Subota, 01.05.2021 | 13:09
IZVOR: Kolektiv.me

FOTO - MOJKOVČANIN čuvar istorije: Već 40 godina GUSLE izrađuje na tradicionalan način

Često čujemo kako se stari zanati danas napuštaju, te da ono što zahtijeva izrazitu posvećenost, ljubav i trud polako iščezava iz naše svakodnevice. Rijetki su, čućemo, oni koji prkose novim trendovima.




Foto: ustupljene fotografije/privatna arhiva

Jedan od njih je Đoko Medojević - živi i stvara u Mojkovcu, a izradom gusala bavi se već gotovo 40 godina.

Prve gusle napravio je za brata Milana po povratku iz vojske.

„Tada sam kupio alat i polako sebi zadavao izazove, radeći dio po dio gusala po prvi put. Tako je sve počelo i traje i danas“, istakao je majstor na početku razgovora za Kolektiv.me.

Naš je sagovornik samouk, mada potiče iz porodice koja ima tradiciju pravljenja predmeta od drveta. U ranoj mladosti, počeo je koristiti očev alat.

„Od njega sam naučio da je sve moguće napraviti, ako se uloži mnogo truda i strpljenja. Taj stav mi je mnogo pomogao“, kazao je Medojević.

Majstor je do danas nastavio strpljivo i posvećeno stvarati, te radove ističe i na svom sajtu gusle.me.

Foto: ustupljene fotografije/privatna arhiva

OD SJEČE DO LAKIRANJA

Dužina trajanja izrade gusala, kako navodi naš sagovornik, zavisi od mnogo čega. Što je rad komplikovaniji i zahtjevniji, to će i proces izrade biti duži.

Sam proces sastoji se iz nekoliko faza.

Prva je sječa odgovarajućeg drveta bez godova, najčešće u januaru kad je najmanja „mrezga“, tj. najmanja vlažnost u drvetu. Potom ide sušenje od mjesec do dva, a onda - gruba obrada drveta „taslak“. Nakon nedjelju dana, provjerava se da li je drvo spremno za dalji rad ili je potrebno još vremena da se osuši, objašnjava Medojević za naš portal.

Finalna je faza izrada samih gusala, a to, kako kaže majstor, traje od 20 do 40 dana u zavisnosti od broja i složenosti motiva duboreza. Česti motivi su koza, orao, na kalici Manastir Ostrog... Nakon završenog duboreza slijede konačni radovi: postavljanje strune na guslama i gudalu, kože na kalici i lakiranje.

Za najveći broj modela Medojević koristi javor. Tako, kako ističe, gusle imaju lijep zvuk, dugotrajne su i postojane, pa mogu „živjeti“ i preko 200 godina.

Sem toga, tako su i pogodne za izradu i svaki detalj duboreza na njima postaje vidljiv.

„Takođe, radio sam gusle od drveta kao što su orah, trešnja, šljiva, brijes i jofa. Osim u boji i izgledu, zavisno od vrste drveta, moguće su i male varijacije u zvuku koji gusle proizvode“, kazao je majstor.

Foto: ustupljene fotografije/privatna arhiva 

Motivi koji na Medojevićevim modelima dominiraju, te koji ga posebno inspirišu, vezani su za istoriju ovih prostora. Na njima su Njegoš, Vuk Karadžić, Lovćen, orao, borba za slobodu…

„Gusle su, u našem narodu, jedan od simbola borbe, instrument uz koji se slavilo i tugovalo, njima su prenošena usmena predanja sa oca na sina, sa generacije na generaciju. One su svjedok naše istorije, uz njih se pjevalo u dobru i zlu, na njihovim strunama se prenosila istorija. U zlim vremenima one su služile da se uz njih digne moral, a u dobrim da se podsjetimo slavnih momenata naše istorije“, slikovito ističe Medojević za Kolektiv.me.

Prilikom izrade gusala majstor uključuje i vjerske motive kao što su Manastir Ostrog, Sv. Đorđe i druge ikone. Starinske gusle sa kojima se susretao kroz odrastanje bile su jednostavnije izrade, uglavnom sa kozom ili orlom i manjim brojem motiva u duborezu... Njihov oblik koristio je kao osnovu za svoje gusle, te je počeo dodavati sve više motiva u duborezu.

Posebnost Medojevićevih gusala u tome je što je svaki primjerak unikatan, budući da ih izrađuje ručno. Stoga, isti motiv koji se nađe na modelima gusala nikad neće biti u potpunosti isti, te će, kako kaže, uvijek postojati razlike nastale usljed bezbroj udaraca čekića o dlijeto.

