Ponedjeljak, 25.10.2021 | 08:22
IZVOR: Kolektiv.me

Ujedinila ih želja za RAZVOJEM društva - Kreativne dame Crne Gore u HUMANOJ MISIJI

Kada kreativne žene odluče da udruže svoje ideje, spremne da reaguju na loš trend promjena u društvu, onda to donosi jedan sasvim novi projekat, kakav je Fondacija Kreativnih žena Crne Gore.




Foto: Fondacija Kreativne žene Crne Gore/ustupljena fotografija

Piše: Marija Bojović

Posvećene i vrijedne, uprkos pandemiji koronavirusa, one su riješile da krenu u jednu humanitarnu misiju sa nizom kvalitetnih projekata, a sa akcentom na mlade u našem okruženju.

To u razgovoru za naš portal sa ponosom, ističe izvršna direktorica Fondacije Kreativne žene Crne Gore Milica Marković.

„Ideja je nastala udruživanjem kreativnih energija žena iz umjetničke i preduzetničke branše. Osjetile smo potrebu da reagujemo na loš trend promjena u društvu, i da ličnim angažmanom damo doprinos afirmaciji građanske Crne Gore. Ujedinila nas je i želja za realizacijom kvalitetnih projekata jednako koliko i humanitarna misija, sa težnjom da razvijamo svijest mladih o značaju obrazovanja, nauke i umjetnosti za lični, ali i za razvoj društva u kom živimo“.

Fondaciju Kreativne žene Crne Gore osnovala je grupa darovitih i uspješnih žena različitih profesija, senzibiliteta, promišljanja i karaktera.

Tako su dio njihovog tima: glumice, preduzetnice, novinarke, profesorice muzike... Svaka iz svoje branše spremna da podijeli znanja i odvoji vrijeme za kreiranje brojnih društveno – korisnih projekata.

A na koji se način svi zainteresovani mogu pridružiti Fondaciji?

„U našim redovima su: glumice Ivana Mrvaljević i Ana Vujošević, profesorica muzike Petra Ivanović, profesorica Milica Daković-Tadić, filmska teoretičarka Maja Bogojević, novinarka Rosanda Mučalica, grafička dizajnerka Sandra Đurbuzović itd. Mogu nam se pridružiti sve kreativne žene koje imaju viziju kako da doprinesu osnaživanju položaja žene u crnogorskom društvu. Takođe, pozivamo sve mlade ljude da nam se pridruže u kreiranju društveno-korisnih projekata. Biografije mogu poslati na mail: info@kreativame.com, sa opisom na koji način mogu doprinijeti radu Fondacije, kroz naša tri radna tijela: Neformalno obrazovanje, Kreativne industrije i Snaženje nacionalnog i kulturnog identiteta“, objašnjava Marković za Kolektiv.me.

Foto: Fondacija Kreativne žene Crne Gore/ustupljena fotografija

UDRUŽITI KREATIVNE POTENCIJALE I PODSTAĆI LJUDE NA HUMANITARNE AKCIJE

Fondacija je nedavno na Cetinju organizovala umjetničke radionice, posvećene najmlađima.

Kako ističe naša sagovornica, riječ je o njihovom prvom projektu humanitarnog karaktera.

Kroz dvodnevni kreativni rad, 40 učenika osnovnih škola je imalo priliku da se upozna sa osnovama glume, pokreta, muzike i slikanja, a sve to pod budnim okom mentorki.

Djeca iz seoskih škola, koja su takođe bila dio ovog projekta, na kraju su kući odnijela vrijedan i koristan poklon – tablet uređaj.

„Riječ je prvom projektu, humanitarnog karaktera, kojim se Fondacija predstavila domaćoj javnosti, a osim učenika dvije gradske osnovne škole, učesnici Art radionica bili su i đaci seoskih škola „Šunjo Pešikan“ Trešnjevo i „Boro Vukmirović” Rijeka Crnojevića. Ukupno 40 mališana osnovnih škola učestvovalo je u dvodnevnom kreativnom radu, upoznajući se osnovama glume, pokreta, muzike i slikanja, uz divne mentorke, ujedno i članice naše Fondacije - glumice Ivanu Mrvaljević i Anu Vujošević, profesoricu muzike Petru Ivanović, slikarku Danijelu Darmanović i fotografkinju Nadu Vojinović. Projekat je realizovan uz pomoć donatora, kojima i ovom prilikom upućujem zahvalnost. Srećne smo zbog činjenice da su sva djeca iz dvije seoske škole u opštini Cetinje učestvovala u projektu, i na kraju radionice dobila po tablet uređaj koji će im olakšati on line učenje“.

S obzirom da je ideja o osnivanju Fondacije proistekla u jeku pandemije koronavirusa, to je i značilo da su se sastanci morali održavati on-line.

Međutim, kreativnim i humanim damama to nije bila prepreka već samo motiv više da ne odustaju. Smatraju da postoje ljudi koji dijele njihove ideje, samo ih treba pokrenuti – a za jedan viši, humani cilj, vrijedi se i potruditi da sve zamišljeno i ostvare.

