Nedjelja, 12.02.2023 | 12:21
IZVOR: magazinnovosti.rs

PET VRSTA LJUBAVNIH VEZA - Na ovaj način određuju BUDUĆNOST PAROVA

Pogledajte kojoj grupi pripadate.

 
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Za dr Džona Gotmana, profesora psihologije na Univerzitetu u Vašingtonu i svjetski poznatog bračnog terapeuta i istraživača u oblasti bračnih i partnerskih odnosa, nema nepoznanica kada je riječ o ljubavnim vezama. Sa suprugom Džuli, psihološkinjom, osnovao je i institut na kojem se studiozno proučavaju ljubavni problemi. Tako su došli do zaključka da postoji pet vrsta parova.

"Na osnovu istraživanja koje je trajalo duže od četiri decenije, uspjeli smo da kategorizujemo parove u pet grupa. U prvoj su oni koji izbjegavaju sukobe, u drugoj oni koji se međusobno podržavaju, u trećoj promjenljivi odnosno oni koji mijenjaju raspoloženja, u četvrtoj su neprijateljski nastrojeni, a u petoj neprijateljski nastrojeni i istovremeno otuđeni", otkriva najistaknutiji američki stručnjak za veze.

Do ovih otkrića je, kaže, došao koristeći ljubavne jednačine. Tri tipa srećnih parova (koji izbegavaju sukob, međusobno se podržavaju i oni koji menjaju raspoloženja) potiču iz čuvene knjige Harolda Rauša "Komunikacija, sukobi i brak", u kojoj Rauš analizira interakcije između partnera kako bi napravio razliku između srećno od nesrećno vjenčanih parova. Svaki tip je potpuno drugačiji od drugog i ima svoje prednosti i ograničenja.

"Od dva tipa nesrećnih parova koje smo uspjeli da identifikujemo u našoj "ljubavnoj laboratoriji", neprijateljski nastrojeni su ostali u braku i nikada nisu bili srećni, dok su se neprijateljski nastrojeni a otuđeni na kraju razveli. Partneri u ovakvim vezama su uvijek na ivici i insistiraju na tome da njihov stav o stvarnom ili izmišljenom problemu bude prihvaćen po svaku cijenu. Oni nemaju razumijevanja jedni za druge i čak i na najsitniju zamjerku gledaju kao na neprijateljski napad", otkriva dr Gotman.

Saznajte kom tipu pripada vaša veza.

Oni koji izbjegavaju sukobe

Partneri u ovakvoj vrsti veze gotovo da ne pokušavaju da ubijede drugu stranu u svoje argumente. Umjesto toga radije ističu ono što im je zajedničko. Izbjegavaju konflikte, ne izjašnjavaju se šta im je potrebno od onog drugog i ponosni su na svoju vezu jer smatraju da su u suštini srećni. Važan aspekt kod parova koji izbegavaju sukobe je ravnoteža između nezavisnosti i međuzavisnosti. Uspostavili su jasne granice i svako u tom paru ima svoje interese. Ovo, međutim, ne znači da partneri omalovažavaju one aspekte veze u kojima se prožimaju i zavise jedno od drugog. Prilično su povezani i brižni u područjima preklapanja u kojima su međusobno zavisni.

Ukratko, partneri u ovakvoj vrsti veze prihvataju da postoje razlike među ljudima i ne nastoje da po svaku cenu promjene jedno drugo i nametnu svoju volju, već se trude da pronađu zajednički jezik i tako dođu do kompromisnog rješenja.

 Foto: Ilustacija/ Pixabay.com

Nestabilni (promenljivi)

Kao sušta suprotnost onima koji izbjegavaju sukobe, promjenljivi parovi reaguju pretjerano emotivno. Tokom verbalnog sukoba oni odmah počinju sa ubjeđivanjem i toga se drže tokom cijele diskusije. NJihovu debatu karakteriše mnogo smijeha, zabave i humora. Čini se da vole da se u nedogled raspravljaju, ali među njima i tada ima međusobnog poštovanja budući da ne vrijeđaju jedno drugo.

Tokom rasprave mogu pokazati mnogo negativnih emocija, uključujući bes i nesigurnost, ali nikada i prezir. Nemaju jasne granice kada je riječ o individualnim svjetovima, pa se oni u velikoj meri preklapaju. Iako moraju mnogo da se raspravljaju o tome šta je čija uloga u vezi, oni su izrazito povezani i iskreni u komunikaciji.

Dakle, samo naizgled nestabilni, jer uspjevaju da pronađu način da kažu jedno drugom šta im smeta. Ne dopuštaju da rasprava ode do tačke sa koje nema povratka i uvijek razmišljaju o tome kako da unaprijede odnos.

Podržavajući

Interakciju ovih parova karakterišu lakoća i smirenost. Oni su donekle izražajni, ali najčešće neutralni. U mnogim segmentima su, može se reći, nešto između prethodne dvije grupe parova. Stavljaju veliki naglasak na podršku i razumijevanje partnera i često su empatični u vezi, odnosno poštuju osjećanja druge strane.

Partneri u ovakvoj vezi suočavaju se sa međusobnim različitostima, ali samo po pitanju nekih tema, ne svih. U nekim slučajevima mogu postati veliki "rivali", što se može pretvoriti u borbu za moć. Tada se obično smire i naprave kompromis. Tokom sukoba, ovakvi parovi su samo blago emocionalno izražajni.