Foto: ustupljene fotografije/privatna arhiva 

Teško je procijeniti koliko je modela do danas majstor naprovio, ali, kako kaže, u pitanju je značajan broj. Zimski mjeseci donose najviše slobodnog vremena, i najpogodniji su za izradu gusala i duboreza.

Medojeviću su, kako kaže, svi modeli koje je izradio dragi, no i među njima ima onih koji su za njega posebno vrijedni.

„Od svih modela koje sam izradio izdvojio bih svoje prve gusle, jer su me one uvele u ovu lijepu priču kao i gusle koje sam namijenio mom najstarijem sinu Ivanu. Jedne su od mojih najboljih modela. Samo na gudalu koje ide uz njih sam radio nedjelju dana. Gudalo je sa dvije zmije i orlom na grani na vrhu“, istakao je Medojević.

VJEŠTINA KOJA „IZUMIRE“

Naš je sagovornik potvrdio konstatacije o odumiranju zanata i napuštanju tradicije.

„Nekada su gusle imale neuporedivo veću ulogu i značaj za naše ljude. Uglavnom su sve muške glave u kući znale da guslaju, često se čula pjesma u kućama. Kada u kuću dođe gost koji je poznat kao dobar guslar, nevjesta mu donosi gusle i to je najveća čast i ugođaj za sve pristutne. I danas su rado viđene u svakom domu, ali njihova uloga je daleko manja, posebno kod mladih“, objasnio je majstor, ističući da je cilj kod njih probuditi ljubav prema tradiciji i guslama, da bi oni mogli da je prenesu na svoje potomke.

Veliku ulogu u očuvanju tradicije, prema Medojevićevom mišljenju, imaju KUD i folklorna društva.

Što se tiče samog zanata, u Crnoj Gori ima dobrih majstora gusala i duboreza, kazao je majstor, međutim brine ga što nema mnogo mladih majstora. Prema njegovom mišljenju, sada je pravi trenutak da se uz neke programe podrške i obuke više mladih ljudi upozna sa ovim zanatom.

„U suprotnom, može se desiti da naš nacionalni instrument neće imati ko da pravi", dodaje za naš portal.

Foto: ustupljene fotografije/privatna arhiva 

Foto: ustupljene fotografije/privatna arhiva

Sem gusala, naš sagovornik izrađuje i duboreze i ikone, a radio je i na spomen česmi kod Hrama u Mojkovcu.

„Prema projektu arhitekte Radojevića iz Novog Sada, radio sam na spomen česmi koju je porodica Đurović poklonila Hramu u Mojkovcu. Izlivena je u betonu i pripremljena za bojanje i ostale završne radove, koje su nastavili i na odličan način odradili drugi“, kazao je majstor.

Ipak, najveće zadovoljstvo pričinjava mu upravo izrada gusala.

„Teško je opisati osjećaj koji imam znajući da nešto što sam napravio ukrašava nečiji dom, i da će ga naslijediti njihovi potomci i da će se uz njih pjesma čuti“, zaključio je Medojević za Kolektiv.me, ističući kako na taj način osjeća da daje svoj mali doprinos očuvanju jedne tradicije.

Mia KRUŽIĆ

KOMENTARI (6)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Sara
01.05.2021 14:03

Covjece, super su ti gusle. Interesuje me koliko su jedne gusle. Blizi nam se 50 godina braka pa sam htjela da obradujem muza jer obozava da pjeva i gusla. Zivim u Podgorici

9 0
Gusle.me
01.05.2021 19:49

Zdravo Saro, Hvala na lijepim rijecima. Stvarno divan gest za vaseg muza :) Trenutno imamo 7 gotovih modela sa kozom. Svi modeli se mogu pronaci na sajtu www.gusle.me - tu mozete pronaci nas kontakt telefon i vidjeti koje gusle vam se najvise svidjaju. Tu smo za sva pitanja :) Svako dobro.

2 1
Sara
01.05.2021 20:26

U dogledno vrijeme Cu pogledati . Zahvaljujem i zelim vam puno zdravlja i Jos dosta lijjepih i zvučnih nota

4 0
Gusle.me
01.05.2021 21:12

Hvala najljepše, svako dobro želim : )

1 0
Bar
02.05.2021 00:10

Postovanje za velikog majstora, cuvara tradicije moze se reci i nase najznacajnije, gusle su se radjale uz ognjista nasa i trebaju da budu zasticene i cuvane kao takve. Veliki pozdrav za dobre i plemenite ljude. Nadam se da cu kucu ukrasiti vasim guslama.

