Četvrtak, 11.03.2021 | 13:54
IZVOR: stil.kurir.rs

Novak Đoković ovim NAPITKOM započinje svako JUTRO: Moćna kombinacija koja jača organizam

Mnogo je razloga da već od danas počnete da pijete ovaj napitak.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Celer su i Egipćani koristili kao lijek, a istraživanja su pokzala da je ovo povrće zaista odlična namirnica i izvor velike količine vitamina i minerala. U sebi sadrži vitamine K, E, C i B. Bogat je kalcijumom i folnom kisjelinom, a ima i snažno diuretičko dejstvo.

Može se jesti sirov, ali ukoliko niste ljubitelji ukusa ovog povrća, možete napraviti i sok. Jednako dobro će uticati na organizam.

Ovim napitkom čak i Novak Đoković započinje svako jutro. Jednom prilikom je svojim pratiocima na Instagramu otkrio da vjeruje da je upravo ovaj sok odgovoran za njegovo dobro zdravlje. 

"Dobro jutro svima. Dakle, ovako ja započinjem svaki svoj dan. Najpe uzmem malo tople mineralne vode s limunom i limetom. Potom zavirim u frižideru, gdje držim zelene stabljike celera. Njih ubacim u sokovnik za hladno cijeđenje, kako bih dobio sok od celera," kaže Novak.

"Ovaj sok je pun minerala, soli i još neotkrivenih elementa koji čiste vašu jetru. Čini čuda, kako za mene i moju ženu, tako i za našu djecu. Doduše, oni ga ne uzimaju čistog, već s dodatkom soka od krastavca ili jabuke," otkrio je Novak.

A evo šta kaže nauka i sprovedena istraživanja. Zašto je celer tako dobar i zašto treba da se nađe redovno na vašem jelovniku:

Može da snizi krvni pritisak

Celer sadrži ftalid, jedinjenje koje smanjuje proizvodnju hormona stresa, opušta mišiće oko arterija i poboljšava cirkulaciju. Kalijum koji se nalazi u celeru će stabilizovati otkucaje srca i sniziti krvni pritisak.

Može da reguliše nivo holesterola

Butilftalid, jedinstveno jedinjenje koje pomaže u održavanju normalnog nivoa holesterola, a to sve doprinosi dobrom radu srca.

Povoljno utiče na probavu

Celer sadrži jedinjenje pod nazivom NBP koje poboljšava cirkulaciju crijeva.

Pomaže u mršavljenju i hidrira

Osim što je pun vode i vlakana, celer ima svega 10 kalorija, što ga čini savršenim saveznikom vitke linije. 

Povoljno djeluje na imunitet

Bogatstvo vitaminom C čini celer i celerov sok jedinim od najboljih saveznika jakog imuniteta. Osim vitamina C, za očuvanje odbrambene moći organizma zaslužna je i supstanca kumarin.

Povoljno utiče na kožu

Ukoliko vodite bitku sa aknama na licu ili imate problema sa kožom, redovno konzumiranje celerovog soka vam može pomoći u toj borbi.

Priprema soka: Možete koristiti samo celer, ali radi boljeg ukusa, nutricionisti preporučuju da dodate i krastavac ijednu zelenu jabuku u sokovnik ili blender. 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.