Ponedjeljak, 29.08.2022 | 10:49
IZVOR: Kolektiv.me

Rezultati za poštovanje: Plivački i vaterpolo klub „Budućnost“ niže USPJEHE I MEDALJE

Kada kažemo vaterpolo, mnogima su prva asocijacija brojni vaterpolo klubovi na našem primorju, koji su iznjedrili neka od najvećih imena naše vaterpolo reprezentacije, igrače sa bogatim sportskim karijerama širom Evrope i svijeta.




Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Ipak, od prije četiri godine, i Podgorica se može pohvaliti svojim plivačkim i vaterpolo klubom, čiji rezultati i osvojene medalje obećavaju dugoročne rezultate, a tek su počeli.

Naime, kako u razgovoru za portal Kolektiv ističe član Uprave Plivačkog i vaterpolo kluba „Budućnost“ Dušan Raičević, klub je organizovan u dvije sekcije, plivanje i vaterpolo, a postignuti rezultati u odnosu na period postojanja kluba su impresivni.

Tako da je, nakon samo godinu dana od osnivanja, takmičarske sezone 2019/2020, osvojena prva medalja, treće mjesto na Državnom prvenstvu Crne Gore za 2009. godište, a već naredne takmičarske sezone 2020/2021, takođe treće mjesto na Državnom prvenstvu CG i prvo mjesto na Državnom kupu CG za generaciju takmičara 2009. godište.

„Tekuća sezona 2021/2022 je najuspješnija za klub u kojoj je generacija 2009 godište osvajač Državnog prvenstva i kupa CG, ubjedljivo sa svim pobjedama u oba takmičenja, generacija 2008. godište je viceprvak na Državnom prvenstvu i kupu CG, dok je naša najstarija takmičarska selekcija 2006 godište osvajač srebrne medalje na Državnom kupu CG. Takođe, bili smo učesnici međunarodnih turnira: „Tomo Udovičić“ u Dubrovniku sa generacijom 2008. godište i „Cedevita Kup“ na Korčuli sa generacijom 2009. godišta. Turnir „Tomo Udovičić“ ima status nezvaničnog svjetskog  klupskog prvenstva za mlađe kategorije, i na njemu, između ostalih, nastupaju i  najkvalitetnije ekipe iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Mađarske, Italije, Španije, Francuske. U konkurenciji 2008. godišta u kojoj je nastupao naš tim takmičilo se 24 ekipe, gdje smo kao debitanti osvojili deveto mjesto i bili najbolje plasirana ekipa iz Crne Gore, a naš igrač Stefan Vraneš je bio drugi strijelac turnira, dok je Danilo Savović bio peti na listi strijelaca. Na međunarodnom turniru „Cedevita Kup“ na Korčuli, naš tim generacija 2009. godišta je osvajač pehara i zlatne medalje, a naš igrač Stefan Vraneš proglašen za najboljeg igrača i strijelca turnira. Sa velikim zadovoljstvom ističem da je član našeg kluba, Nemanja Baćović prvi reprezentativac iz našeg kluba generacije U16, učesnik Evropskog prvenstva prošle godine u Portugalu, a ove godine Svjetskog prvenstva, koje se sada odigrava u Grčkoj“, ističe on na početku razgovora za Kolektiv.me.

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Plivačka sekcija je učestvovala na međunarodnom turniru „Montenegro Open“ koji je održan u Podgorici u julu ove godine, i postignut je zapažen rezultat. Podgorički klub je osvojio 28 medalja, a takmičarka Jasna Vučinić je osvojila pet medalja od kojih su tri zlatne.

Kako navodi Raičević, klub u obje sekcije broji oko 200 članova, a zainteresovanost djece za bavljenje plivačkim i vaterpolo sportom je zaista velika.

Sve to ne treba da čudi, s obzirom da sa djecom rade licencirani treneri plivanja i vaterpola, koji predano prenose svoje znanje.

„Vaterpolo sekciju kao kordinator svih selekcija i prvi trener vodi Aleksandar Aleksić, koji je bio dugogodišnji trener vaterpolo kluba Budva i trener reprezentacije Crne Gore u mlađim kategorijama, treneri Sreten Latković i Mihailo Pajović, a zadnjih par mjeseci uključen je u trenažni proces i Mlađan Janović, dugogodišnji vaterpolo reprezentativac, osvajač medalja sa svjetskih i evropskih prvenstava. Kod sekcije plivanja napravljena je potpuna reorganizacija trenerskog kadra, nakon čega je za glavnog koordinatora i prvog trenera postavljena Simona Kovačević, bivša reprezentativka Crne Gore u plivanju, na poziciji pomoćnog trenera angažovana je Dragana Laković, koja je kondicioni trener u obje sekcije. Na inicijativu našeg kluba prema Stručnom savjetu za plivanje VPSCG, od septembra je odobren dolazak selektorke seniorske reprezentacije Crne Gore Danijele Franete i selektorke mlađih kategorija reprezentacije Crne Gore Milice Ćorović, koje će kontiniurano pratiti rad u plivačkoj sekciji“.

