Srijeda, 30.11.2022 | 20:53
IZVOR: Kolektiv.me

PROČITAJTE šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Vlada je na današnjoj sjednoco utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim se propisuje novi izvor prihoda (druga primanja); oslobađanja od plaćanja poreza za digitalnog nomada i korisnika podsticajnih mjera za razvoj istraživanja i inovacija; izmjene kod oslobađanja od plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica; zaštitna mjera u slučaju zloupotrebe kod prenosa udjela u pravnom licu.
Foto: gov.me / B.Ćupić 

Važećim Zakonom su primanja fizičkih lica koja nijesu zaposlena kod isplatioca obuhvaćena ličnim primanjima na koja se porez plaća po progresivnim stopama uz neoporezivi dio zarade.

“Predloženo je da se ova i druga slična primanja propišu kao poseban izvor prihoda, na koji će se porez plaćati po proporcionalnoj stopi od 15 dsto, imajući u vidu da ta primanja nijesu zarada”, navodi Vlada.

Predložena su i pravednija rješenja u oslobađanjima od plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica, tako da će biti zadržano oslobađanje za kategorije primanja na koja se do sad nije plaćao porez, a dio tih primanja koji prelazi limite utvrđene Zakonom će biti oporezovan po pravilima propisanim za druga primanja.

Predviđeno je uvećanje limita otpremnine prilikom odlaska u penziju na koji se ne plaća porez na dohodak, sa 1.000 na 1.500 eura, kao i za sve vrste jubilarnih nagrada, za po 50 eura.

Među primanjima na koja se ne plaća porez na dohodak fizičkih lica je uvrštena i naknada za novorođeno dijete, bez obzira na njenu visinu.

“Važećim zakonskim rješenjem je propisano da kapitalni dobitak od udjela u pravnom licu predstavlja razliku između prodajne i nabavne vrijednosti udjela, ali se ne precizira zaštitna norma u slučaju kada je prodajna vrijednost nerealno iskazana. Zbog toga je predloženo da ukoliko je prodajna vrijednost niža od tržišne, u tom slučaju prodajnu vrijednost utvrđuje nadležni poreski organ u skladu sa zakonom kojim se uređuje poreski postupak. Budući da sudski postupci i postupci pred državnim organima mogu trajati duži vremenski period, a u cilju pravednog oporezivanja ličnih primanja nastalih iz tih postupaka, predviđena je obaveza isplatioca primanja, koji do dana stupanja na snagu ovog zakona nije obračunao, obustavio i uplatio porez na zaradu koja se isplaćuje po okončanju postupka, da to učini prilikom isplate tog primanja, po stopi koja je važila na dan kad je ono trebalo da bude uplaćeno”, navodi Vlada.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja, radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbjednosti.

“Ovim zakonom uređuju se zaštita života i zdravlja ljudi i životne sredine od štetnog dejstva jonizujućih zračenja, uvoz, izvoz i tranzit izvora jonizujućih zračenja i nuklearnih materijala, prevoz radioaktivnih izvora i nuklearnih materijala, upravljanje radioaktivnim otpadom, kao i druga pitanja od značaja za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbijednost”, navela je Vlada.

U Predlog zakona transponovano je 11 direktiva Savjeta EU, jedna Odluka i jedna Uredba Savjeta EU.

“U ovoj oblasti Crna Gora je strana ugovornica 26 međunarodno-pravnih instrumenata, čije su pojedine odredbe, takođe, transponovane u predloženi zakon. Osim toga, u njegovoj izradi korišćeni su standardi Međunarodne agencije za atomsku energiju iz oblasti sigurnosti i bezbjednosti. Posebna pažnja je bila posvećena i otklanjanju biznis barijera i stvaranju konkurentnog tržišta, koje se posebno ogleda u nizu datih poslova, čime će se otvoriti prostor za nova pravna lica ili preduzetnike”, ističe se u saopštenju.

Zaposlenima u SPO plata uvećane 60 odsto

Utvrđen je Predlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Inoviranom zakonskim rješenjem je predviđeno da se zaposlenom u Policijskom odjeljenju obrazovanom u skladu sa članom 26 Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu omogući ostvarivanje prava na dodatak na osnovnu zaradu do 60 odsto visine osnovne zarade.

