Utorak, 17.11.2020 | 09:57
IZVOR: Kolektiv.me

ANTARES Dalibora Dada Ćetkovića na Fakultetu umjetnosti UDG

Petnaesta samostalna izložba slika, akademskog slikara iz Bara Dalibora Dada Ćetkovića, pod nazivom "Antares", koja je prvi put prikazana publici krajem avgusta virtuelnim putem na YouTube kanalu umjetnika i početkom oktobra ove godine u galeriji "Velimir A. Leković", upriličena je 11.11.2020. na Dan Univerziteta Donja Gorica u galeriji ove ugledne ustanove.
Foto: privatna arhiva

Novu postavku sačinjava 31 rad i to, 18 slika na platnu, 13 slika na papiru i sve su rađene u kombinovanoj tehnici sa uljem, akrilom, ugljem i grafitom.

Izložbu je otvorio doktor teorije savremene umjetnosti Milun Lutovac, profesor na Fakultetu umjetnosti UDG, a povodom Dadovog novog ciklusa slika napisao je likovnu kritiku:

"Radovi akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića nanovo potvrđuju istinu koja se nalazi u biću svake velike i iskrene likovnosti : slika svijeta koju nudi oko, nije slika svijeta koju otkriva duh.  Oko je usmjereno na igru pojavnost dok je vid duha sav u ezoteriji i metafizičkom. Na slikama Dalibora Ćetkovića granične linije, ako uopšte postoje, ne dijele i ne razdvajaju polja palete, već mire, ujednačavaju i benevalentnim duhovima, i same sobom, povezuju strane koje, igrom slučaja, čine posebnu cjelinu.

Granice su kod Dalibora šavovi, a ne procjepi. Povezujući tonske razlike one, drže višestranost na okupu i održavaju u igri, igru paraestetike. Kao da nam ovaj usredsređeni stvaralac poručuje da samo u prekoračenju čulnih granica možemo doprijeti do binarne strasti, vatreno crvene i smaragdno zelene zvijezde Antares, čiji je on izaslanik na zategnutom slikarskom platnu.

Foto: privatna arhiva

Dalibor Ćetković vlada vještinom velikog likovnog majstora koji uspijeva da prikaže duh koji se kreće. Bjelina na platnima ovog mladog umjetnika posjeduje iskustvo praznine. Skoro da ne postoji nijedna stvar i oblik, a da nijesu iz nje proistekli. Samo veliki dar, koji dobro organizuje, može, sigurnim i preciznim potezom četkice da djeluje iz praznog prostora, a da ga ne dovede u pitanje, već da ga dogradi optimizmom i nadom.

Foto: privatna arhiva

Ritmičnost pokreta na novim Ćetkovićevim slikama, koje su rađene u kombinovanoj tehnici akrilom, uljem, grafitom i ugljem, dio su stvaralačke i intelektualne snage ovog stvaraoca. Ideje, koja izranjaju iz bjeline i dobijaju obrise, nude privid da slika nastavlja svoje prostiranje i van granica formata u kojem je data. Sve je u magičnom pojasu horizonta koji nastaje i nestaje u završnom potezu autorove četkice koji poput potpisa zaokružuje cijeli format platna.

Umjetnički izraz, prema Hegelu, ima ulogu da prenese unutrašnju formu sadržaja i time zapravo objelodani duh epohe koji je oblikovao tu formu. Ako je suditi po umjetničkom izrazu novog ciklusa slika Dalibora Dada Ćetkovića, naš duh epohe je pronašao još jednog svog pouzdanog emisara. Dalibor ante portas! "

Dalibor je govorio studentima kako je započeo svoju stvaralačku misiju odlaskom u Ameriku 2019. godine, u kojoj je boravio i radio dva mjeseca, što je rezultiralo nastankom novog ciklusa slika, na kojem je nastavio raditi i po povratku u Crnu Goru.

"... trebalo bi da imate jasan plan kako da realizujete svoje ideje, vizije, želje, snove. Ako zaista nešto iskreno želite, velike su šanse da to i ostvarite.
Mjenjanjem životnih navika, stvaramo prostor da nadahnuće bude dio naših života.  Ako bih se osvrnuo na moje stvaralaštvo poslednjih 25 godina, mogu reći da moj crtež, kao najiskreniji vid likovne komunikacije, nije imao transformacije i oscilacije u vidu pristupa, dok se u slikarstvu stvaralački tok mjenjao srazmjerno promjenama koje su oblikovale moj život, što je i logično, jer svaki čovjek prije ili kasnije pronađe, ako traži, ono što upravlja njegovim duhom. Dok se to otkrovenje ne dogodi, dok to ne osjetite, niste sigurni u potpunosti, koja je vaša uloga u životu."

Ćetković je sa studentima analizirao svoje radove ukazujući im pri tom da su detalji na slikama simboličko asocijativnog karaktera i da naziv rada, na neki način, određuje polazište za dalje odgonetanje jer je svako platno svijet za sebe.

