Srijeda, 23.12.2020 | 11:05
IZVOR: Vijesti.me

Nikola Vukčević DRŽAVNI SEKRETAR za kulturu

Reditelj i redovni profesor Univerziteta Crne Gore Nikola Vukčević saopštio je da je prihvatio poziv da bude državni sekretar za kulturu u Ministarstvu prosvjete, kulture, sporta i nauke.




Foto: arhiva, PR Centar

"U procesima koji se dešavaju, odabrao sam aktivnu ulogu, koja mi je i do sada bila svojstvena. Iako sam planirao da, od ove godine, usporim tempo u budućoj karijeri i poslu, jer sam, poslije 18 godina rada na Univerzitetu stekao zvanje redovnog profesora i istovremeno, nakon pet godina, uspio da okončam snimanje zahtjevnog igranog filma, u najkomplikovanijoj pandemijskoj godini naših života, te da se malo više nego do sada posvetim svojoj porodici i malom porodičnom vinogradu - odlučio sam se da prihvatim ovaj poziv u interesu naše struke, te u javnom interesu - i da pokušam da pružim doprinos i budem dio novih rješenja", naveo je Vukčević na Fejsbuku.

Poručio je da će podržavati sve ono što je u dosadašnjoj institucionalnoj kulturi rađeno dobro.

"Svojom novom ulogom, podržavaću pojedince i timove koji su ostvarivali rezultate, te projekte i procese koji su se pokazali značajnim. Na drugoj strani, kao neko ko decenijama participira u poslovima kulture, unapređenju standarda i akademskom obrazovanju umjetnosti, vjerujem da imam pravo da kažem da poznajem procese i izazove umjetničke i kulturne scene Crne Gore, te da ću znati da dam svoj puni doprinos u reformi naslijedjenog. Nekoliko stvari smatram preduslovima za angažman na ovoj poziciji, a to je da kancelarije resora Kulture ostanu na Cetinju i da nastavimo da oživljavamo našu Prijestonicu, zatim, da se budžet za kulturu poveća u granicama mogućeg i da - konkursi za sva rukovodeća i mandatna mjesta u resoru i institucijama kulture postanu javni i transparentni, što do sada nije bio slučaj po pitanju kadrovskih rješenja. Navedeno nije mali početni zadatak i u tome ću istrajati", dodao je on.

Vukčević je kazao da će nejgove aktivnosti biti prvenstveno usmjerene na hitne, srednjoročne i dugoročne ciljeve, te poručio da će svakom od tih ciljeva, sa aspekta svoje nadležnosti, postaviti zahtjevne rokove, ne bi li ubrzali tempo rada.

"Hitnim tj. prioritetnim ciljevima, svakako smatram namjeru ublažavanja posledica epidemije koronavirusa u poslovima struke (u urgentnom i analitičkom dijalogu sa ciljnim grupama: reprezentativnim udruženjima i strukovnim udruženjima, predstavnicima javnih institucija i zainteresovanom stručnom javnošću - od stvaralaštva do kulturne baštine i kreativnih industrija), a zatim transparentne konkurse za upravljačka mjesta i projekte."

Srednjoročni ciljevi će se, dodao je, odnositi na poboljšanje generalnih uslova za rad umjetnika.

"Preispitivanjem postojeće zakonske regulative reprezentativnih, umjetničkih i esnafskih udruženja, spram regionalne i EU prakse, sa ciljem kulturne demokratizacije (postojeća udruženja umjetnika, pogotovo ona reprezentativna, registrovana su kao NVO; treba provjeriti koliko je to kvalitetno rješenje); potom, kroz jačanje kulturnih institucija, decentralizaciju, otvaranje dijaloga, inicijative ka civilnom sektoru kao važnom, racionalnom, savremenom i kreativnom partneru procesa u Crnoj Gori, te kroz jačanje međunarodne saradnje i prepoznatljivosti crnogorske kulture."

Dugoročni ciljevi će se, poručio je Vukčević, odnositi na uspostavljanje zahtjevnih kulturnih kriterijuma u nacionalnim okvirima. 

