Srijeda, 30.11.2022 | 18:17
IZVOR: Kolektiv.me/ Pobjeda.me

MUP o navodima Koprivice: U tačnost i ažurnost biračkog spiska mogu se i uvjeriti i parlamentarne stranke

Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo je na navode poslanika Demokratske Crne Gore Moma Koprivica juče na panel diskusiji "Integritet biračkog spiska Crne Gore", gdje je, između ostalog, rekao da ovaj resor zaključuje birački spisak i priprema elektronsku verziju izvoda iz biračkog spiska, a da ni u kom vidu ne postoji kontrola unosa tih podataka, te da su registri koje MUP vodi nepotpuni.
Foto: MUP CG/Twitter, screenshot

Iz resora kojim rukovodi Filip Adžić ističu, pored ostalog, da se "elektronskim putem u tačnost i ažurnost biračkog spiska mogu uvjeriti i parlamentarna stranka, podnosioc potvrđene izborne liste, nevladina organizacija ovlašćena za praćenje izbora, kao i opštinska izborna komisije, dok ovlašćeni predstavnik potvrđene izborne liste i ovlašćeni predstavnik nevladine organizacije ovlašćen za praćenje izbora, na zahtjev, može vršiti i uvid u službenu dokumentaciju na osnovu koje se vrši promjena u biračkom spisku i u službenim prostorijama organa kod kojih se službena dokumentacija nalazi".

Reagovanje MUP-a prenosimo u cjelosti:

"Birački spisak je izvedena elektronska zbirka ličnih podataka crnogorskih državljana koji imaju biračko pravo, a koja se formira na osnovu podataka iz registra prebivališta, registra crnogorskih državljana, i matičnih registara rođenih i umrlih, odnosno izvornih registara.

Ustavom Crne Gore i Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da pravo da bira i da bude biran ima crnogorski državljanin koji je navršio 18 godina života i koji ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori i koji ima prebivalište u opštini, odnosno gradskoj opštini, kao izbornoj jedinici.

Promjena podataka u biračkom spisku vrši se na način što se promjena podataka o biračima u izvornim registrima, a koje su proizvod upravnih postupaka koji građani pokreću na lični zahtjev, automatski prenose u birački spisak, do njegovog zaključivanja. Iz biračkog spiska brišu se birači koji su izgubili biračko pravo smrću, gubitkom crnogorskog državljanstva i odjavom prebivališta iz Crne Gore.

Imajući u vidu da se birački spisak vodi kao elektronska zbirka ličnih podataka, koji se primjenom jedinstvenog programskog rješenja ažurira permanentno i u kontinuitetu, na biračkom spisku, po automatizmu, može se naći samo crnogorski državljanin koji ispunjava uslove za ostvarivanje biračkog prava.

Elektronskim putem u tačnost i ažurnost biračkog spiska mogu se i uvjeriti i parlamentarna stranka, podnosioc potvrđene izborne liste, nevladina organizacija ovlašćena za praćenje izbora, kao i opštinska izborna komisije, dok ovlašćeni predstavnik potvrđene izborne liste i ovlašćeni predstavnik nevladine organizacije ovlašćen za praćenje izbora, na zahtjev, može vršiti i uvid u službenu dokumentaciju na osnovu koje se vrši promjena u biračkom spisku i u službenim prostorijama organa kod kojih se službena dokumentacija nalazi.

Parlamentarnim strankama je, shodno njihovim zahtjevima, omogućen elektronski uvid u birački spisak i u periodu koji nije obuhvaćen izbornom kampanjom, te do danas nijesmo imali primjedbi na isto.

Takođe, Državna izborna komisija ima pravo pristupa biračkom spisku i njegove kontrole, dok je u prethodnom periodu i jedan od mehanizama kontrole bio i rad Savjeta za kontrolu biračkog spiska, a koji je obrazovala Vlada Crne Gore.

U susret održanim izborima kako na državnom tako i na lokalnom nivou aktiviran je i AFIS sistem, odnosno procedura deduplikacije otisaka prstiju birača u biračkom spisku, kojom prilikom nijesu utvrđene nepravilnosti.

Shodno Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, registar prebivališta čini i evidencija odjava prebivališta crnogorskih državljana koji su odselili u drugu državu, kao i evidencija crnogorskih državljana sa prebivalištem u Crnoj Gori i boravkom u drugoj državi.

Crnogorski državljanin koji se iseljava iz Crne Gore da bi se nastanio u drugoj državi sa namjerom da u njoj stalno živi, može odjaviti prebivalište, iz čega jasno proizilazi da je navedenim zakonom odjava prebivališta propisana kao mogućnost, a ne kao obaveza. Sljedstveno navedenom, ukupan broj crnogorskih državljana koji su odjavili prebivalište iz Crne Gore je: 28.208.

U slučaju boravka van Crne Gore dužeg od 90 dana, crnogorski državljanin je dužan da podnese prijavu o odlasku u drugu državu, međutim bez obzira na jasan zakonodavni okvir, građani rijetko postupaju shodno navedenoj odredbi, dok Zakonom nijesu propisani mehanizmi kontrole u ovom slučaju. Takođe, ne postoji zakonski osnov za brisanje navedenih lica iz registra prebivališta, kao ni biračkog spiska, imajući u vidu zakonsku odredbu da se birač koji ima boravište u inostranstvu upisuje u birački spisak prema poslednjem prebivalištu prije odlaska u inostranstvo.

Ovo Ministarstvo je takođe sačinilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta, koji je na zahtjev skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, dostavljen istima na dalju nadležnost, kao polazna osnova za njihov dalji rad, imajući u vidu da je njihov primarni zadatak i definisanje prijedloga ovog Zakona.

