Srijeda, 01.03.2023 | 17:29
IZVOR: avaz.ba

Najveći muški strah nije PRELJUBA - Ovo ih NAJVIŠE plaši u vezi

Ako vanjski uticaj ugroze muškarčevu snagu ili sposobnost, on može da iskusi anksioznost, stres i očajničku želju da povrati kontrolu.
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Međutim, budući da je manje vjerovatno da će muškarci podijeliti svoja osjećanja, tiha tjeskoba utječe na njihove odnose na neopisive načine.

On želi da riješi, progura ili odagna svoje strahove, ali ne želi da ih prizna drugima.

U međuvremenu, njegova partnerka može da osjeti njegovu zabrinutost, ali možda neće moći da uperi prst na problem, što rezultira nepovezanošću i nedostatkom razumijevanja. Mogla bi da pomisli da je distanciran, da vara, da je nezainteresovan ili još gore. Ali obično nije tako komplikovano.

Ali u tome leži glavni izazov za zdravu dinamiku odnosa - on to želi da riješi sam i stoga to ne uspijeva komunikacijom, a njegova partnerika zna da nešto nije uredu, ali ne zna šta je to i može pretpostaviti da ima neke veze s njom, čak i ako nema.

Ovo je sedam stvari kojih se muškarci najviše boje u vezama.

Zarađujem li dovoljno novca

Novac je veliki problem, ali ne radi se samo o gotovini, već o tome koliko vjeruje da vrijedi. Novac predstavlja samovrijednost. Percipirana vrijednost – od svijeta, od nadređenog, od njegove porodice… Sigurnost – za sebe, za svoju porodicu.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Fleksibilnost – životni stil, zbrinjavanje porodice. Dostignuće – za sebe i u očima drugih. Buduća razmatranja – fakultet za djecu, penzija, vjenčanja, odmori… Iako žene također rade i pridonose tim stavkama, mnogi će muškarci zarađivanje novca i ispunjavanje finansijskih obaveza smatrati svojom odgovornošću.

Kako možete pomoći? Ostanite aktivni u finansijama. Plaćajte sve račune zajedno, bez obzira na to ko daje koliko. Zajednički napor znači da oboje rješavate izazove, a stres dijelite.

Jesam li dovoljno postigao u životu

Muškarci se često osvrću unatrag i pitaju se: Šta sam uradio u životu? Koja je moja ostavština? Hoće li me na neki način pamtiti? Da li je to ono što želim? Jesam li srećan?

Ova samoprocjena dovodi do toga da se pitaju žive li život punim plućima.

Kako možete pomoći? Razgovarajte s njim o tome bez osuđivanja. Razgovarajte o tome koje su njegove kratkoročne i dugoročne aspiracije, šta želi za sebe, a šta mu je potrebno od vas da bi to ostvario…

Hoću li izgubiti posao

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Posao mu je velika stvar, posebno u teškim ekonomskim vremenima. Ovaj strah navodi muškarce da se usredsrijede na svoj posao. Dok usmjeravaju svoju pažnju na to, druge stvari pate od nedostatka pažnje – porodica, veza itd.

On to vjerovatno ne radi namjerno, ali to dovodi do toga da se žene pitaju zašto ga više nije briga ili se više ne trudi.

Kako možete pomoći? Priznajte problem i stres koji ga prati. Podsjetite ga da ste zajedno u ovome. Ako vam život baci krivu loptu, bitđ ćete tu – s njim i za njega. Istovremeno ga nježno podsjetite da mu je potrebna ravnoteža. Posao i novac mogu doći i otići… ali vi ste tu i tu treba da bude i njegov trud.

Starim li

Muškarci se brinu o svojim godinama i privlačnosti. Pronalaženje sijedih vlasi, gubitak vida ili stalni umor – te nesigurnosti su kombinacija društvenog pritiska, samoprocjene i osjećanja mučne smrtnosti. Kako možete pomoći?

Kao i vi, on želi da zna da ga još uvijek smatrate privlačnim. Dajte mu do znanja… i pokažite mu.

Gubim li zdravlje

Bilo da je to rezultat čistog odugovlačenja ili invazivnih testova, mnogi muškarci mrze ljekare – sve dok problem ne postane veliki i nešto što se ne može izbjeći. U isto vrijeme, on je zabrinut…

Kako možete pomoći? Podsjetite ga da, ako želi da vidi unuke kako diplomiraju, mora da ostane u formi i ide na redovne preglede kod ljekara.

Da li je moja partnerka seksualno zadovoljna

Ovo pitanje je škakljivo. On želi da zna da radi svoj posao u krevetu, ali ne želi da zna ako ne radi.