U cilju stvaranja pravnog osnova za pregovaranje koeficijenata za zarade državnih službenika i namještenika sa sindikatom, predloženo je da se briše tabelarni prikaz grupe poslova sa koeficijentima Grupa poslova D i da se za zaposlene čija su zvanja utvrđena zakonom kojim se uređuje kategorizacija radnih mjesta državnih službenika i namještenika i lokalnih službenika i namještenika, koeficijenti utvrđuju Granskim kolektivnim ugovorom, uz saglasnost Vlade, po prethodno pribavljenom mišljenju Ministarstva finansija.

“Za zaposlene čija zvanja nijesu utvrđena u okviru kategorija ekspertsko-rukovodni kadar, ekspertski kadar i izvršni kadar u skladu sa zakonom kojim se uređuje kategorizacija radnih mjesta lokalnih službenika i namještenika, koeficijenti će se i dalje utvrđivati aktom nadležnog organa lokalne samouprave, uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva finansija”, navodi Vlada.

Takođe je predloženo i brisanje odredbe kojom je bilo propisano da se koeficijenti za zarade zaposlenih u Skupštini, sudu, državnom tužilaštvu i Sekretarijatu Tužilačkog savjeta utvrđuju posebnim aktom, iz razloga utvrđivanja koeficijenata Granskim kolektivnim ugovorom kao i za ostale službenike i namještenike.

Pored ostalog, predviđeno je da će se do zaključivanja Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa primjenjivati važeći koeficijenti utvrđeni važećim propisima.

Utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Riječ je o usklađivanju sa Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

“Inoviranim odredbama regulisano je: izmjena definicije osnovice za obračun i plaćanje doprinosa; jačanje pravne snage za olakšice koje mogu ostvariti poljoprivredni proizvođači; unapređenje zakonskog rješenja koje propisuje povraćaj više plaćenog doprinosa; detaljno propisivanje primanja na koja se ne plaćaju doprinosi; propisivanje oslobođenja od plaćanja doprinosa za korisnika podsticajnih mjera za razvoj istraživanja i inovacija, te digitalnog nomada”.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o dopuni Zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja.

“Dopuna ima za cilj uvođenje, odnosno proširivanje obima zabrane poslovanja za lica koja imaju preko 30 odsto učešća u kapitalu privrednog društva nad kojim je otvoren stečaj ili postupak likvidacije, koja ne izmiruju poreske obaveze, odnosno čiji su računi blokirani u postupku prinudne naplate”, objašnjava Vlada.

U praksi je, ističu, evidentiran sve češći broj pojava da upravo navedena lica postaju vlasnici udjela u drugim privrednim društvima putem zaključivanja ugovora o prenosu udjela, te na taj način izbjegavaju smisao ove norme, odnosno izbjegavaju plaćanje poreskih obaveza.

“Kako bi se to spriječilo, proširen je obim zabrane poslovanja, tako što će se ona ubuduće odnositi i na lica koja naknadno na osnovu ugovora o prenosu udjela pristupaju privrednom društvu kao osnivači, odnosno vlasnici udjela”, navodi Vlada.

Utvrđen je Predlog zakona o izmjeni Zakona o računovodstvu. Osnovni razlog za izmjenu Zakona je potreba usklađivanja roka za dobijanje licenci ovlašćenog pregovarača koji je produžen na tri godine.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Drugog dodatnog protokola uz Konvenciju o računarskom kriminalu o unaprijeđenoj saradnji i otkrivanju elektronskih dokaza.

“Prepoznajući sve veću upotrebu informacione i komunikacione tehnologije, uključujući internet usluge, i rastući računarski kriminal koji predstavlja prijetnju demokratiji i vladavini prava i koji mnoge države smatraju i prijetnjom ljudskim pravima, Protokol za cilj ima da dodatno unaprijedi saradnju u vezi sa računarskim kriminalom i sposobnost organa krivičnog pravosuđa da prikupljaju dokaze u elektronskoj formi za bilo koje krivično djelo za potrebe konkretnih krivičnih istraga ili postupka putem dodatnih alata koji se odnose na efikasniju uzajamnu pomoć i druge oblike saradnje nadležnih organa”, navodi Vlada.

Propis će, kako se navodi u materijalu, imati pozitivan uticaj na pravdu odnosno na efikasnost međunarodne saradnje na ovom planu, a doprinijeće i snažnoj poziciji Crne Gore kao članice Savjeta Evrope kada je riječ o ukupnoj pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima.

