Srijeda, 30.11.2022 | 20:53
IZVOR: Kolektiv.me

PROČITAJTE šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Vlada je na današnjoj sjednoco utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim se propisuje novi izvor prihoda (druga primanja); oslobađanja od plaćanja poreza za digitalnog nomada i korisnika podsticajnih mjera za razvoj istraživanja i inovacija; izmjene kod oslobađanja od plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica; zaštitna mjera u slučaju zloupotrebe kod prenosa udjela u pravnom licu.




Foto: gov.me / B.Ćupić 

Važećim Zakonom su primanja fizičkih lica koja nijesu zaposlena kod isplatioca obuhvaćena ličnim primanjima na koja se porez plaća po progresivnim stopama uz neoporezivi dio zarade.

“Predloženo je da se ova i druga slična primanja propišu kao poseban izvor prihoda, na koji će se porez plaćati po proporcionalnoj stopi od 15 dsto, imajući u vidu da ta primanja nijesu zarada”, navodi Vlada.

Predložena su i pravednija rješenja u oslobađanjima od plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica, tako da će biti zadržano oslobađanje za kategorije primanja na koja se do sad nije plaćao porez, a dio tih primanja koji prelazi limite utvrđene Zakonom će biti oporezovan po pravilima propisanim za druga primanja.

Predviđeno je uvećanje limita otpremnine prilikom odlaska u penziju na koji se ne plaća porez na dohodak, sa 1.000 na 1.500 eura, kao i za sve vrste jubilarnih nagrada, za po 50 eura.

Među primanjima na koja se ne plaća porez na dohodak fizičkih lica je uvrštena i naknada za novorođeno dijete, bez obzira na njenu visinu.

“Važećim zakonskim rješenjem je propisano da kapitalni dobitak od udjela u pravnom licu predstavlja razliku između prodajne i nabavne vrijednosti udjela, ali se ne precizira zaštitna norma u slučaju kada je prodajna vrijednost nerealno iskazana. Zbog toga je predloženo da ukoliko je prodajna vrijednost niža od tržišne, u tom slučaju prodajnu vrijednost utvrđuje nadležni poreski organ u skladu sa zakonom kojim se uređuje poreski postupak. Budući da sudski postupci i postupci pred državnim organima mogu trajati duži vremenski period, a u cilju pravednog oporezivanja ličnih primanja nastalih iz tih postupaka, predviđena je obaveza isplatioca primanja, koji do dana stupanja na snagu ovog zakona nije obračunao, obustavio i uplatio porez na zaradu koja se isplaćuje po okončanju postupka, da to učini prilikom isplate tog primanja, po stopi koja je važila na dan kad je ono trebalo da bude uplaćeno”, navodi Vlada.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja, radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbjednosti.

“Ovim zakonom uređuju se zaštita života i zdravlja ljudi i životne sredine od štetnog dejstva jonizujućih zračenja, uvoz, izvoz i tranzit izvora jonizujućih zračenja i nuklearnih materijala, prevoz radioaktivnih izvora i nuklearnih materijala, upravljanje radioaktivnim otpadom, kao i druga pitanja od značaja za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbijednost”, navela je Vlada.

U Predlog zakona transponovano je 11 direktiva Savjeta EU, jedna Odluka i jedna Uredba Savjeta EU.

“U ovoj oblasti Crna Gora je strana ugovornica 26 međunarodno-pravnih instrumenata, čije su pojedine odredbe, takođe, transponovane u predloženi zakon. Osim toga, u njegovoj izradi korišćeni su standardi Međunarodne agencije za atomsku energiju iz oblasti sigurnosti i bezbjednosti. Posebna pažnja je bila posvećena i otklanjanju biznis barijera i stvaranju konkurentnog tržišta, koje se posebno ogleda u nizu datih poslova, čime će se otvoriti prostor za nova pravna lica ili preduzetnike”, ističe se u saopštenju.

