Utorak, 13.09.2022 | 20:17
IZVOR: živim.hr

Ako prepoznajete ove SIMPTOME kod sebe, morate odmah da prestanete da pijete VINO

Konzumacija bilo koje vrste alkohola, uključujući vino, može da imatnegativne efekte na naše zdravlje zbog toga kako tijelo reaguje na njegova hemijska svojstva.




Foto: Ilustracija,Pixabay.com

Vino se oduvijek smatralo alkoholom koji ima brojne benefite za naše zdravlje. Najčešće se spominje u kontekstu mediteranske ishrane, a smatra se dobrim za zdravlje srca zbog svojih antioksidansa. No, konzumacija bilo koje vrste alkohola, može da ima negativne efekte na naše zdravlje zbog toga kako tijelo reaguje na njegova hemijska svojstva.

Alkoholna pića sadrže etanol, organski hemijski spoj napravljen od biljnih materijala koji nastaje fermentacijom šećera. Smatra se psihoaktivnom drogom, a etanol se popularno koristi i kao gorivo za automobile, pa čak i neke rakete. Dakle, ako vaše tijelo loše reaguje na ispijanje čaše vina ili bilo kog alkohola, evo nekoliko znakova upozorenja da bi trebalo da razmislite i prestane da konzumirate vino.

1. Teško dišete

Prema "Journal of Allergy and Clinical Immunology", vino može da bude jak okidač za astmu. Naime, 33 odsto ispitanika navelo je da su alkoholna pića bila povezana s izazivanjem astme u najmanje dva navrata. Vina su bila najčešći okidači, a reakcije su nastupale brzo, kroz sat vremena, a simptomi su bili u rasponu od blagih do umjerenih. Iako je potrebno još istraživanja, stručnjaci nagađaju da bi astma izazvana vinom mogla da bude postaknuta sulfitima koji se nalaze u ovom piću, a obično se koriste kao konzervans. Studija takođe napominje da bi salicilati, hemijski marker grožđa i vina, takođe mogli da igraju ulogu u problemima povezanim s alergijama iz vina.

2. Bolne glavobolje

Da, vinske glavobolje postoje, ali ne uzrokuju ih sulfiti, iako je to popularno mišljenje o ovom konkretnom stanju. "Harvard Health" objašnjava da neki potrošači imaju manjak enzima koji razgrađuje histamin u tankom crijevu. Histamin je spoj koji se nalazi u kožici grožđa i više je zastupljen u crnom vinu nego u bijelom. Konzumacija alkohola zapravo može da inhibira enzim, što može uzrokovati povećanje nivoa histamina u krvi, šireći krvne sudove i uzrokujući glavobolje.

3. Osjećate vrtoglavicu

Ako vam se nakon konzumacije vina javljaju vrtoglavice, vjerovatno bi trebalo dva puta da razmislite prije nego što popijete još jedan gutljaj. Puno istraživanja je pokazalo da konzumacija alkohola može da uzrokuje vrtoglavice, a vjerovatnoća je još jača ako popijete previše.

Američki centri za zavisnost navode da vrtoglavica može da dođe u dva oblika dok pijete, vrtoglavica i slabost. Ako imate mučnine i osjećaj kao da ćete se onesvjestiti (slabost) ili ako gubite ravnotežu i osjećate da se prostor okreće oko vas bez ikakvog stvarnog kretanja (vrtoglavica), vjerovatno imate vrtoglavicu u nekom obliku.

4. Vaša koža je rumena

Možda ste i sami iskusili da alkohol može da podstakne crvenilo, a ono se prvenstveno pojavljuje na licu. Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizam (NIAA) kaže da se crvenilo javlja zbog intolerancije na alkohol, odnosno slabijeg metabolisanja alkohola. Crvenilo lica takođe može da bude praćeno koprivnjačom, mučninom, niskim krvnim pritiskom, pogoršanjem astme i epizodama migrene.

5. Zavisnost

Ako uočite da vam je čaša vina stalno potrebna, možda je vrijeme da razgovarate s doktorom ili terapeutom zbog svoje zavisnosti.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da zavisnost od alkohola ne znači da uvijek prekomjerno pijete. Zavisnost od alkohola se smatra hroničnim medicinskim stanjem koje uključuje jaku žudnju za alkoholom, kontinuiranu konzumaciju uprkos ponovljenim problemima sa konzumiranjem alkohola i nemogućnost kontrolisanja konzumacije alkohola.

NIAAA navodi da svaka žena koja pije više od tri pića dnevno ili sedam nedjeljno, ili muškarac sa četiri pića dnevno ili 14 pića nedeljno imaju visok rizik od razvoja zavisnosti od alkohola.

Da li pijete previše?

Evo nekoliko znakova da pijete previše alkohola:

* Osjećate da bi trebalo smanjiti piće.
* Drugi su kritikovali ili komentirisali vašu konzumaciju.
* Osjećate se loše zbog svog konzumiranja alkohola
* Ujutro prvo treba da popijete piće kako biste smirili živce ili se riješili mamurluka.
* Ne možete da se sjetite što se dogodilo prethodne noći.
* Ne uspijevate da odradite ono što se od vas očekuje sljedećeg dana, na primjer posao ili sastanak.