Donijeta je Uredba o dopuni Uredbe o načinu izračunavanja indeksa razvijenosti jedinice lokalne samouprave.

“Dopunom je omogućeno da se za novoformiranu jedinicu lokalne samouprave Zeta indeks razvijenosti izračuna na osnovu raspoloživih podataka nadležnih organa uprave i organizacija”, navodi Vlada.

Prethodno su se za izračunavanje indeksa razvijenosti za jedinicu lokalne samouprave koristili podaci za poslednje tri godine, a pošto je Opština Zeta osnovana u toku 2022. godine, da bi mogla da koristi podsticajne mjere koje se dodjeljuju shodno stepenu razvijenosti, Uredba je dopunjena.

Vlada je usvojila Godišnji izvještaj o sprovođenju Državnog plana upravljanja otpadom, za 2021. godinu.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27- Životna sredina i klimatske promjene, za izvještajni period mart – avgust 2022. godine.

“Riječ je o trećem polugodišnjem Izvještaju u kojem se navodi da je u posmatranom periodu realizovano 14 mjera od 57 planiranih. Od početka implementacije Akcionog plana u februaru 2021. godine od planiranih 290 mjera, realizovane su 184, ili 63,1 odsto”, zaključeno je u saopštenju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Da li UTORAK donosi SUNCE? Pogledajte kakve TEMPERATURE najavljuju meteorolozi

Ponedjeljak, 30.01.2023 | 22:03

U utorak nas očekuje pretežno umjereno oblačno vrijeme,. U toku dana pretežno sunčano, saopšteno je iz Hidrometeorološkog Zavoda Crne Gore (HMZCG).

Ove ih ŽIVOTNE SITUACIJE POGAĐAJU - Znaci Zodijaka najviše PLAČU zbog ovoga

Ponedjeljak, 30.01.2023 | 21:57

Svi imaju emocije.

Po Feng Šuiju ove BILJKE donose SREĆU - Potrebno da je ih stavite ispred ulaznih vrata

Ponedjeljak, 30.01.2023 | 21:45

Ulazna vrata su jedna od najvažnijih oblasti vašeg doma. Smatra se da su ulazna vrata „usta energije“ u vašoj kući.

Ovo je NAJLJEPŠA destinacija na planeti

Ponedjeljak, 30.01.2023 | 21:32

Rajskim ostvom ga je nazvao još Mark Tven i od tada ova kopnena tačka na jugu Indijskog okeana izaziva pažnju svjetske i turističke javnosti.

Bijelo Polje: Škola zatvorena zbog problema sa grijanjem

Ponedjeljak, 30.01.2023 | 21:20

Nakon više o mjesec raspusta, počelo je drugo polugodište.

Nova STUDIJA pokazala: Ovo je NAJGORE VRIJEME za obrok

Ponedjeljak, 30.01.2023 | 21:07

Pojesti obrok u tačno određeno vrijeme nije uvijek lako, pogotovo kada nas pritisnu obaveze koje nam to onemogućavaju.

Joković: DPS želi privatni Ustavni sud, mora se postići dogovor

Ponedjeljak, 30.01.2023 | 20:57

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kazao je ADRIA televiziji da Demokratska partija socijalista želi da Ustavni sud i dalje bude privatni sud te stranke, 

Zogović o predsjedničkim izborima: Drugi krug je realnost, POBIJEDIĆE kandidat DF-a

Ponedjeljak, 30.01.2023 | 20:44

Jasno je da će na predstojećim predsjedničkim izborima između tri kandidata – kandidata stranih ambasada, mafije i naroda – pobijediti predstavnik naroda, odnosno Demokratskog fronta, poručio je tokom večerašnjeg gostovanja u Info plusu na Adria televiziji poslanik DF-a Milun Zogović.

VIDEO: Nakon priče da je u DRUGOM STANJU oglasila se Anđelka Prpić - "Idemo dalje..."

Ponedjeljak, 30.01.2023 | 20:34

Glumica blista od sreće zbog drugog djeteta koje je na putu.

Mesi: Nakon toliko patnje i razočaranja SNOVI su se ipak OSTVARILI

Ponedjeljak, 30.01.2023 | 20:09

Osvajanjem Svjetskog prvenstva, prošle godine u Kataru, Lionel Mesi je svoju kolekciju upotpunio jedinim peharom koji mu je nedostajao.