Srijeda, 22.06.2022 | 21:01
IZVOR: citymagazine.rs

Ovo su BOLESTI koje izaziva STRES

Bolest ne izaziva sam stres već njegovo dugo djelovanje na koje se  organizam adaptirao i koje se više ne prepoznaje kao stres.




Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Simptomi najave da polako gubimo bitku sa ovim neprijateljem, a bolest označi njegovu pobjedu.

Stres je potpuno normalna reakcija organizma, koja se u našem organizmu dešava svakodnevno. Mi pod stresom podrazumevamo nešto loše po nas, ali to je normalan biološki odgovor organizma, način na koji organizam reaguje kada se nađe pod nekim pritiskom, odnosno novom situacijom. Organizam reaguje na dva načina, bori se ili odustaje, kažu stručnjaci.

Stres ima i svoj način djelovanja

On pokreće lučenje neurotransmitera i hormona koji omogućavaju organizmu da se bori, to je zapravo način da se organizam zaštiti i dobije dodatnu snagu u vanrednim situacijama. Pod uticajem hormona, organizam se pokrene na akciju, srce počinje ubrzano da radi, krvni pritisak raste, ubrzava se disanje, mišići postaju zategnutiji, čula postaju ošrija.

Stres ne štedi nijedan dio našeg organizma. Kako ćemo reagovati na stres, odnosno koja će situacija biti stresna za nas, zavisi od pojedinca do pojedinca. Ne postoji određena starosna ili polna grupa koja je najviše podložna stresa.

Važnije od tih individualnih razlika jeste opasnost koju sa sobom nosi produženo djelovanje stresa.

Hronični stres remeti gotovo svaki sistem organa u našem tijelu i dovodi do njegovog nepavilnog rada.Oboljenja koje pokreće stres nalaze se u začaranom krugu, jer jedan poremećaj vodi ka drugom:

Stres izaziva spazam mišića, bolove u njima. Najosjetljiviji su mišići vrata. Kad smo pod stresom, dolazi do stezanja krvnih sudova vrata, čime se vrši pritisak na nervne korenove što izaziva zamor i glavobolju. Taj spazam mišiča dovodi do bolova u kičmi i bolova u nogama. 

Takvo stanje vodi nas u nesanicu pa i u depresiju, kad nemamo više načina da se izborimo sa dugotrajnim stresom.

Nakon što napadne mišiće stres se usmjerava i na ostale djelove organizma.

Zbog stresa dolazi do poremećaj rada brojnih sistema organa, počeviši pada imuniteta, povišenog krvnog pritisak, čestog obolijevanja od virusnih infekcija, gojaznosti, pa sve do onih ozbiljih kao što je srčani i moždani udar.

Stres se nalazi i među uzročnicima tiroiditisa, zapaljenja tkiva štitaste žlijezde.

Iako uzročnici vitiliga, autoimune bolesti koja izaziva gubitak pigmenta kože nisu do kraja utvrđeni, stres se i na ovom polju često navodni kao uzročnik. Njegovo djelovanje može da dovode i do ulceroznog kolitisa, zapaljenske bolesti crijeva.

Sres povećava i nivo šećera u krvi i nivo lipida, koji su važan faktor rizika za nastanak ateroskleroze i bolesti srca. Može da pokrene alegrije koje pre njegovog dejstva nisu bile prisutne.

Stres i “loši” geni

Kad je riječbo malignim oboljenjima, stres i na tom polju igra važnu negativnu ulogu.

Kod kanceregenioh bolesti ključna je genetska struktura. Međutim, da li će predispozicije za bolest rezultirati u neko oboljenje, umnogome zavisi od faktora rizika među kojima je stres vodeć.

Upozoravajući simptomi

Postoje stres upozorenja, odnosno znaci stresa, a ukoliko imamo više tih znakova istovremeno, to je znak da nas je stres pobjedio i da može dovesti do bolesti.

Ti znaci mogu da budu fizički, poput bolova u mišićima često u grudnom košu, mučnine, vrtoglavice i dijareje, emocionalna upozorenja kao što je depresivno raspoloženje, uznemirenost, osjećaj usamljenosti ili razdražljivost.

Psihološki znaci za uzbunu su stalna zabrinutost, nemogućnost koncentracije i slabije pamćenje, a stres može da oda i ponašanje, poput povećanog konzumiranja alkohola ili cigareta, čestog spavanja, smanjenih socijalnih kontakata ili zanemarivanja obaveza.

Djeca i stres

Izloženost djece stresu je prije svega peko samih roditelja. Djeca osjećaju i projektuju ponašanje roditelja, njihovu odsutnost i zabrinutost i ona se svakako veoma reflektuje na njih. Posebna izloženost stresu se javlja u tinejdžerskom dobu koje je najsloženiji period odrastanja, skopčan se velikim izazovima i obavezama, a koje pojedini tinejdžeri veoma teško podnose. U tom uzrastu mogu da se jave gojaznosti, ali i blaži simptomi, drhtanje ruku, lupanje srca.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.