Četvrtak, 28.07.2022 | 09:11
IZVOR: n1.rs

EU USVOJILA nova pravila za INTERNET usluge- Ova su NAJVAŽNIJA

Evropski parlament je početkom jula usvojio dvije nove regulative od izuzetnog značaja za funkcionisanje interneta.
Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Usvojeni su Akt o digitalnim uslugama (eng. Digital Service Act – „DSA“) i Akt o digitalnim tržištima (eng. Digital Markets Act – „DMA“), a novi zakonodavni okvir nosi sa sobom brojne obaveze koje pružaoci digitalnih usluga, od hosting provajdera do velikih digitalnih platformi poput Googla i Facebooka, moraju da ispune u pružanju usluga korisnicima iz EU.

Inicijalni prijedlog Evropske komisije iz decembra 2020. godine nakon određenih izmjena i prethodnog odobrenja pred Savjetom Evropske unije, usvojen je ogromnom većinom evroposlanika koji su glasali za novi regulatorni okvir. Jasna većina pri glasanju ilustruje političku volju da se stane na kraj zloupotrebama i širenju nelegalnog sadržaja na internetu, kao i da se utvrdi jasnija odgovornost samih posrednika usluga koje to omogućavaju.

Savjet Evropske unije je 18. jula usvojio i konačni tekst DMA dok će konačna verzija DSA biti potvrđena u septembru.

Uklanjanje nelegalnog sadržaja

Akt o digitalnim uslugama (DSA) postavlja jasne smjernice kako onlajn platforme i usluge moraju da spriječe zloupotrebu i širenje nelegalnog i štetnog sadržaja. Propisuje obavezu i harmoznizuje proces uklanjanja ilegalnog sadržaja kod digitalnih posrednika ukoliko žele da izbjegnu odgovornost za nelegalnu distribuciju.

Takođe, omogućava i ubrzano uklanjanje sadržaja koji je prijavljen od strane „podnosioca od povjerenja“ odnosno relevantnih predstavnika iz industrije koji poseduju ekspertska znanja u datoj oblasti i predstavljaju vlasnike prava. DSA ima i za cilj da velike platforme drži odgovornim i propisuje sa nova pravila i zahtjeve za obavještenja o uklanjanju.

Spriječavanje obmana

DSA takođe uvodi pravila kojim obavezuje platfrome da ne koriste obmanjujuće prakse i određene vrste ciljanog oglašavanja, kao što su one koje ciljaju djecu i oglasi zasnovani na osjetljivim podacima. Takođe će biti zabranjeni takozvani „tamni obrasci“ i obmanjujuće prakse koje imaju za cilj manipulisanje izborom korisnika. Naročite obaveze se nameću „veoma velikim onlajn platformama“ i pretraživačima (sa najmanje 45 miliona korisnika mjesečno), u pogledu spriječavanje sistemskih rizika (kao što je širenje nelegalnog sadržaja, spriječavanje rodno zasnovanog nasilja i štetnih posledica na osnovna prava, na izborne procese ili mentalno zdravlje) i podvrgavanje nezavisnim revizijama.

Ove platforme će takođe morati da pruže korisnicima mogućnost izbora da ne dobijaju preporuke na osnovu profilisanja. Pored toga, moraće i da olakšaju pristup svojim podacima i algoritmima vlastima i provjerenim istraživačima.

Posebne obaveze za najveće onlajn platforme

Akt o digitalnim tržištima (DMA) donosi pravila i obaveze za velike onlajn platforme koje djeluju kao „čuvari vrata“ (eng. Gatekeepers – platforme čija dominantna onlajn pozicija otežava da ih potrošači izbegnu) na digitalnom tržištu kako bi se obezbjedilo pravednije poslovno okruženje i više usluga za potrošače. Dominante platforme pogođene DMA, između ostalog, neće moći da svoje sopstvene usluge ili proizvode rangiraju povoljnije (po sopstvenom izboru) od trećih strana na svojim platformama.

Moraće da omoguće korisnicima da lako deinstaliraju bilo koji unapred instaliran softver ili aplikacije, da se otkazivanje pretplate vrši jednostvano kao i pretplaćivanje, kao i da im omoguće da koriste aplikacije i prodavnice aplikacija trećih strana. DMA uredjuje i da se obrada ličnih podataka za ciljano oglašavanje vrši samo na osnovu izričite saglasnosti.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Jakšić Stojanović: Ne funkcionišem po principu UCJENA, direktorima prijete iz Sindikata prosvjete

Utorak, 20.02.2024 | 12:40

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović kazala je da se uvijek može doći do rješenja kada je u pitanju trenutna situacija sa štrajkom dijela prosvjetara, ali napominje da svaka strana u pregovoru mora da bude spremna za dogovor, ali i da se malo povuče. Ona je, komentarišući navode da se prijeti pojedinim direktorima škola, kazala da to čine iz redova Sindikata prosvjete.

