Petak, 07.10.2022 | 21:35
IZVOR: index.hr

Stručnjaci UPOZORAVAJU na pića koja mogu da utiču na GUBITAK pamćenja

Sve više sprovedenih istraživanja pokazuje da je demencija rezultat loših životnih odluka, a visoko na listi glavnih krivaca nalaze se gazirana i zaslađena pića, tvrde stručnjaci.




Foto: Ilustracija/ Pexels.com

“Demencija se mnogima možda čini neizbJežnom, ali podaci koje imamo govore nam da je najčešće rezultat nezdravog načina života. Možda biste trebali dva puta razmisliti o konzumiranju gaziranih pića i drugih slatkih proizvoda jer je, bez sumnje, jedan od vodećih uzroka gubitka pamćenja šećer koji se nalazi i u hrani i u piću“, upozorava nutricionista Rori Bat.

Prema njegovom mišljenju, jedan od mehanizama od kojeg se javlja gubitak pamćenja je upravo promijenjeni metabolizam šećera u mozgu.

Povećani rizik od Alchajmerove bolesti

"Baš kao kod dijabetesa, gdje ćelije mogu da postanu otporne na djelovanje insulina, jednako tako reaguje i ljudski mozak. Zapravo, bolesti poput Alchajmerove zapravo se ponekad nazivaju i dijabetesom tipa 3. To se događa zbog insulinske rezistencije koja se javlja u mozgu i menja metabolizam, a time i sam način na koji dolazi do obrađivanja informacija“, objašnjava Bat.

I nauka je potvrdila njegovo razmišljanje. Istraživanje predstavljeno na Međunarodnoj konferenciji Alchajmerovog udruženja pokazalo je usku povezanost unosa slatkih pića i povećanog rizika od pojave Alchajmerove bolesti, ujedno najčešćeg uzroka demencije.

Bez obzira na to o kojoj se vrsti šećera radilo, da li je riječ o gaziranim pićima, slatkišima ili kolačima, utvrđeno je da su ljudi  koji su najviše konzumirali šećere imali najveći rizik od razvoja ove bolesti.

Pokušajte da smanjite njihov unos

Ipak, naučnici su najveći uticaj usmjerili upravo prema konzumiranju gaziranih pića kao glavnom uzročniku pojave demencije kod ispitanika.

‘“Previše šećera u gaziranim pićima usko je povezano sa dijabetesom tipa 2, a naše prethodno istraživanje identifikovalo je dijabetes tipa 2 faktorom rizika za demenciju. Nova studija potkrepljuje ove dokaze, ukazujući na to da višak šećera u pomenutim napicima može da poveća rizik od Alchajmerove bolesti, a smanjenjem gaziranih pića smanjujemo rizik od razvoja demencije u kasnijoj dobi“, napominje ljekar i autor pomenutog istraživanja Dag Braun.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Injac: FOKUS na stvaranju podsticajnog poslovnog ambijenta, Podgorica da bude POKRETAČKI UZOR

Petak, 26.04.2024 | 16:45

Održana I sjednica novog saziva Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta na teritoriji Glavnog grada Podgorica, na kojoj se razgovaralo o značajnim temama za razvoj i poboljšanje biznis ambijenta na teritoriji grada.

Lukas OTVORIO dušu o POROCIMA, pa priznao šta mu je sin rekao: "Do kraja života ću imati POSLJEDICE zbog...."

Petak, 26.04.2024 | 16:37

On je mnoge situacije opisao i u svojoj knjizi "Ovo sam ja".

Jednostavna NAVIKA koja poboljšava ZDRAVLJE PLUĆA

Petak, 26.04.2024 | 16:20

Kiseonik je neophodan celom organizmu kako bi pravilno funkcionisao.

Novi Upravni odbor NIJE SMIJENIO izvršnu direktoricu ŽPCG

Petak, 26.04.2024 | 16:10

Odbor direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG) nije smijenio izvršnu direktoricu Ilinku Pavićević, potvrđeno je Danu nezvanično iz tog preduzeća

Nema potrebe da se TUŠIRATE SVAKI DAN - Stručnjaci objašnjavaju i ZAŠTO

Petak, 26.04.2024 | 16:06

Da li je potrebno da se peremo veoma često? Neki stručnjaci vjeruju da se svakodnevno tuširanje više zasniva na „društvenom ugovoru“ nego na stvarnim higijenskim potrebama.

URA FORMIRALA Bokešku inicijativu: Boka da se pita

Petak, 26.04.2024 | 15:56

Opštinski odbori Građanskog pokreta URA iz Kotora, Herceg Novog i Tivta sinoć su na osnivačkoj sjednici formirali Bokešku inicijativu, kao prvo regionalno tijelo jedne partije u Crnoj Gori.

Apelacioni sud POTVRDIO OSLOBAĐAJUĆU presudu Krstovićima

Petak, 26.04.2024 | 15:47

Budimir Krstović i njegova kćerka Marina Krstović, u ponovljenom sudskom postupku oslobođeni su od optužbe da su švercovali 1.206, 298 kilograma kokaina.

KCCG organizuje PREVENTIVNE PREGLEDE povodom mjeseca borbe protiv melanoma

Petak, 26.04.2024 | 15:42

Maj je mjesec borbe protiv melanoma, najagresivnijeg tumora kože, a Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Crne Gore tim povodom se i ove godine pridružuje globalnoj akciji, organizovanjem preventivnih pregleda bez uputa i prethodnog zakazivanja od strane izabranog ljekara.

NOVA ADRESA Direkcije za kaznenu i prekršajnu evidenciju

Petak, 26.04.2024 | 15:33

Ministarstvo pravde Crne Gore obavještava javnost da Direkcija za kaznenu i prekršajnu evidenciju, koja se do sada nalazila na Starom aerodromu – Bulevar Pera Ćetkovića br. 259, prelazi na novu adresu – Bulevar Ivana Crnojevića br. 167, u Podgorici.

Šaronović: Ljubo Milović bi za UŠTEDU od 48 MILIONA morao da radi 5.000 godina

Petak, 26.04.2024 | 15:29

Skupština je danas nastavila sa radom, a na pitanja poslanika odgovara ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.