Nedjelja, 31.07.2022 | 21:54
IZVOR: 24sedam.rs

Da li dajete Android aplikacijama previše dozvola? Evo načina kako to da izbjegnete

Davanje invazivnih dozvola Android aplikacijama može da ugrozi vaše podatke.
Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Možda ste primietili da neke od vaših Android aplikacija traže dozvole koje izgledaju pretjerano i potpuno nepovezane sa stvarnom korisnošću aplikacije – na primjer, kada aplikacija za baterijsku lampu zahtijeva pristup vašoj kameri, mikrofonu ili lokaciji.

Kada aplikacija traži više dozvola nego što joj je potrebno, obično joj je cilj da prikupi što je moguće više vaših podataka i proda ih trećim stranama kao što su oglašivači i brokeri podataka. Dozvole poput pristupa vašoj lokaciji, kameri, mikrofonu, kontaktima, istoriji pregledanja i biblioteci fotografija mogu biti posebno invazivne ako nisu izričito potrebne da bi aplikacija funkcionisala.

Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Aplikacija može prikupiti gomilu osjetljivih ličnih podataka iz ovih dozvola, što može ugroziti vašu privatnost. Zbog toga je važno da upravljate dozvolama za aplikacije na svojim Android uređajima.Uvijek smanjite dozvole za aplikacije na minimum.

Dajte aplikacijama dozvolu da pristupe samo onome što im je neophodno na vašem uređaju da biste obezbjedili funkcionalnost koja vam je potrebna. Na primjer, aplikacija za vremensku prognozu ili aplikacija za navigaciju će prirodno trebati pristup vašoj lokaciji da bi ispravno funkcionisala, ali nema razloga da joj dozvolite pristup kameri ili vašim kontaktima.

A u nekim slučajevima možda nećete čak ni morati da date vremenskoj aplikaciji svoje podatke o lokaciji, ako možete ručno da unesete poštanski broj ili grad.

Srećom, lako je promijeniti dozvole za aplikacije na vašem Android uređaju – i možete odabrati da li želite da upravljate dozvolama prema aplikaciji ili prema tipu dozvole. Imajte na umu da se dolje navedeni koraci primjenjuju na uređaje koji koriste Android 11 i novije verzije. Ako ste zabrinuti zbog dozvola koje su dodijeljene određenoj aplikaciji na vašem Android uređaju, možete da upravljate dozvolama za svaku aplikaciju. Evo šta treba da uradite:

Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Dodirnite Settings.
Dodirnite Apps.
Pomjerite se nadole i dodirnite dotičnu aplikaciju (ili možete potražiti aplikaciju dodirom na ikonu lupe).
Dodirnite Permissions.
Dodirnite perissioon da dozvolite ili ne dozvolite pristup.

Takođe možete da pristupite meniju Permissions iz bilo koje aplikacije tako što ćete dodirnuti i zadržati ikonu aplikacije na ekranu telefona. Dodirnite Info ikonu u gornjem desnom uglu prozora koji se pojavljuje da biste pristupili meniju sa informacijama o aplikaciji i odatle dodirnite Permissions.

U App info meniju možete da omogućite i funkciju Remove permissions if app is unused, koja uklanja dozvolu za aplikaciju ako je niste koristili tri mjeseca. Ako želite da vidite koje aplikacije ste odbili ili dozvolili pristup određenoj funkciji – poput mikrofona ili lokacije – možete da upravljate dozvolama za aplikacije prema tipu dozvole. Evo kako:

Dodirnite Settings.
Dodirnite Privacy.
Dodirnite Permission Manager.
Dodirnite tip dozvole da biste vidjeli koje aplikacije dozvoljavaju izabrani pristup.
Dodirnite aplikaciju i izaberite Allow ili Don’t allow.

Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Možete čak i univerzalno zabraniti svim aplikacijama pristup vašoj kameri i/ili mikrofonu pomoću jednog prekidača, ako želite da zauzmete čvrst stav sa te dvije dozvole za pristup.

