Utorak, 06.09.2022 | 09:02
IZVOR: 24sata.hr

AKTIVAN UGALJ bi svako trebalo da ima kod kuće - Evo za šta je sve od KORISTI

Aktivni ugalj ima mnogo primjena, u medicini, kozmetici, ali i domaćinstvu. 




Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Izbjeljuje zube, spriječava proliv, pomaže u uklanjanju mitesera i akni, čisti kosu...

Aktivni ugljalj je crni prah bez mirisa koji se od davnina koristi za detoksikaciju organizma jer ima snažnu sposobnost vezivanja toksina i otrovnih materija, piše 24 sata.

Svojstva aktivnog i običnog uglja su gotovo identična, jedina je razlika u tome što se aktivni ugalj koristi isključivo za medicinsku primjenu. Tokom izrade, aktivni ugalj se zagrijeva gasom koji uzrokuje širenje uglja, pritom stvarajući poroznu površinu koja ima mogućnost zarobljivanja toksina.

Aktivni ugalj ima mnogo primjena, u medicini, kozmetici, ali i domaćinstvu. Njegova porozna struktura bolje upija toksine i tako spriječava da oni uđu u organizam pa ga ljekari često koriste kod ublažavanja posledica trovanja ili predoziranja lekovima.

Međutim, aktivni ugalj nije efikasan kod svih slučajeva trovanja. Neka istraživanja su pokazala da nema učinka kod trovanja alkoholom, teškim metalima, gvožđem, litijumom, kalijumom, kisjelinama ili lužinama.

Ublažava proliv i veže otrove

Jedna od najčešćih upotreba aktivnog uglja jest za liječenje proliva i ublažavanje posledica konzumiranja pokvarene ili otrovne hrane. Aktivni ugalj na sebe veže sve toksine i otrove, a ne neutralizuje želudačnu kiselinu.

Smanjuje gasove

Aktivni ugalj može biti vrlo efikasan u smanjenju gasova, pogotovo nakon konzumacije namirnica kao što je pasulj. On takođe može da smanji mučninu, ali koristite ga samo povremeno.

Izbjeljuje zube

Aktivni ugalj je negativno naelektrisan i to mu pomaže da privuče toksine i slobodne radikale koji su pozitivno naelektrisani. Takođe privlači i veže male čestice plaka koje se nalaze na zubima, a to objašnjava njegov učinak izbjeljivanja zuba. Aktivni ugalj se sada dodaje brojnim zubnim pastama i prašcima.

Olakšava svrab i osipe nastale ubodima insekata

Ako su vas uboli pčela ili komarac, a nemate nikakvu mast za uklanjanje svraba, nemojte paničiti. Budući da aktivni ugalj na sebe veže otrove i alergene, može ljudima da posluži i kao prva pomoć u ovakvim situacijama, dok ne dođete do prave kreme ili pomoći.

Uzmite prah iz jedne kapsule aktivnog uglja i pomešajte ga s pola kašičice kokosovog ulja. Nanesite mješavinu na zahvaćeno područje svakih 30 minuta dok svrab ne nestane.

Pomaže u uklanjanju mitesera i akni

Aktivni ugalj veže na sebe bakterije, prljavštinu i toksine koje svi nosimo na našoj koži i koji uzrokuju mitesere i akne. Postoji niz proizvoda za njegu kože koji sadrže aktivni ugalj, a možete probati da napravite i sopstvenu masku za lice s aktivnim ugljom.

Pomiješajte pola čajne kašičice aktivnog uglja s dve kašičice vode. Nanesite rastvor na lice pomoću četke za šminkanje. Pustite da se osuši dok ne postane potpuno mat, a zatim isperite vodom. Drugi recept za masku za lice sugeriše miješanje praška iz jedne kapsule aktivnog uglja s dvije kašičice gela aloe vere.

Piling

Piling je odličan način za brzo postizanje blistave, glatke i odmorne kože. Ako vam se koža zimi ljušti zbog suvog vazduha u zagrijejanim prostorijama, piling s aktivnim ugljom ukloniće mrtve ćelije kože i perutave djelove.

Usitnite šaku soli ili šećera (u avanu ili oklagijom preko krpe) i pomešajte ih sa kašičicom prirodnog ulja (maslinovog, bademovog ili od koštica kajsije) i dve usitnjene tablete aktivnog uglja. Lice nežno izmasirajte pilingom, a možete ga koristiti i na cijelom tijelu ako smatrate da je potrebno.

Čisti kosu

Zbog prljavštine i skupljanja ostataka proizvoda, kosa može izgledati masno i beživotno. Aktivni ugalj apsorbuje svu prljavštinu i toksine iz kose i vlasišta i pomaže da se odvoje od sklapa i vlasi kako bi se sva nečistoća lakše isprala.

Pomešajte jednu čajnu kašičicu praha aktivnog uglja, dve kašičice šampona s prirodnim sastojcima i pola kašičice tople vode. Nanesite mešavinu kao običan šampon na mokru kosu, a zatim isperite vodom. Budite oprezni: aktivni ugalj može da oboji vašu kosu, pa je bolje prvo testirati ovaj recept na skrivenom pramenu.

Za plesan

Postoji širok raspon hemijskih proizvoda koji ljudima mogu da pomognu da se riješe plesni, ali ako ne želite da koristite hemikalije, postoje i prirodni ljekovi.

Uz ulje čajevca, prašak za pecivo i jabukovo sirće, aktivni ugalj ima jako djelovanje protiv gljivica. Treba pomijšati pola šoljice aktivnog uglja u prahu s jednom šoljicom vode i dobijenu pastu nanijeti na plesnivo područje. Neka stoji 10 do 20 minuta, a zatim se to mjesto treba isprati vodom.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.