Zaposlenima u SPO plata uvećane 60 odsto

Utvrđen je Predlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Inoviranom zakonskim rješenjem je predviđeno da se zaposlenom u Policijskom odjeljenju obrazovanom u skladu sa članom 26 Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu omogući ostvarivanje prava na dodatak na osnovnu zaradu do 60 odsto visine osnovne zarade.

U cilju stvaranja pravnog osnova za pregovaranje koeficijenata za zarade državnih službenika i namještenika sa sindikatom, predloženo je da se briše tabelarni prikaz grupe poslova sa koeficijentima Grupa poslova D i da se za zaposlene čija su zvanja utvrđena zakonom kojim se uređuje kategorizacija radnih mjesta državnih službenika i namještenika i lokalnih službenika i namještenika, koeficijenti utvrđuju Granskim kolektivnim ugovorom, uz saglasnost Vlade, po prethodno pribavljenom mišljenju Ministarstva finansija.

“Za zaposlene čija zvanja nijesu utvrđena u okviru kategorija ekspertsko-rukovodni kadar, ekspertski kadar i izvršni kadar u skladu sa zakonom kojim se uređuje kategorizacija radnih mjesta lokalnih službenika i namještenika, koeficijenti će se i dalje utvrđivati aktom nadležnog organa lokalne samouprave, uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva finansija”, navodi Vlada.

Takođe je predloženo i brisanje odredbe kojom je bilo propisano da se koeficijenti za zarade zaposlenih u Skupštini, sudu, državnom tužilaštvu i Sekretarijatu Tužilačkog savjeta utvrđuju posebnim aktom, iz razloga utvrđivanja koeficijenata Granskim kolektivnim ugovorom kao i za ostale službenike i namještenike.

Pored ostalog, predviđeno je da će se do zaključivanja Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa primjenjivati važeći koeficijenti utvrđeni važećim propisima.

Utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Riječ je o usklađivanju sa Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

“Inoviranim odredbama regulisano je: izmjena definicije osnovice za obračun i plaćanje doprinosa; jačanje pravne snage za olakšice koje mogu ostvariti poljoprivredni proizvođači; unapređenje zakonskog rješenja koje propisuje povraćaj više plaćenog doprinosa; detaljno propisivanje primanja na koja se ne plaćaju doprinosi; propisivanje oslobođenja od plaćanja doprinosa za korisnika podsticajnih mjera za razvoj istraživanja i inovacija, te digitalnog nomada”.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o dopuni Zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja.

“Dopuna ima za cilj uvođenje, odnosno proširivanje obima zabrane poslovanja za lica koja imaju preko 30 odsto učešća u kapitalu privrednog društva nad kojim je otvoren stečaj ili postupak likvidacije, koja ne izmiruju poreske obaveze, odnosno čiji su računi blokirani u postupku prinudne naplate”, objašnjava Vlada.

U praksi je, ističu, evidentiran sve češći broj pojava da upravo navedena lica postaju vlasnici udjela u drugim privrednim društvima putem zaključivanja ugovora o prenosu udjela, te na taj način izbjegavaju smisao ove norme, odnosno izbjegavaju plaćanje poreskih obaveza.

“Kako bi se to spriječilo, proširen je obim zabrane poslovanja, tako što će se ona ubuduće odnositi i na lica koja naknadno na osnovu ugovora o prenosu udjela pristupaju privrednom društvu kao osnivači, odnosno vlasnici udjela”, navodi Vlada.

Utvrđen je Predlog zakona o izmjeni Zakona o računovodstvu. Osnovni razlog za izmjenu Zakona je potreba usklađivanja roka za dobijanje licenci ovlašćenog pregovarača koji je produžen na tri godine.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Drugog dodatnog protokola uz Konvenciju o računarskom kriminalu o unaprijeđenoj saradnji i otkrivanju elektronskih dokaza.