Kretanje ovim putem može biti odličan način da garantujete da nijedna aplikacija nema pristup vašoj kameri ili mikrofonu. Međutim, imajte na umu da aplikacije za video komunikaciju kao što su Zoom ili Skype, koje se oslanjaju na vašu kameru i mikrofon za rad, neće raditi ispravno ako imate ove dozvole postavljene na položaj „isključeno“.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vuković: Uprava Glavnog grada oročila 10 miliona eura

Utorak, 31.01.2023 | 14:30

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković saopštio je gradska uprava donijela je odluku o oročavanju 10 miliona eura.

Abazović: Pružamo podršku Spajiću i bilo kome ko ima građansku orijentaciju

Utorak, 31.01.2023 | 14:23

Građanski pokret URA će u toku naredne sedmice imati partijske organe vezano za presjedničke izbore.

Objavljena lista NAJPOPULARNIJIH muzičara - Ovaj REPER NAJSLUŠANIJI u čak pet država

Utorak, 31.01.2023 | 14:12

Liberty Games nedavno je na svojoj web stranici objavio listu najslušanijih muzičara u svijetu za prošlu godinu, a bh. reper Jala Brat je najslušaniji u čak pet država.

Vojinović: Sporazum sa EPCG i CEDIS-om značajan korak ka zapošljavanju srednjeg stručnog kadra

Utorak, 31.01.2023 | 14:03

Ministar prosvjete Miomir Vojinović potpisao je danas u Vili “Gorici” Sporazum o saradnji sa izvršnim direktorom Elektroprivrede Crne Gore Nikolom Rovčaninom i izvršnim direktorom CEDIS-a Vladimirom Čađenovićem.

Podgorica: Slab pritisak vode u jednom dijelu grada, normalizacija do sjutra

Utorak, 31.01.2023 | 13:57

Na kružnom toku kod Poreske uprave, zbog izvođenja radova, došlo je do pada pritiska vode u nekim podgoričkim ulicama.

Krstinja je IZGUBILA preko 80 kilograma i sada vodi potpuno drugačiji život - "Ostao mi je OŽILJAK, ali..."

Utorak, 31.01.2023 | 13:42

Proslavljena učesnica „Zvezda Granda“, Krstinja Matanović vodila je dugu i tešku borbu sa viškom kilograma iz koje je izašla kao pobjednik kada je izgubila preko 80 kilograma.

Podgorička Vrpca nastupa na drugoj Rockstrikciji

Utorak, 31.01.2023 | 13:41

Nakon nevjerovatnog prvog izdanja Rockstrikcije održanog u novembru, na kome su nastupi Nikole Vranjkovića i Autogenog treninga premašili sva očekivanja publike, na drugom izdanju uz legendarne Bjesove nastupa i podgorički bend Vrpca. Koncerti koji se s nestrpljenjem očekuju će uzdrmati publiku željnu kvalitetnog rokenrola u subotu 4. februara u Kolektoru (prostor bivšeg Titeksa).

Još danas traje promotivna ponuda karata na letovima Air Montenegro

Utorak, 31.01.2023 | 13:38

Promotivna ponuda karata nacionalne avio-kompanije za period putovanja od 16. februara do 30. septembra ove godine, traje još danas.

Herceg Novi: Lokalizovan požar u stambenom objektu, ugušio se pas

Utorak, 31.01.2023 | 13:33

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi ugasili su požar u privatnoj kući u Kumboru, kazao je za RTHN komandir Službe Zlatko Ćirović.

IZAZOVI ZA PILOTE - Ovi aerodromi smatraju se NAJOPASNIJIM na svijetu

Utorak, 31.01.2023 | 13:21

Različiti uslovi mogu doprinijeti da slijetanje i polijetanje s aerodroma bude izazov za pilote, a među najopasnijim na svijetu su Lukla u Nepalu, Toncontin u Hondurasu, Madeira u Portugalu.