Ponedjeljak, 12.12.2022 | 19:44
IZVOR: Pobjeda

Đukanović: Najnormalniji izlaz iz krize je organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora

Đukanović istakao.




Foto: arhiva, Milo Đukanović/Facebook

Na sceni je potpuna defunkcionalizacija institucija, podrivanje ustavnog sistema, i jačanje nacionalizma i populizma. U takvim uslovima najdemokratskiji i najnormalniji izlaz iz krize je organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora, ali se do tog kompromisa teško dolazi, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je na poziv šefice Delegacije EU ambasadorke Oane Kristine Pope i ambasadorke Republike Češke, predsjedavajuće Savjetom EU Janine Hrebičkove bio gost na tradicionalnom sastanku u okviru šestomjesečnog predsjedavanja sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima zemalja EU.

On je upozorio da politička nestabilnost i odsustvo spremnosti na dijalog i kompromis proizvode izostanak fokusa sa razvojnih pitanja, i podstiču opasnost od daljeg urušavanja Crne Gore kao članice NATO i zemlje koja je najdalje odmakla na putu ka EU, što su i najvrednije tekovine državne politike u prethodnom periodu.

- Zabrinjavajuće je kako je Crna Gora od uzorne postala zemlja problematične funkcionalnosti i upitne ekonomske održivosti - poručio je Đukanović.

Ipak, on je zaključio da i dalje vjeruje da imamo šansu da stabilizujemo Crnu Goru, da je zadržimo kao model promotera evropskih vrijednosti u regionu, kao dokaz da je politika proširenja živa.

Predsjednik Crne Gore je ambasadore detaljno upoznao sa stanjem u Crnoj Gori i u svjetlu današnjih događaja, ističući da je unutrašnja politička nestabilnost kreirana nakon izbora 2020. zarobila reformske procese, onemogućila iskorake posebno u oblasti pravosuđa, poremetila teško stečeno povjerenje investitora i time onemogućila napredak zemlje na evropskom putu.

Diplomatski predstavnici zemalja EU, iskazali su tokom razgovora zabrinutost za aktuelne prilike u Crnoj Gori, i zainteresovanost za to kako dalje i kakva je pozicija predsjednika u odnosu na krizu.

Predsjednik je uz ponovljenu ocjenu da su izbori put do odgovorne i kompetentne vlasti poručio da je njegov jedini interes ova država i njena evropska budućnost.

- Kao što je njegov stav jasan, jednako tako mora biti i jasna poruka od strane međunarodnih partnera onima koji se samo formalno deklarišu da su za evropski put Crne Gore - kazao je Đukanović.

Kako su kazali iz njegovog kabineta, na početku sastanka ambasadorka Popa je pozdravila predsjednika uz konstataciju da vlada izuzetno interesovanje diplomatskog kora za sastanak u komplikovanim vremenima za Crnu Goru.

- Ambasadorka Češke, zemlje koja predsjedava Savjetom EU Janina Hrebičkova ocijenila je da se njihovo šestomjesečno predsjedavanje događa u jednom od najtežih perioda novije evropske istorije. Zahvalila je pri tom svima na konstruktivnoj saradnji i podršci. Crna Gora stoji zajedno sa nama i sa NATO-m u osudi agresije i odbrani evropskih vrijednosti, kazala je ambasadorka uz poruku da Crna Gora mora hitno uspostaviti otvoreni i transparentan dijalog koji bi doveo do kompromisa u institucionalnoj krizi, kako bi zemlja nastavila svoj evropski put - kazali su iz Kabineta predsjednika.

Prema njihovim riječima, Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom sa ambasadorima i drugim diplomatskim predstavnicima akreditovanim u Crnoj Gori. On je istakao da smo navikli da šestomjesečni periodi između dva susreta donose intenzivnu dinamiku događaja, koji su u ovom slučaju praćeni i značajnom dozom neizvjesnosti i nepredvidivosti.

U osvrtu na nedavni Samit u Tirani, pozdravio je veoma decidnu poruku šefova država i vlada EU da zemlje ZB imaju jasnu perspektivu članstva. Sada sa sigurnošću možemo da kažemo da obnovljena pažnja EU prema ZB dobija karakter kontinuirane politike, što ohrabruje i podstiče, a što je potvrđeno i kroz brojne susrete koje je imao sa šefovima država i vlada zemalja članica i najvišim predstavnicima EU poslednjih mjeseci. U tom kontekstu zahvalio je češkom predsjedavanju i ambasadorki Hrebičkovoj lično na izuzetnoj posvećenosti ZB i Crnoj Gori u uslovima dramatičnih dešavanja i suočavanja sa posljedicama ukrajinske krize.

Na kraju sastanka izvršena je simbolična primopredaja predsjedavanja EU od strane ambasadorke Češke Janjine Hrebičkove i ambasadorke Švedske Anike Ben David, koja je istakla da će podrška politici proširenja biti u vrhu prioriteta i njene zemlje.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marko
12.12.2022 20:18

CG je od tvoje igračke postala demokratska zemlja koja kažnjava kriminal i korupciju...to vama najviše smeta...putuj igumane...