“Prepoznajući sve veću upotrebu informacione i komunikacione tehnologije, uključujući internet usluge, i rastući računarski kriminal koji predstavlja prijetnju demokratiji i vladavini prava i koji mnoge države smatraju i prijetnjom ljudskim pravima, Protokol za cilj ima da dodatno unaprijedi saradnju u vezi sa računarskim kriminalom i sposobnost organa krivičnog pravosuđa da prikupljaju dokaze u elektronskoj formi za bilo koje krivično djelo za potrebe konkretnih krivičnih istraga ili postupka putem dodatnih alata koji se odnose na efikasniju uzajamnu pomoć i druge oblike saradnje nadležnih organa”, navodi Vlada.

Propis će, kako se navodi u materijalu, imati pozitivan uticaj na pravdu odnosno na efikasnost međunarodne saradnje na ovom planu, a doprinijeće i snažnoj poziciji Crne Gore kao članice Savjeta Evrope kada je riječ o ukupnoj pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima.

Donijeta je Uredba o dopuni Uredbe o načinu izračunavanja indeksa razvijenosti jedinice lokalne samouprave.

“Dopunom je omogućeno da se za novoformiranu jedinicu lokalne samouprave Zeta indeks razvijenosti izračuna na osnovu raspoloživih podataka nadležnih organa uprave i organizacija”, navodi Vlada.

Prethodno su se za izračunavanje indeksa razvijenosti za jedinicu lokalne samouprave koristili podaci za poslednje tri godine, a pošto je Opština Zeta osnovana u toku 2022. godine, da bi mogla da koristi podsticajne mjere koje se dodjeljuju shodno stepenu razvijenosti, Uredba je dopunjena.

Vlada je usvojila Godišnji izvještaj o sprovođenju Državnog plana upravljanja otpadom, za 2021. godinu.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27- Životna sredina i klimatske promjene, za izvještajni period mart – avgust 2022. godine.

“Riječ je o trećem polugodišnjem Izvještaju u kojem se navodi da je u posmatranom periodu realizovano 14 mjera od 57 planiranih. Od početka implementacije Akcionog plana u februaru 2021. godine od planiranih 290 mjera, realizovane su 184, ili 63,1 odsto”, zaključeno je u saopštenju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Rakočević: Još jedan eksperiment Vlade kojim inspekcijske poslove želi da stavi pod političku kontrolu

Petak, 26.04.2024 | 13:24

Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, što predstavlja uvod u ukidanje Uprave za inspekcijske poslove i pokušaj stavljanja pod partijsku kontrolu poslova iz oblasti inspekcije, saopštio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Rajković: Krećemo u ISTORIJSKU BORBU protiv krađe i uništenja naših šuma

Petak, 26.04.2024 | 12:06

VD direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, gospodin Miloš Rajković poručio je građanima da je novi menadžment krenuo u istorijsku borbu protiv krađe i uništenja naših šuma.

Konatar: Rezolucija o Palestini mora biti na dnevnom redu Skupštine Crne Gore

Petak, 26.04.2024 | 11:39

Predsjednik poslaničkog kluba URA Miloš Konatar sastao se u Skupštini Crne Gore sa članovima Pokreta solidarnosti sa Palestinom, koji su predstavili svoje dosadašnje aktivnosti sa primarnim akcentom na peticiju o usvajanju Rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini.

Tužilaštvo FORMIRALO PREDMET nakon intervjua Đukanovića

Petak, 26.04.2024 | 10:56

Formiran predmet.

"Plan rasta treba da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi"

Petak, 26.04.2024 | 07:04

Usvajanje Plana rasta za Zapadni Balkan ujedno je i posljednji korak ka uspostavljanju instrumenta vrijednog šest milijardi eura, koje će do 2027. biti na raspolaganju našem regionu. Koizvjestilac Karlo Resler za TVCG ističe da bi taj mehanizam trebalo da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi po jasno definisanim kriterijumima.

