Subota, 05.06.2021 | 09:04
IZVOR: Kolektiv.me

Ministarstvo odbrane za KOLEKTIV: Nije planirano uvođenje obaveznog služenja vojnog roka

Sadašnjim strategijskim dokumentima i zakonskim rješenjima nije planirano uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, saopšteno je iz Ministarstva odbrane za portal Kolektiv.me.




Foto: Vlada Crne Gore, arhiva

Kako su nam objasnili iz ovog Vladinog resora, uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, uslovljeno je nizom mogućnosti jedne zemlje.

„Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, uslovljeno je strategijskim, zakonskim, finansijskim kao i drugim mogućnostima zemlje. Takođe, mora se uzeti u obzir i činjenica da NATO garantuje bezbjednost svojih država članica“.

Ipak, svi oni koji su zainteresovani da se upoznaju sa način funkcionisanja vojske, a ispunjavaju uslove konkursa, mogu se prijaviti za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Tu mogućnost je do sada iskoristilo 146 lica.

„Sama brojka govori da je odziv za dobrovoljno služenje vojnog roka u stalnom porastu i da postoji interesovanje mladih, koji svoju perspektivu vide kroz neko buduće radno angažovanje u Vojsci Crne Gore“, ističu iz Ministarstva odbrane za Kolektiv.me.

Mnogobrojne sprovedene aktivnosti i projekti, doprinijeli su popularizaciji vojničkog poziva u Crnoj Gori, tako da sve više mladih želi da nauči nešto novo i oproba svoje sposobnosti, baš u uniformi.

Foto: Ministarstvo odbrane, arhiva

MLADI ZAINTERESOVANI ZA SLUŽBU U VOJSCI CRNE GORE

Iz Ministarstva odbrane podsjećaju da je karijera u Vojci Crne Gore izuzetno perspektivna, sa posebnim ciljem – služiti zemlji i građanima.

„Zainteresovanost mladih za službu u Vojsci Crne Gore (VCG) je visoka, čemu je doprinijela i popularizacija vojničke profesije promotivnim aktivnostima i projektima. Podsjetimo, karijera u VCG izuzetno je perspektivna za mlade ljude i pruža im mogućnost da steknu iskustva koja nisu u prilicu u svakodnevnom životu, da se lično usavršavaju i napreduju, dok služe svojoj zemlji i građanima“.

A koje uslove mora ispuniti pojedinac da bi postao vojnik u Vojsci CG?

Između ostalog da bude državljanin naše zemlje, da se protiv njega ne vodi krivični postupak,... a u zavisnosti od konkursa, od zainteresovanih se mogu tražiti i dodatni uslovi.

„Opšti uslovi su, između ostalog, da kandidat bude državljanin Crne Gore, zdravstveno i psihološki sposoban za službu u Vojsci, da nije osuđivan na bezuslovnu kaznu zatvora dužu od šest mjeseci, protiv kojeg se ne vodi krivični postupak za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti i da ne postoje bezbjednosne smetnje za prijem u službu u Vojsci.  Zavisno od vrste konkursa, mogu se tražiti i dodatni uslovi“, objašnjavaju iz Ministarstva odbrane za Kolektiv.me.

Foto: Ministarstvo odbrane, arhiva

Da posao u vojci nije rezervisan samo za muškarce, dokazale su nam i brojne dame, koje sa ponosom nose uniformu i obavljaju najzahtjevnije zadatke.

Tako skoro 15 odsto lica u VCG čine žene, i to: 45 oficirki, 37 podoficirki i 85 vojnikinja po ugovoru.

A zainteresovanost itekako raste.

„Zainteresovanost žena za službu u Vojsci konstantno raste i Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore nastaviće da predano rade na promociji rodne ravnopravnosti u bezbjednosnom sektoru. Cijeneći jedinstven doprinos svakog pripadnika Vojske i prepoznajući diverzitet kao pokretačku snagu naše organizacije, uvjereni smo da će u periodu pred nama broj žena koje se opredjeljuju za karijeru u VCG nastaviti da raste“, zaključili su iz Ministarstva odbrane za Kolektiv.me.

Marija BOJOVIĆ

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUTSIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.

Poznati glumac NEPREPOZNATLJIV - "Izgleda mnogo STARIJE" (FOTO)

Petak, 26.04.2024 | 20:25

Holivudski glumac Pirs Brosnan trenutno radi na novom filmu Giant, a fotografije sa seta su brzo obišle svijet.

Abazović o odluci USTAVNOG SUDA - To je SATISFAKCIJA, ne znam kako će se ponašati kad me vide sjutra oni koji su me OPTUŽIVALI

Petak, 26.04.2024 | 20:17

Lider Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović doživljava kao ličnu satisfakciju odluku Ustavnog suda da odbije prijedloge za utvrđivanje ustavnosti Temeljnog ugovora i izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Bakingemska palata o ZDRAVSTVENOM STANJU Kralja Čarlsa - "VRAĆA se dužnostima"

Petak, 26.04.2024 | 20:07

Kralj Čarls će sljedeće nedjelje nastaviti sa javnim angažmanima nakon što je postigao ohrabrujući napredak u liječenju raka, saopštila je Bakingemska palata. Za kralja to još neće biti potpuni povratak zvaničnim angažmanima, ali palata šalje pozitivne signale, piše BBC.

Plantaže: Minus od 1,27 miliona eura NAJBOLJI REZULTAT u posljednjih nekoliko godina

Petak, 26.04.2024 | 19:51

Odbor direktora kompanije „13.Jul-Plantaže“ a.d, na današnjoj sjednici, usvojio je tromjesečni bilans poslovanja kompanije, koji reflektuje nastavak pozitivnih trendova kroz značajan rast prihoda, jačanje operativne profitabilnosti kompanije i kontinuirano usmjeravanje napora uprave ka stabilizaciji poslovanja,  navode iz ove kompanije. 

Marović: "Simpatično je što PES koristi Vučićevu RETORIKU"

Petak, 26.04.2024 | 19:45

Bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da je simpatično što se Pokret Evropa sad koristi retorikom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.