Nedjelja, 31.07.2022 | 21:54
IZVOR: 24sedam.rs

Da li dajete Android aplikacijama previše dozvola? Evo načina kako to da izbjegnete

Davanje invazivnih dozvola Android aplikacijama može da ugrozi vaše podatke.




Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Možda ste primietili da neke od vaših Android aplikacija traže dozvole koje izgledaju pretjerano i potpuno nepovezane sa stvarnom korisnošću aplikacije – na primjer, kada aplikacija za baterijsku lampu zahtijeva pristup vašoj kameri, mikrofonu ili lokaciji.

Kada aplikacija traži više dozvola nego što joj je potrebno, obično joj je cilj da prikupi što je moguće više vaših podataka i proda ih trećim stranama kao što su oglašivači i brokeri podataka. Dozvole poput pristupa vašoj lokaciji, kameri, mikrofonu, kontaktima, istoriji pregledanja i biblioteci fotografija mogu biti posebno invazivne ako nisu izričito potrebne da bi aplikacija funkcionisala.

Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Aplikacija može prikupiti gomilu osjetljivih ličnih podataka iz ovih dozvola, što može ugroziti vašu privatnost. Zbog toga je važno da upravljate dozvolama za aplikacije na svojim Android uređajima.Uvijek smanjite dozvole za aplikacije na minimum.

Dajte aplikacijama dozvolu da pristupe samo onome što im je neophodno na vašem uređaju da biste obezbjedili funkcionalnost koja vam je potrebna. Na primjer, aplikacija za vremensku prognozu ili aplikacija za navigaciju će prirodno trebati pristup vašoj lokaciji da bi ispravno funkcionisala, ali nema razloga da joj dozvolite pristup kameri ili vašim kontaktima.

A u nekim slučajevima možda nećete čak ni morati da date vremenskoj aplikaciji svoje podatke o lokaciji, ako možete ručno da unesete poštanski broj ili grad.

Srećom, lako je promijeniti dozvole za aplikacije na vašem Android uređaju – i možete odabrati da li želite da upravljate dozvolama prema aplikaciji ili prema tipu dozvole. Imajte na umu da se dolje navedeni koraci primjenjuju na uređaje koji koriste Android 11 i novije verzije. Ako ste zabrinuti zbog dozvola koje su dodijeljene određenoj aplikaciji na vašem Android uređaju, možete da upravljate dozvolama za svaku aplikaciju. Evo šta treba da uradite:

Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Dodirnite Settings.
Dodirnite Apps.
Pomjerite se nadole i dodirnite dotičnu aplikaciju (ili možete potražiti aplikaciju dodirom na ikonu lupe).
Dodirnite Permissions.
Dodirnite perissioon da dozvolite ili ne dozvolite pristup.

Takođe možete da pristupite meniju Permissions iz bilo koje aplikacije tako što ćete dodirnuti i zadržati ikonu aplikacije na ekranu telefona. Dodirnite Info ikonu u gornjem desnom uglu prozora koji se pojavljuje da biste pristupili meniju sa informacijama o aplikaciji i odatle dodirnite Permissions.

U App info meniju možete da omogućite i funkciju Remove permissions if app is unused, koja uklanja dozvolu za aplikaciju ako je niste koristili tri mjeseca. Ako želite da vidite koje aplikacije ste odbili ili dozvolili pristup određenoj funkciji – poput mikrofona ili lokacije – možete da upravljate dozvolama za aplikacije prema tipu dozvole. Evo kako:

Dodirnite Settings.
Dodirnite Privacy.
Dodirnite Permission Manager.
Dodirnite tip dozvole da biste vidjeli koje aplikacije dozvoljavaju izabrani pristup.
Dodirnite aplikaciju i izaberite Allow ili Don’t allow.

Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Možete čak i univerzalno zabraniti svim aplikacijama pristup vašoj kameri i/ili mikrofonu pomoću jednog prekidača, ako želite da zauzmete čvrst stav sa te dvije dozvole za pristup.

Kretanje ovim putem može biti odličan način da garantujete da nijedna aplikacija nema pristup vašoj kameri ili mikrofonu. Međutim, imajte na umu da aplikacije za video komunikaciju kao što su Zoom ili Skype, koje se oslanjaju na vašu kameru i mikrofon za rad, neće raditi ispravno ako imate ove dozvole postavljene na položaj „isključeno“.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Rijedak prirodni fenomen: Stiže dvostruka kiša meteora od 29. do 31. jula

Petak, 26.07.2024 | 10:10

Kako se Zemljina orbita ukršta sa orbitom dvije komete ovog mjeseca, oni koji vole da posmatraju zvijezde imaće priliku da vide spektakularne duple meteorske kiše.

Da li znate šta su kompanije „jednorozi”?

Petak, 26.07.2024 | 09:58

Kompanije poznate i kao „jednorozi” (Unicorn), rijetke su firme u svijetu koje su procijenjene na vrijednost veću od milijarde dolara. Ovaj termin prvobitno je bio vezan za softverske startape, ali se danas proširio i na druge oblasti poslovanja.

Televizija Una najavila gašenje: Prekida se program u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji

Četvrtak, 25.07.2024 | 16:34

Kao posljedica mjera koje je prošlog mjeseca preduzela američka administracija, zvanično obavještavamo javnost da je donesena odluka o prekidu poslovanja UNA televizije u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, kao i o gašenju firme UNA World Network, prenosi Klix.ba.

