Nedjelja, 19.03.2023 | 17:49
IZVOR: Kolektiv.me/PR Centar

Predsjednički izbori: ZATVORENA biračka mjesta

U 20 sati, zatvorena su biračka mjesta.




Foto: MediaBiro

Prema podacima Centra za monitoringa i istraživanje (CeMI) na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, do 19 časova glasalo je 60,5 odsto birača.

Predstavljajući podatke po regijima, PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić kazala je da je u centralnoj regiji do 17 sati glasalo 56,1 odsto birača, u južnoj 45,4 odsto i u sjevernoj 53,4 odsto.

„Ako se osvrnemo na ranije izbore, izlaznost na predsjedničkim izborima 2018. godine do 17 sati iznosila je 49,5 odsto, na parlamentarnim 2020. godine 68,4 odsto i parlamentarnim 2016. 61,2 odsto“, rekla je Bjelić na pres konferenciji.

Istakla je da je na biračkom mjestu br. 6 u Šavniku – Dubravsko, prijavljeno da član Biračkog odbora, predstavnik DF-a, nije dozvolio biraču da iskoristi biračko pravo, zbog stava da to lice nije stanovnik Šavnika, nakon čega je prekinuto glasanje na Biračkom mjestu br. 6.

„Oštro osuđujemo i pozivamo Tužilaštvo da hitno reaguje kako se ovakve pojave ne bi nastavile u daljem toku izbornog procesa. Više puta je prijavljena i nepravilnost da birači slikaju glasački listić. Birački odbor ovakav listiće treba da proglase nevažećim shodno članu 69a ZIOPa“, navela je Bjelić.

Kazala je da se prema više prijava građana i posmatrača CeMi-ja, ponavlja nepravilnost upotrebe mobilnih telefona na biračkom mjestu, što je suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

„Pozivamo predsjednike biračkih odbora da se striktno pridržavaju odredbi ZIOP-a na način što će upozoriti lice koje na ovaj način ometa rad, i u slučaju ponavljanja nepravilnosti, a na osnovu prethodne odluke biračkog odbora isto lice udaljiti, uz konstataciju u zapisniku o radu biračkog odbora. Građani/ke i dalje prijavljuju povredu izborne ćutnje i pritisaka na glasače da izađu na glasanje i glasaju pojedine kandidate“, rekla je Bjelić.

Foto: PR Centar

Na biračkom mjestu BM 2-A, Blok V – Podgorica, kako je dodala, članovima biračkog odbora upućene su direktne prijetnje od strane jednog birača, da ce narušiti izborni proces i zatvoriti biračko mjesto.

„O upućenim prijetnjama, obaviještena je policija. Shodno članu 71 ZIOPa, predsjednik biračkog odbora, na osnovu prethodne saglasnosti biračkog odbora, može pozvati pripadnika policije na dužnosti na biračko mjesto, ako je na tom biračkom mjestu narušen red i mir. Na jednom biračkom mjestu članovi biračkog odbora naglas su čitali imena glasača i redni broj na biračkom spisku“, navela je Bjelić.

Pojasnila je da je shodno članu 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora zabranjeno da, u bilo kojoj formi, a posebno glasnim obraćanjem saopšti ime i prezime birača, kao i njegov redni broj na biračkom spisku.

Misija građanskog nadgledanja predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 2023. godine. realizuje se uz podšku Britanske ambasade Podgorica.

Posljednja pres konferencija povodom presjeka izlaznosti zakazana je za 19:15 sati.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

PES: Milatović, Abazović i Medojević da dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici

Subota, 20.04.2024 | 12:01

Inicijativa opozicije za smjenu aktuelne gradonačelnice Olivere Injac nije utemeljena iz razloga što je Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih službi Glavnog grada za 2023. godine upućen Skupštini Glavnog grada 29. marta tekuće godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

Milatović - Vučić je morao da izabere drugačije riječi, izjava Gorčević je politička floskula

Subota, 20.04.2024 | 11:27

Na prozivke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića upućene ministarki evropskih poslova Crne Gore Maidi Gorčević trebalo je da odgovori premijer, ja bih to uradio da sam na njegovom mjestu, rekao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

PES: Milatović, Abazović i Medojević da dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici

Subota, 20.04.2024 | 12:01

Inicijativa opozicije za smjenu aktuelne gradonačelnice Olivere Injac nije utemeljena iz razloga što je Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih službi Glavnog grada za 2023. godine upućen Skupštini Glavnog grada 29. marta tekuće godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

Jelena Perović puštena da se BRANI SA SLOBODE

Subota, 20.04.2024 | 00:00

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović puštena da se brani sa slobode, odluka je sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...