Nedjelja, 19.03.2023 | 08:25
IZVOR: Cdm.me

Predsjednički kandidati da SAČEKAJU da se PREBROJI SVAKI GLAS

Kandidati na izborima za predsjednika Crne Gore treba da se uzdrže od proglašavanja pobjede dok se ne prebroji svaki glas, rekao je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša.
Foto: Skupština Crne Gore/Youtube screenshot

Mugoša je, u podkastu Centra za demokratsku tranziciju (CDT) “Akcija”, na pitanje šta će se desiti ako više kandidata proglasi pobjedu, odgovorio da se rezultati moraju sačekati.

Kako je saopšteno iz CDT-a, Mugoša je istakao da su rezultati konačni kada se prebroji svaki glasački listić.

“Očekujem da kandidati pokažu veći stepen demokratske kulture“, kazao je Mugoša.

On je rekao da svi izborni organi imaju svoju ulogu kao i da će od opštinskih izbornih komisija (OIK), DIK-a i Ustavnog suda zavisti rokovi za održavanje drugog kruga.

“On treba da se održi nakon 14 dana, ali podsjećam da, nakon što se završe prigovori i žalbe i nakon donošenja odluka, DIK čeka pravi logističko-tehnički poduhvat ponovnog štampanja materijala”, kazao je Mugoša.

On je naveo da to iziskuje vrijeme.

“Zakon je štur, tako da će DIK stvarati praksu jer nijesmo imali drugi krug od 2006. i obnavljanja nezavisnosti. Moramo biti jako pažljivi i ažurni“, istakao je Mugoša.

Programska direktorica CDT-a Milica Kovačević pozvala je kandidate da se uzdrže od proglašavanja pobjede i da sačekaju rezultate.

"Rezultat može da bude i blizu, konačne rezultate utvrđuje DIK i treba da se prebroji svaki glas“, poručila je Kovačević.

Ona je rekla da je dosta građana CDT-u prijavilo da im se mijenja mjesto na kojem glasaju ali i da sajt biraci.me “češće ne radi nego što radi”.

"Nadamo se da će raditi tokom izbornog dana. Tražili smo od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da objasni zašto se to dešava – nijesmo dobili odgovor. Dobili smo izgovor i opravdanje ko je za šta nadležan“, kazala je Kovačević.

Ona je navela da je MUP dužan da dostavi obavještenja svima o tome gdje mogu da ostvare svoje biračko pravo, kao i da nijesu svi dobili ta obavještenja.

Kako je Kovačević podsjetila, u Krivičnom zakoniku postoji niz krivičnih djela kojima se štiti biračko pravo, a građani mogu da podnesu prijavu tužilaštvu, ukoliko im je to pravo ugroženo.

“Građani treba da prijave bilo kakve pritiske, ucjene, prijetnje, nuđenje novca, sprečavanje nekoga da glasa“, rekla je Kovačević.

Ona je dodala da se građani mogu obratiti CDT-u, kao i da će ta organizacija prijave proslijediti nadležnima.

Kovačević je podsjetila i da niko od prisutnih na biračkim mjestima ne smije voditi evidencuju o identitetu birača.

"Ako se to dogodi, pozivamo građane da nam prijave. Znamo da se dešavalo se da članovi biračkih odbora glasno izgovaraju imena a partijski članovi zapisivali ko je glasao“, dodala je Kovačević.

Prema riječima Kovačević, u slučaju poništavanja glasanja na nekim biračkim mjestima, glasanje se ponavlja u roku od sedam dana, a tempo je prilično definisan kroz rokove koje imaju OIK, DIK i Ustavni sud.

“Ukoliko Ustavni sud bude tretirao ovaj proces kako je počeo, ukoliko se bude bavio drugim stvarima, to će biti problematično. Izbori treba da im budu prioritet, Ustavni sud nema potpun broj članova i može biti problema sa donošenjem odluka“, rekla je Kovačević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zenović: Daćemo sve od sebe da budemo konstruktivni u daljem političkom životu i dinamici Budve

Nedjelja, 26.05.2024 | 22:31

Nosilac liste Pokreta Evropa sad na izborima u Budvi Predrag Zenović rekao je da su rezultati "takvi kakvi jesu" i da su zadovoljni onim što su "dali ovom cijelom procesu".

Jovanović: OSVOJILI smo devet mandata, NAJJAČI smo u budvanskoj skupštini

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:54

Nosilac liste "Budva naš grad" Nikola Jovanović proglasio je večeras izbornu pobjedu u ovom primorskom gradu.

Bešić: Sedam od devet lista PREŠLO CENZUS, što otvara kombinatoriku

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:30

Politički analitičar Miloš Bešić očekuje da će lista čiji je nosilac Nikola Jovanović, lista Za budućnost Budve i Demokratska partija socijalista na lokalnim izborima u Budvi imati između 18 i 25 odsto osvojenih glasova.

PRVI PODACI Demokrata: "Za budućnost Budve" 27 odsto glasova, "Budva naš grad" 26, DPS 21...

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:27

Demokrate su objavile prve rezultate sa lokalnih izbora u Budvi, na osnovu 9.000 prebrojanih glasova, prema podacima te partije, koja je navela da je na birališta izašlo 11.350 birača.

Jovanović: Početni rezultati govore da ćemo biti NAJVEĆE IZNENAĐENJE IZBORA

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:17

Nosilac liste Budva naš grad Nikola Jovanović istakao je da početni rezutati govore da su bili u pravu kada su najavljivali da će biti najveće iznenađenje izbora. Očekuje da će osvojiti najveći broj glasova i biti okosnica za formiranje buduće vlasti.

LOKALNI IZBORI u Budvi; Prvi REZULTATI : ZBB 31,3 odsto, BNG 19,7 odsto, DPS 19,3 odsto...

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:10

U Budvi su jutros u sedam sati otvorena biračka mjesta za lokalne izbore u Budvi. Učestvuje devet izbornih lista.

DIK: 11.029 birača iskoristilo PRAVO GLASA

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:03

Birališta u Budvi zatvorena su u 20 sati. Na lokalnim izborima građani su birali između devet lista.  

IZLAZNOST 58 odsto, MANJA nego na prethodnim izborima

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:55

Prema podacima Opštinske izborne komisije, izlaznost u Budvi na lokalnim izborima iznosi 58 odsto, pa je izlaznost manja u odnosu na prethodno održane izbore u ovom gradu.

Bešić: Očekujem da liste koje PREDVODE Jovanović, Mikijelj i Milović osvoje između 18 i 25 odsto

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:52

Politički analitičar Miloš Bešić očekuje da će lista čiji je nosilac Nikola Jovanović, lista Za budućnost Budve i Demokratska partija socijalista na lokalnim izborima u Budvi imati između 18 i 25 odsto osvojenih glasova.

Izbori u Budvi: ZATVORENA birališta, Vujović: Preliminarni rezultati oko 23 sata

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:39

U Budvi su danas održavani lokalni izbori na kojima je učestvovala devet izbornih lista. Pravo glasa na izborima imalo je 19.034 građana, koji su glasali na 28 biračkih mjesta.