Četvrtak, 30.09.2021 | 08:41
IZVOR: telegraf.rs

FOTO: Italijanski Robinzon Kruso nakon 3 decenije sa ostrva prešao u kuću: "Smeta mi BUKA..."

"Ja sam živi dokaz da je drugi, novi život moguć. Uvijek možete da počnete ispočetka, čak i ako imate više od 80 godina", rekao je starac.




Foto: Ilustracija, Unsplash

Muškarac, poznat kao italijanski Robinzon Kruso, koji je više od 30 godina živio sam na ostrvu, vratio se u grad i započeo novi život u 81. godini.

Mauro Morandi je skoro 33 godine živio sam na sardinijskom ostrvu Budeli. Društvo su mu pravile mačke i divlje ptice.

Međutim, njegov život pustinjaka morao je da se završi nakon što su vlasti objavile da pretvaraju ostrvo u opservatoriju za zaštitu životne sredine i rekle mu da mora da ode.

Morandi se u maju preselio na obližnje ostrvo La Madalena, a profesorsku penziju iskoristio je za kupovinu nove kuće. Sada se navikava na to da više nije sam.

- Dugo vremena sam živio sam i mnogo godina nakon što sam stigao na Budeli nisam pričao ni sa kim. Istina je da više ne mogu da uživam u samoći ostrva, ali je moj život sada krenuo novim tokom - rekao je Morandi za CNN.

Foto: Facebook/Mauro Morandi

Njegov život sada se, kako kaže, fokusira na komunikaciju sa drugim ljudima i bliskost sa drugima.

Morandi je završio na ostrvu 1989. godine nakon pokušaja plovidbe od Italije do Polinezije. Umjesto toga, zaljubio se u mirno ostrvo i riješio da tamo osnuje dom.

Poslije 33 godine života u samoći, u početku nije bio voljan da se vrati u civilizaciju - od tada ju je prihvatio i napreduje.

- Ja sam živi dokaz da je drugi, novi život moguć. Uvijek možete da počnete ispočetka, čak i ako imate više od 80 godina. Postoje druge stvari koje možete da iskusite, potpuno drugačiji svijet - rekao je Morandi.

Sada koristi i društvene mreže gde takođe komunicira sa svijetom, razmjenjuje stavove i fotografije. Počeo je i da piše memoare.

Morandi kaže da mu nedostaje tišina ostrva. Nije navikao na buku automobila, kamiona i motocikala, ali "voli svoju novu okolinu koja ga opušta".

A tu je i hrana. Ponovo uživa u ukusnim jelima koje nije okusio decenijama, a poslije večere uživa u vinu i likerima sa prijateljima. Međutim, Morandi ne jede sladoled, picu ili šunku. Uživa u nečemu što je Budeli imao u izobilju, a nije bilo moguće jesti: ribu.

Uvijek je morao da čeka na ljude da mu donesu namirnice sa kopna, a kada nisu mogli da dođu, morao je da se snađe sa onim što je imao.

Priznaje da je život na ostrvu postao težak, naročito prošle zime koja je donijela temperature niže nego obično.

Opisao je i kako mu danas izgleda jedan dan.

- Ujutru doručkujem na terasi i pijem kafu. Kada popušim cigaretu, odem u šetnju pored luke ili u selo gdje srećem ljude i kupujem namirnice. Puno šetam, ali mi često ljudi nude prevoz kako ne bi morao da nosim teške kese - rekao je Morandi.

Morandi se u potpunosti vakcinisao protiv korona virusa i rado nosi masku na javnim mjestima dok se druži sa mještanima.

La Madalena je sada njegov novi svijet, koji planira da otkrije. Tako svaki dan, dok šeta gradom, slika mirna, zaboravljena mjesta, možda još uvijek tražeći tu izgubljenu tišinu.

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Stiže nam PROMJENA VREMENA - Evo kakvo nas vrijeme čeka tokom PRAZNIKA

Utorak, 30.04.2024 | 10:09

Meteorološkinja Tanja Mirković kazala je u Jutarnjem programu TVCG Dobro jutro Crno Goro da nas za praznike očekuje projenljivo i nestabilno vrijeeme. Sjutra u prvom dijelu dana suvo, pa ko planira prvomajsko roštiljanje, neka porani.

UP: Knežević IZRUČEN Crnoj Gori, biće SPROVEDEN u Viši sud

Utorak, 30.04.2024 | 11:13

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala su danas, uz asistenciju službenika Sektora policije posebne namjene, uspješno realizovali ekstradiciju optuženog predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića (65), državljanina Crne Gore, iz Velike Britanije u Crnu Goru, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

U toku ekstradicija Kneževića iz Londona u Crnu Goru - "DOLAZIM sa plavom torbom, mnogima NEĆE biti prijatno"

Utorak, 30.04.2024 | 10:59

Optuženi biznismen Duško Knežević kazao je za Vijesti da u Crnu Goru stiže sa plavom torbom i da mnogima nije prijatno što dolazi.

