Ponedjeljak, 11.01.2021 | 13:33
IZVOR: nova.rs

Vožnja po SNIJEGU i LEDU - Šta mora da zna svaki vozač?

Kada su putevi prekriveni snijegom ili ledom vozite kao da hodate po jajima. Budite spremni za najgore jer led utiče na ubrzavanje, upravljanje i kočenje.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Budite i mentalno spremni za ovakve uslove vožnje i obezbedite svu potrebnu opremu. Ako niste vični vožnji po snijegu ili vas to previše plaši, nekada je bolje odustati i uzeti taksi, ići javnim prevozom ili se dogovoriti da vas neko sa više iskustva u vožnji poveze.

Dajemo pregled osnovih saveta za vožnju koje treba uzeti u obzir kada je napolju snijeg i led i kada se već podrazumijeva da na vožnju krećete sa montiranim zimskim gumama.

Vožnja po snijegu:

1. Prije nego što krenete očistite metlicom sve prozore, a ne samo vjetrobran. Očistite retrovizore, haubu i krov.

Kada ostavite sneg na krovu, rizikujete da kada kabina počne da se grije, ova veća količina snijega popusti i pri kočenju može da vam spadne na vjetrobran i ozbiljno ugrozi vidik. Ne ostavljajte ništa za kasnije.

2. Ako u vašem vozilu postoji opcija odabira režima vožnje izaberite “snow”.

3. Ukoliko ne možete da se izvučete sa parkinga jer točkovi proklizavaju, probajte da krenete iz druge “brzine”. Možete i koristeći kvačilo i gas blago da zaljujate vozilo napred-nazad, a ako ni to ne “upali”, postavite patosnice ispod pogonskih točkova kako bi im obezbijedili prianjanje za pokret. Kada se izvučete iz snijega nemojte da ih zaboravite na parkingu.

4. U toku vožnje ne radite ništa ishitreno. Sve reakcije treba da budu lagane i planirane. Izbjegavajte visoke obrtaje, vozite u višem stepenu prenosa nego inače pogotovo pri pokretanju vozila kako biste izbjegli proklizavanje.

5. Vodite računa o brzini, morate da je prilagodite vožnji po snijegu. Nikad nemojte voziti previše brzo jer rizikujete da izgubite kontrolu nad vozilom, niti previše sporo kako ne biste imali problema pri vožnji uzbrdo. I naravno, duplirajte rastojanje od vozila ispred vas, jer samo tako ćete moći da se zaustavite na vrijeme bez previše korišćenja kočnica po snijegu.

6. Ne vozite blizu vozilima koja imaju veću količinu snijega na krovu, jer taj snijeg može da se obruši na vaše vozilo ako ste previše blizu.

7. Uvijek gledajte da prije krivine dovoljno usporite kako biste imali vremena da reagujete u slučaju opasnosti. Usporavanje i kočenje treba završite prije nego što počnete da okrećete upravljač.

8. Ukoliko vam se automobil pokvari na otvorenom putu, napustite vozilo i sklonite se sa strane dok čekate pomoć.

Vožnja po ledu

Sigurno najneprijatnija od svih vožnji jeste ona kada nemate apsolutno nikakvu kontrolu nad vozilom. Kočnice kao da nemaju funkciju, klizate se po putu, volan je prestao da usmjerava automobil u pravcu u kom želite. Prava katastrofa od situacije.

Ipak, ovaj nemili scenario može da se izbjegne. Naime, već sada je vrijeme kada treba da mislite o tome kako ćete da prilagodite svoju vožnju uslovima na putu, pa kada kolovoz postane opasno klizav, bićete spremni da pravilno reagujete.

1. Prije nego što krenete na put provjerite vremensku prognozu i ne ignorišite upozorenja!

2. Ako točkovi proklizavaju pri kretanju, i po ledu probajte da krenete iz druge “brzine”, lagano otpuštajući kvačilo i izbjegavajući visoke obrtaje – to će spriječiti proklizavanje točkova.

3. I po ledu važi savjet da ako u vašem vozilu postoji opcija odabira režima vožnje izaberite “snow”.

4. Kada ste krenuli vozite u višim stepenima prenosa, i nemojte voziti brzo kako ne biste izgubili kontrolu nad automobilom.

5. Put kočenja se po ledu i snijegu produžava i za 10 puta! Zato ostavite dovoljno mesta između vašeg i automobila ispred vas. Računajte na to da možda nećete moći da se oslonite na kočnice kako biste se zaustavili.

6. U krivinama, prije raskrsnica ili nizbrdice smanjite brzinu ranije kako biste imali kontrolu i bili u odgovarajućem stepenu prenosa prije prolaska.

7. Proklizavanje po ledu je najveća briga vozača koji voze po zaleđenom kolovozu. Ako vaše vozilo izgubi prianjanje, sklonite nogu sa pedale gasa i usmjerite prednje točkove u pravcu u kom želite da se krećete. To ćete najlakše uraditi tako što ćete pogled usmjeriti tamo gdje želite da idete, a ruke će sa volanom uraditi ostalo.

