Srijeda, 01.03.2023 | 17:29
IZVOR: avaz.ba

Najveći muški strah nije PRELJUBA - Ovo ih NAJVIŠE plaši u vezi

Ako vanjski uticaj ugroze muškarčevu snagu ili sposobnost, on može da iskusi anksioznost, stres i očajničku želju da povrati kontrolu.
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Međutim, budući da je manje vjerovatno da će muškarci podijeliti svoja osjećanja, tiha tjeskoba utječe na njihove odnose na neopisive načine.

On želi da riješi, progura ili odagna svoje strahove, ali ne želi da ih prizna drugima.

U međuvremenu, njegova partnerka može da osjeti njegovu zabrinutost, ali možda neće moći da uperi prst na problem, što rezultira nepovezanošću i nedostatkom razumijevanja. Mogla bi da pomisli da je distanciran, da vara, da je nezainteresovan ili još gore. Ali obično nije tako komplikovano.

Ali u tome leži glavni izazov za zdravu dinamiku odnosa - on to želi da riješi sam i stoga to ne uspijeva komunikacijom, a njegova partnerika zna da nešto nije uredu, ali ne zna šta je to i može pretpostaviti da ima neke veze s njom, čak i ako nema.

Ovo je sedam stvari kojih se muškarci najviše boje u vezama.

Zarađujem li dovoljno novca

Novac je veliki problem, ali ne radi se samo o gotovini, već o tome koliko vjeruje da vrijedi. Novac predstavlja samovrijednost. Percipirana vrijednost – od svijeta, od nadređenog, od njegove porodice… Sigurnost – za sebe, za svoju porodicu.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Fleksibilnost – životni stil, zbrinjavanje porodice. Dostignuće – za sebe i u očima drugih. Buduća razmatranja – fakultet za djecu, penzija, vjenčanja, odmori… Iako žene također rade i pridonose tim stavkama, mnogi će muškarci zarađivanje novca i ispunjavanje finansijskih obaveza smatrati svojom odgovornošću.

Kako možete pomoći? Ostanite aktivni u finansijama. Plaćajte sve račune zajedno, bez obzira na to ko daje koliko. Zajednički napor znači da oboje rješavate izazove, a stres dijelite.

Jesam li dovoljno postigao u životu

Muškarci se često osvrću unatrag i pitaju se: Šta sam uradio u životu? Koja je moja ostavština? Hoće li me na neki način pamtiti? Da li je to ono što želim? Jesam li srećan?

Ova samoprocjena dovodi do toga da se pitaju žive li život punim plućima.

Kako možete pomoći? Razgovarajte s njim o tome bez osuđivanja. Razgovarajte o tome koje su njegove kratkoročne i dugoročne aspiracije, šta želi za sebe, a šta mu je potrebno od vas da bi to ostvario…

Hoću li izgubiti posao

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Posao mu je velika stvar, posebno u teškim ekonomskim vremenima. Ovaj strah navodi muškarce da se usredsrijede na svoj posao. Dok usmjeravaju svoju pažnju na to, druge stvari pate od nedostatka pažnje – porodica, veza itd.

On to vjerovatno ne radi namjerno, ali to dovodi do toga da se žene pitaju zašto ga više nije briga ili se više ne trudi.

Kako možete pomoći? Priznajte problem i stres koji ga prati. Podsjetite ga da ste zajedno u ovome. Ako vam život baci krivu loptu, bitđ ćete tu – s njim i za njega. Istovremeno ga nježno podsjetite da mu je potrebna ravnoteža. Posao i novac mogu doći i otići… ali vi ste tu i tu treba da bude i njegov trud.

Starim li

Muškarci se brinu o svojim godinama i privlačnosti. Pronalaženje sijedih vlasi, gubitak vida ili stalni umor – te nesigurnosti su kombinacija društvenog pritiska, samoprocjene i osjećanja mučne smrtnosti. Kako možete pomoći?

Kao i vi, on želi da zna da ga još uvijek smatrate privlačnim. Dajte mu do znanja… i pokažite mu.

Gubim li zdravlje

Bilo da je to rezultat čistog odugovlačenja ili invazivnih testova, mnogi muškarci mrze ljekare – sve dok problem ne postane veliki i nešto što se ne može izbjeći. U isto vrijeme, on je zabrinut…

Kako možete pomoći? Podsjetite ga da, ako želi da vidi unuke kako diplomiraju, mora da ostane u formi i ide na redovne preglede kod ljekara.

Da li je moja partnerka seksualno zadovoljna

Ovo pitanje je škakljivo. On želi da zna da radi svoj posao u krevetu, ali ne želi da zna ako ne radi.

