Nedjelja, 02.05.2021 | 16:20
IZVOR: nova.rs

Korisni SAVJETI: Namirnice koje su PRIRODNI ljekovi za PODOČNJAKE

Podočnjaci se javljaju zbog prevremenog starenja kože, alergija, nespavanja, ali i manjka vitamina i minerala. Ipak, postoje i prirodni ljekovi koji ih mogu ublažiti.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Krastavac, jabuka, krompir, bjelance…

Umivanje hladnom vodom je prva pomoć, a za bolje rješenje na oči stavite dvije ohlađene kesice čaja i držite ih dvadeset minuta, predlaže 24sata.hr. Za to su idealni zeleni i crni čaj jer sadrže tein, koji smanjuje otoke, dok biljni čajevi poput kamilice smiruju upalu i crvenilo.

Jabuka je takođe odlično rješenje za natečene oči. Ohladite je u frižideru i stavite kriške preko očiju da odstoje deset minuta. Isto važi i za krastavac. Hladne kriške krastavca držite na zatvorenim očima najmanje deset minuta.

Kao prirodni fejslifting služi i bjelance, koje se koristi kao maska za zatezanje kože. U činiji izmiksajte nekoliko bjelanaca da se stvrdnu, pa četkicom nanesite smjesu ispod očiju, ostavite nekoliko minuta pa isperite vodom.

Krompir pomaže da se smanji otečenost i tamni kolutovi. Potrebno ga je isjeći na kriške i staviti ih nekoliko minuta na oči ili narendati, iscijediti i napraviti obloge.

Za mekšu kožu ispod očiju koristi se i hladno mlijeko. Preporuka je da se tupfer umoči u malo hladnog mlijeka i utapka u podočnjake. Ostavlja se nekoliko sekundi, dok se ne upije u kožu, a zatim se ispere.

Ako se podočnjaci često pojavljuju, nabavite bademovo ulje i nježno ga nanosite oko očiju svakog jutra i večeri.

Zašto se pojavljuju podočnjaci?

Tamni podočnjaci nisu samo estetski, već mogu biti i zdravstveni problem, a u tom slučaju neophodno je kontaktirati i ljekara.

Najčešći uzroci tamnih podočnjaka su prevremeno starenje kože, alergije, naslijedni faktori, nedostatak sna, nedostatak pojedinih vitamina i minerala (npr. gvožđa, vitamina B12, vitamina K i antioksidansa poput vitamina A, C i E), pušenje, dehidracija ili pretjerano zadržavanje tečnosti kod pojedinih oboljenja. Za lice bez podočnjaka potrebno je hraniti se uravnoteženo i kvalitetno.

Kako spriječiti pojavu podočnjaka?

Slane namirnice i alkohol djeluju na zadržavanje vode u organizmu i natečenost, pa njih treba izbjegavati. Voda je vrlo važan segment u borbi protiv podočnjaka budući da ona učestvuje u procesu detoksikacije organizma. Danas većina ljudi zaboravlja važnost vode i pije je u jako malim količinama, a dnevno bi trebalo popiti od dvije do tri litre čiste vode. Nužan je san, najmanje osam sati dnevno, a na spavanje je najbolje otići između 22 i 23 sata.

Preporučuje se redovna njega kože kvalitetnim preparatima za njegu područja oko očiju, koji će spriječiti prevremeno starenje kože. Bilo bi poželjno da su to preparati prirodne kozmetike koji ne sadrže nikakve sintetske dodatke jer bi mogli imati suprotan učinak. Prirodni preparati obično sadrže vredna bazna ulja poput ulja koštica marelice, ulja slatkog badema, jojobe, sjemenki nara…

Top namirnice protiv podočnjaka su: ostrige, banane, krompir, bjelance, soda bikarbona, šargarepa…

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.04.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz  Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

REFORME penzionog sistema POTREBNE , ali bez jednostranih poteza

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.