Daliboru je ovo petnaesto samostalno izlaganje, a do sada je imao preko 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Ove godine je postao dio tima na međunarodnom trilateralnom Interreg IPA-CBC kulturnom projektu COMPLICITIES. Učestvovao je na brojnim likovnim radionicama i kolonijama. Njegovi radovi se nalaze u mnogim privatnim kolekcijama širom svijeta. Živi i radi u Baru.

Postavka u galeriji na Univerzitetu Donja Gorica se može pogledati do kraja 2020. godine.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Revija "Mjuzikl - filmska rapsodija" u KIC-u

Nedjelja, 17.01.2021 | 10:23

Neka od najboljih muzičko - filmskih ostvarenja predstavićemo i u okviru ovogodišnjeg osmog izdanja KIC-ove revije “Mjuzikl - filmska rapsodija”.

KIC ponovo radi - počinju sa redovnim programskim aktivnostima

Petak, 15.01.2021 | 10:41

Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” sljedeće sedmice počeće sa redovnim programskim aktivnostima, a u okviru preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore. 

Legendo, SREĆAN ROĐENDAN - Miladin Šobić danas puni 65. godina

Četvrtak, 07.01.2021 | 09:48

Crnogorski kantautor i jedan do najvećih umjetnika i muzičara na prostorima bivše Jugoslavije, Miladin Šobić rođen je na današnji dan 1956. u Nikšiću gdje je odrastao i završio srednju školu. U srednjoškolskim danima prvi put je počeo da komponuje i da piše.

Nikola Vukčević DRŽAVNI SEKRETAR za kulturu

Srijeda, 23.12.2020 | 11:05

Reditelj i redovni profesor Univerziteta Crne Gore Nikola Vukčević saopštio je da je prihvatio poziv da bude državni sekretar za kulturu u Ministarstvu prosvjete, kulture, sporta i nauke.

“STARE NOTE - NOVI ZVUCI” potvrdio ljepotu crnogorske muzičke tradicije

Utorak, 22.12.2020 | 12:58

Treći festival crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci” održan je juče, 21. decembra 2020, na Velikoj sceni  Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”. Naša kuća pokrenula je festival sa željom da sačuva od zaborava i promoviše najljepše izvorne crnogorske note, a ujedno dajući šansu mladim, neafirmisanim pjevačima. 

Dame, obratite PAŽNJU: TRI razloga zbog kojih muškarci prestaju da se zaljubljuju

Srijeda, 20.01.2021 | 21:39

Žene žele sve i odmah u nadi da će tako stvoriti čvrstu konekciju, ali...

Krivokapić - SAD će u Vladi Crne Gore imati prijatelja i partnera u svim POSLOVIMA

Srijeda, 20.01.2021 | 21:31

Premijer Crne Gore čestitao Džozefu Bajdenu i Kamali Haris stupanje na dužnost.

Šefica kabineta i više savjetnika premijera prijavilo PRIHODE: Malovići imaju tri stana...

Srijeda, 20.01.2021 | 21:17

Savjetnica premijera za manjine Maida Gorčević prijavila da je vlasnica stana od 65 kvadrata, koji je uzela uz pomoć kredita od 35.000 koji vraća u ratama od 244 eura.

PORAZ Mornara: Andora slavila u dramatičnoj završnici u Baru

Srijeda, 20.01.2021 | 20:55

Mornar - Andora 71:74.

ČESTITKE i od Abazovića: "Zajedno ćemo odbraniti demokratske vrijednosti"

Srijeda, 20.01.2021 | 20:23

Potpredsjednik Vlade Crne Gore čestitao predsjedniku i potpredsjednici SAD na inauguraciji.

ANKETA: Šta mislite - Da li će izbor Bajdena uticati na politiku SAD-a prema CG?

Srijeda, 20.01.2021 | 20:08

Džo Bajden položio je danas zakletvu u Vašingtonu čime je zvanično postao 46. predsjednik SAD.

Bečić ČESTITAO Bajdenu i Haris: Radujemo se nastavku čvrste veze između naših država

Srijeda, 20.01.2021 | 19:47

"Radujemo se nastavku čvrste veze između naših država i dodatnom jačanju našeg partnerstva", naveo je Bečić.

Leposavić: BORIMO se protiv svih paralelnih struktura vlasti

Srijeda, 20.01.2021 | 19:32

Imajući u vidu način na koji ste utvrdili da moj lični kritički stav ima karakter koruptivne radnje, ne čudi što ste u periodu prethodne vlasti propuštali da reagujete na brojne primjere korupcije i ugrožavanja javnog interesa koji su se toliko umnožili da je vijest i zabrinutost o njima stigla do svih međunarodnih foruma, zaobilazeći vašu pažnju.

Pripremite KIŠOBRANE: Evo gdje se očekuju PADAVINE

Srijeda, 20.01.2021 | 18:53

Vremenska prognoza za četvrtak, 21. januar... 

Liga šampiona - Rukometašice Budućnosti PORAŽENE u Rumuniji

Srijeda, 20.01.2021 | 18:31

Rukometašice Budućnosti poražene su od Vlčee 25:23 u meču Lige šampiona.