Nedjelja, 31.07.2022 | 21:54
IZVOR: 24sedam.rs

Da li dajete Android aplikacijama previše dozvola? Evo načina kako to da izbjegnete

Davanje invazivnih dozvola Android aplikacijama može da ugrozi vaše podatke.
Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Možda ste primietili da neke od vaših Android aplikacija traže dozvole koje izgledaju pretjerano i potpuno nepovezane sa stvarnom korisnošću aplikacije – na primjer, kada aplikacija za baterijsku lampu zahtijeva pristup vašoj kameri, mikrofonu ili lokaciji.

Kada aplikacija traži više dozvola nego što joj je potrebno, obično joj je cilj da prikupi što je moguće više vaših podataka i proda ih trećim stranama kao što su oglašivači i brokeri podataka. Dozvole poput pristupa vašoj lokaciji, kameri, mikrofonu, kontaktima, istoriji pregledanja i biblioteci fotografija mogu biti posebno invazivne ako nisu izričito potrebne da bi aplikacija funkcionisala.

Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Aplikacija može prikupiti gomilu osjetljivih ličnih podataka iz ovih dozvola, što može ugroziti vašu privatnost. Zbog toga je važno da upravljate dozvolama za aplikacije na svojim Android uređajima.Uvijek smanjite dozvole za aplikacije na minimum.

Dajte aplikacijama dozvolu da pristupe samo onome što im je neophodno na vašem uređaju da biste obezbjedili funkcionalnost koja vam je potrebna. Na primjer, aplikacija za vremensku prognozu ili aplikacija za navigaciju će prirodno trebati pristup vašoj lokaciji da bi ispravno funkcionisala, ali nema razloga da joj dozvolite pristup kameri ili vašim kontaktima.

A u nekim slučajevima možda nećete čak ni morati da date vremenskoj aplikaciji svoje podatke o lokaciji, ako možete ručno da unesete poštanski broj ili grad.

Srećom, lako je promijeniti dozvole za aplikacije na vašem Android uređaju – i možete odabrati da li želite da upravljate dozvolama prema aplikaciji ili prema tipu dozvole. Imajte na umu da se dolje navedeni koraci primjenjuju na uređaje koji koriste Android 11 i novije verzije. Ako ste zabrinuti zbog dozvola koje su dodijeljene određenoj aplikaciji na vašem Android uređaju, možete da upravljate dozvolama za svaku aplikaciju. Evo šta treba da uradite:

Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Dodirnite Settings.
Dodirnite Apps.
Pomjerite se nadole i dodirnite dotičnu aplikaciju (ili možete potražiti aplikaciju dodirom na ikonu lupe).
Dodirnite Permissions.
Dodirnite perissioon da dozvolite ili ne dozvolite pristup.

Takođe možete da pristupite meniju Permissions iz bilo koje aplikacije tako što ćete dodirnuti i zadržati ikonu aplikacije na ekranu telefona. Dodirnite Info ikonu u gornjem desnom uglu prozora koji se pojavljuje da biste pristupili meniju sa informacijama o aplikaciji i odatle dodirnite Permissions.

U App info meniju možete da omogućite i funkciju Remove permissions if app is unused, koja uklanja dozvolu za aplikaciju ako je niste koristili tri mjeseca. Ako želite da vidite koje aplikacije ste odbili ili dozvolili pristup određenoj funkciji – poput mikrofona ili lokacije – možete da upravljate dozvolama za aplikacije prema tipu dozvole. Evo kako:

Dodirnite Settings.
Dodirnite Privacy.
Dodirnite Permission Manager.
Dodirnite tip dozvole da biste vidjeli koje aplikacije dozvoljavaju izabrani pristup.
Dodirnite aplikaciju i izaberite Allow ili Don’t allow.

Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Možete čak i univerzalno zabraniti svim aplikacijama pristup vašoj kameri i/ili mikrofonu pomoću jednog prekidača, ako želite da zauzmete čvrst stav sa te dvije dozvole za pristup.

Kretanje ovim putem može biti odličan način da garantujete da nijedna aplikacija nema pristup vašoj kameri ili mikrofonu. Međutim, imajte na umu da aplikacije za video komunikaciju kao što su Zoom ili Skype, koje se oslanjaju na vašu kameru i mikrofon za rad, neće raditi ispravno ako imate ove dozvole postavljene na položaj „isključeno“.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

DANAS poetsko veče MARINKA PAVIĆEVIĆA

Srijeda, 21.02.2024 | 12:39

U Njegoš biblioteci!

Likovna umjetnost (1960-2023) SLOBODANA-BOBA SLOVINIĆA

Srijeda, 21.02.2024 | 12:24

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista.

Klikovac: Uputićemo predlog za podizanje spomenika Šćepanu Mijuškoviću

Srijeda, 21.02.2024 | 12:07

Saopšteno je uz DPS-a.

Podaci MONSTATA: Cijene u januaru opet porasle

Srijeda, 21.02.2024 | 12:00

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. godine u prosjeku su više za 0,5 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku Monstat.

Dobar raspored: Lavice put ka Parizu započinju utakmicom protiv Paragvaja

Srijeda, 21.02.2024 | 11:50

Poznat je raspored „lavica“ na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Parizu, koji će u aprilu biti održan u njemačkom Ulmu.

Milatović sa Sindikatom prosvjete: Bitno da se djeca što prije vrate u školske klupe

Srijeda, 21.02.2024 | 11:43

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je jutros predstavnike Sindikata prosvjete Crne Gore, na zahtjev koji su Kabinetu uputili protekle sedmice.

Sindikat prosvjete nakon sastanka kod Milatovića: Imamo primjedbe na sporazum Vlade

Srijeda, 21.02.2024 | 11:15

Predstavnici Sindikata prosvjete sastali su se danas sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, rečeno je CdM-u iz Kabineta predsjednika države. Nakon sastanka su istakli da imaju primjedbe na sporazum koji im je jutros dostavila Vlada, po kojem će prosvjetarima zarada od 1. jula biti povećana 10 odsto bruto, a od početka školske godine kumulativno povećanje 17 odsto neto.    

MUP: Zarade dva službenika mnogo manje od prikazanog, uz redovna primanja za januar isplaćena i razlika na ime neisplaćenog specijalnog dodatka

Srijeda, 21.02.2024 | 11:07

“Zarade dva službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, koje su se našle na trećem i četvrtom mjestu najvećih zarada za januar, nisu njihove redovne mjesečne zarade, kazali su u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Da li vam je SREBRO POTAMNJELO? Evo kako da ga očistite!

Srijeda, 21.02.2024 | 10:42

Srebro je često izloženo suncu, kiši i drugim vremenskim uslovima, a budući da je jedan od najtraženijih metala među ljubiteljima nakita, donosimo savjete kako da ga očistite kada potamni.  

KAČAMAK DIJETA: Zbog čega je ovo starinsko jelo tako dobro za mršavljenje?

Srijeda, 21.02.2024 | 10:18

Kačamak je jedno od najpoznatijih starinskih jela, koje se se sprema očas posla. Osim toga što je jednostavan za pripremu, veoma je zdrav i bez glutena je. Djeluje stimulativno na varanje i na crijeva, pa se preporučuje i za dijete.