Foto: Fondacija Kreativne žene Crne Gore/ustupljena fotografija

Crnoj Gori su, dodaje Marković, više nego ikada potrebne humanitarne akcije i građanski orjentisani akteri u društvenoj zajednici.

„Naša ideja je da udružimo kreativne potencijale, i realizujemo projekte koji će podstaknuti ljude na humanitarne akcije. Pored toga radićemo projekte koji ce afirmisati multikulturalnost i različitosti crnogorskog društva. Članice osnivačkog tima su uspješne žene koje žele da kroz kritičko promišljanje, kulturni i društveni angažman doprinesu modernijem i boljem društvu“, ističe ona za naš portal.

Nakon uspješno održanog projekta na Cetinju, Fondacija ne staje na realizaciji novih ideja.

Naime, u pripremi je muzičko - scenski projekat pod radnim nazivom „Muzikalije“, zatim humanitarno - donatorski koncert, kao i jedan multimedijalni teatarski projekat.

Fondacije projektno djeluje kroz tri radne grupe, koje imaju svoje posebnu oblast djelovanja.

Naša sagovornica to objašnjava ovako.

„Radne grupe su posebno formirani timovi koji će osmišljavati i realizovati projekte u zadatoj oblasti djelovanja. S obzirom na to da u Fondaciji imamo članice različitih profesija, energija i senzibiliteta, ove radne grupe su platforme gdje svaka članica predlaže projekat i uz pomoć drugih iz te grupe ga i realizuje. Menadžment Fondacije nije centralizovan, i djelovanje je podijeljeno kroz manje timove. Time olakšavamo brzinu realizacije projekata i dajemo mogućnost članicama da se grupišu prema sličnim interesovanjima“, zaključila je Milica Marković za Kolektiv.me

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Feministkinja
25.10.2021 09:22

Svaka čast,dame su uvijek bile temelj i porodice i drustva

5 0
Ivan
25.10.2021 11:54

Sjajno!

3 0
beni
25.10.2021 15:27

bravo

0 0

Lukas OTVORIO dušu o POROCIMA , pa priznao šta mu je sin rekao: "Do kraja života ću imati POSLJEDICE zbog...."

Petak, 26.04.2024 | 16:37

On je mnoge situacije opisao i u svojoj knjizi "Ovo sam ja".

Jednostavna NAVIKA koja poboljšava ZDRAVLJE PLUĆA

Petak, 26.04.2024 | 16:20

Kiseonik je neophodan celom organizmu kako bi pravilno funkcionisao.

Novi Upravni odbor NIJE SMIJENIO izvršnu direktoricu ŽPCG

Petak, 26.04.2024 | 16:10

Odbor direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG) nije smijenio izvršnu direktoricu Ilinku Pavićević, potvrđeno je Danu nezvanično iz tog preduzeća

Nema potrebe da se TUŠIRATE SVAKI DAN - Stručnjaci objašnjavaju i ZAŠTO

Petak, 26.04.2024 | 16:06

Da li je potrebno da se peremo veoma često? Neki stručnjaci vjeruju da se svakodnevno tuširanje više zasniva na „društvenom ugovoru“ nego na stvarnim higijenskim potrebama.

URA FORMIRALA Bokešku inicijativu: Boka da se pita

Petak, 26.04.2024 | 15:56

Opštinski odbori Građanskog pokreta URA iz Kotora, Herceg Novog i Tivta sinoć su na osnivačkoj sjednici formirali Bokešku inicijativu, kao prvo regionalno tijelo jedne partije u Crnoj Gori.

Apelacioni sud POTVRDIO OSLOBAĐAJUĆU presudu Krstovićima

Petak, 26.04.2024 | 15:47

Budimir Krstović i njegova kćerka Marina Krstović, u ponovljenom sudskom postupku oslobođeni su od optužbe da su švercovali 1.206, 298 kilograma kokaina.

KCCG organizuje PREVENTIVNE PREGLEDE povodom mjeseca borbe protiv melanoma

Petak, 26.04.2024 | 15:42

Maj je mjesec borbe protiv melanoma, najagresivnijeg tumora kože, a Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Crne Gore tim povodom se i ove godine pridružuje globalnoj akciji, organizovanjem preventivnih pregleda bez uputa i prethodnog zakazivanja od strane izabranog ljekara.

NOVA ADRESA Direkcije za kaznenu i prekršajnu evidenciju

Petak, 26.04.2024 | 15:33

Ministarstvo pravde Crne Gore obavještava javnost da Direkcija za kaznenu i prekršajnu evidenciju, koja se do sada nalazila na Starom aerodromu – Bulevar Pera Ćetkovića br. 259, prelazi na novu adresu – Bulevar Ivana Crnojevića br. 167, u Podgorici.

Šaronović: Ljubo Milović bi za UŠTEDU od 48 MILIONA morao da radi 5.000 godina

Petak, 26.04.2024 | 15:29

Skupština je danas nastavila sa radom, a na pitanja poslanika odgovara ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Rasta pokazao kako se OPORAVLJA od OPERACIJA - Reper poslao JASNU PORUKU (FOTO)

Petak, 26.04.2024 | 15:15

Reper Stefan Đurić, poznatiji kao Rasta, hitno je primljen u bolnicu prije dva dana, a juče je operisan.