Ovo Ministarstvo poziva sve subjekte, koji shodno zakonskim odredbama imaju mehanizme kontrole biračkog spiska, da ukažu na eventualne nepravilnosti, a kako bi zajedničkim djelovanjem, bile preduzete sve radnje u cilju izgradnje povjerenja u izborni proces.

Podsjećamo da je za eventualnu reformu izbornog zakonodavstva te unaprijeđenje izbornog procesa, neophodna koordinisana saradnja svih organa, a prvenstveno proaktivno i blagovremeno djelovanje Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakona, odnosno Skupštine Crne Gore."

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Injac: Vjerujem da će naredni dio MANDATA donijeti BENEFITE svega do sada učinjenog

Petak, 12.04.2024 | 21:32

Gradonačelnica Olivera Injac za Gradsku govorila je o učinku za godinu dana rukovođenja Glavnim gradom.

Mašković: Raščanin-Radičević dobila OTKAZ zbog toga što sam ukazivao na nepravilnosti

Petak, 12.04.2024 | 20:14

“Politički revanšizam u JU “Kakaricka Gora”, predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Ivana Raščanin Radičević danas je dobila otkaz zbog toga što sam ukazivao na nepravilnosti u radu te JU, naveo je Miloš Mašković šef Kluba odbornika SD-LP u Skupštini Glavnog grada.

Bečić: Demokrate NEĆE PODRŽATI izmjene Zakona o PIO

Petak, 12.04.2024 | 18:33

Potpredsjednik Vlade za sektor bezbjednosti Aleksa Bečić kazao je da Demokratska Crna Gora ima rezerve prema izmjenama Zakona o PIO.

DPS Andrijevica: Zbog neažurnosti lokalne vlasti građani će SKUPLJE plaćati usluge vodovoda

Petak, 12.04.2024 | 16:04

Zbog neažurnosti, nerada i nefunkcionalnosti lokalne vlasti u Andrijevici, građanke i građani naše opštine u narednom periodu usluge vodosnabdijevanja kao i usluge prihvatanja i odvođenja komunalnih otpadnih voda fekalnog porijekla plaćaće po značajno uvišenim cijenama nego što je to bio slučaj do sada - poručili su u Opštinskom odboru Demokratske partije socijalista (DPS) u toj opštini.

Ivanović: Pristupanje Crne Gore EU do 2030. REALNOST, uvjereni smo da se može desiti i prije

Petak, 12.04.2024 | 15:47

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović govorio je na panel diskusiji “Proširenje EU 2030: San ili stvarnost?” održanom u okviru 9. Delfi ekonomskog foruma.

PRONAĐITE HLAD - U SUBOTU i do 30 STEPENI

Petak, 12.04.2024 | 22:03

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

PRVI PUT U ISTORIJI - Pariz OSVOJIO Evrokup, obezbijedio plasman u Evroligu

Petak, 12.04.2024 | 21:57

Košarkaši Pariza osvojili su trofej u Evrokupu, pošto su u finalnoj seriji savladali ekipu Burga sa 2:0 u pobjedama. 

Ponude za zakup Željezare do ponedjeljka, imovina vrijedna DESETINE MILIONA EURA

Petak, 12.04.2024 | 21:53

Ponuda kompanija koje su zainteresovane za zakup nikšićke Željezare čeka se do posljednjeg dana, a poziv traje do ponedjeljka 15. Aprila, saopštili su iz Ministarstva energetike i rudarstva. To je u emisiji “Okvir” na TVCG saopštila Vesna Brajović, državna sekretarka pomenutog resora.

Ova NAVIKA u ishrani može biti ZNAK DEMENCIJE

Petak, 12.04.2024 | 21:47

Demencija je skup simptoma povezanih s gubitkom kognitivnih funkcija.

Injac: Vjerujem da će naredni dio MANDATA donijeti BENEFITE svega do sada učinjenog

Petak, 12.04.2024 | 21:32

Gradonačelnica Olivera Injac za Gradsku govorila je o učinku za godinu dana rukovođenja Glavnim gradom.

Ostavio je TRAG u svijetu mode, a njegov LJUBAVNI ŽIVOT je intrigirao javnost - Ko je bio Roberto Kavali?

Petak, 12.04.2024 | 21:20

Slavni italijanski modni kreator, Roberto Kavali, preminuo je danas u 83. godini.

Rud zakazao POLUFINALE sa Đokovićem

Petak, 12.04.2024 | 21:05

Norvežanin savladao Iga Ambera.

PREMINULA zvijezda čuvenih telenovela - Publika će je pamtiti po OVIM ULOGAMA

Petak, 12.04.2024 | 20:35

Preminula je Lorena Velaskez, meksička glumica koja je često opisivana kao jedna od "posljednjih zvijezda zlatnog doba meksičke kinematografije", ali i kao "meksičkom kraljicom fantastike". Umrla je u 86. godini.

Mašković: Raščanin-Radičević dobila OTKAZ zbog toga što sam ukazivao na nepravilnosti

Petak, 12.04.2024 | 20:14

“Politički revanšizam u JU “Kakaricka Gora”, predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Ivana Raščanin Radičević danas je dobila otkaz zbog toga što sam ukazivao na nepravilnosti u radu te JU, naveo je Miloš Mašković šef Kluba odbornika SD-LP u Skupštini Glavnog grada.

Koji su dani u nedjelji NAJBOLJI, a koji NAJGORI za kupovinu?

Petak, 12.04.2024 | 20:02

Ako radite od devet do 17h, kupovina namirnica sredinom nedjelje može biti nezgodna. To znači da ćete, kao i milioni drugih ljudi, vikendom vjerovatno upasti u gužve kako biste osigurali da vaša kuhinja bude potpuno snabjedevena za narednu nedjelju.