Ponedjeljak, 31.01.2022 | 08:29
IZVOR: Kolektiv.me

Od prvih koraka na Žabljaku, do OLIMPIJADE: Jelena - Pružiću maksimum da što bolje predstavim CRNU GORU

Odrastajući na Žabljaku, Jelena Vujičić je odmalena imala priliku da uživa u netaknutoj prirodi, i dugim zimama grada pod Durmitorom




Foto: _jelena_vujicic/Instagram, screenshot

Umjesto lopte, skije su bile njena prva „igračka“, „igračka“ koju je savladala, a tek što je prohodala.

Naime, ova djevojka za primjer, danas jedna od naših najuspješnijih skijašica, naučila je da skija kada je imala samo tri i po godine.

Skijalište Javorovača je bilo njeno igralište bez granica, što i ne treba da čudi, s obzirom da je njen otac Jugoslav nekadašnji prvak Crne Gore u skijanju, pa je imala od koga i da nauči prve korake.

„Ja dolazim iz porodice koja se bavila ovim sportom, Tako da je možda jedan od razloga što sam krenula da se bavim skijanjem. Takođe, ja živim na skijalištu Javorovača. Tako da su to sve bile stvari koje su uticale. Naučila sam da skijam sa tri i po godine, već sa četiri sam počela da se takmičim“, ističe Jelena na početku razgovora za Kolektiv.me.

Tako je kao četvorogodišnjakinja, već dobila priliku da se nadmeće na različitim takmičenjima, koja su je odvela daleko, pa je njen talenat malo po malo počeo da se kristališe.

Iako još uvijek djevojčica, sa sedam godina već je znala da će skijanje biti njen životni poziv – u tom momentu dobija podršku i od Skijaškog saveza Crne Gore, pa sa njima odlazi na pripreme u inostranstvu.

„Što se tiče takmičenja, najdraža su ta kada sam pravila tu normu za Olimpijadu koja je bila u Koreji. Sjećam se te trke u Bugarskoj, zapravo, taj rezultat koji je bio presudan za moj odlazak, čak sam tada i osvojila treće mjesto. Nekako ta takmičenja su posebna. Naravno mala Olimpijada u Sarajevu (EYOF), kao i prošle Olimpijske igre“.

 

A upravo su iza Jelene ta brojna takmičenja.

Učestvovala je između ostalog na Olimpijskim igrama za mlade na Jahorini, može se pohvaliti da je bila prvak u brzim disciplinama spust i super veleslalom. Na nadmetanju u Bugarskoj, u discipline slalom je dva puta zauzimala drugo mjesto, dok je u Bosni i Hercegovini, u istoj disciplini, bila bez premca.

Svakako posebno mjesto u njenom srcu zauzima nastup na Zimskim Olimpijskim Igrama u Pjongčangu 2018. godine, kada je imala čast da na otvaranju nosi zastavu Crne Gore.

Sada, četiri godine kasnije, opet će nastupiti na najvećoj sportskoj smotri, ovog puta u Pekingu.

Tako će naša Jelena veleslalomske trke voziti 06. februara, dok je tri dana kasnije čeka slalom.

Euforije, priznaje, ima.

“Ta pozitivna trema pred odlazak je kao prvi put. Generalno, taj početni osjećaj je isti. Sa druge strane, znam šta me očekuje, nije mi prvi put da ću biti na stazi sa najvećim asovima skijanja. Olimpijske igre su nešto što sanja svaki sportista. Ja sam imala sreću dva puta da ostvarim taj san. Što se tiče priprema za Olimpijske igre, to nije samo godina pred igre, već dvije godine prije. Kondicione treninge sam radila u svom rodnom gradu na Žabljaku, a od septembra pa do decembra, svake godine smo imali treninge u Austriji”, objašnjava za naš portal.

Foto: _jelena_vujicic/Instagram, screenshot

Skijanje je poseban sport, vještina i znanje, gdje morate svoje vrijeme na stazi iskorisiti najbolje što možete.

