Subota, 25.12.2021 | 16:20
IZVOR: Kolektiv.me

Trninić: Netransparentan rad i diskriminacija boraca

Kao kandidata za najboljeg sportistu Crne Gore, Džiu džicu Savez je ove godine predložio trofejnog reprezentativca u disciplinama duo šou, duo miks i duo klasik, Stefana Vukotića.




Foto: JJK Fenix

Član komisije i predsjednik kluba “Fenix” Draško Trninić, ove gdine nije želio da učestvuje u glasanju, ističući da u izborima ne postoji odgovarajuća i adekvatna akta, kao i procedure i Pravilnik.

Kako dodaje, ponavlja se situacija do prije tri godine, kada je iz istih razloga napustio mjesto potpredsjednika Džiu džicu saveza.

"Tada najbolji sportista Podgorice i u istoj sezoni aktuelni svjetski, evropski šampion i jedini u istoriji ovog sporta osvajač madalje na Svjetskim igrama i to u najtežoj kategoriji, Dejan Vukčević, nije proglašen najboljim sportistom u Savezu. Nije to priznanje dobio nikada, iako je višestruki svjetski prvak. Predsjednik Ratko Vukotić forsira sina Stefana, svoj klub Budva, i disciplinu šou, koju više niko u svijetu ne radi. Činjenica je da su borci diskriminisani u izboru, i ne samo u njemu već i prilikom troškova odlaska na najveća takmičenja u svim uzrasnim kategorijama. Niko u konkurenciji 29 boraca ne može garantovati medalju, povrede su sastavni dio takmičenja. Ipak, u disciplinama šou, bilo duo ili miks, medalja je zagarantovana i na posljednjih nekoliko takmičenja su svi prijavljeni osvojili medalje. Od dva do pet parova, od kojih dva naša. To je bio uobičajen žrijeb svih prethodnih takmičenja, a medalja garantuje i plaćeno učešće”, kaže Trninić.

JJK Fenix je ove godine bio najuspješniji klub ne samo na državnom nivou, već i kada je riječ o regionalnim i međunarodnim takmičenjima, a tu je i osojena Adriatik liga.

Trninić objašnjava da je "predsjednik komisije osoba za koju se glasa, ne pravi se razlika između trenera i selektora, neki od članova glasaju za dva kluba ili kandidata".

”Državno prvenstvo se boduje ili ne, u zavisnosti od uspjeha kluba predsjednika Saveza. Nema razlike ni da li je medalja osvojena bez pobjede, ili je neko doživio brojne povrede da se izbori u konkurenciji 29 boraca. Tako su recimo na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj bila prijavljena tri duo šou u muškoj konkurenciji. To znači da su svi osvojili medalje. Uprkos tome, Savez forsira samo šou i duo, jer je to interes predsjednika i njegovog kluba. Svjetsko prvenstvo u Abu Dabiju pokazalo je da šou umire, ali je zato prvi put čak i od borbi brojnije bilo u “ne waza” (brazilska džiu džicu). U disciplini šou, koji je u stvari priča na tatamiju gdje takmičar dođe sa kišobranom, metlom.., svaki takmičar zna da će osvojiti medalju i da će mu Savez platiti nastup. Klasik je pokazni nastup, ali u Njemačkoj na Evropskom prvenstvu naši su predstavnici izgubili svih pet duela. Za razliku od tih disciplina borbe su naporne, opasne i povrede su sastavni dio tih takmičenja. One su i jedino što je zagarantovamo borcima, jer bez medalje nije sigurno da će im se platiti troškovi učešća, a priznanje neće dobiti sigurno”, dodao je Trninić.

Tokom decembra mjeseca, on se više puta obraćao Džiu džicu Savezu.

Tako je Trninić između ostalog od Saveza tražio informacije o: rezultatima izbora za najboljeg sportistu, kriterijumima po kojima su birani najbolji, pravilnicima o izboru najboljih u Savezu, rezultatima sa održanog prvenstva Crne Gore,kao i informacije o pojedinačnim i ekipnim plasmanima svih klubova...

Ipak, odgovora nije bilo.

Kako je najavio, u narednom periodu će se obratiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, kako bi im predočili sa kakvim problemima se suočavaju.

Trninić se pita: "Da li je ovo borilački sport"?

Foto: JJWC/Instagram, screenshot

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Martinović: Više od ŠEST MILIONA EURA podrške za projekte u Beranama, Šavniku, Gusinju i Plužinama

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:11

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je za opštine Berane, Šavnik, Gusinje i Plužine podržalo projekte vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u ukupnom iznosu od preko šest miliona eura, saopštio je resorni ministar Vladimir Martinović.

Studija pokazala: Žene ŽIVE DUŽE od muškaraca, ali pogađaju ih DUGOTRAJNE BOLESTI

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:00

Žene žive duže od muškaraca, ali više godina pate od lošeg zdravlja, otkrila je globalna analiza razlika zasnovanih na rodnoj osnovi, a stručnjaci naglašavaju hitnu potrebu za djelovanjem kako bi se poboljšalo zdravlje žena.

Podgorica: UHAPŠENA jedna osoba, ODUZETI pištolj i municija

Četvrtak, 02.05.2024 | 10:53

Podgorička policija uhapsila je I.M. (40) kod kojeg je pronađen pištolj "FEG", kalibra 8 mm, izbrušenog fabričkog broja, sa četiri komada municije.

Zvijezde kažu da će se oni ludo ZALJUBITI tokom ljeta

Četvrtak, 02.05.2024 | 10:35

Brzo provjerite svoj horoskopski znak – možda ćete u ljeto 2024. doživeti svu čar i lepotu ljubavi!

Glumica iz serije „Baby Reindeer“ PROSLAVILA se nakon 17 godina karijere - A evo gdje se POJAVILA prvi put na televiziji

Četvrtak, 02.05.2024 | 10:19

Netfliksova serija "Baby Reindeer" trenutno je najveći hit među ljubiteljima televizijske zabave, a iza ove mračne istinite priče krije se i jedna pozitivna - ona o uspjehu glumice Džesike Ganing, koja tumači Martu.  

Kotor DOBIO Službu traganja i spašavanja na moru

Četvrtak, 02.05.2024 | 10:08

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama oformila je sekciju Službe traganja i spašavanja na moru u Kotoru.

Vučević poslaniku Jovanoviću: Vi ste PREDALI Crnu Goru, da danas imamo IZLAZ NA MORE lakše bi dobijali što nam treba

Četvrtak, 02.05.2024 | 09:56

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević obratio se poslaniku Milošu Jovanoviću, Novi DSS, koji je spočitao srpskoj vladi da je prodala Kosovo još prošle godine.

TRAGEDIJA - Bivšeg fudbalera pregazio kamion

Četvrtak, 02.05.2024 | 09:45

Bivši fudbaler Santos Olmo (44), koji je radio kao skaut i pomoćnik sportskog direktora Saragose, tragično je nastradao nakon što ga je pregazio kamion. 

Zategnite se do leta: ISPROBAJTE BRZI TRENING za lijepo oblikovane ruke

Četvrtak, 02.05.2024 | 09:31

Dok se mnogo pažnje posvećuje fitnesu i oblikovanju tijela, često zanemarujemo važnost treninga za lijepe i snažne ruke.

Ona se ipak NEĆE POJAVITI na Met Galu, a ovo je RAZLOG

Četvrtak, 02.05.2024 | 09:23

Njen album je skupio milijardu slušanja na Spotifyu u samo sedam dana.