Kako možete pomoći? Razgovarajte s njim nježno. Ako on ne radi nešto što volite, nemojte mu reći šta to on radi pogrešno. Razgovarajte s njim o tome. Što zabavnije o ovome razgovarate, manja je vjerovatnoća da ćete mu povrijediti ego. A dobitak od onoga što volite će se povećati jer će on znati i htjeti.

Jesam li dobar roditelj

Ako razmišlja o očinstvu ili je već otac, većina muškaraca brine se o svojoj sposobnosti o prenošenju znanja, ali i ne prenošenju loših dijelova iskustava svojih roditelja i djetinjstva. Želi da bude uravnotežen, dobar tata. Kako možete pomoći? Ne postoji knjiga pravila za roditeljstvo – to je težak zadatak. Razgovarajte s njim o svojim strahovima, jer se žene takođe brinu o majčinstvu, i pitajte ga o njegovim strahovima. Dijeleći slične probleme, oboje možete biti ranjivi.

Iznad svega, žene treba da znaju da su muškarčevi strahovi njegovi strahovi i da ga ništa što ona može da uradi neće natjerati da ih preboli. Prvo mora da prizna strah, a zatim krene na put suočavanja s njima.

Iako ona može da stvori okruženje koje je sigurno za njega da razgovara o stvarima, ipak je njegov izbor da to uradi. Nije njen posao da ga natjera na to, niti je njen neuspjeh ako on to ne učini. Najbolje što može da uradi je da bude tu za njega. 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

AKCIJA GSS-A: Strani državljani SPAŠENI na Durmitoru

Nedjelja, 28.05.2023 | 18:00

Pripadnici Gorske službe spašavanja Crne Gore uspješno su okončali spasilačku akciju na Durmitoru u reonu Samara prema Škrki.

Pešić: Dobro bi bilo da Milatovića neko PODUČI prvim lekcijama elementarne pravne pismenosti

Nedjelja, 28.05.2023 | 17:54

Doskorašnja savjetnica predsjednika države Nataša Pešić reagovala je danas povodom, kako je istakla, navoda o nepotpisivanju zakona koje je dostavila raspuštena Skupština.

Čelanović: Preko PET HILJADA glasova u Kotoru garancija su EVROPSKOG GRADA

Nedjelja, 28.05.2023 | 17:46

Preko pet hiljada glasova na predsjedničkim izborima garancija su evropskog Kotora i toga da na narednim lokalnim izborima e ropska i građanska opcija preuzima vlast, poručio je Generalni sekretar SD Miloš Čelanović u toku predstavljanja programa liste "Zajedno".

Koalicija “Zajedno!”: Herceg Novi žrtva NEMARA i NERADA aktuelne vlasti, vratićemo STARI SJAJ biseru naše Boke

Nedjelja, 28.05.2023 | 17:28

“Ja vjerujem da će građani na ovim izborima prepoznati ono što je ispravna, odgovorna i ozbiljna politika. Vjerujem da će građani znati da cijene kako se odgovorna politika prethodnih vlada, koje su sačinjavale partija naše koalicije, odnosile prema Herceg Novom”, poručio je Danijel Živković, nosilac liste “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada” na juče održanoj tribini u Herceg Novom.

Ovo je borilačka vještina koju TRENIRA Jelena Đoković - Spoj SNAGE i RTIMA

Nedjelja, 28.05.2023 | 17:21

Vještina koja budi fizičku, mentalnu i spiritualnu snagu.

Odžić: Odžić: Konsolidovaćemo javne finansije, SMANJITI nezaposlenost, OGRANIČITI rast cijena namirnica

Nedjelja, 28.05.2023 | 17:05

U proteklom periodu dokazali smo da umijemo da upravljamo javnim finansijama, u narednom periodu,  primjer Budve preslikaćemo i na državni budžet,  poručio je kandidat za poslanik na listi “SDP – Za našu kuću”. je Petar Odžić.

Tološi - U POŽARU IZGORIO krov kuće

Nedjelja, 28.05.2023 | 17:03

Gorjela kuća u Tološima.

Poznati glumac o svojoj BORBI s opakom bolešću - "Zahvalan sam što sam ŽIV"

Nedjelja, 28.05.2023 | 16:55

Glumac je u bolnici ležao mjesecima, a najveća podršla bila mu je supruga Suzan.

MAME ili TATE? Nova stduija POKAZALA koje SREČNIJI

Nedjelja, 28.05.2023 | 16:39

Očevi su srećniji kada provode vreme i komuniciraju sa svojom djecom.

Mandić ČESTITAO Vučeviću izbor za novog predsjednika SNS-a: "UBIJEĐEN sam da ćete učiniti velike stvari"

Nedjelja, 28.05.2023 | 16:37

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić čestitao je Milošu Vučeviću izbor za novog predsjednika SNS-a.