Subota, 26.11.2022 | 09:40
IZVOR: Kolektiv.me

Vlaović: Crna Gora stvorila ključni okvir za dalji proces poboljšanja stanja u kulturnoj baštini

Crna Gora je stvorila ključni okvir za dalji proces poboljšanja stanja u kulturnoj baštini, a njena zaštita i očuvanje moraju predstavljati prioritet u koncipiranju savremenih kulturnih politika, poručila je ministarka kulture i medija, Maša Vlaović.
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ona je, na panelu Circle the Med foruma na temu "Kulturna baština: Međunarodne, nacionalne i regionalne sinergije za zaštitu i očuvanje" koji je održan u Atini, kazala da je kulturna baština, kao skup materijalnih i nematerijalnih dostignuća, jedno od najznačajnih svjedočanstava bogatstva kulture i tradicije svakog naroda.

„Stoga, njena zaštita i očuvanje, moraju predstavljati prioritet u koncipiranju savremenih kulturnih politika. U takvim strategijama težište mora biti na usklađivanju standarda zaštite i očuvanja kulturnih dobara sa savremenim potrebama razvoja jednog društva", istakla je ministarka.

Prema njenim riječima, neophodno se fokusirati na ostvarivanje balansa između konzervatorskih principa i modela i izazova koje donose ekonomski i naučno-tehnološki razvoj vremena u kojem živimo.

„U tom kontekstu, Ministarstvo kulture i medija, kroz višedecenijske napore, radilo je na unaprijeđenju i osavremenjavanju sistema zaštite kulturne baštine u Crnoj Gori. U saradnji sa međunarodnim ekspertima donijet je set zakona koji uspostavljaju efikasnije i na evropskim standardima bazirane mehanizme razvoja i zaštite u muzejskoj, bibliotečkoj i arhivskoj djelatnosti, ali i u sistemu zaštite kulturnih dobara", podsjetila je Vlaović.

Na ovaj način, kako je pojasnila, uspostavljen je osnov za adekvatan razvoj kulturne baštine, njenu savremenu prezentaciju i očuvanje, uz poštovanje najvećih konzervatorskih principa i standarda.

„Pored normativnog usklađivanja s evropskim standardima, Crna Gora je prošla i kroz institucionalne refome, čime je stvoren ključni okvir za dalji proces poboljšanja stanja u kulturnoj baštini", istakla je Vlaović.

Takođe je, kako je dodala, uspostavljeno strateško planiranje unaprijeđenja sistema zaštite, koje se donosi na period od pet godina, a koje teži uspostavljanju ravnomjernog razvoja kulture i omogućuje lakše prepoznavanje aktuelnih problema u kulturnoj baštini naše države.

„U okviru poslova na strateškom planiranju u kulturnoj baštini, Ministarstvo je pristupilo i analizi stručnih kapaciteta zaposlenih u državnim organima, nacionalnim i lokalnim javnim ustanovama koje obavljaju konzervatorsku, muzejsku, bibliotečku, arhivsku i kinotečku djelatnost, sa ciljem evaluacije broja i strukture kadrovskih kapaciteta iz oblasti kulturne baštine", navela je ministarka.

Kazala je da je na osnovu navedene analize kadrova, sproveden postupak organizovanja Interdisciplinarnog studijskog programa konzervacije i restauracije pri Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, što u značajnoj mjeri doprinosi unaprijeđenju i osnaživanju kadrovskih kapaciteta sistema zaštite, koji su doskora bili veoma svedeni.

„U periodu od 2012. godine, na osnovu Zakona o zaštiti kulturnih dobara, realizuje se Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara, koji se donosi na period od godinu dana. Kroz ovaj program, kao sigurniji i redovniji izvor finansiranja, opredijeljeno je, u periodu od 2016. do 2022. godine, preko 4.800.000 eura za projekte zaštite i očuvanja", rekla Vlaović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

DANAS poetsko veče MARINKA PAVIĆEVIĆA

Srijeda, 21.02.2024 | 12:39

U Njegoš biblioteci!

Likovna umjetnost (1960-2023) SLOBODANA-BOBA SLOVINIĆA

Srijeda, 21.02.2024 | 12:24

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista.

Klikovac: Uputićemo predlog za podizanje spomenika Šćepanu Mijuškoviću

Srijeda, 21.02.2024 | 12:07

Saopšteno je uz DPS-a.

Podaci MONSTATA: Cijene u januaru opet porasle

Srijeda, 21.02.2024 | 12:00

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. godine u prosjeku su više za 0,5 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku Monstat.

Dobar raspored: Lavice put ka Parizu započinju utakmicom protiv Paragvaja

Srijeda, 21.02.2024 | 11:50

Poznat je raspored „lavica“ na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Parizu, koji će u aprilu biti održan u njemačkom Ulmu.

Milatović sa Sindikatom prosvjete: Bitno da se djeca što prije vrate u školske klupe

Srijeda, 21.02.2024 | 11:43

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je jutros predstavnike Sindikata prosvjete Crne Gore, na zahtjev koji su Kabinetu uputili protekle sedmice.

Sindikat prosvjete nakon sastanka kod Milatovića: Imamo primjedbe na sporazum Vlade

Srijeda, 21.02.2024 | 11:15

Predstavnici Sindikata prosvjete sastali su se danas sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, rečeno je CdM-u iz Kabineta predsjednika države. Nakon sastanka su istakli da imaju primjedbe na sporazum koji im je jutros dostavila Vlada, po kojem će prosvjetarima zarada od 1. jula biti povećana 10 odsto bruto, a od početka školske godine kumulativno povećanje 17 odsto neto.    

MUP: Zarade dva službenika mnogo manje od prikazanog, uz redovna primanja za januar isplaćena i razlika na ime neisplaćenog specijalnog dodatka

Srijeda, 21.02.2024 | 11:07

“Zarade dva službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, koje su se našle na trećem i četvrtom mjestu najvećih zarada za januar, nisu njihove redovne mjesečne zarade, kazali su u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Da li vam je SREBRO POTAMNJELO? Evo kako da ga očistite!

Srijeda, 21.02.2024 | 10:42

Srebro je često izloženo suncu, kiši i drugim vremenskim uslovima, a budući da je jedan od najtraženijih metala među ljubiteljima nakita, donosimo savjete kako da ga očistite kada potamni.  

KAČAMAK DIJETA: Zbog čega je ovo starinsko jelo tako dobro za mršavljenje?

Srijeda, 21.02.2024 | 10:18

Kačamak je jedno od najpoznatijih starinskih jela, koje se se sprema očas posla. Osim toga što je jednostavan za pripremu, veoma je zdrav i bez glutena je. Djeluje stimulativno na varanje i na crijeva, pa se preporučuje i za dijete.