Četvrtak, 22.09.2022 | 20:18
IZVOR: Pobjeda.me / Vijesti.me

Lekić: Nemam pravo da odustajem, Đukanovića ne zanima opšti interes

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da se sticajem okolnosti našao u ulozi kandidata za mandata i da nakon svega što se desilo nema pravo da odustaje.




Foto: skupstina.me/I.Šljivančanin

"Mislim da voz nije prošao. Na pregovorima se pojavio konsenzus oko mene i to mi je stvorilo odgovornost i zaključio sam da nemam pravo da od ovoga odustajem. Pokušaću da, respektujući pravila demokratije, djelujem u ovom situaciji", Rekao je Lekić u esmiji "Načisto" na TV Vijesti.

On smatra da je predsjednik države Milo Đukanović zaobišao neke procedure kada je dao prijedlog da se skrati mandat Skupštini.

"Njega ne zanima opšti interes izlaženja iz krize, nego ima svoje ciljeve, a jedan od njih je da se analira rezultat izbora iz 2020. godine", naveo je Lekić.

Smatra da je Vlada Zdravka Krivokapića formirana pod crkvenim uticajima, a Dritana Abazovića pod međunarodnim.

On je istakao da je poznato građanima da Ustav ima nevjerovatne praznine.

"Često se uzimaju analogije koje nijesu pouzdane. Svako izvlači ono što mu odgovara i pokušava se Skupština zaobići. Skupština nije samo fabrika zakona, ona je najviše političko tijelo. Kada je Skupština neprijatna to je stvarna pojava", naglasio je Lekić.

Na pitanje da li su pregovarači stare većine Đukanoviću obezbijedili solidan manevarski prostor za obrazloženje odluke koju je donio, Lekić je odgovorio da se taj prostor stvorio tokom prethodne dvije godine.

"Od početka je krenulo bez rezona demokratije i načina funkcionisana. Umjesto da se gradi povjerenje u toj tijesnoj parlamentarnoj većini, zajednički rad, uz sve moguće razlike i interese, prevladao je drugi sistem. Imali smo Vladu, gdje ne isključujem da je bilo i sposobnih ministara, ali imali smo i jednu potpuno poremećenu situaciju. Umjesto da se napravi metod rada između Vlade i parlamentarne većine koji ne mora biti idiličan, ali koji mora imati neku sintezu da bi se vodila država. To je izostalo", naglasio je Lekić.

Tu je, kako je rekao, otvoren prostor za rehabilitaciju poraženog režima, umjesto da se krene na promjenu sistemu, što je, ističe Lekić, najveća slabost.

Smatra da je bila greška to što su u Demokratskom frontu 15. septembra rekli da će Đukanoviću dostaviti ime mandatara sa 41 potpisom poslanika smatra, ali da je ona tehničkog karaktera.

 "Mislim da je bila greška, ali da nije namjerno stvarala poziciju Đukanoviću. Greška je tehničkog karaktera i ona je nebitna i Ustav to ne predviđa. On nije želio rješenje, on je očigledno sve ovo priželjkivao, kako bi ostao da postoji on kao institucija i vrši uticaj kroz Vladu", naveo je Lekić, navodeći da smatra da DPS i Đukanović vrše kadrovske prodore u ovoj vladi.

Na pitanje da li je pristao da mu budu servirani resori i imena ljudi koji će da sjede u njima, Lekić je odgovorio da bi vlada koju bi vodio morala biti ozbiljna, ozbiljna, timska, homogena, te da nije zaustavljao inicijative stranaka. Ako vlada koju bi vodio ne bi bila ozbiljna, Lekić poručuje da bi joj sam završio mandat.

"Ja nemam političku snagu u smislu određenog broja osoba u parlamentu koje stoje iza mene. Smatrajući da treba, poslije dva neuspjeha, napraviti preokret da se pokaže veliko strpljenje da se stigne do rezultata i pokažemo odgovornost. Nisam zaustavljao inicijative stranaka, ali sam otvoreno rekao da se varaju ako misle da to ne bi bio ozbiljan metod rada i da se može desiti da konfrontacije mogu završiti tako što bi neki ministar izašao iz vlade", naveo je Lekić.

Na pitanje zašto poslanici GP URA nijesu u ponedjeljak stavili potpis na prijedlog da on bude mandatar za sastav nove vlade, a jesu dan kasnije, Lekić kaže da ne bi ulazio u neke ocjene.

On je istakao da niko ne negira da će biti izbora, te da su oni uvijek rješenje.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Pablo
22.09.2022 20:35

Koliko je dedi trebalo za saopštenje, auuuh

1 2
Ma daj
23.09.2022 00:22

Nemas vecinu, je li moguce da jedino tebi nije jasno? URA je slucajno dala potpis nakon roka, ahahaha

0 0

OSTALE VIJESTI

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Šćekić: Crna Gora posvećena saradnji sa Srbijom

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:56

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, upriličio je prijem ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Nebojše Rodića. 

Nikolić: Reakcije po taktu BIA, najbolja potvrda tačnosti Đukanovićevih tvrdnji

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:48

Ništa bolje ne potvrđuje tačnost i preciznost teza iznijetih u intervjuu Mila Đukanovića, kao reakcije koje su uslijedile: oglasili se svi oni politički i medijski abonenti obavještajne agencije iz susjedstva, i najbolje pokazali tačnost i preciznost teze da je BIA premrežila Crnu Goru i pod svoju kontrolu stavila razne propagandne i parapolitičke subjekte, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

Odbor ODBIO predlog Aleksandre Vuković Kuč da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju o Srebrenici

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:09

Odbornica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč danas je na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike predložila da se dnevni red dopuni inicijativom da se članovi odbora izjasne o kosponzorstvu Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Vlada PRIHVATILA - Jovanovski i Kardović u Komisiji za POPIS

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:04

Prema informacijama Portala RTCG Vlada će prihvatiti predloge opozicije i partija manjinskih naroda da u ih u Komisiji za popis predstavljaju profesor Fakulteta za informacione tehnologije, doktor Srđa Jovanovski i Armin Kardović.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.

Uhapšen vozač u Kolašinu, osumnjičen da je udario pješaka, sa teškim povredama hitno prebačen u KCCG

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:16

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, uhapsili su Š.V. (32) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Ljepota NEMA ROK TRAJANJA - Ima 60 godina i nova je MIS Buenos Ajresa

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:02

Alejandra se kvalifikovala za izbor za mis univerzuma Argentine pobjedivši daleko mlađe djevojke.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

Šćekić: Crna Gora posvećena saradnji sa Srbijom

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:56

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, upriličio je prijem ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Nebojše Rodića. 

Konačno je stigao KRAJ retrogradnog Merkura - Ove PROMJENE čekaju vaš horoskopski znak

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:48

 Kraj retrogradnog Merkura! Konačno je stigao 25. april 2024. godine, dan kada će se dosta stvari promijeniti. 

UDES u Podgorici - Ima povrijeđenih

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:41

Jedna osoba je povrijeđena u udesu dva automobila koji se dogodio na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog ispred Skupštine Crne Gore.

Crvena Zvezda suspendovala tim-menadžera Nebojšu Ilića

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:41

KK Crvena zvezda Meridianbet obavještava javnost da je u periodu od 72 sata, do utvrđivanja činjenica suspendovao člana našeg kluba Nebojšu Ilića, saopšteno je iz beogradskog kluba.

Ova UKUSNA namirnica SMANJUJE APETIT i doprinosi GUBITKU KILOGRAMA

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:32

Dobro balansirana ishrana je jedan od najvažnijih faktora ukoliko želimo da smršamo.