Ponedjeljak, 17.04.2023 | 07:26
IZVOR: Kolektiv.me

Magistar harmonike, na doktorskim studijama političkih nauka - Podgoričanka ZA PRIMJER, spaja nespojivo

Muzička umjetnost je njen svijet, svaka odsvirana nota posebna emocija, a tonovi koji nastanu „griju srce“.




Ustupljena fotografija; Foto: Ivona Radović

Piše: Marija Bojović

Svu tu magiju stvara Podgoričanka Amela Frljučkić, kada zasvira na harmonici, instrumentu koji nosi posebnu čar, i koji često nije prvi izbor damama za usavršavanje.

Tako je bilo i sa našom sagovornicom – na prijemnom ispitu za upis u nižu muzičku školu, komisija je procijenila da Amela treba da počne da svira harmoniku, što se tada devetogodišnjoj djevojčici, i nije baš dopalo.

Ipak, poslije početnog opiranja, harmonika je ubrzo zauzela posebno mjesto u njenom srcu.

„Na prijemnom za upis u nižu muzičku školu komisija je odlučila da trebam svirati harmoniku, čime kao devetogodišnjakinja nisam bila ni malo zadovoljna! Šta više, trebalo je dosta ubjeđivanja od strane roditelja da uopšte počnem pohađati nastavu. Ipak, brzo sam promijenila mišljenje i zavoljela harmoniku, te danas te svoje početke prepričavam sa smiješkom i navodim ih kao sretnu okolnost koja je odredila moj profesionalni put“, ističe Amela na početku razgovora za Kolektiv.me.

OD POČETNOG PROTIVLJENJA, DO TRI AKADEMIJE

Rado se sjeća časova sa svojim prvim nastavnikom Omerom Đurđevićem.

Njegovo strpljenje i entuzijazam za podučavanjem, kod Amele je dodatno probudilo želju da vrijedno svira, pa je ubrzo muzičku školu voljela više od osnovne.

Kako naglašava, već tada je znala da će baš muzika biti njen životni poziv i mnogo više od profesije.

Posebna ljubav i ambicija za napredovanjem, koja ruši sve prepreke.

„Ako izuzmemo početno protivljenje, brzo sam zavoljela proces rada, svakako najviše zahvaljujući radu mog prvog nastavnika Omera Đurđevića koji je tokom čitavog školovanja pokazivao strpljenje i entuzijazam. Muzičku školu sam brzo zavoljela više od osnovne škole i rano sam odlučila da će muzika biti moj životni poziv. Nastavila sam srednju muzičku školu u klasi vanserijskog profesora Saše Markovića te godine učenja od njega svrstavam u poseban period života jer je izvršio veoma pozitivan uticaj na mene”. 

Sve je to odvelo na dalje muzičko usavršavanje.

Amela je tako upisala Muzičku akademiju u Sarajevu, a tokom studija, imala je priliku da se školuje i na Consevatorio di Musica “Guiseppe Tartini” u Trstu , kao i u Ljubljani, na “Akademiji za Glasbo”.

Vrijednim i predanim radom, 2017. godine je stekla zvanje magistrice muzičkih umjetnosti na harmonici.

“Upisati pa onda i završiti Muzičku akademiju je poseban izazov za svakog muzičara. Prije svega, upisu Muzičke akademije moraju prethoditi godine velikog rada i odricanja (u zavisnosti od instrumentalnog odsjeka prima se od 1-5 studenata po godini), a potom i hiljade sati vježbanja instrumenta do same akademske diplome. Dane na akademiji pamtim po sjajnom druženju sa kolegama, podršci profesora, našim putovanjima, koncertima i nagradama kao i po tome što sam se na akademiji i u Sarajevu osjećala kao kod kuće”, naglašava Amela za portal Kolektiv.me.

MAGISTRICA POLITIČKIH NAUKA SPOJILA NESPOJIVO

Ipak, naša sagovornica se nije zaustavila samo na muzičkom obrazovanju.

