Srijeda, 08.02.2023 | 11:42
IZVOR: Telegraf.rs

Hladno vrijeme utiče na naš kardiovaskularni sistem: Pogledajte kako da se zaštitite

Simptomi poput bola u grudima, otežanog disanja ili nelagodnosti iz bilo kog razloga trebalo bi da budu alarm za odlazak kod ljekara.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Nagli pad temperature i dani “u minusu” iziskuju da pripadnici osetljivih grupa kao što su kardiovaskularni bolesnici, oboljeli od hroničnih i respiratornih bolesti obrate posebnu pažnju kako im vremenske (ne)prilike ne bi dodatno ugrozile zdravlje.

Izlaganje hladnoći, posebno u kombinaciji sa fizičkim naporom ubrzava rad srca i može da izazove simptome ishemije srca kao što su bol u grudima, ali i infarkt miokarda, piše "Newsbeast".

Takođe, da bi se zaštitilo od hladnoće i smanjilo gubitak toplote, tijelo izaziva vazospazam, što dovodi do povećanja vaskularnog otpora, kao i do skoka krvnog pritiska.

Ovaj vazospazam, pored povećanja vaskularnog otpora i krvnog pritiska sa negativnim efektima na srce, može da se proširi i na krvne sudove koji snabdijevaju srce krvlju, pogoršavajući već postojeća suženja kod pacijenata sa srčanim problemima.

Primarno sredstvo prevencije je smanjenje izloženosti hladnoći. Kretanje bi trebalo svesti na minimum, pažljivo odabrati odjeću i više puta u toku dana jesti manje količine laganije tople hrane.

Pacijenti sa istorijom kardioloških bolesti ne bi trebalo da zanemare liječenje. Posebnu pažnju trebalo bi da obrate na ljekove za povišen krvni pritisak, jer bi njihova terapija tokom zime možda trebalo da bude korigovana. Takođe je važno sprovesti profilaktičke mjere zaštite od respiratornih infekcija, odnosno vakcinisati se protiv gripa i korona virusa.

Konzumiranje alkohola ne štiti od gubitka toplote, ali ga može povećati pogoršavanjem hemodinamskih efekata hladnoće na kardiovaskularni sistem. Simptomi poput bola u grudima, otežanog disanja ili nelagodnost iz bilo kog razloga trebalo bi da budu alarm za odlazak kod lekara.

Kako su uticaji promjena životne sredine na kardiovaskularni sistem i te kako važni, pravilna priprema, informisanje i pridržavanje zaštitnih mjera su od velikog značaja kako za zdrave, tako i za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Iskra
08.02.2023 14:13

I treba piti sto vise toplih napitaka i dosta hidrogenizovane vode koja oslobadja organizam od slobodnih radikala...

3 0

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.