Kako možete pomoći? Razgovarajte s njim nježno. Ako on ne radi nešto što volite, nemojte mu reći šta to on radi pogrešno. Razgovarajte s njim o tome. Što zabavnije o ovome razgovarate, manja je vjerovatnoća da ćete mu povrijediti ego. A dobitak od onoga što volite će se povećati jer će on znati i htjeti.

Jesam li dobar roditelj

Ako razmišlja o očinstvu ili je već otac, većina muškaraca brine se o svojoj sposobnosti o prenošenju znanja, ali i ne prenošenju loših dijelova iskustava svojih roditelja i djetinjstva. Želi da bude uravnotežen, dobar tata. Kako možete pomoći? Ne postoji knjiga pravila za roditeljstvo – to je težak zadatak. Razgovarajte s njim o svojim strahovima, jer se žene takođe brinu o majčinstvu, i pitajte ga o njegovim strahovima. Dijeleći slične probleme, oboje možete biti ranjivi.

Iznad svega, žene treba da znaju da su muškarčevi strahovi njegovi strahovi i da ga ništa što ona može da uradi neće natjerati da ih preboli. Prvo mora da prizna strah, a zatim krene na put suočavanja s njima.

Iako ona može da stvori okruženje koje je sigurno za njega da razgovara o stvarima, ipak je njegov izbor da to uradi. Nije njen posao da ga natjera na to, niti je njen neuspjeh ako on to ne učini. Najbolje što može da uradi je da bude tu za njega. 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zenović: Daćemo sve od sebe da budemo konstruktivni u daljem političkom životu i dinamici Budve

Nedjelja, 26.05.2024 | 22:31

Nosilac liste Pokreta Evropa sad na izborima u Budvi Predrag Zenović rekao je da su rezultati "takvi kakvi jesu" i da su zadovoljni onim što su "dali ovom cijelom procesu".

Jovanović: OSVOJILI smo devet mandata, NAJJAČI smo u budvanskoj skupštini

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:54

Nosilac liste "Budva naš grad" Nikola Jovanović proglasio je večeras izbornu pobjedu u ovom primorskom gradu.

Bešić: Sedam od devet lista PREŠLO CENZUS, što otvara kombinatoriku

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:30

Politički analitičar Miloš Bešić očekuje da će lista čiji je nosilac Nikola Jovanović, lista Za budućnost Budve i Demokratska partija socijalista na lokalnim izborima u Budvi imati između 18 i 25 odsto osvojenih glasova.

PRVI PODACI Demokrata: "Za budućnost Budve" 27 odsto glasova, "Budva naš grad" 26, DPS 21...

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:27

Demokrate su objavile prve rezultate sa lokalnih izbora u Budvi, na osnovu 9.000 prebrojanih glasova, prema podacima te partije, koja je navela da je na birališta izašlo 11.350 birača.

Jovanović: Početni rezultati govore da ćemo biti NAJVEĆE IZNENAĐENJE IZBORA

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:17

Nosilac liste Budva naš grad Nikola Jovanović istakao je da početni rezutati govore da su bili u pravu kada su najavljivali da će biti najveće iznenađenje izbora. Očekuje da će osvojiti najveći broj glasova i biti okosnica za formiranje buduće vlasti.

LOKALNI IZBORI u Budvi; Prvi REZULTATI : ZBB 31,3 odsto, BNG 19,7 odsto, DPS 19,3 odsto...

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:10

U Budvi su jutros u sedam sati otvorena biračka mjesta za lokalne izbore u Budvi. Učestvuje devet izbornih lista.

DIK: 11.029 birača iskoristilo PRAVO GLASA

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:03

Birališta u Budvi zatvorena su u 20 sati. Na lokalnim izborima građani su birali između devet lista.  

IZLAZNOST 58 odsto, MANJA nego na prethodnim izborima

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:55

Prema podacima Opštinske izborne komisije, izlaznost u Budvi na lokalnim izborima iznosi 58 odsto, pa je izlaznost manja u odnosu na prethodno održane izbore u ovom gradu.

Bešić: Očekujem da liste koje PREDVODE Jovanović, Mikijelj i Milović osvoje između 18 i 25 odsto

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:52

Politički analitičar Miloš Bešić očekuje da će lista čiji je nosilac Nikola Jovanović, lista Za budućnost Budve i Demokratska partija socijalista na lokalnim izborima u Budvi imati između 18 i 25 odsto osvojenih glasova.

Izbori u Budvi: ZATVORENA birališta, Vujović: Preliminarni rezultati oko 23 sata

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:39

U Budvi su danas održavani lokalni izbori na kojima je učestvovala devet izbornih lista. Pravo glasa na izborima imalo je 19.034 građana, koji su glasali na 28 biračkih mjesta.