11 8

OSTALE VIJESTI

Spajić: PODRŠKA njemačkih partnera se POJAČAVA , a naš evropski put postaje opipljiviji

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:03

Spajić saopštio. 

Knežević: "Ako Crna Gora bude GLASALA za Rezoluciju o Srebrenici, osudiće i samu sebe na genocidnost"

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:39

Crna Gora mora glasati protiv rezolucije o Srebrenici, ne samo zbog Srbije, nego zbog sebe, jer ukoliko bude glasala za Rezoluciju, osudiće i samu sebe na genocidnost, kazao je Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije.

Picula: “Vidjećemo može li Vlada da se nosi s UNUTRAŠNJIM RAZLIKAMA”

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:41

Vrijeme će pokazati da li akuelna Vlada ima dovoljno političkog kapaciteta da se nosi s vlastitim unutrašnjim razlikama, a potom i reformama koje nije dovoljno samo izglasati u Parlamentu već ih je potrebno i primjenjivati, poručuje specijalni izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula.

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Srijeda, 01.05.2024 | 12:39

Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Demokratske partije socijalista i svoje lično, čestitam Međunarodni praznik rada - Prvi maj, sa željom da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

Spajić: Iza nas su rezultati dostojni Prvog maja

Srijeda, 01.05.2024 | 09:13

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić čestitao je u ime Vlade i svoje lično, svim građanima 1. maj – Međunarodni praznik rada.

Podgorički Vodovod u ozbiljnoj FINANSIJSKOJ SITUACIJI: Građani za vodu duguju 3,1 MILION EURA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:34

Novi menadžment je započeo analizu poslovnih potreba Društva i identifikaciju funkcija koje treba optimizovati, te će u narednom periodu, shodno potrebama optimalnog i efikasnog obavljanja radnih obaveza broj radnih mjesta racionalizovati, kazali su Gradskom portalu iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, navodeći da u ovom Društvu imaju “ozbiljnu finansijsku situaciju”.

Saobraćajna nesreća - POGINUO motociklista

Srijeda, 01.05.2024 | 18:18

Saobraćajna nesreća.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Četvrtak u znaku NESTABILNOG VREMENA - Pročitajte prognozu za 02. MAJ

Srijeda, 01.05.2024 | 20:02

U četvrtak se očekuje promjenljivo oblačno i nestabilno vrijeme, povremeno kiša, pljuskovi i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Kako da skinete pečat sa jaja? Potrebne su vam DVIJE STVARI

Srijeda, 01.05.2024 | 16:42

Bližimo se Velikom petku, danu kada farbamo jaja za predstojeći praznik Vaskrs. Uveliko su domaćice opremljene svime što im je potrebno za ovaj proces, a posebno jajima.

I nauka POTVRDILA: Omiljeni HOBI naših baka je prava "JOGA" za mozak

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:30

Petlja, petlja, još jedna petlja…

"Nisi daleko iza mene" - Dejvid Bekam SLAVI 49. rođendan, a od Viktorije stigla POSEBNA poruka (FOTO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:12

 Dejvid Bekam danas slavi 49. rođendan.

Spajić: PODRŠKA njemačkih partnera se POJAČAVA , a naš evropski put postaje opipljiviji

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:03

Spajić saopštio. 

Meteorska kiša koja dostiže vrhunac za nekoliko dana, mogla bi biti NAJBOGATIJA u ovom vijeku

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:55

Meteori, poznatiji kao zvijezde padalice, mogu se vidjeti bilo koje noći u godini. Neke noći su međutim bolje za posmatranje neba od drugih.

OBRATITE PAŽNJU - Ako imate ovu dijagnozu, NE SMIJETE da jedete JAGODE

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:48

Iako su idealna poslastica i osvježenje, potrebno je da obratite pažnju na količinu koju konzumirate. 

PREMINUO otac Tošeta Proeskog

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:40

Preminuo je Nikola Proeski, otac Tošeta i Dore Proeski.

Šer ŠOKIRALA izjavom: "Zabavljam se sa MLAĐIM muškarcima, jer su oni mojih godina uglavnom pokojni"

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:29

Pjevačica Šer (77) otkrila je da je odbila sastanak sa Elvisom Prislijem.

Vrijeme ipak NE LIJEČI sve rane - Arijana Mihajlović objavila fotografiju i RASTUŽILA mnoge (FOTO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:14

Arijana se redovno oglašava na društvenim mrežama, gdje emotivnim porukama slama javnost  

SLAVLJE u KRALJEVSKOJ porodici - OGLASILA se i Kejt Midlton (FOTO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:57

Kejt Midlton se danas ponovo oglasila objavivši fotografiju svoje ćerke, princeze Šarlot Elizabet Dajane, u čast njenog devetog rođendana.

"Za Aerodrome tražiti VIŠE NOVCA, ADP i Incheon najbolji izbor"

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:47

Ako se Crna Gora odluči za pregovore sa samo četiri koncesionara za Aerodrome koji su ušlu u najuži krug, morala bi da promijeni uslove i traži više, smatra vazduhoplovni analitičar Alen Šćurić.