Šimun dao predlog da se Radulović RAZRIJEŠI sa čela KCCG

Utorak, 20.02.2024 | 12:32

Ministar zdravlja  Vojislav Šimun dao je predlog za razrješenje direktorice Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljane Radulović.

VIDEO: Spajić: Isplaćene januarske penzije, 74.000 građana najzad će imati dostojanstvena primanja

Utorak, 20.02.2024 | 14:22

Dragi naši penzioneri,⁣ upravo mi je javljeno da su isplaćene sve penzije za januar, koje će ovoga puta biti bar 450€. Izuzetno mi je drago što ste baš vi prvi osjetili benefite programa Evropa Sad 2, saopštio je premijer Milojko Spajić.

Nišić za uvođenje radne nedjelje tokom sezone

Utorak, 20.02.2024 | 13:17

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić komentarisala je najavu Ministarstva ekonnomije o uvđenju radne nedelje tokom sezone, i navela je da je saglasna sa predlagačem izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini, Nikom Đeljošajom.

Vušurović: Slučaj Ukropine prilika da još EDUKUJEMO naše sportiste o dopingu

Utorak, 20.02.2024 | 13:19

Generalni sekretar COK-a, Igor Vušurović, gostujući u emisiji Link na Televiziji Crne Gore, govorio je o jučerašnjem slučaju, kada je vaterpolo repezentativac Crne Gore Aleksa Ukropina pao na doping testu.

Dobar raspored: Lavice put ka Parizu započinju utakmicom protiv Paragvaja

Srijeda, 21.02.2024 | 11:50

Poznat je raspored „lavica“ na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Parizu, koji će u aprilu biti održan u njemačkom Ulmu.

Milatović sa Sindikatom prosvjete: Bitno da se djeca što prije vrate u školske klupe

Srijeda, 21.02.2024 | 11:43

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je jutros predstavnike Sindikata prosvjete Crne Gore, na zahtjev koji su Kabinetu uputili protekle sedmice.

Sindikat prosvjete nakon sastanka kod Milatovića: Imamo primjedbe na sporazum Vlade

Srijeda, 21.02.2024 | 11:15

Predstavnici Sindikata prosvjete sastali su se danas sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, rečeno je CdM-u iz Kabineta predsjednika države. Nakon sastanka su istakli da imaju primjedbe na sporazum koji im je jutros dostavila Vlada, po kojem će prosvjetarima zarada od 1. jula biti povećana 10 odsto bruto, a od početka školske godine kumulativno povećanje 17 odsto neto.    

MUP: Zarade dva službenika mnogo manje od prikazanog, uz redovna primanja za januar isplaćena i razlika na ime neisplaćenog specijalnog dodatka

Srijeda, 21.02.2024 | 11:07

“Zarade dva službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, koje su se našle na trećem i četvrtom mjestu najvećih zarada za januar, nisu njihove redovne mjesečne zarade, kazali su u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Da li vam je SREBRO POTAMNJELO? Evo kako da ga očistite!

Srijeda, 21.02.2024 | 10:42

Srebro je često izloženo suncu, kiši i drugim vremenskim uslovima, a budući da je jedan od najtraženijih metala među ljubiteljima nakita, donosimo savjete kako da ga očistite kada potamni.  

KAČAMAK DIJETA: Zbog čega je ovo starinsko jelo tako dobro za mršavljenje?

Srijeda, 21.02.2024 | 10:18

Kačamak je jedno od najpoznatijih starinskih jela, koje se se sprema očas posla. Osim toga što je jednostavan za pripremu, veoma je zdrav i bez glutena je. Djeluje stimulativno na varanje i na crijeva, pa se preporučuje i za dijete.

Savić: Radujem se saradnji sa Robijem, siguran sam da će biti uspješna

Srijeda, 21.02.2024 | 10:14

Stefan Savić raduje se saradnji sa Robertom Prosinečkim u crnogorskoj reprezentaciji i vjeruje u dobar rezultat u Ligi nacija.

VIDEO - Ilda Šaulić snimila legendarnu Šabanovu numeru: Malo ko zna ko je AUTOR PJESME

Srijeda, 21.02.2024 | 09:33

Šaban Šaulić važio je za kralja narodne muzike, a u svojoj karijeri dugoj nekoliko decenija snimio je brojne vanvremenske hitove.

FOTO: Ukrasno bilje, živa ograda,... NOVE SADNICE u podgoričkom parku

Srijeda, 21.02.2024 | 09:31

Ekipe Zelenila u okviru redovnih aktivnosti izvršili su dopunu sadnica u Prešernovom parku.

Nije bez razloga - Zbog čega su sjedišta u avionima baš PLAVE BOJE?

Srijeda, 21.02.2024 | 09:26

Trend korišćenja plavih sjedišta u avionima počeo je prije nekoliko decenija i još uvijek je aktuelan.