Uspjela je da spoji dvije naizgled nespojive oblasti, pa se može pohvaliti i zvanjem magistrice političkih nauka, gdje je u toku svog istraživačkog rada analizirala uticaj politike na muzičko stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini.

Svoje stečeno znanje dalje će unaprijediti na doktorskim studijama.

“U toku prve godine studija na Muzičkoj akademiji osjetila sam potrebu za izučavanjem vanmuzičkih disciplina i odlučila sam upisati još jedan fakultet. Silabus koji je nudio odsjek politologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu mi se dopao na prvu, te sam poprilično brzo odlučila da želim upisati ovaj odsjek. Ove dvije oblasti sam spojila po prvi put tokom pisanja master rada gdje sam istraživala uticaj politike na muzičko stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, a ove akademske godine sam upisala i doktorski studij na istom fakultetu pod mentorstvom prof.dr Sarine Bakić. Doktorskim istraživanjem ću nastaviti izučavati odnose politike i umjetnosti čemu se radujem”. 

Ustupljena fotografija; Foto: Ivona Radović

A, po čemu je harmonika poseban instrument?

Prvi podaci o harmonici datiraju iz davne 1822. godine, kada se smatra da je konstruisao Kristijan Fridrih Ludvig Bušman.

Od tada, do danas, kroz vjekove, harmonika je mijenjala svoj izgled, prilagodljivost,… ali nikada nije gubila na svom značaju i posebnosti.

“Svaki instrument je divan i donosi radost. Harmonika je instrument koji je potpuno priljubljen za gornji dio tijela (a ako izvođač sjedi instrument se oslanja i na noge), što izvođaču daje utisak potpunog fizičkog kao i slušnog sjedinjenja sa harmonikom. Volim boju tona harmonike i to što zaista, ponekad, ako uhvatite pravi momenat možete osjetite da vam tonovi harmonike griju srce. Taj osjećaj doprinosi da ljubav prema harmonici nema kraj”.

Na svom Instagram profile, Amela nerijetko kroz pisanu riječ predstavlja mnoge korisne savjete, a koji se između ostalog tiču nedostatka samopouzdanja i treme, koji mogu biti najgori neprijetalji.

Kako ističe naša sagovornica, bez obzira na to kojom se profesijom bavite, nedostatak samopouzdanja i trema mogu značajno ugroziti postizanje dobrih rezultata.

Prema njenim riječima, samopouzdanje podjednako važno kako na sceni, tako i van nje.

“Bez obzira na to kojom se profesijom bavite, nedostatak samopouzdanja i trema mogu značajno ugroziti postizanje dobrih rezultata. Ipak, ovo su normalni osjećaji koje svi osjetimo s vremena na vrijeme, ali scena je nepredvidiva i često iz nas izvuče i ono najbolje, ali i najslabije. Godinama svaki umjetnik razvije mehanizme za kontrolu ovakvih emocija te se negdje i “sprijatelji” sa njima, ali bih rekla da je samopouzdanje podjednako važno i van scene kao i na sceni”.

SOLISTIČKI KONCERT ZA DVIJE DECENIJE DRUŽENJA SA HARMONIKOM

A, kada se nađe na sceni, Amela najčešće izvodi savremenu umjetničku muziku kao i tradicionalnu muziku u sopstvenim aranžmanima.

Primijetila je da publika podjednako dobro reaguje na oba žanra, i da su “dobitna kombinacija” ako se iskombinuju na koncertima.

Tako je kroz svoj prvi digitalni album i knjigu “Muzička razglednica iz Crne Gore", na poseban način predstavila pjesme koje su obilježile jedan period.

Šta je inspiriše?

“Ljepota zvuka instrumenta, priče koje su inspirisale nastanak nekih tradicionalnih pjesama, radoznalost koja se posebno budi kada pišete muziku, ali i radost do koje dolazi kada ono što napišem podijelim sa publikom. Najviše pamtim savjete mojih nastavnika/profesora harmonike kojih se prisjećam svakodnevno, ali i drugih profesora. Imala sam sreću da sviram sa talentovanim muzičarima i da uživam u tome. Spisak bi bio dug, tako da neću nikoga navoditi konkretno, ali bih voljela da u budućnosti sarađujem sa kolegama koje sviraju žanrove koji se na prvu čine dalekim harmonici”.

