Srijeda, 30.11.2022 | 18:17
IZVOR: Kolektiv.me/ Pobjeda.me

MUP o navodima Koprivice: U tačnost i ažurnost biračkog spiska mogu se i uvjeriti i parlamentarne stranke

Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo je na navode poslanika Demokratske Crne Gore Moma Koprivica juče na panel diskusiji "Integritet biračkog spiska Crne Gore", gdje je, između ostalog, rekao da ovaj resor zaključuje birački spisak i priprema elektronsku verziju izvoda iz biračkog spiska, a da ni u kom vidu ne postoji kontrola unosa tih podataka, te da su registri koje MUP vodi nepotpuni.
Foto: MUP CG/Twitter, screenshot

Iz resora kojim rukovodi Filip Adžić ističu, pored ostalog, da se "elektronskim putem u tačnost i ažurnost biračkog spiska mogu uvjeriti i parlamentarna stranka, podnosioc potvrđene izborne liste, nevladina organizacija ovlašćena za praćenje izbora, kao i opštinska izborna komisije, dok ovlašćeni predstavnik potvrđene izborne liste i ovlašćeni predstavnik nevladine organizacije ovlašćen za praćenje izbora, na zahtjev, može vršiti i uvid u službenu dokumentaciju na osnovu koje se vrši promjena u biračkom spisku i u službenim prostorijama organa kod kojih se službena dokumentacija nalazi".

Reagovanje MUP-a prenosimo u cjelosti:

"Birački spisak je izvedena elektronska zbirka ličnih podataka crnogorskih državljana koji imaju biračko pravo, a koja se formira na osnovu podataka iz registra prebivališta, registra crnogorskih državljana, i matičnih registara rođenih i umrlih, odnosno izvornih registara.

Ustavom Crne Gore i Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da pravo da bira i da bude biran ima crnogorski državljanin koji je navršio 18 godina života i koji ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori i koji ima prebivalište u opštini, odnosno gradskoj opštini, kao izbornoj jedinici.

Promjena podataka u biračkom spisku vrši se na način što se promjena podataka o biračima u izvornim registrima, a koje su proizvod upravnih postupaka koji građani pokreću na lični zahtjev, automatski prenose u birački spisak, do njegovog zaključivanja. Iz biračkog spiska brišu se birači koji su izgubili biračko pravo smrću, gubitkom crnogorskog državljanstva i odjavom prebivališta iz Crne Gore.

Imajući u vidu da se birački spisak vodi kao elektronska zbirka ličnih podataka, koji se primjenom jedinstvenog programskog rješenja ažurira permanentno i u kontinuitetu, na biračkom spisku, po automatizmu, može se naći samo crnogorski državljanin koji ispunjava uslove za ostvarivanje biračkog prava.

Elektronskim putem u tačnost i ažurnost biračkog spiska mogu se i uvjeriti i parlamentarna stranka, podnosioc potvrđene izborne liste, nevladina organizacija ovlašćena za praćenje izbora, kao i opštinska izborna komisije, dok ovlašćeni predstavnik potvrđene izborne liste i ovlašćeni predstavnik nevladine organizacije ovlašćen za praćenje izbora, na zahtjev, može vršiti i uvid u službenu dokumentaciju na osnovu koje se vrši promjena u biračkom spisku i u službenim prostorijama organa kod kojih se službena dokumentacija nalazi.

Parlamentarnim strankama je, shodno njihovim zahtjevima, omogućen elektronski uvid u birački spisak i u periodu koji nije obuhvaćen izbornom kampanjom, te do danas nijesmo imali primjedbi na isto.

Takođe, Državna izborna komisija ima pravo pristupa biračkom spisku i njegove kontrole, dok je u prethodnom periodu i jedan od mehanizama kontrole bio i rad Savjeta za kontrolu biračkog spiska, a koji je obrazovala Vlada Crne Gore.

U susret održanim izborima kako na državnom tako i na lokalnom nivou aktiviran je i AFIS sistem, odnosno procedura deduplikacije otisaka prstiju birača u biračkom spisku, kojom prilikom nijesu utvrđene nepravilnosti.

Shodno Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, registar prebivališta čini i evidencija odjava prebivališta crnogorskih državljana koji su odselili u drugu državu, kao i evidencija crnogorskih državljana sa prebivalištem u Crnoj Gori i boravkom u drugoj državi.

