Subota, 03.09.2022 | 11:54
IZVOR: novosti.rs

Obratite pažnju - PET ZNAKOVA da ne pijete dovoljno vode

Ne mora samo osećaj žeđi da bude znak da vam je potrebna voda, postoje i mentalni i fizički znaci koji ukazuju na to da ne pijemo dovoljno tečnosti.




Foto: Ilustracija, Pixabay

S obzirom da se tijelo sastoji od u prosjeku od 60 procenata vode (količina varira od osobe do osobe), tečnost nam je neophodna da bismo funkcionisali na brojnim nivoima.

Znakovi dehidriranosti

Tokom dana prirodno koristimo i gubimo vodu. Kada izgubite više vode nego što unosite, smatrate se dehidriranim. Postoji nekoliko manje očiglednih načina da saznate da li vam nedostaje vode:

Osjećate glad

Vrlo je moguće da ste zaista gladni, ali postoje trenuci kada se osjećate žudnju za hrano, a zapravo ste žedni. Važno je da obratite pažnju na svoje tijelo i naučite razliku.

Glavobolja

Ne postoji potpuno objašnjenje zašto se glavobolje javljaju sa dehidracijom, ali stručnjaci imaju nekoliko teorija. Jedna od njih uključuje receptore za bol u mozgu koji su pričvršćeni za moždane membranske slojeve koji štite mozak i kičmenu moždinu. Smatra se da dehidracija može da dovede do pomjeranja tečnosti iz mozga, vršeći pritisak na moždane ovojnice i kao rezultat toga stimulišući receptore za bol, piše Real Simple.

Ne možete da se koncentrišete

Dehidratacija može da dovede do nedostatka sposobnosti da se fokusirate, što može da bude neprijatno prilikom obavljanja dnvenih obaveza. Čak i blaga dehidracija može izazvati kognitivne probleme.

Manja elastičnost kože

Dok suva koža nije nužno direktan znak vašeg nivoa hidratacije, elastičnost kože jeste. Stručnjaci preporučuju provjeru u vidu štipanja kože. Ukoliko se nakon što se uštipnete vaša koža ne vrati brzo na mjesto, ovo može da bude znak dehidratacije. Da biste testirali, koristite dva prsta da uštinete kožu na vrhu šake, donjeg dijela ruke ili stomaka.

Imate loš zadah

Loš zadah ima mnogo uzroka, uključujući dehidraciju. Zašto? Zato što pljuvačka ima antibakterijska svojstva, a za stvaranje pljuvačke je potrebna voda. Kada ste dehidrirani, proizvodnja pljuvačke se smanjuje jer vaše tijelo mora da izvrši trijažu hidratacije i preusmjeri tečnost na mjesta sa višim prioritetom.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Maja
05.09.2022 14:51

Od kad pijem hidrogenizovanu vodu obogacenu vodonikom nemam taj problem i ne plasim se da cu dehidrirati...

4 0

Četiri policajca na slobodi, rampa na Božaju dizana i za pet eura

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:48

Policijski službenici na graničnom prelazu Božaj, koji su uhapšeni juče zbog sumnje da su primali mito od stranih državljana, prema sumnjama inspektora, uzimali su od pet do 20 eura kako bi, uprkos nekim nepravilnostima, digli rampu na granici, saznaje "Dan".

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Država bivšim radnicima Radoja Dakića isplaćuje po 2.000 eura

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:35

Saopštenje Vlade.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.