Do kraja godine, našu sagovornicu čekaju mnogi sjajni projekti.

Osim što će biti koncentrisana na svoje doktorske studije, čekaju je i brojne inicijative na kojima će raditi u Muzičkom centru Crne Gore.

Takođe, 2023. je za Amelu posebna, jer baš ove godine proslavlja dvije decenije sviranja na harmonici, a tako značajan jubilej planira da kruniše solističkim koncertom.

“Biću fokusirana na obaveze koje imam kao studentica na doktoratu, ali i na sjajne inicijative i projekte na kojima će se raditi u Muzičkom centru Crne Gore kojeg sam na svoju veliku radost dio. Ovo je godina u kojoj ću proslaviti tačno dvadeset godina druženja sa harmonikom, te se nadam da ću ovaj važan događaj za mene proslaviti jednim solističkim koncertom sa publikom”, zaključila je Amela Frljučkić za Kolektiv.me.

⇒ ⇒ Ovaj tekst je finansiran kroz Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, a koji realizuje Ministarstvo kulture i medija;

KOMENTARI (10)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ena
17.04.2023 09:24

Cestitam Amela! 👏

11 0
Yes
17.04.2023 09:59

I jeste za primjer .

11 0
Jana
17.04.2023 10:20

Svaka cast stvarno!

8 0
🎼🎼🎼
17.04.2023 10:26

Veliki pozdrav za našu Amelu .

7 0
Sekana
17.04.2023 10:32

Sjajan lik .BRAVO .

9 0
❤️❤️❤️
17.04.2023 10:45

Samo naprijed , svi te volimo i postujemo .

10 0
Jela
17.04.2023 11:15

Lijepo je vidjeti kako promovišete mlade, vrijedne i talentovane ljude. Puno uspjeha u daljem radu našoj umjetnici!

9 0
Mate
17.04.2023 11:16

Kakvo osvježenje u moru negativnih vijesti, lijepoj Ameli svako dobro!

10 0
Uroš
17.04.2023 11:17

Fenomenalno, jedinstveno, bravo za izbor da prostora date pravim vrijednostima!

7 0
👍👍👍
17.04.2023 12:33

Pozdrav veliki za Amelu i za “Kolektiv”.

6 0

Nikola Rokvić otkrio koliko je novca sakupljeno nakon 13 dana: Cifra znatno skočila

Subota, 04.05.2024 | 17:25

Nikola Rokvić prije 13 dana krenuo je na pješačenje od Beograda do Egine, a pjevač će preći 1.060 kilometara kako bi stigao do manastira Nektarija Edinskog gdje će se pokloniti i završiti svoje hodočašće.

Kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu: Komični video nasmijao region

Subota, 04.05.2024 | 17:13

Hrvatska glumica i tiktokerka Nina Čudić koju na mrežama prepoznaju po nadimku “Slađa s brda” uspjela je da nasmije region snimkom na kojem pokazuje kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu.

Karleušin nalog na Instagramu OBRISAN, a evo i ZBOG ČEGA

Subota, 04.05.2024 | 19:54

Jelena Karleuša, koja je na Instagramu imala više od dva miliona pratilaca, a svoj nalog je redovno koristila kako bi objavljivala fotografije, u posljednje vrijeme sve češće govor mržnje, ostala je bez istog, potvrdio je njen menadžer Zoran Birtašević na društvenoj mreži Iks.

Bliži se MET GALA 2024 - događaj koji čeka modni svijet: ONI će biti voditelji, a ovo je TEMA VEČERI

Subota, 04.05.2024 | 18:08

Met Gala 2024 održaće se u ponedjeljak, 6. maja u Njujorku.

DPS: Da li je skandalozna izjava Šćekića zvanični stav Vlade?