Crnogorski državljanin koji se iseljava iz Crne Gore da bi se nastanio u drugoj državi sa namjerom da u njoj stalno živi, može odjaviti prebivalište, iz čega jasno proizilazi da je navedenim zakonom odjava prebivališta propisana kao mogućnost, a ne kao obaveza. Sljedstveno navedenom, ukupan broj crnogorskih državljana koji su odjavili prebivalište iz Crne Gore je: 28.208.

U slučaju boravka van Crne Gore dužeg od 90 dana, crnogorski državljanin je dužan da podnese prijavu o odlasku u drugu državu, međutim bez obzira na jasan zakonodavni okvir, građani rijetko postupaju shodno navedenoj odredbi, dok Zakonom nijesu propisani mehanizmi kontrole u ovom slučaju. Takođe, ne postoji zakonski osnov za brisanje navedenih lica iz registra prebivališta, kao ni biračkog spiska, imajući u vidu zakonsku odredbu da se birač koji ima boravište u inostranstvu upisuje u birački spisak prema poslednjem prebivalištu prije odlaska u inostranstvo.

Ovo Ministarstvo je takođe sačinilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta, koji je na zahtjev skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, dostavljen istima na dalju nadležnost, kao polazna osnova za njihov dalji rad, imajući u vidu da je njihov primarni zadatak i definisanje prijedloga ovog Zakona.

Ovo Ministarstvo poziva sve subjekte, koji shodno zakonskim odredbama imaju mehanizme kontrole biračkog spiska, da ukažu na eventualne nepravilnosti, a kako bi zajedničkim djelovanjem, bile preduzete sve radnje u cilju izgradnje povjerenja u izborni proces.

Podsjećamo da je za eventualnu reformu izbornog zakonodavstva te unaprijeđenje izbornog procesa, neophodna koordinisana saradnja svih organa, a prvenstveno proaktivno i blagovremeno djelovanje Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakona, odnosno Skupštine Crne Gore."

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

CDT: Poslanici da ne usvoje Zakon o porijeklu imovine

Četvrtak, 09.02.2023 | 10:21

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva poslanice i poslanike u Skupštini Crne Gore da ne usvajaju Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, jer on u ovom obliku neće dati rezultate koji su proklamovani tokom njegove pripreme.

Đurović: POPIS održati ODMAH nakon predsjedničkih izbora

Četvrtak, 09.02.2023 | 09:06

Poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović poručio je kako popis stanovništva treba održati odmah nakon predsjedničkih izbora.

Borovinić Bojović: Koalicija u Glavnom gradu stabilna

Četvrtak, 09.02.2023 | 09:02

Odnosi između stranaka pobjednica u Podgorici su isti kao i ranije, a koalicija za formiranje nove, demokratske vlasti nije upitna, već sasvim stabilna, ocijenila je za „Dan“ Jelena Borovinić Bojović, nosilac liste okupljene oko Demokratskog fronta na lokalnim izborima 23. oktobra prošle godine.

U SDT-u u toku izviđaj povodom prijava Medojevića protiv Spajića

Četvrtak, 09.02.2023 | 08:24

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet povodom krivičnih prijava lidera PzP-a Nebojše Medojevića protiv bivšeg ministra finansija Milojka Spajića, i tom predmetu izviđaj je u toku.

Kordić: Mandić donosi pomirenje i stabilnost

Srijeda, 08.02.2023 | 19:00

Crnoj Gori je dosta totalitarizma i politike podjela i potreban joj je predsjednik koji će je voditi putem pomirenja, a to je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, rekla je za ADRIA televiziju poslanica Demokratskog fronta Simonida Kordić i dodala da će pomirenje Crne Gore donijeti i nužno potrebnu stabilnost.

VDT: Krivična prijava protiv policajca i još tri osobe - SUMNJIČE se za prodaju narkotika

Srijeda, 08.02.2023 | 16:21

Uprave policije, danas je  podnijela krivična prijava Višem državnom tužilaštvu u Podgorici protiv više  službenika. 

Damjanović: Kolektivni ugovori pri kraju, martovske plate biće UVEĆANE

Srijeda, 08.02.2023 | 20:35

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, saopštio je da će Parlamentu uskoro predložiti set poreskih zakona, koji uključuje izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.