Nič: Spajić kazao da će Crna Gora PODRŽATI Rezoluciju UN o Srebrenici, ali je neće KOSPONZORISATI"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:13

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO Milan Nič kazao je da je, između ostalog, pitao premijera Milojka Spajića o potencijalnom crnogorskom sponzorisanju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, na šta je Spajić odgovorio da Crna Gore neće sponzorisati Rezoluciju, ali će je podržati.

Duška Kneževića danas IZRUČUJU Crnoj Gori?

Utorak, 30.04.2024 | 09:10

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević trebalo bi danas da bude izručen Crnoj Gori iz Velike Britanije, saznaje nezvanično Televizija Crne Gore.

Knežević: Duško Knežević dolazi sa namjerom da bude oslobođen, spašava imovinu

Utorak, 30.04.2024 | 20:31

Za lidera DNP-a Milana Kneževića nije iznenađujuće izručenje Duška Kneževića. Ističe da je bio sve vrijeme u kontaktu sa odbjeglim biznismenom.

Saobraćajna nezgoda u Bulevaru Džordža Vašingtona: Dvije osobe povrijeđene

Utorak, 30.04.2024 | 19:46

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila večeras oko 18.40 časova na Bulevaru Džordža Vašingtona u Podgorici dvije osobe zadobile su povrede, saopšteno je CDM-u iz OKC-a.

Plej-of ABA lige: "Plavi" PORAŽENI od Partizana

Utorak, 30.04.2024 | 19:39

Košarkaši Partizana i Budućnosti Voli igrali su u Beogradu prvu utakmicu polufinala plej ofa ABA lige.

Podgoričanin preminuo od posljedica nesreće

Utorak, 30.04.2024 | 19:25

Podgoričanin M.Š. preminuo je od posljedica saobraćajne nesreće koja se dogodila 24. februara. Njega je tada udario automobil za čijim volanom je bio odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković, prenosi Portal RTCG.

Krivokapić i Abazović prijavili imovinu: Nešto uštedjeli, nešto naslijedili, a nešto dobili na poklon

Utorak, 30.04.2024 | 19:07

Bivši premijer u tehničkom mandatu, lider i poslanik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović ima 26.000 eura gotovine i vikendicu, pokazuju podaci o imovini koje je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK).

Stari parket sijaće kao nov uz ova DVA sastojka: Lako se pravi, a efekat ostavlja bez daha

Utorak, 30.04.2024 | 19:04

Uz jeftino prirodno sredstvo vaš parket će uvek sijati! A pravi se vrlo lako, sastojke već sad sigurno imate u kući

Eraković: Članovi Odbora za antikorupciju Skupštine Crne Gore od ASK traže dokumenta upućena Tužilačkom savjetu i podatke o prihodima i imovini načelnika SPO

Utorak, 30.04.2024 | 18:36

“Danas sam sa svojim kolegama i članovima Odbora za antikorupciju Skupštine Crne Gore Andrijom Nikolićem i Nikolom Janovićem, zatražio od Agencije za sprečavanje korupcije da nam u što kraćem roku dostavi obavještenje koje je Agencija, prema riječima direktorice Jelene Perović, uputila Tuzilačkom savjetu, a koje se odnosi na navodno nezakonito oduzimanje predmeta specijalnim tužiocima, odlukom glavnog specijalnog tužioca”, izjavio je dr Jevto Eraković predsjednik Odbora za antikorupciju.    

U prave ruke: Čovjek koji se osam godina bori sa rakom osvojio džekpot od 1,3 milijarde dolara

Utorak, 30.04.2024 | 18:07

Ako je ikada neka nagrada pala u prave ruke, onda se to desilo prije nekoliko dana kada je imigrant i muškarac koji se osam godina bori sa rakom dobio premiju od preko milijardu dolara.

Mjesec je ušao u Jarca: Tri znaka nek se spreme na pozitivne promjene

Utorak, 30.04.2024 | 17:57

Mjesec u Jarcu donosi sa sobom ozbiljnost, ambiciju i disciplinu. Jarac je po prirodi ambiciozan znak, usmjeren na postizanje ciljeva i ostvarenje uspjeha.

SJUTRA JE PRVI MAJ: Da li znate zašto se Praznik rada obilježava širom svijeta?

Utorak, 30.04.2024 | 17:33

Praznik rada je zajednički praznik svih radnika svijeta, a počeo je da se slavi još krajem 19. vijeka