Gomez (194)...

Ako ste od onih koji uživaju u Instagramu za vas nema sumnje da je ta društvena mreža za deset godina postojanja promijenila način na koji komunicirate, dijelite sa drugima lične priče i doživljaje. Za vas ostale, probajte, škljocnite tu kameru ponekad i okačite na Instagram, možda vam se dopadne.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nikolić: 35 poslanika UPUTILO inicijativu Spajiću da donese ODLUKU o KOSPONZORSTVU prijedloga Rezolucije o Srebrenici

Petak, 26.04.2024 | 16:52

Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić saopštio je da su 35 poslanika Skupštine uputilo je pismo premijeru Milojku Spajiću, pozivajući vladu na čijem je čelu, da bez daljeg odgadjanja, donese odluku o kosponzorstvu prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja će se uskoro naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Injac: FOKUS na stvaranju podsticajnog poslovnog ambijenta, Podgorica da bude POKRETAČKI UZOR

Petak, 26.04.2024 | 16:45

Održana I sjednica novog saziva Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta na teritoriji Glavnog grada Podgorica, na kojoj se razgovaralo o značajnim temama za razvoj i poboljšanje biznis ambijenta na teritoriji grada.

Lukas OTVORIO dušu o POROCIMA, pa priznao šta mu je sin rekao: "Do kraja života ću imati POSLJEDICE zbog...."

Petak, 26.04.2024 | 16:37

On je mnoge situacije opisao i u svojoj knjizi "Ovo sam ja".

Jednostavna NAVIKA koja poboljšava ZDRAVLJE PLUĆA

Petak, 26.04.2024 | 16:20

Kiseonik je neophodan celom organizmu kako bi pravilno funkcionisao.

Novi Upravni odbor NIJE SMIJENIO izvršnu direktoricu ŽPCG

Petak, 26.04.2024 | 16:10

Odbor direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG) nije smijenio izvršnu direktoricu Ilinku Pavićević, potvrđeno je Danu nezvanično iz tog preduzeća

Nema potrebe da se TUŠIRATE SVAKI DAN - Stručnjaci objašnjavaju i ZAŠTO

Petak, 26.04.2024 | 16:06

Da li je potrebno da se peremo veoma često? Neki stručnjaci vjeruju da se svakodnevno tuširanje više zasniva na „društvenom ugovoru“ nego na stvarnim higijenskim potrebama.

URA FORMIRALA Bokešku inicijativu: Boka da se pita

Petak, 26.04.2024 | 15:56

Opštinski odbori Građanskog pokreta URA iz Kotora, Herceg Novog i Tivta sinoć su na osnivačkoj sjednici formirali Bokešku inicijativu, kao prvo regionalno tijelo jedne partije u Crnoj Gori.

Apelacioni sud POTVRDIO OSLOBAĐAJUĆU presudu Krstovićima

Petak, 26.04.2024 | 15:47

Budimir Krstović i njegova kćerka Marina Krstović, u ponovljenom sudskom postupku oslobođeni su od optužbe da su švercovali 1.206, 298 kilograma kokaina.

KCCG organizuje PREVENTIVNE PREGLEDE povodom mjeseca borbe protiv melanoma

Petak, 26.04.2024 | 15:42

Maj je mjesec borbe protiv melanoma, najagresivnijeg tumora kože, a Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Crne Gore tim povodom se i ove godine pridružuje globalnoj akciji, organizovanjem preventivnih pregleda bez uputa i prethodnog zakazivanja od strane izabranog ljekara.

NOVA ADRESA Direkcije za kaznenu i prekršajnu evidenciju

Petak, 26.04.2024 | 15:33

Ministarstvo pravde Crne Gore obavještava javnost da Direkcija za kaznenu i prekršajnu evidenciju, koja se do sada nalazila na Starom aerodromu – Bulevar Pera Ćetkovića br. 259, prelazi na novu adresu – Bulevar Ivana Crnojevića br. 167, u Podgorici.