Subota, 17.04.2021 | 17:46
IZVOR: rts.rs

SAHRANJEN princ Filip

Princ Filip, muž kraljice Elizabete II i vojvoda od Edinburga sahranjen je nakon službe koja je održana u okviru kompleksa zamka Vindzor. Zbog pandemije sahrana je održana u krugu porodice.




Foto: The Royal Family/YouTube screenshot

Od princa su se oprostili njegova supruga kraljica Elizabeta Druga, njihova deca i unuci. Vojvoda od Saseksa Hari doputovao je na sahranu iz Kalifornije.

Službu je održao Dejvid Koner, đakon Vindzorske kapele koji je rekao da se sa zahvalnošću u srcu sjećamo princa Filipa.

"Nadahnuo nas je svojom nepokolebljivom odanosti našoj kraljici, svojom službom narodu i Komonveltu, svojom hrabrošću, istrajnošću i vjerom", poručio je đakon.

Sahrani je prisustvovalo i trideset članova porodice princa Filipa, uključujući i njen njemački ogranak.

Po želji princa Filipa na sahrani su se čule i gajde, a porodica se od njega oprostila i minutom ćutanja.

Javnost nije mogla da prisustvuje sahrani, a ceremonija je prenošena na televizijama širom svijeta.

Princ Filip sahranjen je u grobnicu kraljevske porodice u kapeli Svetog Đorđa u Vindzoru.

Njegov kovčeg prenijet je u kapelu Svetog Đorđa posebno modifikovanim "lend roverom", u čijem je dizajniranju učestvovao princ Filip.

Kovčeg je bio umotan u njegovu ličnu zastavu koja predstavlja elemente njegovog života, od grčkog nasleđa do britanskih titula. Na kovčegu su bili njegova oficirska kapa i sablja.

Kraljevska porodica tražila je od građana da ne dolaze u zamak Vindzor, ali se veliki broj njih ipak okupio ispred zamka i na taj način su se oprostili od princa Filipa.  

Princ Filip, muž kraljice Elizabete II i vojvoda od Edinburga preminuo je 9. aprila u 100. godini. U braku sa Elizabetom bio je 73 godine, a kao suprug britanske kraljice proveo je punih 65 godina.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Rakočević: PES i partije vlasti OPSTRUIRAJU nastavak rada u Odboru za izbornu reformu i rješenje pitanja Šavnika

Srijeda, 08.05.2024 | 16:27

Nakon što je prošlo dvadeset dana od najave organizacije prvog sastanka političkih subjekata povodom razrješenja situacije u Šavniku do njegovog održavanja, sada PES i DF nastavljaju opstrukciju rada Odbora za izbornu reformu,  saopštio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević.

"Djeca PRVA SVE SAZNAJU": Haris Džinović ponovo o RAZVODU - "Da mi NEDOSTAJE bila bi .... "

Srijeda, 08.05.2024 | 16:20

Novo oglašavanje Harisa Džinovića posle razvoda izazvalo buru komentara.

Maslinovo ulje POMAŽE u BORBI protiv uporne bolesti

Srijeda, 08.05.2024 | 16:13

Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom uljima sjemenki, takođe je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem, otkriva studija sprovedena tokom 28 godina na 92.000 ljudi.

Piperović: "Žalba će da ZABOLI, naoružao sam se kokicama"

Srijeda, 08.05.2024 | 15:56

Pravni zastupnik kompanije Bemaks Zoran Piperović saopštio je Pobjedi da će se žaliti na današnju odluku sutkinje Osnovnog suda u Ulcinju Hasire Bećović koja je odbila tužbeni zahtjev kojim je traženo im da bivši premijer i lider Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović isplati 21.000 eura zbog povrede prava ličnosti.

Đuričković: Sve ODLUKE po pitanju vanjske politike donose u Beogradu

Srijeda, 08.05.2024 | 15:52

Izjava Pokreta Evropa sad da amandmane predlažu uz posredovanje SAD-a, nije iznenađenje. Čvrsto sam uvjeren da je riječ o nekom bratu od tetke koji je na privremenom radu u SAD, koji je u pauzi između kuće i posla ponudio posredovanje. Današnji odgovori ambasada SAD-a i Njemačke najbolje opisuju na koje grane je spala naša diplomatija i kojom brzinom se urušava međunarodni ugled Crne Gore, napisao je na X mreži međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković.

Američka ambasada DONIRALA Vrhovnom sudu OPREMU za medijsku salu

Srijeda, 08.05.2024 | 15:36

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je, kroz Biro za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i sprovođenje zakona (kancelarija INL), donirala opremu za medijsku salu Vrhovnom sudu Crne Gore.

Ova ZEMLJA je proglašena za NAJLJEPŠU na svijetu: Na listi i države iz komšiluka

Srijeda, 08.05.2024 | 15:30

Planeta je puna prelijepih mjesta – ali za koju zemlju može da se kaže da je najlepša na planeti?

Podaci ZZZ: Pala NEZAPOSLENOST u Crnoj Gori

Srijeda, 08.05.2024 | 15:17

U Crnoj Gori je na kraju aprila bilo 36,42 hiljade nezaposlenih, 1,9 odsto manje nego u martu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Šćekić – Neđeši: Demografija OZBILJAN IZAZOV sa kojim se suočava Crna Gora

Srijeda, 08.05.2024 | 15:10

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, sastao se danas sa ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori, NJ.E. Jožefom Neđešijem.

Sjutra protest ispred SDT-a: Milivoje Katnić – presuda bez optužnice i suda

Srijeda, 08.05.2024 | 15:05

Protest!