"Počev od minimiziranja kiča i šunda (kroz zakonsku regulativu i poresku obradu) do ukupnog preispitivanja zakonske regulative, primjenu evropskih standarda i dobre svjetske prakse u kulturi: izvršiti evaluaciju postojećih javnih politika, strategija, programa, modela i institucionalnog okvira finansiranja i javnog interesa kulture u Crnoj Gori, te unaprijediti ih kvalitetnijim rješenjima; unaprijediti saradnju po pitanju nezavisne kulturne scene, kao veoma važnog činioca kulture i umjetnosti, te jačanja kapaciteta za potrebama kulture osoba sa invaliditetom, kulture i potreba djece i mladih, kao i jačanja kadrovske politike."

Ništa od navedenog, kako je kazao, nije jednostavan proces. "Očekujem partnere u svim licima zainteresovanim za reformu ovih pitanja, u javnom interesu; na drugoj strani – javno dajem obećanje da ću biti kvalitetan partner da saslušam i dam doprinos. Kreiraćemo transparentne procedure koje će nam u tome pomoći."

Vukčević je istakao kako smatra da je kultura jedna od najpotentnijih grana crnogorskog društva, te da je siguran da se od nje može stvarati okosnica prosperiteta, a od svih kulturnih poslenika i umjetnika, naši najbolji reprezenti, zadovoljni svojim statusom i mogućnostima.

"Ovom prilikom neću pominjati koliko deficita i problema postoji u kulturi; reći su samo da ću potencirati šanse i mogućnosti s kojima Crna Gora svoju kulturu može valorizovati bolje, stvarati uslove u kojima postajemo zemlja svjesna punog kapaciteta blaga svoje kulture i širine različitosti, koja svoju kulturu čuva, razvija i cijeni, a da svi oni koji nam dolaze u Crnu Goru, dolaze i zbog kulture: da je vide, da je čuju, da je osjete, da je pamte, da je požele – i da nas zbog nje, još više cijene i da nam se varaćaju", naveo je Vukčević.

Istakao je da sav rad u interesu javnosti smatra mjerljivim.

"Iščekujući formalizaciju imenovanja na ovu poziciju, pozivam vas da pratite moj budući rad i ukupan rad resora kulture na Cetinju, te čitavog Ministarstva, da ga odmjerite, da nas kritikujete, da nam dajete prijedloge, komentare i sugestije i da se osjetite važnim i korisnim faktorom zbog kojeg sam se prihvatio ove dužnosti - da svi skupa radimo za građane Crne Gore i naš boljitak. Ova stranica će ubuduće biti moj lični kanal komunikacije sa svim pitanjima na ovu temu, uz sve zvanične i postojeće kanale komunikacije koje imaju kako Ministartvo tako i resor kulture. Ukupne navedene procese imenovao sam pojmom Demokratizacija kulture, sa ciljem da im se svi skupa približimo na najkvalitetniji način", napisao je Vukčević na Fejsbuku.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

"NE BRINEM, više razmišljam kako da mu POMOGNEM" - Prvo OGLAŠAVANJE supruge Nikole Rokvića

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:19

Pjevača su obučavali veoma stručni ljudi. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Zečević: Zbog usporivača i ograda Podgorica postala grad PREPREKA

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:35

Direktor JP “Putevi” Radoš Zečević kazao je da je zbog velikog broja usporivača i ograda Podgorica pretvorena u grad prepreka, ali da su primorani na to zbog nesavjesnih vozača.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gradski.me.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

SMUTI SA BOROVNICAMA: Povećava energiju i ubrzava metabolizam (RECEPT)

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:13

- Isprobajte recept za antiejdžing smuti sa borovnicama. Ova kombinacija sastojaka sjajno djeluje na organizam i tako pomaže da se olakša rad digestivnog trakta, poveća energija i ubrza metabolizam, kaže Tatjana Popović, health coach i nutricionista.

Pusić: Prije 2020. izgledalo da će Crna Gora do 2022. završiti proces ili biti članica EU

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:58

Deklarativno, crnogorska vlast je apsolutno na evropskom putu, no gledajuću političku istoriju partnera koji čine koaliciju na vlasti, sigurno ima određenih pitanja, ocijenila je u razgovoru za Televiziju E nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs.

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Mljekarima ne odgovara prodaja mlijeka za 40 centi

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:34

Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore i Udruženja farmera Crne Gore odbili su ponudu mljekare “Franco” iz Bosne i Hercegovine koja se ponudila da otkupi višak mlijeka po 40 centi po litru. Oni su o tome informisali resornog ministra Vladimira Jokovića, sa kojim će se ujutru sastati.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.