4 0
Sasa
02.05.2021 11:10

Bravo majstoreeee, svaka cast

2 1

OSTALE VIJESTI

Brat OSUMNJIČENOG za ubistvo Danke Ilić PREMINUO nasilnom, a ne prirodnom smrću

Petak, 19.04.2024 | 16:09

D. D. (40), brat jednog od osumnjičenih za nestanak i smrt dvogodišnje djevojčice D. I., umro je nasilnom smrću 7. aprila u ranim jutarnjim satima u policijskoj stanici u Boru, ustanovljeno je vještačenjem Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, saznaje Radar.

Jelena Perović večeras kod SUDIJE za ISTRAGU

Petak, 19.04.2024 | 15:51

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović biće večeras u 18.30 privedena sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici koji će odlučiti da li će joj odrediti pritvor do 30 dana ili je pustiti da se brani sa slobode. 

Novi ZEMLJOTRES - Opet se treslo tlo u Crnoj Gori

Petak, 19.04.2024 | 15:42

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas u 15 časova i 12 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 6 km istočno od Drenovštice (Crna Gora).

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Od subote PRODAJA KARATA za meč sa Zvezdom - Ovo su CIJENE

Petak, 19.04.2024 | 16:34

Prodaja ulaznica za drugi meč četvrtfinala plej-ofa ABA lige između SC Derbija i Crvene zvezde, počeće u subotu, saopšteno je iz podgoričkog kluba.

OSUĐENA obožavateljka koja je slavnom pjevaču poslala 8 000 pisama za MJESED DANA

Petak, 19.04.2024 | 16:24

Žena koja je uhodila Hari Stajlsa zatvorena je i zabranjeno joj je odlaziti na njegove nastupe.

Nikolić: Šta predsjednik Skupštine Crne Gore RADI na vježbama vojske Republike Srbije i koga tamo PREDSTAVLJA?

Petak, 19.04.2024 | 16:13

Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić pitao je danas tokom skupštinskog zasijedanja potpredsjednika Skupštine iz redova PES-a Borisa Pejovića, šta predsjednik Skupštine Crne Gore radi na vježbama vojske Republike Srbije na Pešterskoj visoravni i koga tamo predstavlja.

Brat OSUMNJIČENOG za ubistvo Danke Ilić PREMINUO nasilnom, a ne prirodnom smrću

Petak, 19.04.2024 | 16:09

D. D. (40), brat jednog od osumnjičenih za nestanak i smrt dvogodišnje djevojčice D. I., umro je nasilnom smrću 7. aprila u ranim jutarnjim satima u policijskoj stanici u Boru, ustanovljeno je vještačenjem Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, saznaje Radar.

Dukaj POZVAO Fudbalski savez da preispita rad Disciplinske komisije: "Nasilju NIJE MJESTO na sportskim takmičenjima"

Petak, 19.04.2024 | 16:03

Pozivamo Disciplinsku komisiju Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) da primjenjuje odredbe propisa koje tretiraju ponovljene incidente na sportskim takmičenjima, kazao je politički direktor Albanske alternative Maraš Dukaj.   

TUGA na svjetskoj muzičkoj sceni: PREMINULA DOBITNICA Gremija

Petak, 19.04.2024 | 15:37

Dobitnica Gremi nagrade i bivša takmičarka Američkog Idola preminula je u 47. godini.

Adžić: "Spajić BJEŽI od kontrolnog saslušanja, uz pomoć Mandića i Lakovića ponižava Skupštinu"

Petak, 19.04.2024 | 15:25

"Laković i Mandić su po ko zna koji put omogućili Spajiću da ponizi Skupštinu Crne Gore, ovog puta sa odlaganjem kontrolnog saslušanja za čak 26. jun i to u formi iza zatvorenih vrata", istakao je Filip Adžić povodom odluke predsjednika skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost da saslušanje premijera Spajića i ministra unutrašnjih poslova Šaranovića zakaže za 26. jun.

Fanovi će biti IZNENAĐENI - Poznati pjevač se ODLUČIO na veliki korak?

Petak, 19.04.2024 | 15:22

Mnogi željno iščekuju njegov povratak na muzičku scenu i nove pjesme. 

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.