Subota, 17.12.2022 | 16:52
IZVOR: zadovoljna.rs

Savjet stručnjaka: Pogledajte koliko treba da trenirate

Koliko tačno treba da vježbate u zavisnosti od godina?




Foto: Ilustracija, Pixabay

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kažu da svaka četvrta odrasla osoba ne vježba dovoljno. A taj manjak fizičke aktivnosti nosi brojne probleme sa sobom i može da ima ozbiljne zdravstvene posljedice. S druge strane, vježbanje nas štiti od mnogih bolesti. Ipak, u svemu se postavlja pitanje – koliko zapravo treba da vježbamo u zavisnosti od svojih godina.

U tome mogu da pomognu smjernice SZO koje kažu da je poželjno najmanje 150 do 300 minuta umjerene aktivnosti nedjeljno ili 75 do 150 minuta intenzivnije aktivnosti.

Kada se to podijeli po danima, vidimo da i nije tako zahtjevno kako se možda isprva čini.

A kako to izgleda kad se precizno razvrsta u odnosu na godine?

Djeca i adolescenti (5-17 godina): Najmanje 60 minuta umjerene do snažne fizičke aktivnosti dnevno. Najmanje tri dana u nedjelji trebalo bi da se primjenjuje energična aerobna aktivnost i aktivnosti koje grade jake mišiće i kosti.

Odrasli (18-64 godine): Najmanje 150 do 300 minuta umjerene (ili 75 do 150 minuta snažne) aerobne aktivnosti nedjeljno. Jačanje mišića dvaput nedeljno može pružiti dodatne prednosti.

Starije odrasle osobe (preko 65 godina): Seniori mogu da prate iste smjernice kao i mlađi odrasli, ali treba da uključe trening snage i ravnoteže dva do tri puta nedeljno kako bi se zaštitili od padova.

Trudnice i žene poslije porođaja: 150 minuta aerobne aktivnosti umjerenog intenziteta nedeljno, uključujući vježbe za jačanje mišića.

Ljudi sa hroničnim zdravstvenim stanjima i invaliditetom: Ove osobe mogu imati koristi od istih preporuka kao i zdravi odrasli i djeca, uz modifikacije prema preporuci njihovog ljekara.

Dr Kerol Garber, fiziološkinja i profesorka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, kaže da, ako se ježite od same pomisli na vježbanje, možete da probate nešto prijatno kao što je istezanje ili lagana šetnja ili da zaplešete uz muziku koju volite.

Da biste izgradili snagu, dr Garber preporučuje i malo gimnastike, trening sa tegovima ili trening sa trakom za otpor.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Katnić: Zaposlenima u Čistoći za april PLATE BEZ UMANJENJA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:47

Zaposleni u Čistoći platu za april primiće bez umanjenja, jer predstavnici ovog gradskog preduzeća od Ministarstva finansija na sastanku u Privrednoj komori nijesu dobili precizne instrukcije o primjeni člana 10 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Picula: “Vidjećemo može li Vlada da se nosi s UNUTRAŠNJIM RAZLIKAMA”

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:41

Vrijeme će pokazati da li akuelna Vlada ima dovoljno političkog kapaciteta da se nosi s vlastitim unutrašnjim razlikama, a potom i reformama koje nije dovoljno samo izglasati u Parlamentu već ih je potrebno i primjenjivati, poručuje specijalni izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula.

USKRŠNJE PECIVO u obliku ŠARGAREPE - UKUSU nećete ODOLJETI, odmah će nestati sa trpeze

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:25

Mi vam predlažemo da za svečnu uskršnju trpezu poslužite pecivo u obliku šargarepe koje mogu da naprave i početnici u kuhinji.

ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Ovo su NAJOPASNIJE pjesme za VOŽNJU

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:13

Slušanje pesama uglavnom se pozitivno odražava na vožnju. Mnogi vozači će se složiti da bez muzike vožnju uopšte ne mogu ni da zamisle.

Madrid dobija NOVOG ŠAMPIONA: Rubljov eliminisao Alkarasa

Srijeda, 01.05.2024 | 19:03

Nakon dvije godine, završena je vladavina Karlosa Alkarasa u Madridu - španski teniser je danas u četvrtfinalu ovog Mastersa izgubio od Andreja Rubljova 2:1 (4:6, 6:3, 6:2).

Saobraćajna nesreća - POGINUO motociklista

Srijeda, 01.05.2024 | 18:18

Saobraćajna nesreća.

Alkaras: Razmišljam o tituli, imam šansu da postanem legenda Madrida kao Nadal

Srijeda, 01.05.2024 | 14:10

Nakon trijumfa nad Janom Lenardom Štrufom, Karlos Alkaras je istakao da je počeo da razmišlja o tituli u Madridu.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Predlog za POSNU TRPEZU - Pasulj na vodi

Srijeda, 01.05.2024 | 17:15

Za sve koji prate post na vodi, recept koji ne treba zaobići jeste pasulj. Pasulj je veoma hranljiva namirnica i u bilo kom obliku je mnogima i uvijek rado viđen na trpezi.

MUP - Apel građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima

Srijeda, 01.05.2024 | 13:35

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima.