Ponedjeljak, 28.11.2022 | 08:24
IZVOR: Stil.Kurir.rs

DEVET moćnih namirnica koje se preporučuju tokom POSTA: Čiste organizam i jačaju imunitet

Donosimo vam devet namirnica koje treba jesti tokom posta, za jači imunitet i zdraviji organizam.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Danas je za pravoslavne vjernike počeo veliki Božićni post, koji sa sobom nosi stroga pravila. Budući da je zimski period pred nama, post je idealan da očistimo organizam od teške i jake hrane koja je karakteristična za zimu.

Evo šta bi obavezno trebalo da jedete tokom posta, kako bi vam imunitet bio jak, ako ne i jači nego inače!

Bijeli luk je prirodni borac protiv patogenih bakterija, gljivica i virusa; pored toga, bogat je vitimanima i mineralima, naročito vitaminom C i selenom.

Folna kiselina, koja se preporučuje trudnicama, treba takođe da bude deo svačije svakodnevne ishrane, između ostalog zato što je folna kiselina zaslužna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i "brisanja" grešaka u DNK nizu, koje nastaju tokom bolesti i nezdravog načina života. Time se na prirodni i bezbolniji način liječi uzrok koji izaziva posljedice kao što su astma, eskcem, autoimune bolesti… Folna kiselina se može naći u pomorandžama, žitaricama, zelenom povrću…

Cink je takođe zaslužan za otpornost organizma na viruse. Ovaj ključni mineral možete pronaći u golici i drugim sjemenkama.

Kopriva, kakao, cvekla i leblebije obiluju gvožđem. Leblebije čak sadrže duplo više gvožđa od iste gramaže mesa. Kakao obiluje i magnezijumom, pa ako imate poriv za čokoladom, možda vam zapravo telo traži magnezijum, koji je zaslužan za opuštanje mišića i nervnog sistema.

Susam sadrži više kalcijuma od mlječnih proizvoda i koristi se u liječenju krtih kostiju. Međutim, samo samljeveni susam tijelo može da iskoristi (isto važi i za sjeme lana), jer opne na sjemenima ne dozvoljavaju da se apsorbuju hranljivi sastojci iz unutrašnjosti sjemena. Susam sadrži i salicilate, pa ako imate aspirinsku astmu – oprezno. Takođe, oprezni treba da budu i oni koji imaju bolesti bubrega, kao što je kamen u bubregu. Povećana upotreba susama može rezultovati dijarejom, ali umjerena upotreba značajno popravlja krvnu sliku, budući da susam osim kalcijuma sadrži i velike količine gvožđa, vitamina E i drugih vitamina i minerala. Neke supstance koje ulaze u njegov satav mogu izazivati smetnje, pa u im slučajevima može se probati sa prepečenim susamom, ali u tom slučaju se uništava E vitamin.

Origano je takođe dobar saeznik u borbi sa virusnih infekcijama koje atakuju na disajni sistem.

Cimet smanjuje upale.

Med pomaže i gornjim i donjim disajnim organima. Isto važi i za druge pčelinje proizvode.

Čaj od đumbira jača imunitet, ali u većoj količini može podstaći krvarenje, pa se sa njim ne smije pretjerivati.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".