Četvrtak, 28.07.2022 | 09:11
IZVOR: n1.rs

EU USVOJILA nova pravila za INTERNET usluge- Ova su NAJVAŽNIJA

Evropski parlament je početkom jula usvojio dvije nove regulative od izuzetnog značaja za funkcionisanje interneta.
Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Usvojeni su Akt o digitalnim uslugama (eng. Digital Service Act – „DSA“) i Akt o digitalnim tržištima (eng. Digital Markets Act – „DMA“), a novi zakonodavni okvir nosi sa sobom brojne obaveze koje pružaoci digitalnih usluga, od hosting provajdera do velikih digitalnih platformi poput Googla i Facebooka, moraju da ispune u pružanju usluga korisnicima iz EU.

Inicijalni prijedlog Evropske komisije iz decembra 2020. godine nakon određenih izmjena i prethodnog odobrenja pred Savjetom Evropske unije, usvojen je ogromnom većinom evroposlanika koji su glasali za novi regulatorni okvir. Jasna većina pri glasanju ilustruje političku volju da se stane na kraj zloupotrebama i širenju nelegalnog sadržaja na internetu, kao i da se utvrdi jasnija odgovornost samih posrednika usluga koje to omogućavaju.

Savjet Evropske unije je 18. jula usvojio i konačni tekst DMA dok će konačna verzija DSA biti potvrđena u septembru.

Uklanjanje nelegalnog sadržaja

Akt o digitalnim uslugama (DSA) postavlja jasne smjernice kako onlajn platforme i usluge moraju da spriječe zloupotrebu i širenje nelegalnog i štetnog sadržaja. Propisuje obavezu i harmoznizuje proces uklanjanja ilegalnog sadržaja kod digitalnih posrednika ukoliko žele da izbjegnu odgovornost za nelegalnu distribuciju.

Takođe, omogućava i ubrzano uklanjanje sadržaja koji je prijavljen od strane „podnosioca od povjerenja“ odnosno relevantnih predstavnika iz industrije koji poseduju ekspertska znanja u datoj oblasti i predstavljaju vlasnike prava. DSA ima i za cilj da velike platforme drži odgovornim i propisuje sa nova pravila i zahtjeve za obavještenja o uklanjanju.

Spriječavanje obmana

DSA takođe uvodi pravila kojim obavezuje platfrome da ne koriste obmanjujuće prakse i određene vrste ciljanog oglašavanja, kao što su one koje ciljaju djecu i oglasi zasnovani na osjetljivim podacima. Takođe će biti zabranjeni takozvani „tamni obrasci“ i obmanjujuće prakse koje imaju za cilj manipulisanje izborom korisnika. Naročite obaveze se nameću „veoma velikim onlajn platformama“ i pretraživačima (sa najmanje 45 miliona korisnika mjesečno), u pogledu spriječavanje sistemskih rizika (kao što je širenje nelegalnog sadržaja, spriječavanje rodno zasnovanog nasilja i štetnih posledica na osnovna prava, na izborne procese ili mentalno zdravlje) i podvrgavanje nezavisnim revizijama.

Ove platforme će takođe morati da pruže korisnicima mogućnost izbora da ne dobijaju preporuke na osnovu profilisanja. Pored toga, moraće i da olakšaju pristup svojim podacima i algoritmima vlastima i provjerenim istraživačima.

Posebne obaveze za najveće onlajn platforme

Akt o digitalnim tržištima (DMA) donosi pravila i obaveze za velike onlajn platforme koje djeluju kao „čuvari vrata“ (eng. Gatekeepers – platforme čija dominantna onlajn pozicija otežava da ih potrošači izbegnu) na digitalnom tržištu kako bi se obezbjedilo pravednije poslovno okruženje i više usluga za potrošače. Dominante platforme pogođene DMA, između ostalog, neće moći da svoje sopstvene usluge ili proizvode rangiraju povoljnije (po sopstvenom izboru) od trećih strana na svojim platformama.

Moraće da omoguće korisnicima da lako deinstaliraju bilo koji unapred instaliran softver ili aplikacije, da se otkazivanje pretplate vrši jednostvano kao i pretplaćivanje, kao i da im omoguće da koriste aplikacije i prodavnice aplikacija trećih strana. DMA uredjuje i da se obrada ličnih podataka za ciljano oglašavanje vrši samo na osnovu izričite saglasnosti.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Podgorička Vrpca nastupa na drugoj Rockstrikciji

Utorak, 31.01.2023 | 13:41

Nakon nevjerovatnog prvog izdanja Rockstrikcije održanog u novembru, na kome su nastupi Nikole Vranjkovića i Autogenog treninga premašili sva očekivanja publike, na drugom izdanju uz legendarne Bjesove nastupa i podgorički bend Vrpca. Koncerti koji se s nestrpljenjem očekuju će uzdrmati publiku željnu kvalitetnog rokenrola u subotu 4. februara u Kolektoru (prostor bivšeg Titeksa).

Još danas traje promotivna ponuda karata na letovima Air Montenegro

Utorak, 31.01.2023 | 13:38

Promotivna ponuda karata nacionalne avio-kompanije za period putovanja od 16. februara do 30. septembra ove godine, traje još danas.

Herceg Novi: Lokalizovan požar u stambenom objektu, ugušio se pas

Utorak, 31.01.2023 | 13:33

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi ugasili su požar u privatnoj kući u Kumboru, kazao je za RTHN komandir Službe Zlatko Ćirović.

IZAZOVI ZA PILOTE - Ovi aerodromi smatraju se NAJOPASNIJIM na svijetu

Utorak, 31.01.2023 | 13:21

Različiti uslovi mogu doprinijeti da slijetanje i polijetanje s aerodroma bude izazov za pilote, a među najopasnijim na svijetu su Lukla u Nepalu, Toncontin u Hondurasu, Madeira u Portugalu.

VIDEO: Da li je HIT GODINE TU? Aca Lukas izbacio NOVU PJESMU - Pjevač ODUŠEVIO publiku

Utorak, 31.01.2023 | 13:06

Moderna melodija, fantastičan tekst i maestralni video efekti daju ovoj pjesmi i spotu posebnu čar.

Podgorica na dva točka: Objavljena preliminarna rang lista

Utorak, 31.01.2023 | 12:56

Obavještavamo aplikante za dobijanje subvencije kroz projekat Podgorica na dva točka da je Komisija objavila preliminarnu rang listu dobitnika, te poziva sugrađane koji nijesu dostavili kompletnu dokumentaciju da dopunu iste izvrše do 02. februara tekuće godine.

Zaštitite ih od HLADNOĆE - Namirnice koje će USNE učiniti mekanim i njegovanim

Utorak, 31.01.2023 | 12:47

Probajte....

Advokat traži ukidanje odluke o određivanju pritvora Dušku Kneževiću

Utorak, 31.01.2023 | 12:43

Branilac Duška Kneževića, advokat Zdravko Đukanović podnio je predlog Višem sudu u Podgorici da se stavi van snage rješenje o određivanju pritvora Kneževića, kao potpuno neosnovano, saopšteno je iz Atlas grupe.

Poetsko veče Nade Krivokapić u četvrtak u KIC-u

Utorak, 31.01.2023 | 12:25

Poetsko autorsko veče Nade Krivokapić u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”,

Nikšić: UHAPŠENA jedna osoba - Sumnjiči se za tri KRAĐE VOZILA

Utorak, 31.01.2023 | 12:22

Saopšteno iz Uprave policije.