Nedjelja, 25.09.2022 | 13:58
IZVOR: zadovoljna.dnevnik.hr

Ovih 10 namirnica u trudnoći najbolje jesti rijetko ili NIKAKO

Jedna od prvih stvari koju mnoge trudnice krenu istraživati kada saznaju za trudnoću je što smiju, a što ne smiju jesti.




Foto: Ilustracija, Unsplash.com

Srećna vijest je da u trudnoći većinu namirnica možete nastaviti bezbrižno konzumirati. Međutim, neke namirnice ipak je bolje jesti rijetko ili ih u potpunosti izbjegavati kako biste sačuvali svoje i bebino zdravlje.

1. Riba koja sadrži visoki udio žive 

Živa je inače vrlo toksičan element koji u većim količinama može biti toksičan za naš nervni i imunološki sistem te bubrege.

Osim toga, živa čak i u manjim količinama može uzrokovati ozbiljne probleme u razvoju djece. Budući da se živa nalazi u zagađenim morima, velike morske ribe mogu akumulirati veće količine žive. Stoga je tokom trudnoće najbolje izbjegavati ribu s visokim udjelom žive kao što su morski pas, tuna i sabljarka.

Ovdje je važno naglasiti da su samo određene vrste ribe bogate živom, a da je konzumacija ribe s niskim udjelom žive tokom trudnoće vrlo zdrava i poželjna zbog čega je ribe poput inćuna, bakalara, lososa ili pastrmke dobro uključiti u prehranu.

2. Sirova riba/sushi

Ljubiteljii sushija u trudnoći će morati napraviti pauzu jer sirova riba može uzrokovati razne virusne, bakterijske ili parazitske infekcije. Te infekcije mogu uticati samo na trudnicu uzrokujući slabost i dehidraciju, ali neke se mogu prenijeti i na bebu i uzrokovati ozbiljne posljedice.

Foto: Ilustracija, Unsplash.com

3. Sirove školjke

I sirove koljke takođe mogu sadržavati štetne bakterije, viruse ili toksine koji mogu dovesti do trovanja hranom.

4. Džigerica

Džigericu ili proizvode od nje, u trudnoći je dobro izbjegavati jer jetra sadrži visoke nivoe vitamina A koji se može nakupljati u tijelu i biti štetan za bebu. Naravno, manje količine vitamina A potrebne su kako bi naša koža, oči i imunološki sastav bili zdravi. Tokom trudnoće se pobrinite da vam izvor vitamina A budu namirnice koje ga sadrže u manjim količinama od džigerice.

5. Nedovoljno pečeno ili kuvano meso

Konzumiranje nedovoljno kuvanog ili pečenog mesa povećava rizik od infekcije s nekoliko bakterija ili parazita koji mogu ugroziti zdravlje vašeg djeteta. Iako se većina bakterija nalazi na površini mesa, neke mogu ostati unutar mišićnih vlakana, zbog čega je mesu u trudnoći najsigurnije samo ako je kuvano ili pečeno do kraja.

6. Sirova jaja

Najveći problem kod konzumacije sirovih jaja je opasnost od salmonele. Simptomi infekcije salmonelom uključuju groznicu, mučninu, povraćanje, grčeve u želucu i dijareju.

Međutim, u rijetkim slučajevima infekcija salmonelom može uzrokovati grčeve u materici što može dovesti do preranog porođaja.

7. Meki sirevi koji nisu napravljeni od pasterizovanog mlijeka

Uživajte u parmezanu na tjestenini, ali meke sireve napravljene od nepasterizovanog mlijeka preskočite jer mogu sadržati listeriju, bakteriju koja može biti opasna za vaš život i za život vaše bebe. Prije kupovine, na etiketi provjerite od kakvog mlijeka je sir napravljen. Ako jedete u restoranu nemojte se ustručavati postaviti pitanja o namirnicama koje vam se poslužuju.

8. Nepasterizovano mlijeko

Razlog je, naravno, isti kako i kod sira. Nepasterizovano mlijeko može sadržati bakterije štetne za vas i za bebu.

9. Neoprano voće i povrće

Trudnoća je savršeno vrijeme da vašu prehranu obogatite voćem i povrćem, međutim pazite da je ono dobro oprano.

Na neopranom voću i povrću može se naći parazit koji se zove toksoplazma, a koji uzrokuje toksoplazmozu koja može biti vrlo opasna za bebu.

Foto: Ilustracija, Unsplash.com

10. Sirovo tijesto za kolače

Ako spade među one koji vole gricnuti malo sirovog tijesta, u trudnoći izbacite ovu naviku, posebno ako tijesto sadrži sirova jaja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.