8. Probajte da unaprijed odredite rutu. Idite glavnim putevima jer su oni najvjerovatnije očišćeni ili posuti rizlom. Imajte na umu da i kada se led istopi, postoje deonice na kojima je ostao a one su uglavnom u sijenci drveća ili zgrada.

9. Kada napustite vozilo podignite brisače kako se ne bi zaledili i zalijepili na vjetrobransko staklo.

10. Mali ašov ne može da smeta u prtljažniku, a može da pomogne da iskopate točkove iz snijega, ili da sebi otkopate parking-mjesto.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Podgorica: Roditelj prijavio policiji da je nepoznati muškarac njegovoj ćerki nudio čokoladicu i zvao je u lift

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:39

Policiji je danas jedan roditelj iz Podgorice podnio prijavu u kojoj je naveo da je nepoznata osoba njegovo maloljetno dijete pozivala da udje u lift stambene zgrade i nudila čokoladu, saopšteno je Portalu Analitika nezvanično iz Uprave policije.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

UDES u Podgorici - Ima povrijeđenih

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:41

Jedna osoba je povrijeđena u udesu dva automobila koji se dogodio na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog ispred Skupštine Crne Gore.

Ovo su neradni dani za Praznik rada i pravoslavni Vaskrs

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:36

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja, te su povodom ovog praznika neradna dva dana, i to: srijeda 1. maj i četvrtak 2. maj, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Ljepota NEMA ROK TRAJANJA - Ima 60 godina i nova je MIS Buenos Ajresa

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:02

Alejandra se kvalifikovala za izbor za mis univerzuma Argentine pobjedivši daleko mlađe djevojke.

Vrhovnom sudu fali jedan sudija, o kandidatima za predsjednika nakon praznika

Petak, 26.04.2024 | 14:36

Vrhovnom sudu fali jedan sudija da bi bio kompletiran, i u pitanju je jedan izuzetni sudija koji treba da ima 20 godina radnog staža, saopštila je danas na konferenciji za novinare v.d. predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković.

SDT odbacilo dvije krivične prijave protiv Olivere Injac

Petak, 26.04.2024 | 14:18

Specijalno državno tužilaštvo SDT odbacilo je dvije krivične prijave protiv bivše ministarke odbrane a sada gradonačelnice Podgorice Olivere Injac, saopštio je CdM-u državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

FOTO: Spoj moderne usluge i tradicije gostoprimstva - Voli u Staroj varoši

Petak, 26.04.2024 | 14:11

Danas je novi Voli market otvorio svoja vrata u ulici Petra Prlje, u Staroj varoši.

Pomoću ovog jednostavnog trika osvježite jastuk na kojem spavate

Petak, 26.04.2024 | 14:04

Jastuci se brzo prljaju bez obzira na zaštitu koju pruža jastučnica jer i do njih dođu prašina, znoj i grinje, a u mašini ne bi ih trebalo često prati jer se većina punjenja tako uništava.

FOTO: Broj 77, logo Džordana,.. Luka Dončić se pohvalio NOVIM AUTOMOBILOM, ovaj model niko nije očekivao

Petak, 26.04.2024 | 13:56

Luka Dončić je nedavno pričao koliko je veliki ljubitelj automobila, a u svojoj garaži već ima prave "zverke", među kojima i džip za apokalipsu, koji posebno voli.

„Ljepota je hendikep ako ste glupi“: Monika Beluči ima sjajnu poruku i životnu lekciju koju danas treba da pročitate

Petak, 26.04.2024 | 13:46

Jedna od najljepših žena svijeta, italijanska glumica i manekenka, koja trenutno promoviše film „Bitlđus“ (u režiji njenog partnera Tima Bartona) i igra u predstavi o operskoj divi Mariji Kalas, govorila je u intervjuu za Novi magazin o svojoj karijeri, ljubavi prema glumi i ...

Spavanje sa šminkom: Loša navika koje treba da se riješite ODMAH, evo i zašto

Petak, 26.04.2024 | 13:33

Ostaci šminke začepljuju pore i mogu izazvati ozbiljne probleme s kožom.

FOTO: Svečano otvorena manifestacija "Dani DRAGANA RADULOVIĆA“

Petak, 26.04.2024 | 13:29

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Rakočević: Još jedan eksperiment Vlade kojim inspekcijske poslove želi da stavi pod političku kontrolu

Petak, 26.04.2024 | 13:24

Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, što predstavlja uvod u ukidanje Uprave za inspekcijske poslove i pokušaj stavljanja pod partijsku kontrolu poslova iz oblasti inspekcije, saopštio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Bivši radnici “Košute” ponovo blokirali put Podgorica – Cetinje

Petak, 26.04.2024 | 13:20

Bivši radnici cetinjske “Košute”blokirali su danas put Podgorica-Cetinje. Blokada će trajati do 15 sati.