Znakovi da imate stvaran problem:

* Brinete se kad ćete popiti sledeće piće i planirate svoj društveni život oko alkohola.
* Imate kompulsivnu potrebu za pićem i teško vam je da prestanete kad počnete.
* Probudite se i pijete alkohol, ili osjećate potrebu.
* Patite od osjećaja tjeskobe, depresije povezane sa alkoholom i suicidalnih misli.
* Imate fizičke simptome ustezanja, kao što su znojenje, drhtavica i mučnina kada prestanete da pijete.
* Više vas ne zanima vaša svakodnevica.
* Morate da pijete više da biste postigli isti učinak.
* Osjećate se umorno, loše ili razdražljivo.
* Postali ste tajnoviti ili neiskreni.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marko
13.09.2022 21:53

Sve ovo imam,ali ga i dalje pijem!

2 2

Pročitajte šta piše u PISMU koje je Lazović poslao Novoviću

Srijeda, 17.04.2024 | 10:12

Bivši visoki funkcioner crnogorske policije Zoran Lazović, koji je uhapšen u nedjelju po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva kojega tereti da je organizovao kriminalnu grupu koja je omogućila ulazak u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, još 12. marta je pismom preko advokata obavijestio Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da je spreman da dođe u SDT na svaki poziv i da ne želi to da izbjegne ili ometa bilo kakav zakonit rad Tužilaštva.

SDT objavio snimak: I imovina Katnića i Lazovića predmet ispitivanja (VIDEO)

Srijeda, 17.04.2024 | 13:45

Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje svakodnevno preduzimaju brojne radnje u cilju identifikacije imovine okrivljenih bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i to kako one koja je upisana na okrivljene i članove njihovih porodica, tako i one za koju postoji određeni stepen sumnje da je upisana na druga fizička i pravna lica, a čiji su stvarni vlasnici okrivljeni i članovi njihovih porodica, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

UHAPŠENA direktorica ASK-a Jelena Perović

Srijeda, 17.04.2024 | 13:36

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) blokirali su jutros zgradu Agencije za sprječavanje korupcije u kojoj vrše pretres.

Pojedini maturanti na eksterni ispit ipak došli sa telefonima: Umotali ih u aluminijsku foliju, pod izgovorom da su ponijeli sendvič

Srijeda, 17.04.2024 | 13:16

Maturanti crnogorskih srednjih škola juče su polagali maturski, odnosno stručni ispit iz predmeta Crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, a prema ocjeni direktora Ispitnog centra Crne Gore Miloša Trivića, prvi ispitni dan prošao je u najboljem redu, bez nepravilnosti.

U toku pretres: Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja ušli u prostorije ASK-a

Srijeda, 17.04.2024 | 09:55

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja SPO po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva ušli su jutros u prostorije Agencije za sprečavanje korupcije ASK.

Ove NAMIRNICE podstiču namirnica RAZVOJ DJEČIJEG MOZGA

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:27

Psihijatar dr Dru Remzi kaže da su namirnice koje deca konzumiraju jako važne jer su značajne za razvoj mozga, a ono što klinci jedu ima veliki uticaj i na njihovu koncentraciju i kognitivne sposobnosti.

Ova PODGORIČKA NASELJA sjutra će više sati biti BEZ VODE

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:15

Bez vode će biti u periodu od 08.00 do 15.00 časova.

Spektakl u Njemačkoj se bliži – sa Meridianom do EURA!

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:13

Istorijsko ljeto se bliži! Kulminacija istog biće Olimpijske igre u Parizu, a prije Igara očekuje nas Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će se od 14. juna do 14. jula održati u Njemačkoj.

Astrolozi predviđaju - Ovi DATUMI u APRILU donose VELIKE PROMJENE

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:02

Četiri datuma u aprilu koja će uticati na naše živote. 

Milatović - Podići spomen obilježje žrtvama Kaluđerskog laza

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:00

Zločin u Kaluđerskom lazu, koji se dogodio na današnji dan prije 25 godina, predstavlja mračno poglavlje u našoj istoriji, obilježeno gubitkom nedužnih života, onih koji su u našoj zemlji tražili utočište, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Juventus mora da isplati "VRTOGLAVU CIFRU" Ronaldu

Četvrtak, 18.04.2024 | 08:53

Spor Kristijana Ronalda i Juventusa je okončan u korist Portugalca, presudio je italijanski sud.

NOVA STUDIJA: Jako vještačko osvjetljenje tokom noći može da POVEĆA RIZIK od OVE BOLESTI

Četvrtak, 18.04.2024 | 08:40

Neprekidno izlaganje vještačkoj svjetlosti noću može dovesti ljude u povećan rizik od moždanog udara, upozorava novo istraživanje.  

Koliko vremena je potrebno da PRIMJETITE RAZLIKU u tijelu nakon početka redovnog bicikliranja?

Četvrtak, 18.04.2024 | 08:22

Bicikl je nekima sredstvo za rekreaciju, nekima prevozno sredstvo, a nekima oboje. I jdne i druge, kao i buduće bicikliste, podsjećamo zašto je bicikliranje zakon.

ZA DOBAR POČETAK DANA - NAPRAVITE MEKANE POSNE pužiće sa AJVAROM (RECEPT)

Četvrtak, 18.04.2024 | 08:09

Posna verzija omiljenog peciva.

Stručnjak OTKRIVA - Ove dvije namirnice su odlične za zdravlje crijeva i srca

Četvrtak, 18.04.2024 | 07:23

Kada je riječ o raznim hroničnim bolestima, od probavnih problema do kognitivnog pada i srčanih oboljenja, ishrana igra važnu ulogu. Srećom, uključivanje protivupalnih namirnica u ishranu može nam pomoći u borbi protiv ovih stanja.