Galaxy Z Flip6 i Z Fold6 otvaraju vrata velikih mogućnosti i novu fazu mobilne vještačke inteligencije

Četvrtak, 25.07.2024 | 14:48

Liderstvo u inovacijama na tržištu tehnologije kompanija Samsung još jednom je potvrdila predstavljanjem novih uređaja iz Galaxy Z serije.

Širom svijeta došlo do problema u IT mrežama: Pali sistemi medija, aerodroma i banaka

Petak, 19.07.2024 | 11:27

U brojnim država svijeta prijavljeni su problemi sa IT mrežama koji su izazvali masovni prekid velikih banaka, medijskih kuća i avio prevoznika.

Đurašković: DPS Vukovića i Nikolića apsolutno nije mogući partner

Petak, 26.07.2024 | 08:45

Komentarišući fotografiju koju je poslanik Ivan Vuković objavio na mreži Iks sa opisom "Provedrilo iznad Podgorice", gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković kazao je da DPS Vukovića i Nikolića apsolutno nije mogući partner za saradnju. 

Po zahtjevu SDT-a trajno ODUZETO ovo vozilo

Petak, 26.07.2024 | 13:27

Viši sud u Podgorici je po zahtjevu za trajno oduzimanje imovine Specijalnog državnog tužilaštva, od I.T., pravosnažno osuđenog za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, trajano oduzelo putničko vozilo „Porsche Cayene“, 3.0 Diesel.

Jedna osoba PODLEGLA POVREDAMA nakon udesa između Baošića i Bijele

Petak, 26.07.2024 | 09:39

Državljanka Srbije M.N. (1965.) koja je sinoć povrijeđena u saobraćajnoj nesreći na magistrali između Baošića i Bijele podlegla je zadobijenim povredama, javlja RTHN.

Milović: Programom ES2 svi zaposleni od oktobra ostvaruju POVEĆANJE ZARADE

Petak, 26.07.2024 | 14:04

Program Evropa sad 2 je poreska reforma koja podrazumijeva dvije ključne komponente - smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, poručila je savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

UDES na putu Baošići – Bijela: Povrijeđene TRI OSOBE

Petak, 26.07.2024 | 07:21

U saobraćajnoj neszgodi koja se dogodila sinoć oko 22 časa, putu između Baošića i Bijele teže su povrijeđeni pješak M.N. (59) iz Srbije, motociklista D.D. (18) i njegova saputnica J.T. (19), oboje iz Herceg Novog.

Đurović: "Reakcija Hrvatske ČUDNA, mi Jasenovac NE MOŽEMO ZABORAVITI"

Petak, 26.07.2024 | 22:02

Čudna je reakcija Hrvatske u odnosu na najveći zločin i genocid u Jasenovcu, prokomentarisao je novi šef poslaničkog kluba NSD Dejan Đurović odluku zvaničnog Zagreba da tri političara iz Crne Gore proglasi nepoželjnim osobama u toj državi.

Ćećanović: Snažan vjetar učinio da se požar BRZO PROŠIRI, za sada nije blizu stambenih objekata

Petak, 26.07.2024 | 21:53

Požar koji je izbio u brdima između opština Cetinje i Podgorica, nastavio je da se širi a današnja akcija Službe zaštite i spašavanja, bila je neuspješna.

Lejdi Gaga napravila MODNI ŠOU na otvaranju Olimpijskih igara (VIDEO)

Petak, 26.07.2024 | 21:47

Zvijezda večeri pojavila se u spektakularom izdanju u Parizu.

Na ovaj način IZBACITE višak vode iz organizma: Noge vam više NEĆE OTICATI tokom ljeta

Petak, 26.07.2024 | 21:39

Da li ste uveče primjetili duboke tragove od ne tako tijesnih čarapa na nogama?

OBJAVLJENA prva mapa IZGUBLJENIG kontinenta (FOTO)

Petak, 26.07.2024 | 21:18

Godine 2017. otkriven je do tada nepoznati deo obala Novog Zelanda, što je izazvalo ogromnu pažnju širom svijeta.

NE PODNOSITE komarce? Ovo je JEDINA ZEMLJA na svijetu gdje ih nema

Petak, 26.07.2024 | 21:10

Na Islandu je jednostavno prehladno da bi komarci mogli opstati.

Da li trebate da PRESKOČITE večeru u procesu mršavljenja? Evo šta kažu istraživanja

Petak, 26.07.2024 | 20:57

Postoji stara izreka o zdravoj ishrani: "Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah." 

Određeno zadržavanje do 72 sata državljaninu Srbije OSUMNJIČENOM za falsifikovanje isprava

Petak, 26.07.2024 | 20:38

Osnovno državno tužilastvo (ODT) u Podgorici odredilo je zadržavanje do 72 sata državljaninu Republike Srbije J. U, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo falsifikovanje isprave.

Iznenada PREMINUO FUDBALER Srđan Damjanović

Petak, 26.07.2024 | 20:25

Srđan Damjanović, nekadašnji fudbaler Sutjeske, preminuo je juče iznenada u 44. godini života, saopšteno je iz nikšićkog kluba.

Senić: Uskoro NADVOŽNJAK na Bulevaru Save Kovačevića na Starom aerodromu

Petak, 26.07.2024 | 20:11

Vršilac dužnosti direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Dragan Senić, komentarisao je za Gradsku RTV situaciju u Agenciji i kritike gradonačelnice Olivere Injac na stopu realizacije projekata upućene njemu, ali i ekskluzivno najavio nove projekte.