Indi se udala prije četiri mjeseca, a sada PROGOVORILA o razvodu - "Moj brak je na pauzi"

Srijeda, 08.02.2023 | 17:53

Pjevačica Indi Aradinović bila je gošća emisije "Amidži šou" u kojem je pričala, između ostalog, o svojim bračnim problemima.

VOĐA crnogorskog spasilačkog tima iz Turske: Svi članovi tima su dobro, drže se za PONOS države

Četvrtak, 09.02.2023 | 07:28

Milan Radović, vođa Tima za traganje i spašavanje javio se iz Turske sa kratkom informacijom o aktivnostima članova crnogorskog Tima.

STRUČNJACI PROCJENJUJU - Više od 180.000 ljudi pod RUŠEVINAMA u Turskoj i Siriji

Srijeda, 08.02.2023 | 21:17

Pune razmjere razaranja prouzrokovanih dvostrukim zemljotresima magnitude 7,8 i 7,5, koji su pogodili južnu Tursku i severnu Siriju 6. februara još nijesu poznate, a zasad se zna da raste broj smrtnih slučajeva koji je u te dvije zemlje premašio 11.000, kao i da je oštećeno najmanje oko 6.000 zgrada, prenio je Ekonomist.

Voditeljka "Slagalice" OTKRILA detalje nezgode -"Izgubila sam ravnotežu, rekli su mi da moram na OPERACIJU"

Četvrtak, 09.02.2023 | 12:37

Voditeljka kviza "Slagalica" Kristina Radenković nedavno je doživjela nezgodu na skijanju u Francuskoj i tom prilikom polomila je obje ruke.

Wu-Tang Clan, Alesso i DVLM se pridružuju The Prodigy i Skrillexu na EXIT festivalu!

Četvrtak, 09.02.2023 | 12:36

Wu-Tang Clan, najveća rep grupa svih vremena, predvodiće veliku proslavu 50 godina hip-hopa na EXIT festivalu!

Abazović: Od danas Kamenari – Lepetani pod kontrolom države

Četvrtak, 09.02.2023 | 12:28

Na Vladi se razmatrala informacija o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za prevoz trajekta na relaciji Kamenari – Lepetani. Premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, rekao je da su od ovog momenta Kamenari – Lepetani pod kontrolom države, “osim perioda od 45 dana koji dajemo kao otkazni rok za tranziciju”.

Pamele Anderson dala SAVJET za udaju - "Izgovorite ovu rečenicu i u roku od šest mjeseci bićete u braku"

Četvrtak, 09.02.2023 | 12:22

U roku od šest mjeseci bićete u braku, tvrdi Pamela. 

Podgorica: U požaru IZGORIO stan

Četvrtak, 09.02.2023 | 12:08

Požar.

Ova BILJKA proglašena je za NAJOTROVNIJU u 2023. godini - A ovo je RAZLOG

Četvrtak, 09.02.2023 | 11:48

Još jednom se pokazalo da hrana koju svakodnevno konzumiramo može imati i mračnu stranu.

Isak Šabanović POKRENUO PRIVATAN BIZNIS, pa progovorio o bivšoj djevojci Aleksandri Mladenović

Četvrtak, 09.02.2023 | 11:37

Proslavio se u jednom popularnom muzičkom takmičenju, kada je osvojio drugo mjesto, a od tada, mladi pjevač Isak Šabanović samo objavljuje hitove.

Škerović pred Austriju: Da otklonimo dileme oko plasmana na EP

Četvrtak, 09.02.2023 | 11:27

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Crne Gore Jelena Škerović izjavila je uoči meča protiv Austrije da naš nacionalni tim želi da pobjedom iskoristi prvu šansu za plasman na Evropsko prvenstvo.

IJZCG: HPV vakcinu primilu 1.150 djevojčica, najveći PROCENAT u ovom gradu

Četvrtak, 09.02.2023 | 11:24

Podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Kako ŽIVOTINJE predviđaju ZEMLJOTRES? Istraživanje POKAZALO da li bi mogle da ukažu na uzbunu

Četvrtak, 09.02.2023 | 11:12

Od davnina postoje svjedočanstva da životinje promjene ponašanje i kretanje uoči neke prirodne katastrofe.