Srijeda, 23.06.2021 | 15:14
IZVOR: prva.rs

SUNČANICA - kako je prepoznati i kako da se izborimo protiv nje?

Napokon nam je stiglo dugo isčekivano ljeto. Ipak, osim pozitivnih uticaja s njim nam dolaze i prve sunčanice, kao i opekotine od sunca. Iako ga mnogi vole, poznato je da nije poželjno dugotrajno izlaganje sunčevim zracima.




Foto: Ilustracija, Unspalsh.com

Sunčanica je vrlo ozbiljno stanje koje u nekim ozbiljnim slučajevima može djelovati opasno na vitalne funkcije organizma.

Zato je bitno na vrijeme prepoznati simptome koje ćemo navesti u nastavku.

Simptomi sunčanice

Kako ćete prepoznati simptome sunčanice? Prije svega, simptomi sunčanice su najčešće suva koža uz primjetno povišenu tjelesnu temperaturu. Na koži se mogu pojaviti mehurići ili crvenilo koji izazivaju svrab i žarenje.

U nekim slučajevima može se pojaviti pretjerana osjetljivost očiju na svjetlost, suzenje očiju ili fotofobija. Zatim su tu i drugi simptomi od glavobolje, vrtoglavice, nemira, smušenosti, te vidljivo crvenilo lica, kao i pojačano znojenje, žeđ, mučnina i povraćanje.

Ako osoba zanemari ove alarme, ubrzo može da osjeti zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, a u teškim slučajevima je omamljena, raširenih zenica, a na kraju se može i onesvijestiti. Puls je ubrzan, a disanje plitko i brzo. Zato je važno na vrijeme uočiti simptome i, ako je situacija kritična, odmah pozvati ljekara ili hitnu pomoć.

Šta uraditi u slučaju sunčanice?

Trajanje sunčanice zavisi od količine izlaganja visokoj temperaturi, odnosno uticaja sunčeve toplote. Ako je blaži oblik sunčanice, simptomi će nestati u roku od nekoliko sati. U suprotnom će biti dosta dugotrajniji.

Odmah kod prvih simptoma, prouzrokovanih sunčanicom, potrebno je smjestiti se u hladovinu ili u svježu prostoriju u poluležeći položaj, osloboditi se viška odjeće, dopustiti koži da diše i piti veće količine svježe tečnosti kako bi se tijelo hidriralo i rashladilo iznutra.

Takođe, potrebno je sniziti visoku tjelesnu temperaturu stavljanjem hladnih obloga na potiljak i glavu.

Poseban oprez kod djece i trudnica

Djeca i buduće mame najviše su izloženi opasnosti od sunčanice. Za njih je posebno važno da ograniče boravak na suncu na kratke vremenske intervale, odnosno kada sunčevi zraci nisu naročito jaki.

Odjeća je važan faktor u zaštiti od sunčevih zraka. Zato birajte laganu i svijetlu odjeću u kombinaciji sa šeširom koji će, osim kao modni detalj, štititi i od sunčevog uticaja.

Spriječite nastanak sunčanice

Već ste se do sada uvjerili kako je najbolji način kojim ćete spriječiti nastanak sunčanice upravo izbjegavanje dugotrajnog izlaganja suncu. Konkretno bi trebalo izbjegavati izlaganje za vrijeme najjačeg sunca.

Ako nikako ne možete da izbjegnete boravak na jakom suncu svakako se zaštitite šeširom i sunčanim naočarima, a za dodatno hlađenje, s vremena na vrijeme, pokvasite šešir.

Tako ćete hladiti glavu i vaše tijelo će vam biti zahvalno. Za vrijeme izlaganja sunčevim zracima hidratacija je na prvom mjestu. Redovno unosite tečnost, a ako provodite dane na moru, iskoristite to i češće se okupajte.

Zanimljiva je činjenica da je Sunce smješteno dalekih 149 miliona kilometara od Zemlje, a ipak nam svojom energijom omogućava opstanak. Još od davnih antičkih vremena ljudi su se štitili od sunca tražeći svoje utočište u hladovini, daleko od sunčevih zraka.

Kada se pojavio novi trend osunčane kože, većina osoba počela je previše da boravi na suncu kako bi postigli „zdrav“ i lijep ten izlažući se sunčevim zracima bez zaštite. Vremenom smo došli do saznanja kako je Sunce bitno za naše zdravlje, ali samo u umjerenim dozama.

Sunce svima donosi pozitivnu energiju, snagu i veselje, upravo zato uživajte u ljetnjim čarima i svakako se zaštitite kako biste na kraju još jedne sezone ponijeli sa sobom samo one pozitivne doživljaje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

REFORME penzionog sistema POTREBNE , ali bez jednostranih poteza

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUTSIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.

Poznati glumac NEPREPOZNATLJIV - "Izgleda mnogo STARIJE" (FOTO)

Petak, 26.04.2024 | 20:25

Holivudski glumac Pirs Brosnan trenutno radi na novom filmu Giant, a fotografije sa seta su brzo obišle svijet.

Abazović o odluci USTAVNOG SUDA - To je SATISFAKCIJA, ne znam kako će se ponašati kad me vide sjutra oni koji su me OPTUŽIVALI

Petak, 26.04.2024 | 20:17

Lider Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović doživljava kao ličnu satisfakciju odluku Ustavnog suda da odbije prijedloge za utvrđivanje ustavnosti Temeljnog ugovora i izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.