Srijeda, 08.02.2023 | 17:06
IZVOR: 24sedam.rs

Obilježava se SVJETSKI DAN BRAKA -Kada je najbolje da se vjenčate i kako UTIČE na zdravlje?

Astrolozi smatraju jedno, narodna vjerovanja nešto drugo, a psiholozi imaju svoje teorije.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Stupanjem u brak, obavezujete se partneru na mnogo toga. Prije svega, na pružanje bezuslovne ljubavi, povjerenja, razumijevanja... jednostavno, znate kako se kaže: I u dobru i u zlu! Brak predstavlja ozbiljan korak, ali i početak novog životnog putovanja udvoje.

Sigurni smo da ste mnogo puta zamišljali svoj idealan dan i u glavi stvorili sliku o tome kako on treba da izgleda. Uglavnom su djevojčice te koje još od malih nogu razmišljaju o idealnoj vjenčanici, prostoru, dekoraciji i, naravno, voljenoj osobi koja će tog dana stajati pored njih.

Ipak, iako se mnogi muškarci plaše braka, ima i onih koji jedva čekaju da pronađu osobu sa kojom će zasnovati porodicu i provesti ostatak života.

Brak je, svakako, nešto što treba i što vrijedi slaviti, a danas posebno. Osmi februar je zvanično Svjetski dan braka i tim povodom smo željeli da vas upoznamo sa nekim činjenicama, mogućnostima, ali i vjerovanjima.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Kako da znam da je baš on za mene?

Biranje idealnog partnera nije jednostavan posao, a i šta je uopšte idealno? Ipak, ukoliko ste od onih koji vjeruju u brojke, uz pomoć njih, vrlo jednostavno, možete da izračunate da li je on pravi partner za vas. 

Koji su najbolji dani za vjenčanje?

Kada je o samom danu vjenčanja riječ, naravno da to uvijek treba da bude vaš izbor, ali astrolozi kažu da postoje određeni dani u godini koji su idealni za sklapanje braka. Prema njihovim riječima, ukoliko brak sklopite baš na neki od ovih datuma, to će vašem braku donijeti sreću.

Isto tako, smatraju astrolozi, u odnosu na svoj horoskopski znak treba da odredite i doba godine kada ćete izgovoriti sudbonosno "DA".

Numerologija je vrlo izričita i u vezi sa datumom rođenja, jer on određuje ljubavnu sudbinu, smatraju numerolozi.

Brak i narodna vjerovanja

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Kao što numerologija i astrologija imaju svoje teorije i računanja u vezi sa brakom i sklapanjem istog, tako postoje i vjerovanja. Prema jednom od njih, četiri mjeseca u godini su najbolja za vjenčanje, a u jednom nikako ne bi trebalo da pravite svadbu.

Drugo vjerovanje, pak, objašnjava šta mladencima donose dan i mjesec vjenčanja.

Šta kaže nauka?

Ljekari, naučnici, istraživači i psiholozi se konstantno bave temom muško-ženskih odnosa i braka i često dolaze do interesantnih rezultata, pa je tako jedno istraživanje pokazalo da brak može da spriječi dijabetes tipa 2 i to bez obzira na to da li je veza srećna.

Nova studija je proučavala nivo šećera u krvi kod starijih ljudi, otkrivajući da brak ili zajednički život pomaže u održavanju nivoa šećera pod kontrolom. Pokazalo se da je to tačno, bez obzira na to da li je veza srećna ili stresna.

Šta kad u braku ne ide sve po planu?

Brak je i izazov i naravno da će biti boljih i lošijih dana. Međutim, svađa ne znači kraj i nije smak svijeta ukoliko ne uspjete odmah da pronađete zajednički jezik sa partnerom. Štaviše, razlozi za svađu u brakovima su nekada i više nego banalni, a jedno istraživanje je pokazalo i oko čega se bračni parovi najviše svađaju, a nema veze sa prevarom.

Sa druge strane, vjerovali ili ne, ali ako dođe do "stani-pani" momenta u vašem braku, poljubac bi mogao da bude taj koji će spasiti stvar. Ali, ukoliko pretjerano brinete oko svega, pa i budućnosti vašeg braka, terapeuti otkrivaju kako da znate da li će brak potrajati.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

I, na kraju, brak treba da bude proizvod ljubavi koju partner i vi osjećate jedno prema drugom i, vjerovatno bi najbolje bilo da se ne opterećujete pretjerano ničim, osim da živite u skladu sa svojim osjećanjima.

Ukoliko ste odlučili da baš ove godine stanete na ludi kamen - čestitamo i želimo vam da se uvijek oslanjate isključivo jedno na drugo, jer brak se, kao i sve ostalo u životu, njeguje i čuva, ali obostrano.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vrijeme SJUTRA: Srijeda u znaku OVIH temperatura

Utorak, 23.04.2024 | 21:57

Promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno slaba, rijetko i umjerena kiša očekuje nas sjutra prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Mandić: Ulazak u Frankofoniju otvorio vrata za jačanje veza između Crne Gore i frankofonih zemalja u različitim sferama

Utorak, 23.04.2024 | 20:52

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je večeras svečani prijem za članove delegacije Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Klikovac: Injac, ko govori istinu

Utorak, 23.04.2024 | 20:34

Iz kabineta gradonačelnice Olivere Injac su dostavili informaciju odbornici Anđeli Mićović da je realizacija kapitalnog budžeta osam miliona eura za tri mjeseca. Sekretar za finansije Balša Špadijer je saopštio da je realizacija 3,376 miliona eura, kazao je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

NIJE SVEJEDNO: Evo koja ženska tašna privlači novac, a koja ga rasipa

Utorak, 23.04.2024 | 19:31

Da li ste znali da je važno i kakva vam je tašna ako želite da imate više novca u životu?

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.

DPS Budva: Od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da sa porodicom glasa za listu Mikijelja

Utorak, 23.04.2024 | 18:33

Danas je u Budvi zabilježen otvoreni slučaj kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poistovjećivanja državnih funkcija sa partijskim, gdje je od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da, zajedno sa članovima porodice, glasa za listu koju predvodi Mladen Mikijelj „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad”, saopštio je Opštinski odbor DPS Budva.