Ponedjeljak, 15.02.2021 | 19:56
IZVOR: rts.rs

VIDEO: Naučnici otkrili život tamo gdje ne bi trebalo da POSTOJI

Slučajno otkriće života na stijeni ispod antarktičke ledene ploče Filhner-Rone menja naše razumjevanje kako organizmi mogu da žive u sredinama daleko od sunčeve svjetlosti, navode britanski biolozi.




Foto: Screenshot, British Antarctic Survey/Twitter

Probušili su rupu u 900 metara debeloj ploči Filhner-Rone i kroz rupu ubacili kameru u potrazi za muljem na dnu. Na njihovo iznenađenje, otkrili su stijenu prepunu životinja.

Na snimku se vidi 16 sunđera i 22 neidentifikovane životinje. Ovo je prvi put da je takav oblik života otkriven ispod antarktičke ledene ploče.

„Postoje svakakvi razlozi zbog kojih ne bi trebalo da budu ovdje“, kaže britanski biolog Hu Grifits, koji je analizirao snimak. Smatra da životinje, koje se vjerovatno hrane filtriranjem, preživljavaju na hranljivim materijama koje pronađu u vodi na minus dva stepena Celzijusa.

Ono što je čudno jeste što su toliko daleko od bilo kakvih izvora hranljivih materija, imajući u vidu da se stena nalazi daleko od otvorene vode, gdje organizmi koji vrše fotosintezu mogu da žive.

Štaviše, hrana sunđera vjerovatno potiče iz još daljih izvora. S obzirom na to šta znamo o okeanskim strujama na tom području, najbliži izvor direktne sunčeve energije udaljen je 600 kilometara.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Kućni posao koji će vam POMOĆI kad ste pod STRESOM

Petak, 26.04.2024 | 18:20

Kad se ne osjećate najbolje, posebno je važno da ste ljubazni prema sebi, a svim se projektima bavite malim koracima.

Radnici Željezare PREKINULI PROTEST, isplata u ponedjeljak

Petak, 26.04.2024 | 18:11

Radnici Željezare prekinuli su protest nakon obećanja direktorice fabrike Nevenke Janković da će martovsku platu primiti u ponedjeljak.

POGLEDAJTE - Ovo je BINA ovogodišnjeg Eurosonga (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 18:06

Na službenom profilu Eurosonga predstavljena je BINA na kojoj će za dvije sedmice  nastupati izvođači iz 37 zemalja.

Alkaraz LAKO sa Ševčenkom - Teniset RUTINSKI do trećeg kola

Petak, 26.04.2024 | 17:57

Španski teniser Karlos Alkaras opravdao je ulogu favorita protiv Rusa koji predstavlja Kazahstan Aleksandra Ševčenka 6:2, 6:1 i plasirao se u treće kolo mastersa u Madridu.

VJEROVALI ILI NE - TRČAO na maratonu i usput popio 25 ČAŠA VINA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 17:49

Društvenim mrežama širi se video snimak sa Londonskog maratona u kojoj se vidi kako jedan od učesnika pije vino, čašu za čašom.

Podgorica: Za Vaskrs NEMA gradskog prevoza, ovo su NOVE IZMJENE

Petak, 26.04.2024 | 17:45

Iz Gradskog prevoza obavijestili su građane da će tokom prazničnog perioda doći do izmjena u rasporedu rada linijskog prevoza.

FSCG SUSPENDOVAO igrača Koma zbog fizičkog napada na gledaoce

Petak, 26.04.2024 | 17:39

Disciplinska komisija FSCG suspendovala je igrača Koma Opeke Tejiri Mosesa zbog fizičkog napada na gledaoce po završetku utakmice sa Bokeljom u Kotoru.

Spajić: Uz turizam, hidroelektrane će biti stubovi EKONOMSKOG RAZVOJA

Petak, 26.04.2024 | 17:25

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se tokom zvanične posjete Berlinu sastao sa vicekancelarom Njemačke i saveznim ministrom ekonomije i zaštite klime Robertom Habekom. Energetska tranzicija bila je u fokusu razgovora, a premijer Spajić je istakao da je to velika šansa Crne Gore.

Zvijezda serije "Vinova loza" ČEKA SINA - Glumac OTKRIO pol djeteta

Petak, 26.04.2024 | 17:18

Progovorio i o vjenčanju.

NAJGORE PIĆE koje možete popiti prije spavanja, a NISU NI KAFA NI ČAJ

Petak, 26.04.2024 | 17:06

Poznato je da se ne preporuča piti kafu ili čaj prije spavanja, ali postoji piće koje i više pospješuje nesanicu.