Subota, 20.04.2024 | 10:34
IZVOR: Kolektiv.me

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.




Foto: Ministarstvo kulture i medija

Vujović je na sastanku u direkciji Bijenala, zahvalila na srdačnom prijemu i čestitala na odličnoj organizaciji jubilarnog 60. Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji.

„Svi događaji na Bijenalu organizovani su u skladu sa ovim značajnim jubilejom. Cijenim što Crnu Goru prepoznajete kao partnera i ponosna sam na kulturne i istorijske veze naše zemlje i Italije, koje možemo prenijeti i na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva", rekla je Vujović.

Dodala je da se ove godine Crna Gora predstavlja na novoj lokaciji u Ospedaletto četvrti i da je veoma zadovoljna kako je proteklo otvaranje izložbe „It Takes an Island to Feel This Good" umjetnice Darje Bajagić i kustoskinje Ane Simone Zelenović.

„Na ovogodišnjem Bijenalu predstavlja nas mlada, perspektivna umjetnica Darja Bajagić, na koju smo veoma ponosni. Ministarstvo kulture i medija posebno ulaže u mlade umjetnike i umjetnice, jer su oni budućnost. Na otvaranju je bilo mnogo posjetilaca. Smatramo opravdanim što smo se odlučili za novu, bolju lokaciju na istaknutoj poziciji u Veneciji. Voljeli bismo da na sljedećem Bijenalu, za dvije godine, izlažemo na lokaciji Arsenale, i za to ispunimo potrebene uslove. Nastavićemo razgovore i uključiti Muzej savremene umjetnosti, koji je glavni organizator crnogorskog predstavljanja", rekla je Vujović.

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ministarka je istakla da je posebno raduje što je umjetnica Bajagić kao temu odabrala ostrvo Mamula, važan segment naše kulturne baštine i nasljeđa i što na ovaj način osvjetljavamo teme iz naše prošlosti koje su bolne, ali važne za sve nas.

Butafuoko je potvrdio da ima posebna osjećanja prema Crnoj Gori, zbog bliskosti dvije zemlje, ali i zbog toga što naša država posebno njeguje značajnu savremenu umjetnost i kulturu. Dodao je da bi u narednom periodu rado posjetio Crnu Goru, vjerujući da će time dati važan doprinos promociji savremene umjetnosti i značaju učešća na događajima kakvo je Bijenale u Veneciji.

„Bijenale je mjesto koje zemljama nudi mogućnost za najbolju prezentaciju svoga savremenog stvaralaštva. Otvoreni smo za saradanju, dajemo podršku Crnoj Gori da na sljedećem Bijenalu bude na lokaciji Arsenale. Tu smo za sve razgovore i saradnju", kazao je Butafuoko.

Ministarka Vujović je informisala predsjednika Bijenala da će Crna Gora uskoro dobiti novu zgradu Muzeja savremene umjetnosti, što će biti kulturni i umjetnički centar Podgorice i cijele države.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Osmi regionalni književni festival „LiTeritorija“ u KIC-u

Petak, 03.05.2024 | 09:17

Osmo izdanje LiTeritorije, regionalnog književnog festivala KIC-a „Budo Tomović“, održaće se od 7. do 9. maja 2024. godine.

Uprkos kiši, SENZACIONALNA karnevalska fešta u Budvi (FOTO/VIDEO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:29

Velikom karnevalskom povorkom i spektakularnim tačkama 56 karnevalskih grupa sinoć je na izuzetan način završeno 21. izdanje Međunarodnog budvanskog karnevala koje je organizovano pod sloganom “Zajedno!”

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

RECEPT DANA: Posna pita na vodi sa pečurkama

Petak, 03.05.2024 | 09:24

Odličan izbor da započnete dan jeste jednom domaćom pitom.

Osmi regionalni književni festival „LiTeritorija“ u KIC-u

Petak, 03.05.2024 | 09:17

Osmo izdanje LiTeritorije, regionalnog književnog festivala KIC-a „Budo Tomović“, održaće se od 7. do 9. maja 2024. godine.

Nezapamćena TRAGEDIJA - GODIŠNJICA masovnog ubistva u OŠ Vladislav Ribnikar

Petak, 03.05.2024 | 08:38

Na današnji dan prije godinu dana u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trinaestogodišnji K. K. ubio je deset osoba – devetoro djece i čuvara škole. Ranjeno je nekoliko učenika i nastavnica istorije.

CGO: Svjetski dan slobode medija u Crnoj Gori se obilježava BEZ NAPRETKA u oblasti medija

Petak, 03.05.2024 | 08:35

Povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, Centar za građansko obrazovanje (CGO) upućuje čestitke svim medijima i zaposlenima u medijima, uz žaljenje što umjesto sveobuhvatnog unaprijeđenja na polju medijskih sloboda konstatujemo loše stanje na svim nivoima u ovoj oblasti, kazao je asistent na programima u CGO Nikola Obradović.

Budućnost Voli digla glas protiv komesara za suđenje: Pakuj kofere!

Četvrtak, 02.05.2024 | 22:02

Košarkaški klub Budućnost Voli je digao glas u Admiralbet ABA ligi i tražio smjenu komesara za suđenje Srđana Dožaja.

Pavićević: Vlada mora biti rekonstruisana ove godine, Spajić će procijeniti kad

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:55

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević kazao je da očekuje rekonstrukciju Vlade, jer je to dogovoreno i potpisano, ali da se još ne zna da li će to biti urađeno u jednoj ili u više faza.

Crna Gora - Građani grabe da uvezu automobile koja evropska tržista neće

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:40

Podaci MUP-a pokazuju da svaki treći građanin u Crnoj Gori ima automobil i da je prosječna starost registrovanih vozila 17 godina. Tako je Vlada odlučila da obnovi vozni park u državi i od prvog jula zabrani uvoz vozila starijih od 15 godina. Zato građani grabe da ovih dana uvezu automobile koja evropska tržista neće.

Popović: Sloboda medija ključni uslov napretka Crne Gore ka EU

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:19

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović uputila je čestitku povodom Međunarodnog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja.

Borovinić Bojović: Na čelo Vlade Srbije došao čovjek porijeklom iz naših krajeva

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:37

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je Milošu Vučeviću izbor na funkciju predsjednika Vlade Srbije.

Kneževićev advokat: Prvi cilj da se brani sa slobode, obavijestili smo i Evropski sud i UN

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:13

Advokat predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, Tobi Kedman poručio je danas da je prvi cilj tog advokatskog tima da se Knežević brani sa slobode.