Nedjelja, 19.03.2023 | 17:49
IZVOR: Kolektiv.me/PR Centar

Predsjednički izbori: ZATVORENA biračka mjesta

U 20 sati, zatvorena su biračka mjesta.
Foto: MediaBiro

Prema podacima Centra za monitoringa i istraživanje (CeMI) na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, do 19 časova glasalo je 60,5 odsto birača.

Predstavljajući podatke po regijima, PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić kazala je da je u centralnoj regiji do 17 sati glasalo 56,1 odsto birača, u južnoj 45,4 odsto i u sjevernoj 53,4 odsto.

„Ako se osvrnemo na ranije izbore, izlaznost na predsjedničkim izborima 2018. godine do 17 sati iznosila je 49,5 odsto, na parlamentarnim 2020. godine 68,4 odsto i parlamentarnim 2016. 61,2 odsto“, rekla je Bjelić na pres konferenciji.

Istakla je da je na biračkom mjestu br. 6 u Šavniku – Dubravsko, prijavljeno da član Biračkog odbora, predstavnik DF-a, nije dozvolio biraču da iskoristi biračko pravo, zbog stava da to lice nije stanovnik Šavnika, nakon čega je prekinuto glasanje na Biračkom mjestu br. 6.

„Oštro osuđujemo i pozivamo Tužilaštvo da hitno reaguje kako se ovakve pojave ne bi nastavile u daljem toku izbornog procesa. Više puta je prijavljena i nepravilnost da birači slikaju glasački listić. Birački odbor ovakav listiće treba da proglase nevažećim shodno članu 69a ZIOPa“, navela je Bjelić.

Kazala je da se prema više prijava građana i posmatrača CeMi-ja, ponavlja nepravilnost upotrebe mobilnih telefona na biračkom mjestu, što je suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

„Pozivamo predsjednike biračkih odbora da se striktno pridržavaju odredbi ZIOP-a na način što će upozoriti lice koje na ovaj način ometa rad, i u slučaju ponavljanja nepravilnosti, a na osnovu prethodne odluke biračkog odbora isto lice udaljiti, uz konstataciju u zapisniku o radu biračkog odbora. Građani/ke i dalje prijavljuju povredu izborne ćutnje i pritisaka na glasače da izađu na glasanje i glasaju pojedine kandidate“, rekla je Bjelić.

Foto: PR Centar

Na biračkom mjestu BM 2-A, Blok V – Podgorica, kako je dodala, članovima biračkog odbora upućene su direktne prijetnje od strane jednog birača, da ce narušiti izborni proces i zatvoriti biračko mjesto.

„O upućenim prijetnjama, obaviještena je policija. Shodno članu 71 ZIOPa, predsjednik biračkog odbora, na osnovu prethodne saglasnosti biračkog odbora, može pozvati pripadnika policije na dužnosti na biračko mjesto, ako je na tom biračkom mjestu narušen red i mir. Na jednom biračkom mjestu članovi biračkog odbora naglas su čitali imena glasača i redni broj na biračkom spisku“, navela je Bjelić.

Pojasnila je da je shodno članu 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora zabranjeno da, u bilo kojoj formi, a posebno glasnim obraćanjem saopšti ime i prezime birača, kao i njegov redni broj na biračkom spisku.

Misija građanskog nadgledanja predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 2023. godine. realizuje se uz podšku Britanske ambasade Podgorica.

Posljednja pres konferencija povodom presjeka izlaznosti zakazana je za 19:15 sati.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zenović: Daćemo sve od sebe da budemo konstruktivni u daljem političkom životu i dinamici Budve

Nedjelja, 26.05.2024 | 22:31

Nosilac liste Pokreta Evropa sad na izborima u Budvi Predrag Zenović rekao je da su rezultati "takvi kakvi jesu" i da su zadovoljni onim što su "dali ovom cijelom procesu".

Jovanović: OSVOJILI smo devet mandata, NAJJAČI smo u budvanskoj skupštini

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:54

Nosilac liste "Budva naš grad" Nikola Jovanović proglasio je večeras izbornu pobjedu u ovom primorskom gradu.

Bešić: Sedam od devet lista PREŠLO CENZUS, što otvara kombinatoriku

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:30

Politički analitičar Miloš Bešić očekuje da će lista čiji je nosilac Nikola Jovanović, lista Za budućnost Budve i Demokratska partija socijalista na lokalnim izborima u Budvi imati između 18 i 25 odsto osvojenih glasova.

PRVI PODACI Demokrata: "Za budućnost Budve" 27 odsto glasova, "Budva naš grad" 26, DPS 21...

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:27

Demokrate su objavile prve rezultate sa lokalnih izbora u Budvi, na osnovu 9.000 prebrojanih glasova, prema podacima te partije, koja je navela da je na birališta izašlo 11.350 birača.

Jovanović: Početni rezultati govore da ćemo biti NAJVEĆE IZNENAĐENJE IZBORA

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:17

Nosilac liste Budva naš grad Nikola Jovanović istakao je da početni rezutati govore da su bili u pravu kada su najavljivali da će biti najveće iznenađenje izbora. Očekuje da će osvojiti najveći broj glasova i biti okosnica za formiranje buduće vlasti.

LOKALNI IZBORI u Budvi; Prvi REZULTATI : ZBB 31,3 odsto, BNG 19,7 odsto, DPS 19,3 odsto...

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:10

U Budvi su jutros u sedam sati otvorena biračka mjesta za lokalne izbore u Budvi. Učestvuje devet izbornih lista.

DIK: 11.029 birača iskoristilo PRAVO GLASA

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:03

Birališta u Budvi zatvorena su u 20 sati. Na lokalnim izborima građani su birali između devet lista.  

IZLAZNOST 58 odsto, MANJA nego na prethodnim izborima

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:55

Prema podacima Opštinske izborne komisije, izlaznost u Budvi na lokalnim izborima iznosi 58 odsto, pa je izlaznost manja u odnosu na prethodno održane izbore u ovom gradu.

Bešić: Očekujem da liste koje PREDVODE Jovanović, Mikijelj i Milović osvoje između 18 i 25 odsto

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:52

Politički analitičar Miloš Bešić očekuje da će lista čiji je nosilac Nikola Jovanović, lista Za budućnost Budve i Demokratska partija socijalista na lokalnim izborima u Budvi imati između 18 i 25 odsto osvojenih glasova.

Izbori u Budvi: ZATVORENA birališta, Vujović: Preliminarni rezultati oko 23 sata

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:39

U Budvi su danas održavani lokalni izbori na kojima je učestvovala devet izbornih lista. Pravo glasa na izborima imalo je 19.034 građana, koji su glasali na 28 biračkih mjesta.