Subota, 04.05.2024 | 19:06

Danas je javnost još jednom imala priliku da se uvjeri u kom pravcu ide zvanična državna politika Vlade Crne Gore i to kroz izjavu potpredsjednika Dragoslava Šćekića koji je saopštio da će glasati protiv toga da Crna Gora u UN podrži rezoluciju o Srebrenici, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

Joanikije: Neka niko ne tuguje danas zbog grjehova

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:58

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti proslavljaju danas najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Vaskršnja liturgija održana je u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a svetu arhijerejsku liturgiju sa vaskršnjim jutrenjem služio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom.

Vremenska prognoza za ponedjeljak: Šta nas očekuje na početku sedmice?

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:56

Pretežno sunčano, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

Ovo je najjeftinije ljetovalište u Italiji: Dugačka pješčana plaža, barovi i restorani...

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:47

Na sjeveroistočnoj obali Italije, sa pogledom na Jadransko more, nalazi se prelijepa venecijanska rivijera, koja je proglašena za "najjeftinije" odredište za paket aranžmane u Italiji 2024.  

Koliko vremena trebamo provoditi na telefonu svaki dan?

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:39

U današnjem digitalnom dobu, mobilni telefoni su postali neizostavan dio naših života. Od društvenih mreža do e-pošte, telefoni su postali naša glavna veza s vanjskim svijetom. Međutim, pitanje koje se sve češće postavlja jeste - koliko vremena trebamo provoditi svakodnevno koristeći telefon.

Planiran prihod Luke Kotor od 6,8 miliona eura

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:26

Luka Kotor je za ovu godinu planirala ukupan prihod od 6,8 miliona eura, što je u odnosu na prošlu godinu više 43 odsto, saopštila je predsjednica Odbora direktora te kompanije, Ljiljana Popović-Moškov.

Otkrivanje zvijezda: Istina, mitovi i značaj horoskopa

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:20

Zvijezde su oduvijek fascinirale ljudski um. Od drevnih civilizacija do modernog doba, ljudi su proučavali nebeska tijela u potrazi za odgovorima na pitanja o svojoj sudbini, ljubavi, karijeri i sreći. Jedan od najpopularnijih alata za ovu potragu je horoskop - astrološki sistem koji tvrdi da položaj zvijezda i planeta u trenutku našeg rođenja može uticati na naš karakter i životni put.

VIDEO - Nastup za pamćenje: Madona oborila REKORD pred DVA MILIONA oduševljenih fanova

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:02

"Madona je legenda i zaslužuje sve!"

Šavnik: Policija kontrolisala saobraćaj pa od tri osobe oduzela četiri lovačka karabina sa bojevom municijom

Nedjelja, 05.05.2024 | 13:44

Policija u Šavniku je juče prilikom kontrole saobraćaja kod tri osobe pronašla i oduzela četiri lovačka karabina sa bojevom municijom.

Da li znate? Evo koji poslovi su najplaćeniji u Srbiji

Nedjelja, 05.05.2024 | 13:34

Poslovi u oblasti informacionih tehnologija spadaju među najplaćenije u Srbiji, sa prosjekom iznad 200.000 dinara (oko 1700 eura) – proizilazi iz podataka zvanične statistike, ali i podataka specijalizovanih platformi za zapošljavanje.

Crnogorski prozvođači vode opstaju na tržištu, uprkos enormnom uvozu: Porasli i prihodi i dobit

Nedjelja, 05.05.2024 | 13:04

Tokom prošle godine šest najvećih kompanija za proizvodnju, preradu, flaširanje i distribuciju vode u Crnoj Gori u povećale su ukupne prihode – sa 10,6 miliona iz 2022, na skoro 12 i po miliona eura u 2023, ili za 18 odsto više, što se efekturiralo i na njihovu veću ukupnu dobit. Ovi rezultati mogu se činiti skromni, ali je činjenica da su se crnogorski proizvođačo održali na uvozno orjentisanom tržištu. Prema procjenama, flaširane vode iz uvoza pokrivaju preko šezdeset odsto ukupnih potreba Crne Gore. Tako je prošle godine uvezeno svih vrsta pića u vrijednosti od 115 miliona eura (povećanje od cijelih 25 miliona eura, u odnosu na vrijednost uvoza iz 2022).