Ponedjeljak, 04.10.2021 | 10:05
IZVOR: b92.net

Ne čekajte ZIMU - Ove stvari morate PROVJERITI na automobilu čim stigne JESEN

Uz česte kiše, manjak dnevnog svijetla u generalno zahtijevnije uslove u saobraćaju, i naizgled manji nedostaci mogu da zagorčaju život vozaču.




Foto: Ilustracija, pixabay

Ljetnji mjeseci su razdoblje u kome vozači obično prevaljuju najviše kilometara tokom godine. To je sezona godišnjih odmora, a tada se i oni inače neskloni maratonskim vožnjama odlučuju na dalja putovanja.

Upravo zato baš tada često dolazi do "zamora materijala", pa je početkom jeseni pametno obaviti kontrolni servisni pregled i provjeriti stanje najvažnijih djelova automobila - kočnica, ogibljenja, motora, guma… Čak i ako vas uskoro ne očekuje odlazak na tehnički pregled.

U hladnijem dijelu godine česte su kiše i magla, manje je dnevnog svijetla i uslovi za vožnju su generalni zahtijevniji, čime i naizgled manji tehnički nedostaci mogu predstavljati ozbiljan bezbjednosni rizik.

Možda najbolji primjer za to su metlice brisača. Na prvi pogled se njihova dotrajalost i slabije funkcionisanje mogu učiniti manje važnima, ali ukoliko iznenada dođe do jačeg pljuska, vozač zbog njih lako može previdjeti druga vozila, ili pješake.

Sa druge strane, postoji niz nedostataka koji dolaze do izražaja tek sa pojavom hladnijeg vremena, koji nužno ne moraju da utiču na bezbjednost, ali mogu ozbiljno zagorčati život vozaču. Na primjer, neispravan akumulator.

Pri nižim temperaturama izdržljivost akumulatora drastično pada, pa se vlasnicima onih starijih od pet godina može dogoditi da u jednom trenutku više ne mogu pokrenuti vozilo. Često do toga dođe u najgorem trenutku.

Takođe, jedna od stvari koju svakako treba provjeriti nakon ljeta jeste rashladna tečnost, naročito ako nije mijenjana duže od tri godine.

Neadekvatan nivo otpornosti tečnosti na niske temperature može dovesti do velikih i skupih oštećenja motora.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

REFORME penzionog sistema POTREBNE , ali bez jednostranih poteza

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUTSIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.