Svjesna je toga i naša sagovornica, koja napominje da će dati maksimum kako bi sebe i Crnu Goru predstavila u najboljem svijetlu.

Ipak, smatra da treba još mnogo uložiti u ovaj sport, kako bi se stvorili bolji uslovi za generacije koje dolaze, jer bez dobrih uslova, neće biti ni velika zainteresovanost mladih.

“Teško je govoriti o rezultatu, i u sportu nikad ne možete da znate unaprijed. Jer skijanje je jako poseban sport, sami ste na stazi i imate jedan minut da uradite najbolje što znate i da date sve od sebe. Tako da ću ja dati svoj maksimum, i potruditi se što bolje da predstavim sebe i svoju državu. Skijanje je jako težak sport, iziskuje mnogo odricanja zaista. Što finansijskih, što odricanja u privatnom životu. Smatram da treba još mnogo da se uloži u ovaj sport i da se stvore da kažem bolji uslovi za razvijanje istog. Samim tim bi zainteresovanost bila veća”, zaključila je Jelena Vujičić za Kolektiv.me.

Osim Jelene, na Zimskim Olimpijskim Igrama u Pjongčangu, gledaćemo i Eldara Salilovića, koji će se takođe takmičiti u disciplinama slalom i veleslalom, kao i Aleksandra Grbovića, koji će nastupiti u tri kros-kantri discipline.

⇒ ⇒ Ovaj tekst je finansiran kroz Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, a koji realizuje Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija;

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Madrid dobija NOVOG ŠAMPIONA: Rubljov eliminisao Alkarasa

Srijeda, 01.05.2024 | 19:03

Nakon dvije godine, završena je vladavina Karlosa Alkarasa u Madridu - španski teniser je danas u četvrtfinalu ovog Mastersa izgubio od Andreja Rubljova 2:1 (4:6, 6:3, 6:2).

Alkaras: Razmišljam o tituli, imam šansu da postanem legenda Madrida kao Nadal

Srijeda, 01.05.2024 | 14:10

Nakon trijumfa nad Janom Lenardom Štrufom, Karlos Alkaras je istakao da je počeo da razmišlja o tituli u Madridu.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Predlog za POSNU TRPEZU - Pasulj na vodi

Srijeda, 01.05.2024 | 17:15

Za sve koji prate post na vodi, recept koji ne treba zaobići jeste pasulj. Pasulj je veoma hranljiva namirnica i u bilo kom obliku je mnogima i uvijek rado viđen na trpezi.

MUP - Apel građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima

Srijeda, 01.05.2024 | 13:35

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima.

Uprava policije: Ciljanom potragom u Podgorici lišen slobode državljanin Republike Srbije

Srijeda, 01.05.2024 | 13:01

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Grupe za međunarodne ciljane potrage Odjeljenja za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE, juče su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Podgorica realizovali ciljanu potragu i u Podgorici lišili slobode međunarodno traženo lice M.T. (41), državljanina Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Kako da skinete pečat sa jaja? Potrebne su vam DVIJE STVARI

Srijeda, 01.05.2024 | 16:42

Bližimo se Velikom petku, danu kada farbamo jaja za predstojeći praznik Vaskrs. Uveliko su domaćice opremljene svime što im je potrebno za ovaj proces, a posebno jajima.

Da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje? Saznajte uz pomoć OVOG TRIKA

Srijeda, 01.05.2024 | 16:09

Uradite ovaj jednostavan test i saznajte da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje.

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Srijeda, 01.05.2024 | 12:39

Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Demokratske partije socijalista i svoje lično, čestitam Međunarodni praznik rada - Prvi maj, sa željom da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

FOTO: Pogledajte - Pojačan saobraćaj na GRANIČNIM PRELAZIMA

Srijeda, 01.05.2024 | 12:07

Prvomajske i vaskršnje praznike, mnogi su iskoristili da se odmore i otputuju.