Podgorica: Roditelj prijavio policiji da je nepoznati muškarac njegovoj ćerki nudio čokoladicu i zvao je u lift

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:39

Policiji je danas jedan roditelj iz Podgorice podnio prijavu u kojoj je naveo da je nepoznata osoba njegovo maloljetno dijete pozivala da udje u lift stambene zgrade i nudila čokoladu, saopšteno je Portalu Analitika nezvanično iz Uprave policije.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

UDES u Podgorici - Ima povrijeđenih

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:41

Jedna osoba je povrijeđena u udesu dva automobila koji se dogodio na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog ispred Skupštine Crne Gore.

Ovo su neradni dani za Praznik rada i pravoslavni Vaskrs

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:36

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja, te su povodom ovog praznika neradna dva dana, i to: srijeda 1. maj i četvrtak 2. maj, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Mandić: IZVJESNO da će tokom juna doći do PROŠIRENJA Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:23

Izvjesno je da će tokom juna doći do proširenja Vlade, što će dati novi zamah kada su u pitanju svi zacrtani planovi parlamentarne većine, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić tokom današnjeg susreta sa Natašom Pirc Musar, predsjednicom Slovenije.

Za SDT nema ništa sporno: Odbačene dvije krivične prijave protiv Olivere Injac

Petak, 26.04.2024 | 14:18

Specijalno državno tužilaštvo SDT odbacilo je dvije krivične prijave protiv bivše ministarke odbrane a sada gradonačelnice Podgorice Olivere Injac, saopštio je CdM-u davni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Pomoću ovog jednostavnog trika osvježite jastuk na kojem spavate

Petak, 26.04.2024 | 14:04

Jastuci se brzo prljaju bez obzira na zaštitu koju pruža jastučnica jer i do njih dođu prašina, znoj i grinje, a u mašini ne bi ih trebalo često prati jer se većina punjenja tako uništava.

FOTO: Broj 77, logo Džordana,.. Luka Dončić se pohvalio NOVIM AUTOMOBILOM, ovaj model niko nije očekivao

Petak, 26.04.2024 | 13:56

Luka Dončić je nedavno pričao koliko je veliki ljubitelj automobila, a u svojoj garaži već ima prave "zverke", među kojima i džip za apokalipsu, koji posebno voli.

„Ljepota je hendikep ako ste glupi“: Monika Beluči ima sjajnu poruku i životnu lekciju koju danas treba da pročitate

Petak, 26.04.2024 | 13:46

Jedna od najljepših žena svijeta, italijanska glumica i manekenka, koja trenutno promoviše film „Bitlđus“ (u režiji njenog partnera Tima Bartona) i igra u predstavi o operskoj divi Mariji Kalas, govorila je u intervjuu za Novi magazin o svojoj karijeri, ljubavi prema glumi i ...

Spavanje sa šminkom: Loša navika koje se trebate odmah riješiti a evo i zašto

Petak, 26.04.2024 | 13:33

Ostaci šminke začepljuju pore i mogu izazvati ozbiljne probleme s kožom

FOTO: Svečano otvorena manifestacija "Dani DRAGANA RADULOVIĆA“

Petak, 26.04.2024 | 13:29

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Rakočević: Još jedan eksperiment Vlade kojim inspekcijske poslove želi da stavi pod političku kontrolu

Petak, 26.04.2024 | 13:24

Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, što predstavlja uvod u ukidanje Uprave za inspekcijske poslove i pokušaj stavljanja pod partijsku kontrolu poslova iz oblasti inspekcije, saopštio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Bivši radnici “Košute” ponovo blokirali put Podgorica – Cetinje

Petak, 26.04.2024 | 13:20

Bivši radnici cetinjske “Košute”blokirali su danas put Podgorica-Cetinje. Blokada će trajati do 15 sati.

Evo koje posuđe koristiti da namirnice duže traju

Petak, 26.04.2024 | 13:09

Pomoći će i papirnate kuhinjske salvete

Posadite ove dvije biljke u dvorište i nikada više nećete vidjeti krpelje: Od njihovog mirisa bježaće kao ludi

Petak, 26.04.2024 | 13:00

Da biste se trajno riješili krpelja, morate nabaviti određene biljke