Njima je prioritet davanje podrške i udjeljivanje komplimenata. Smatraju da je to recept za skladnu vezu.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Neprijateljski nastrojeni

Ovdje oba partnera karakterišu visoki nivoi odbrane. U istraživanju obavljenom u "ljubavnoj lagoratoriji" Instituta Gotman, u kojem su učestvovali heteroseksualni parovi, muž je obično bio podržavajući tip, a žena izbjegavajući. U ovoj vrsti veze ima dosta kritika, kuknjave, izjava "ti uvijek" ili "ti nikada"... Tokom sukoba, svaki partner se drži svog stanovišta kao pijan plota. Među njima nema ni zrna podrške ili razumijevanja za stavove suprotne strane. Takođe, ovakav odnos karakteriše more prezira.

Osuđeni na raskid/razvod

Partneri koji su neprijateljski nastrojeni ali i otuđeni jedno od drugog, ponašaju se kao kao dvije vojske koje su u sukobu frustrirane, bez ikakve šanse za pobjedu. Nalaze se u pat poziciji. Stalno se gledaju preko nišana i vazduh oko njih je pun emocionalne rezignacije.

U "ljubavnoj laboratoriji" je otkriveno da će se, kada dođe do eskalacije sukoba između dva podržavajuća tipa, jedan od njih povući. Ali, da li će promjenljivi tip dozvoliti podržavajućem da se povuče? Nema šanse!

Zašto se ova vrsta parova neminovno razvede, a oni koji su "samo" neprijateljski nastrojeni ipak ostaju zajedno? Ima li odgovor veze sa drugom fazom ljubavi, "uspostavljanjem poverenja"? Gotmanova ljubavna jednačina ima objašnjenje za to: neprijateljski parovi (podržavajući-izbegavajući tipovi) rade na regulisanju svoje negativnosti, dok neprijateljski a otuđeni (podržavajući-promenljivi) to ne čine. Oni ne umiju ili ne žele da uspostave ravnotežu između sreće i nezadovoljstva kojeg, nažalost, ima u svakoj vezi.

Formula za prevazilaženje konflikta

Kao recept za rješavanje konflikta u vezama, iz Instituta Gotman nude formulu pod nazivom "racio 5:1". Zasnovana je na ideji da svaku lošu stvar koju uradite partneru (tu spada, na primjer, zlurad komentar ili zaboravljanje nekog važnog datuma), treba kompenzovati sa pet stvari koje će pokazati vašu ljubav (to može biti lepa reč, kupovina poklona, organizovanje putovanja, bilo šta drugo što će mnogo obradovati vašeg životnog saputnika i dati mu do znanja da je voljen).

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Tološi - U POŽARU IZGORIO krov kuće

Nedjelja, 28.05.2023 | 17:03

Gorjela kuća u Tološim. 

Poznati glumac o svojoj BORBI s opakom bolešću - "Zahvalan sam što sam ŽIV"

Nedjelja, 28.05.2023 | 16:55

Glumac je u bolnici ležao mjesecima, a najveća podršla bila mu je supruga Suzan.

MAME ili TATE? Nova stduija POKAZALA koje SREČNIJI

Nedjelja, 28.05.2023 | 16:39

Očevi su srećniji kada provode vreme i komuniciraju sa svojom djecom.

Mandić ČESTITAO Vučeviću izbor za novog predsjednika SNS-a: "UBIJEĐEN sam da ćete učiniti velike stvari"

Nedjelja, 28.05.2023 | 16:37

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić čestitao je Milošu Vučeviću izbor za novog predsjednika SNS-a.

Cicipas SAVLADAO Čeha, Fučovič potencijalni PROTIVNIK Đokovića u 2. kolu

Nedjelja, 28.05.2023 | 16:31

Grčki teniser, Stefanos Cicipas suočio se sa problemima već na startu Rolan Garosa.

Kim Kardašijan OTKRILA šta obavezno POKLANJA djeci svake godine za ROĐENDAN - "To će CIJENITI"

Nedjelja, 28.05.2023 | 16:27

Vještina koja budi fizičku, mentalnu i spiritualnu snagu.

ODRŽAN peti Porodica fest: Park na Kruševcu vrvio od DJEČIJE RADOSTI

Nedjelja, 28.05.2023 | 15:55

Najljepši podgorički park, ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu, u subotu je vrvio od dječije radosti. Na hiljade porodica uživalo je u najvećem događaju u zemlji, petom festivalu roditeljstva Porodica Fest, saopšteno je iz udruženja Roditelji.

NE JEDETE hljeb? Razlozi zašto bi trebalo da ga vratite u ISHRANU

Nedjelja, 28.05.2023 | 15:45

Trenutne smjernice o ishrani preporučuju povećanje konzumacije cijelih žitarica i pružaju obećavajuće dokaze da to može produžiti životni vijek.

Demokrate DPS-u: Knjiga “Najveći zločin u istoriji” MOGUĆNOST da neko bude ponižen i omalovažen

Nedjelja, 28.05.2023 | 15:39

Demokratska Crna Gora odgovorila je danas na saopštenje kotorskog odbora Demokratske partije socijalista, koji je pozvao predsjednika te opštine Vladimira Jokića da se izvini organizatoru zbog zabrane promocije knjige "Najveći zločin u istoriji".

Vlaović: Djela Stanića PODSJEĆANJE na vrhunske domete crnogorske kulture

Nedjelja, 28.05.2023 | 15:22

Izložba Voja Stanića podsjećanje je na vrhunske domete crnogorske kulture i neprolazna djela velikog umjetnika, koja najbolje svjedoče o karakteru crnogorskog identiteta, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.