Petak, 30.10.2020 | 17:49
IZVOR: vijesti.me

Kiril: Amfilohije ostaje kao svetiljka, nadareni teolog i nadahnuti propovjednik

"Molim se za počinak novozastupljenog gospodara u selima pravednika i nema bolesti, nema tuge, nema uzdaha, ali život je beskonačan".




Foto: mitropolija.com, Arhiva

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril izrazio je saučešće patrijarhu Irineju zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Kako se navodi na sajtu Mitropolije, Kiril je istakao da će mitropolit Amfilohije ostati "kao svetiljka, goruća i užarena, kao nadareni teolog i nadahnuti propovjednik, neustrašivi branilac Svete Crkve Hristove prije jakih vjekova".

On se u pismu osvrnuo na život mitropolita Amfilohija, "kao i ulogu koju je odigrao u borbi za očuvanje svetinja u Crnoj Gori".

"Gospod Isus Hristos pozvao je na sebe izuzetnog arhijereja Srpske pravoslavne crkve, čije će ime u istoriji zauvijek biti povezano s duhovnim preporodom Crne Gore nakon duge ere bogosluženja, neviđene neumorne borbe za spasavanje umirenih svetinja i očuvanje jedinstva naroda Božijeg u žrebu svetih Svetog Vasilija Ostroškog i Petra Cetinjskog", navodi se u pismu ruskog Patrijarha.

On je naveo da će u molitvenom sjećanju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ostati "kao svetiljka, goruća i užarena, kao nadareni teolog i nadahnuti propovednik, neustrašivi branilac Svete Crkve Hristove prije jakih vjekova".

"Molim se za počinak novozastupljenog gospodara u selima pravednika i nema bolesti, nema tuge, nema uzdaha, ali život je beskonačan", napisao je Kiril.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Radulović: Plav dobija RASKRSNICU vrijednu 300 HILJADA EURA

Nedjelja, 28.04.2024 | 10:13

Plav će do kraja avgusta dobiti rekonstruisanu raskrsnicu vrijednu 300 hiljada eura, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom radne posjete toj Opštini.

AKCIJA SPAŠAVANJA: Kotorski vatrogasci pet sati TRAŽILI STRANU DRŽAVLJANKU na brdu Vrmac (FOTO/VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:23

Služba zaštite i spašavanja je, u 16:20 sati, dobila poziv od policijske ispostave Kotor, da se u reonu brda Vrmac izgubila jedna osoba i da je potrebna akcija spašavanja.

MINUS u kasi Željezare iz mjeseca u mjesec SVE VEĆI

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:03

Kriza u Željezari ne jenjava. Dok se traži investitor za zakup pogona u toj fabrici, radnici negoduju zbog kašnjenja zarada, a menadžment sa Elektroprivredom i resornim ministarstvom traži model opstanka.

PONAŠANJA KOJA ODBIJAJU PARTNERA: Tri okidača koja dovode do raskida

Subota, 27.04.2024 | 20:56

Ukoliko radite sljedeće tri stvari, veš partner će biti nezadovoljan i polako će se udaljavati od vas.

Uprava policije o tuči u Budvi: Spriječena eskalacija incidenta, štićene ličnosti nijesu bile ugrožene

Subota, 27.04.2024 | 19:23

Nakon što je sinoć oko ponoći u jednom budvanskom lokalu došlo do tuče N.M. i M.Z. oglasila se Uprava policije (UP) navodeći da se tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru izjasnio da se u radnjama tih osoba ne stiču elementi krivičnog djela. Iz UP su kazali da su policijski službenici spriječili eskalaciju incidenta, te da štićene ličnosti koje su bile na terasi tog lokala nijesu bile ugrožene, kao i da incident nije povezan sa njima.  

Studija OTKRILA - Evo zašto su MUŠKARCI s BRADOM PRIVLAČNIJI

Nedjelja, 28.04.2024 | 10:25

Istraživači su zamolili 8520 žena, u dobi od 18 do 100 godina, da ocijene fotografije muškaraca.

Umjesto kafe probajte ovo: Poboljšava jutarnje RASPOLOŽENJE i SMANJUJE STRES

Nedjelja, 28.04.2024 | 10:07

Mnogi od vas vjerovatno se odlučuju za jutarnju kafu kao poticaj za početak dana, no umjesto šolju kafe, zašto ne probati čaj?

LEGENDARNI Mister Bin se našao pred neočekivanim OPTUŽBAMA britanskog parlamenta

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:57

Rouan Atkinson je ranije ove godine spominjan u Domu lordova, gornjem domu britanskog dvodomnog parlamenta, zbog svog navodnog uticaja na prodaju električnih automobila u Velikoj Britaniji.

Supruga priredila nevjerovatno IZNENAĐENJE Nikoli Rokviću na putu ka Grčkoj (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:41

Proslavljeni pjevač Nikola Rokvić, krenuo je prije par dana pješke na put do Grčke, gdje će se pokloniti Svetom Nektariju Eginskom u istoimenom manastiru, a razlog njegove odluke je human.

KONCERT džez ansambla Lorana Kulondra 30. aprila u KIC-u

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:31

Jedan od najboljih francuskih pijanista i kompozitora mlađe generacije Loran Kulondr, prirediće sa svojim džez ansamblom koncert u čast obilježavanja Međunarodnog dana džeza u Podgorici u utorak, 30. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

AKCIJA SPAŠAVANJA: Kotorski vatrogasci pet sati TRAŽILI STRANU DRŽAVLJANKU na brdu Vrmac (FOTO/VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:23

Služba zaštite i spašavanja je, u 16:20 sati, dobila poziv od policijske ispostave Kotor, da se u reonu brda Vrmac izgubila jedna osoba i da je potrebna akcija spašavanja.

Koka-Kola vam ima BOLJI UKUS kad je pijete iz restorana brze hrane - Postoji NAUČNI RAZLOG za to

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:12

Brza hrana s menija McDonald'sa ne bi bila ista da uz njih ne ide Koca-Kola.

Lili Alen ŠOKIRLA izjavom - "NE ŽELIM da sjedim sa svojim djetetom"

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:42

Lili Alen otkrila je da misli da djeca ne bi trebala da lete prvom klasom.

Odličan za ZDRAVLJE MOZGA: Ovaj ZAČIN je pravo BLAGO za organizam

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:12

Zdrava ishrana i redovno dodavanje određenih začina u jela mogu pozitivno uticati na zdravlje mozga.

MINUS u kasi Željezare iz mjeseca u mjesec SVE VEĆI

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:03

Kriza u Željezari ne jenjava. Dok se traži investitor za zakup pogona u toj fabrici, radnici negoduju zbog kašnjenja zarada, a menadžment sa Elektroprivredom i resornim ministarstvom traži model opstanka.