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

A da bi rezultati bili dobri, moraju biti i odgovarajući uslovi za rad.

To potvrđuje i naš sagovornik, koji naglašava da su uslovi za rad i treninge u PVK Budućnost su veoma dobri.

Tako na raspolaganju imaju zatvoreni i otvoreni bazen, salu za suve treninge, prostoriju za video projekciju gdje se vrše analize sa odigranih utakmica i priprema za predstojeće utakmice.

Takođe, Glavni grad je budžetom odobrio sredstva, a preduzeće Sportski objekti su u proceduri natkrivanja otvorenog bazena u dijelu godine kada se on ne koristi. Tako će Podgorica na taj način dobiti bazen koji će biti u upotrebi 12 mjeseci, a njima kao klubu će biti omogućeno korišćenje većeg broja termina i više individuanih treninga, što će, dodaje Raičević, povećati kvalitet i donijeti još bolje rezultate.

Na nedavno završenom Državnom kupu, podgorički klub se okitio medaljom, koja za njih ima poseban značaj.

“PVK Budućnost je na nedavno završenom Državnom kupu Crne Gore za 2006. godište osvojio srebrnu medalju sa najstarijom takmičarskom generacijom vaterpolo sekcije. Takmičenje se održalo na otvorenom bazenu u Kotoru, u organizaciji PVK Primorac. Za nas iz kluba taj rezultat je od posebne važnosti, jer naša djeca u toj generaciji treniraju manji broj godina u odnosu na djecu iz primorskih klubova. Naš uspjeh je što naš klub i naša djeca, stoje uz rame sa renomiranim klubovima sa primorja koji imaju stogodišnju tradiciju. To nam daje za pravo i nameće obavezu za formiranje seniorskog tima. Članovi Upravnog odbora na čelu sa predsjednikom gospodinom Veskom Lekićem, nemaju dilemu da je sazrelo vrijeme da se za takmičarsku sezonu 2023-2024 formira seniorski tim, i uvjereni su da je moguće postići uspjehe koji su postignuti u mlađim kategorijama”, kaže Raičević za Kolektiv.me.

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Sva zainteresovana djeca mogu se upisati u školu plivanja i vaterpola koja je u organizaciji Sporskih objekata Glavnog grada na Gradskim bazenima, u okviru Sportskog centra Morača od 05. septembra

U međuvremenu, nakon sjajnih rezultata u mjesecima za nama, djeca su na zasluženom odmoru, a uskoro ih očekuju pripreme za novu sezonu.

Prvi izazov biće državno prvenstvo, koje bi trebao da startuje u septembru, gdje je podgorički klub učestvovati sa pet generacija.

Sa druge strane, plivačka sekcija ima redovne treninge na gradskim bazenima.

“Obje sekcije u sledećoj sezoni biće učesnici domaćih i međunarodnih takmičenja, a posebno bih izdvojio vaterpolo turnir „Tomo Udovičić“ u Dubrovniku, gdje ćemo sledeće sezone učestvovati sa našom najboljom generacijom 2009. godište, od kojih imamo velika očekivanja. Kao što sam ranije rekao, naš cilj je formiranje seniorskog tima za takmičarsku sezonu 2023-2024. godine, gdje očekujemo podršku Glavnog grada, jer Podgorica kao najbrojniji grad u Crnoj Gori je potencijalno i najveća baza, a uz infrastrukturu koju posjeduje treba da postane centar vaterpola i plivanja u Crnoj Gori, a sve u interesu crnogorskog sporta. Takođe, Podgorica kao univerzitetski i administrativni centar Crne Gore nudi veliku šansu da mladi igrači uporedo studiraju i treniraju. Moram istaći da klub od svog osnivanja ima veliku podršku od Glavnog grada na čelu sa gradonačelnikom gospodinom dr Ivanom Vukovićem, koji sa pažnjom prati razvoj i uspjehe kluba, Sekretarijata za kulturu u sport Glavnog grada, i naravno našeg osnivača gradskog preduzeća Sportski objekti, čiji je direktor gospodin mr Vojkan Marković predsjednik Skupstine našeg kluba. Upravni odbor na čelu sa gospodinom Veskom Lekićem i sekretarkom kluba Natašom Goleš će i u narednom periodu preduzeti korake, i omogućiti uslove da rezultati na koje smo ponosni budu još bolji i pokažemo da PVK Budućnost ima budućnost”, zaključio je Dušan Raičević za Kolektiv.me.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.